futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Egy szinte teljesíthetetlen verseny - Barkley Marathon

2012. október 31. - SimonyiBalázs

BARKLEY MARATHON – A legőrültebb tájékozódási ultrafutás

„James Earl Rayt, Martin Luther King merénylőjét, az Appalache-hegységbeli Brushy Mountain-börtönben őrizték, ahonnan meglépett 1977-ben. Hatalmas hajtóvadászat indult ellen, három nap után találták meg, nagyon közel a börtönhöz. Gary Cantrell versenyszervező gondolkodott rajta, hogy lehet ez, hisz Raynek érdeke lett volna minél távolabb menni. Csakhogy eltévedt. A térkép merő szürkeség a szintvonalaktól: lecsúszás gatyaféken, fel pedig négykézláb erdőben, sziklafalak közt, közel 1200 méter magasan. Szigorúan április elsején, bolondok napján rendezik a versenyt. 

  

Az online nevezés mindig december 25-én van, csak az az egy nap van rá. 35 induló lehet, a külföldiket rendre invitálja Gary: aki van olyan hülye, hogy odautazzon ezért a baromságért, akkor jöjjön. Kell egy kis esszét írni, hogy miért akarsz indulni. Ha Gary elfogadja a nevezésedet, a világ legszerencsétlenebb emberének titulál. Saját felelősségre indulsz, egyetlen ember szervezi, nincs frissítőszemélyzet. Mr. Barkley, egy csirkefarmos a névadó főszponzor: ad három karton lefagyasztott csirkét. Így telik a péntek este, a versenyzők megsütik a csirkét. 

A rajt szombaton akkor van, amikor Gary gondolja: megfújja a trombitát, és rá egy órára rajt. A mezőny együtt indul el a 20 mérföldes (kb. 32 km) kijelölt körön. A pályán 12 könyv van valahol nejlonzacskókban eldugva, ilyen leírások alapján lelhetsz rá: „X és Y folyó összefolyásánal van egy fenyves, abban egy nyírfa, annak az odújában van a 8. könyv.” Egy akkora részt, mint a pesti Egyetem tér kell átfésülni, vagy az állandó ködben, vagy koromsötét éjszakában. Nem A-ból B-be kell menni, hanem becserkészni a könyveket öt kör alatt. De Gary sem ma jött le a falvédőről: adott oldalakat kell minden versenyzőnek kitépnie a könyvekből, minden körben mást. A feladóknak gyásztrombita jár. (Lőw András)”

Hamarosan Lőw András kapcsán írok majd többet is a Barkley Marathonról. Elég az hozzá egyelőre, ami ezen az oldalon látható. http://www.mattmahoney.net/barkley/

Képek a Washington Post 2007-es beszámolójából:

Képernyőfotó 2012-11-05 - 10.25.29.png

Képernyőfotó 2012-11-05 - 10.26.05.png

Képernyőfotó 2012-11-05 - 10.26.12.png

Képernyőfotó 2012-11-05 - 10.24.33.png

Képernyőfotó 2012-11-05 - 10.25.04.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr154876533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása