futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Kurrens érdekességek

2014. január 23. - SimonyiBalázs

PC161494.JPGCurro, currare - latinul futni (is). De számos leszármazása is van (elektromos áram, vízsodor, stb), de az alapszóból képzett jelzőről is komoly viták folynak: időszerűt vagy szokásosat jelent, esetleg mást.  Maradjunk annál, hogy én aktuális/fontos jelentéssel használom - még ha vannak hónapos hírek, FB-n kapott linkek, is benne. Dehát ultrafutóéknál lassan telik az idő.  Mazsolázni lehet Zatopek, Joe Fejes, 500 kilis világcsúcs, Salazar, extrém terepfutó szerzetes, vagy épp amerikai ultrafutók kapcsán írott cikkekből.

- Nagy felhördülés volt abból, hogy Kourost megverték a hatnapos újévi versenyen (Across the Years). A görög klasszisra - aki a verseny után rossz körülményekre, hepehupás pályára, sportszerűtlen versenytársra, segítő által elcseszett izobekeverésről panaszkodott - 8 km-t verő magyar származású amerikaival, Joe Fejessel egy rövid interjú itt. És a múltjáról még egy itt.

- Az ausztrál Kim Allen - alvás nélkül - megdöntötte az 500 km-es futás női világrekordját (86h 11m 9s). Híradás erről.

- Egy szívmelengető poszt Zatopekről, akinek a szobra (lásd a fenti fotómat) a Lausanne-i olimpiai parkban is előkelő helyen áll. Nálam Bikila és Kouros mellett a cseh még a "legendás futók" triumvirátusának harmadik tagja.
- Zatopek után egy még meghatóbb szöveg, amolyan búcsúztató a nemrég elhunyt Yusai Sakairől, egy olyan szerezetesről, aki elképesztő vállalást vitt végig. Nincs rá több jelzőm.

- VIDEÓ! A Discovery egyik régebbi, "túl a csúcson" sítlusban edződő sportolókról készített kétrészes filmje. Ha már a múltkor posztoltam a hányós Usain Bolt-hárompercest. Az Ultimate Athlete's 1. része itt, 2. része emitt.

- Ha már volt szó Joe Fejesről, akkor időszerű rendet vágni abban a témában is, hogy mitől baromi jók az amerikai ultrafutók. Egy idézet a fontos cikkből: "There are many runners out there capable of running a sub-12-hour 100 mile. It takes a 7:12 average per mile. But for those runners that run a 2:30 marathon or faster… they could down shift by a minute and 20 seconds and do it. However, this kind of race is more mental, than physical… There really is no rest."

- A tipikus TOP10-szerű tanácsadások, de mégsem csúszik bele az olcsóba és unalmasba Salazar a maga aranyszabályaival. Figyelem, ez nem az Antonio (az egykori portugál diktátor), hanem Alberto! Aki ugyan "csak" 15. lett a Los Angeles-i olimpián hazai pályán, viszobnt '80-82 közt zsinórban nyerte a NY Maratont, egyszer Bostont is, és aztán a londoni olimpia 10.000 méteres első két helyezettjének edzőjeként tűnt fel (Mo Farah, Galen Rupp). Ja, egyszer nyulazott Armstrongnak is. Itt egy másik cikk arról, miként szívatja a friss rekordot futó Ruppot.

- És egy kis színes a világ tán leghidegebb maratonijáról. Egész jó időt futott az egyetlen induló. Innen szép nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr845774955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása