futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Spirit of the Marathon - dokumentumfilm

2013. március 17. - SimonyiBalázs

Mikor ez a poszt megjelenik, épp elrajtolok az esztergomi 10km-esen, az idény számomra első fontos felkészülési "megmérettettésén". De aki a karosszékből vágyik hasonlókra annak itt egy doksi. Benne: a kenyai futó, aki családja megsegítésére versenyez, Japánban él, és mindig mindig mindig 2. vagy 3. lesz. Az amerikai csont-bőr elit hölgy, aki a későbbi olimpiai bajnokot veri meg, majd jövőre is győz. A férfi, aki sérülés miatt nem tud elindulni a várva várt versenyen párjával, de felesége helyette is teljesíti az álmát. A vén szivar, aki nyughatatlan, és hetvenévesen is a következő maratonjának öt-tízperccel jobb finisidejét tervezgeti. Két elsőáldozó maratonista lány: az egyik végigszenvedni magát sírógörcsben, a másik adományt gyűjt, majd a gyereknevelésre teszi fel az életét. 

Erről (is) szól a hol szórakoztató, hol felemelő, néha ellaposodó 2007-es film, A maraton szelleme, amely a 2006-os chicagói versenyre fókuszál. Kiválaszt pár "tipikus" arcot a leendő mezőnyből, menőt és hobbistát egyaránt, és a felkészüléstől a motivációs kokon át egészen a célig mindent dokumentál. Megszólal benne Grete Waitz, az első NY-i győztes, Frank Shorter olimpőiai bajnok, feltérképeződik a maratonfutás történelmi-társadalmi háttere, sok érdekes, okos mondat feszesre vágva, leöntve amerikai epikus szósszal. A vállalkozás mérete elég nagy, párhuzamos interjúk, minden szereplő mellett egy forgatóstáb, plusz stúdióinterjúk a sportág nagyjaival. A bő merítésre és a szelekcióra jellemző, h míg vélhetően mindenkivel sokat beszélgettek, pl. Paula Radcliffe két mondatot ha mond. Összességében: lehet vele régi kocogóknak azonosulni, első maratonistáknak inspirálódni, ismerőst futásra berántani vele. Torrenten fel-felbukkan. A film hátteréről itt bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr554961844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása