futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Futófilmek 3. (a nem elcsépelt fajtából)

2015. április 15. - SimonyiBalázs

kepernyofoto_2015-04-15_10_36_30.pngIngmar Bergman mondta, hogy az rossz film, amit nem lehet megérteni a szavak ismerete/jelentése nélkül, vagy akár némán). Ezt csak azért írom, mert néhány blogolvasó panaszkodott, hogy nem értenek úgy angolul, hogy megnézzenek párat az ajánlt filmekből. Ehavi válogatásomban Milos Forman, Michael Douglas is felbukkan, azaz a játékfilmekre fókuszálok.

Nagy kedvencem egy 43 évvel ezelőtt készített patchwork-mozi. A '70-es évek feltörekvő, izgalmas rendezőit kérték fel, hogy készítsék el saját filmes jegyzeteiket a müncheni olimpia kapcsán. Nyolc alkotó, nyolc látásmód, nyolc szikár alcím. Pazar lista: 

 A Visions of Eight közös alapja, hogy imádták a lassítós kamerákat, szerettek elidőzni az emberi testen, a versenyzők arcán. Például Arthur Penn (The Highest) rúdugrókat fixírozó etűdjében.

Vagy éppen a cuki ruszki tornászcsaj (!!copfok!!) feszült/megkönnyebbült rrakciói a mutatványa során.

A teljes film itt látható:

Jöjjenek most trailerek, több indokból: 1) a film nem férhető hozzá a neten vagy 2) a film nem is érdemel többet, mint a trailer 2-3 perce (pont látszik belőle minden, és nem ígér sokat)

A Benelux-államok vicceskedő családi mozijai volt pár éve a Maraton c. film, amiben pár középkorú autószerelő benevez egy versenyre, hogy váltóban nyerjenek, és a pénzből kifizessék adóhátralékukat. Szokásos "mulatságos" figurák, történések a futás apropóján, van benne minden, ami egy multikulti turmixba kell, excentrikus szereplők, félreértés és bénázás, na meg persze ilyen-olyan happy-end. Egyik olvasómat idézem (köszi BB): "A bandát egy mozgáskorlátozott ex-futó arab, egy tüdőrákos családapa, a macsó környezetben nyílván szerencsétlenül ható meleg srác alkotják. Van még ezen kívűl egy prostituálttal közösen gyereket nevelő és egy bigottan vallásos feleség mellett titokban láncdohányzó karakter. Kicsit mint egy skandináv filmben. Van benne egy minimális futás is, meg a címében ott van, hogy maraton. Végülis egy nagy klisé az egész, giccses is már-már, főleg a végén, de összességében egy szórakoztató film szerintem."

Hittétek volna, hogy Michael Douglas filmográfiája olyan gazdag, hogy nemcsak tőzsdecápát, Mekiben lövöldőző kattant fehérgallérost, Kathleen Turnerrel cívódó kalandort vagy San Franciscó utcáin flangáló zsarut tud játszani, hanem egy jobb sorsra érdemes, görög származású futót? Magyarul A nagy futás című (valaha is játszott?)1979-es filmben Michael Andropolis maratonfutó nagyon szeretne kijutni az olimpiára. Akkor még nem sejti szegény, hogy '80-ban amúgy sem mehetne a bojkott miatt Moszkvába :-) A sok futás leépíti házasságát, gyerekeivel való kapcsolatát. (Nota bene: pont most találkoztam egy ilyen történettel egy futóismerősöm kapcsán.) Csökönyösen nyomja tovább, hátha majd az áhított siker visszahódítja feleségét, gyerekeit. A Running főcíme annyira '70-es évek amcsi mozi ízű, hogy teljes egészében iderakom. A zene, a képek, a laza, dekadens (nyakkendőben fut, majd 2:20-tól fejpántban!), céltudatos Douglas menőzése a felhőkarcolók közt, a kamunyújtások... tiszta nosztalgia.

 

És akkor spoiler. Persze elbukik hősünk, de visszakapja családját. Vezet a versenyben, de egy kanyarban a vége felé elcsúszik. De annyira, hogy nem tud felállni (?!), nem tudja folytatni a versenyt, de aztán összekapja magát és időntúl bevánszorog. Totális zagyvaság, hogy az élmenő - minta valami 24 órás versenyen - éjszakai fények közt kolbászolva avassa magát önfeláldozó, korrekt atlétának. Az alábbi 10 perces zanza az igazán mókás trip! Maraton, ahogy elképzelték a filmesek.

A film nem keverendő össze Schwarzenegger The running man (Menekülő ember) c., levadászós sci-fijével.

A tavaly bemutatott De toutes nos forces c. filmről tavaly már írtam ódákat. Azóta sem került be magyar forgalmazásba, így csak alternatív megtekintési/hozzáférési stratégiákat javaslok azoknak, akiket érdekel egy middle-life krízisben szenvedő apa és mentálisan/fizikálisan sérült fiának ironman-küzdelme. Annyit elárulok, hogy a Douglas-filmhez hasonlóan, itt is rendeződik minden.

Következő bejegyzéseimben folytatom a játékfilmes körképet, és nemsokára érkeznek fasza doksik és terepfutós filmek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr57239101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása