futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Balboa-kör: nem futni, hanem játszani!

2014. május 20. - SimonyiBalázs

IMG_2011.JPGA Budai-hegyekben tekergő, szűk kétórás terepedzésnek tökéletesen megfelelő Balboa-körnek népes rajongótábora van már: nemcsak rendszeresen futják az útvonalat, hanem évente megemlékeznek filmes szülőatyjáról és inspirációs forrásáról, a szürkemackós Sylvester Stallone-ról. Ehhez a  formálódó legendáriumhoz szeretnék hozzátenni valamit, ha már mindig eltévedek a pofonegyszerű vonalvezetésű útvonalon. A bombajó bokszolóról készült egy társasjáték, mellyel gyerekkoromban többen is játszottak a környezetemben.

Nekem akkor nem jött be, inkább Kérdezz-Felelekeztem, Metál Tőzsdéztem, meg az Élve fogd el nevű "kedves vadászos, begyűjtős" társast gyűrtem (úristen, az mennyire unalmas és kiismerhető, most hogy a gyerekkel játszom nagyon ritkán, de legalább van egy pampalinis hangulata). Nem is emlékszem, mikor jött ki a Rocky, tán a '90-es évek elején. Max négyen játszhattuk, színvilága a Ki nevet a végén-típusú borzalmakra emlékeztetett. Tegye fel a kezét, aki bármikor, egy pillanatra is élvezte azt a rémesen egysíkú, minimális gondolkodást sem kívánó játékot!? Persze egy bokszoló idővel csak ilyenekkel tud játszani lepusztult agysejtállományával - offtopic, de döbbenetes, hogy vannak olyan sportok, ahol a szándékos sérülésokozás a játék (és egyben a feladat) része. Az is igaz, hogy pl. a fociban is csinálják, csak ott a bíró jóndulatán múlik egy-egy, eufemisztikusan "taktikai faultnak" hívott mozdulat (lásd szerencsétlen indonéz focista.)

A játékszabály első mondata azonnal kijelöli státuszodat: "Üdvözlünk abból az alkalomból, hogy elhatároztad, profi bokszolóvá válsz." A játék kezdetén még amatőr vagy, minimális erőnléttel. "Nem vagy letörve, de felfokozott állapotban sem, pihentség-mutatód maximális." A rögös úton a többi játékostársaddal versenyzel, de mégsem őket, hanem képzelt ellenfeleket kell időnként péppé verned, felkészülési időszakokat végigcsinálni, gy-e-á (gyorsaság, erő, állóképesség) próbákat kiállni. Egy exorexiás nagyon szenvedhet játék során, a túledzést ugyanis büntetik: "Minden edzéssel csökken a kondíciód és apad a pénztárcád tartalma. Vigyáznod kell, hogy idegállapotod is megfelelő szinten maradjon."  Ha minden jól sikerül, és nem jutsz a millió dolláros bébi sorsára, akkor VB-t nyersz, "híres leszel és anyagilag is jól jársz."

IMG_2015.JPG

A pénznem mi más lenne, mint rocky. 1200 rockyval startolsz. Ha elfogy a lé, kibasznak a játékból, és a WBA, WBC, IBF stb. versenyeinek közelébe sem kerülsz többet. A játék menete elég körkörös és kiismerhető, sok múlik, mit dobsz, de ez az életet modellezi: ezt dobta, így jártál. Leggyakrabban edzésmezőre lépsz, ott te döntöd el, a hatféle (!) edzés közül mit választasz. A játék itt Szántó Öcsi bácsit megszégyenítő precizitással operál, mindenféle számtani művelettel és dobásokkal lehet kikalkulálni, hogy a mutatóid hogyan kússzanak fel/le, arányok, nehézségek a te kezedben vannak. Fizetned kell a teremhasználatért, az edzőpartnerért, kajáért (RÉPA bábuk!!!). Hiába, az élet harc.

A legjobbak a kondíciót növelő Kellemes-mezők: ha eddig nem tudtátok volna, Rocky bizony jár Kirándulni (csak nem a Balboa-körre?), Moziba, Pszichiáterhez (hoppá, mégcsak nem is sportpszichológus, elég komoly a helyzet), kap Pihenőnapot és van egy úgynevezett Jó Hír mező is. Utóbbi kettő ingyen van. Kicsit hiányolom, hogy nincs benne valami spritituális vonal (Imádkozás mező), vagy családi cucc ("A fiamért teszem!!!"), netán egy kis szex (bár az mit növelne, csökkentene? kondíciót, idegállapotot?!).

Biztosítást is érdemes kötni (francba a CSÉB-bel, Állami Biztosító felkészül!), mert bizony a Kellemetlen-mezőkön jöhet Rossz Hír, sőt a sok bunyónak Betegség, Lábtörés, Izomhúzódás lehet a vége. Ha nem sikerül Biztosítás mezőre lépni, de bejutsz a legjobb négy közé a vébén, soron kívül megkötheted - láttatok már olyan biztosítót, aki a a konkrét szarrá verés előtt ilyenre vállalkozik?!

Vannak helyi versenyek zsebpénzért (a tornagyőzelem 250 rocky), de kellenek a mutatók javításához. A gyerekek itt is megizzadnak, de legalább emelt szintű matekozással bíbelődhetnek: egy bonyolult függvény alapján kell kiszámolni, a képzelt ellenfél elleni szereplésen szerzett pontokat és pénzt. Ha versenyzel, pihentséged csökken, idegállapotod nő.

Ha megcélzod a vébét, ott is a szerencsés dobásokon + mutatókon múlik a a továbbjutásod. A csúcsra a RING mezőben érhetsz. 1200 rockyt kasszírozol, öklöd a levegőben, köszöntük szépen, lehet visszafordulni az Erzsébet-kilátótól.

IMG_2014.JPG

Sajnos a játékot régóta nem láttam a Vaterán - én ott szereztem be Szegedről -, de akit vigasztal, vegyen egy mellszőrdomborító Rocky-köntöst.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr515773071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.07.04. 11:58:32

Kösz a tippet, a vaterán levadásztam én is egyet! Csodálatosan gagyi GMK-s/fusi/trafikos retró gyöngyszemnek tűnik a boldog '80-as évekből, alig várom, hogy kinyomozhassam, melyik nagy nyugati cég boxjátékáról koppintották egy bécsi bevásárlókörútról hazajövet a magyar szakik!
:)

SimonyiBalázs 2014.07.05. 13:24:06

@-Szűcs Gyula-: Megérte kiadni azt a pár ezer magyar rockyt. Na és kiderült, melyik imperialista társast utánozza?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.07.07. 18:12:13

@őze bálint:
Elsőre úgy tűnik, hogy a '85-ös Rocky társas és a korszak népszerű, pénzzel fizetős, focicsapatot a VB-re kijuttatós menedzserjátékoknak a bárgyú szerelemgyerekéről van szó.
"Sajnos" az eredeti példányban nem répák a kajatokenek, hanem sima színes műanyag korongok :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.07.07. 18:13:28

@-Szűcs Gyula-: Vagy a répa a régi változatban is benne volt, amikor gyerekként játszottatok?
süti beállítások módosítása