futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Előzékenység

2013. március 08. - SimonyiBalázs

A szójáték nem önmagáért van: két esetet nézhetünk meg, ahol nemcsak a nagy hajrával győztes nyújt fanatsztikus teljesítményt, de a "futottak még"-résztvevők is hatalmas pszichodefektről tesznek tanúbizonyságot. Az elkényelmesedettség, a tutiban levés tipikus esetei, amikor már nem tudnak rámozdulni a saját önfeláldozó erejétől megtáltosodó futóra, aki a végén leelőzi őket. Egyszer a Piros 85-ön 53 km-nél mesélte egy fújtató sporttárs valahol a Pilisben, hogy kicsit elfutotta az elejét, mert egy másik futót "megkínált" egy hegyi vágtával, de az "visszakínálta", és ez kivett az erejéből hamar. Na itt is csodás visszakínálásokról lesz szó, de nem az elején, hanem a végén. 

Az első esetben egy komikus részt (eltévedés - ami akadhat fáradtságból fakadó figyelmetlenségből, vagy rossz útkijelölésből) egy heroikus követ. Az 1994-es New York Marathonon esett meg, hogy Germán Silva jobbra ment az egyenes helyett, s így az addig fej-fej melletti küzdelemből 10 másodperces hátrány lett - de a célegyenes előtt! Nos a későbbi "WrongWay Silva" becenevű mexikói nem adta fel és honfitársa, Benjamín Paredest közvetlenül a célszalag előtt vadászta le. A kétszeres NY-győztes, kétszeres olimpiai hatodik nem tudni, honnan kaparta magát össze, vajon vastag kurvaanyázások és a helyzet abszurditása sarkallta a csakazértisre... nem tudni. De az is rejtély, hogy Paredes miért nem sprintelt jobban, vagy tán lelassított a fair play végett?

A másodikban Heather Dorniden egy 2008-as, fedettpályás 600 méteres (angolszászoknál ilyen is van) futáson bukik el a futólábakban az utolsó előtti körben, majd egy brutál hajrát produkálva végül - célfotó nélkül is - nyer. A legjobb motiváló videó a soha meg nem elégedésre, soha fel nem adásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr575108203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

#R 2013.03.09. 07:46:21

már útban volt a szervezőknek a tisztes távolból felvezető motoros, ezért kiterelték jobbra
ahogy bedőlt a motoros, úgy borított Germán is, még szerencse, hogy ő futott a jobb oldalon (a bal válla szinte hozzáért Benjamínhoz), különben iszonyúan összeakadtak volna
a palánkon túl hosszú másodpercekig nem értette, hogyan rabolhatták el az ufók, hogyan került a Marsra és főleg, hogy merre lehet az ő maratonja

Heather döbbenetes

én csak Lassét ismertem: www.youtube.com/watch?v=awW09xs--D0
igaz az 10000 méter volt, de olimpiai döntő
meg világcsúcs
(így, finn szinkronnal az igazi)
süti beállítások módosítása