futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A frissítőasztalokról

2015. július 01. - SimonyiBalázs

pb021157.JPGA frissítőasztalok jellegzetessége egy A-ból B-be tartó hosszú versenyen, hogy pontosan utánozzák egy ember életívét (erejét, kinézetét). Kezdetben dús, mutatós, majd az idő múlásával jön a hanyatlás: a megkopás, szegényesebb felhozatal, leraboltság, kifosztottság, megviseltség. Ahogy halad a mezőny, úgy pusztítják az asztalokat, ahogy nyúlik a mezőny, úgy fáradnak el a depószemélyzet tagjai, ahogy fogy a kedv, úgy lesz a teríték egyre hiányosabb.

Persze, versenye / országa / személyzetének hozzáállása válogatja.

Vannak legendás "büféasztalos" rendezvények, és vannak szigorú (szinte önellátós), netán satnya frissítésűek is. Lásd a fenti képgalériát: a Boston Marathonon a rajt előtt reggeliztetik a futókat (kávé, bagel, kakaó, banán, krémek), akik még álmosan felfújható nylonzsákokon chillelhetnek - oké, ez túlzás, és még csak nem is versenyfrissítés, de a settinget és a büdzsét jól mutatja. Már egyszer írtam hangulatjelentést a depóasztalokról, akkor a Piros85-ön tanulmányoztam belülről az etetésdinamikát. Nem volt jó élmény. A mostani UB-n ismét tanúja voltam az asztalok lerablásának, a hiányos kínálatnak, olvastam kommenteket is, hogy mi lett volna jó, erre miért nem gondoltak, az milyen jó volt itt és itt. Az egyik állomáson csináltam egy lélekölő hajnali fotót is.

p5311813.JPGIdemásolom az idei UB-posztos megjegyzésem: "Az úgynevezett frissítőasztal engem inkább lehervaszt. Idei kísérletem a zselékről szólt, mert már látni sem bírom a tintahal állagú olajbogyót, összeragadt mazsolát vagy kekszet. Tényleg, drága versenyszervezők, ti is futtok, vagy ott vagytok versenyközelben, honnan a tökömből gondoljátok, hogy a futó bármilyen körülmények közt elbírja rágni a háztartási kekszet, hacsak nem hasmenéssel érkezik versenyezni? A ropi ugyanaz. Száraz fűrészporaprítás futva - lenyelhetetlen, elrághatatlan, fullasztó, kalóriaértéke értékelhetetlen. És mégis rendre ott van kibaszva a depó asztalra majd minden versenyen. A titok: költséghatékonyság, egyszerűség. De ez kontraproduktív: se a futónak nem jó, se a versenyszervezőnek, mert igénytelennek és megúszósnak gondolják majd a depókínálat alapján. Pláne az UB-n, ahol aztán csak egy tízfős váltó nevezése is horribilis tétel, sok váltó meg ugye sok bevétel - de nem akarok a zsebekben turkálni. Ha pedig azt szeretnék inkább, hogy a rajtcsomagba rakott mellékelt PowerBar-pakkból frissítsünk, akkor tényleg ne is legyen étel az asztalon. Vagy főzzenek le egy bödönnyi rizst minden állomásra, még azt is jobb marokra enni ennél."

A futó ahogy fogy el erőben, úgy lesz telítve az addig látott, felcsipegetett kajákkal és italokkal - mármint egyszerűen unja a kirakott cuccok egyhangúságát. Másra vágyik, akkor és ott random dolgok jutnak az eszébe, amit megenne, meginna, de ezt még egy kísérő sem tudná lekövetni. A körözős versenyeken a depószemélyzet felkészült arra, hogy folyamatos utánpótlást adjon, ráadásul rendre csak egy depó van körönként, így könnyű logisztikázni, humáerőforrással bírni. A pesti éjszakában tartott futás kiírásában ez olvasható: "A XX  versenysorozaton minden olyan kiegészítőt megtalálsz majd a frissítő állomáson ami szükséges, hogy a következő állomásig elérj. Zselé, energiaszelet, magnézium, minden ott lesz. Mindenből adunk fel, kérünk ne spájzolj mert nem lesz rá szükség!" Merész igéretek - a mindenséget is megkapod! Utána még egy ilyen mondat, ez már érdekességképpen: "Kérjük dohányos futótársainkat, hogy a versenyközpontban csak a kijelölt helyen dohányozzanak."

Visszatérve a kísérésre. Az esélyegyenlőség nálam be van csípődve, hisz a teljesítményt csak úgy lehet egymáshoz mérni, ha a változókat minimalizáljuk, és lefixálunk dolgokat, amikhez viszonyíthatunk. Szóval ha nagyon sarkítani akarnám a dolgot vagy mindenkinek kísérőt kéne vinnie, és oldja meg a kis csipetcsapat a feladatot, győzzön az a jobban táplált versenyző, aki profibb hajcsárt vitt magával, vagy mindenkinek csak és kizárólag a rendezvény által biztosított asztalról lehessen végignyomnia a versenyt. Semmi dugizselé, ampullácska, rizsgolyó. (Nem térek ki arra, hogy a glutén- vagy laktózérzékenységgel mi legyen ilyen esetben.)

Megpróbálhatnánk összegyűjteni, hogy nektek mik a tapasztalataitok a frissítésről. Most tekintsük el attól, hogy egyes versenyek karakterisztikájuk miatt erősebbek/gyengébbek valamiben (pl. a Mogyi támogatta bulikon van sósmogyoró meg diákcsemege bőven,) tekintsünk el az egyéni szupport, a jól felszerelt bringás csomagtartó lehetőségétől is. Csakis a versenyen való depóasztalra koncentráljatok. De persze megírhatjátok, hogy a ti kísérőtök milyen fasza cuccokat ad be, és annak lennie kéne versenyen (pl. krémtúró). Nem az izoital márkájára vagyok kíváncsi, hanem egy többtényezős rendszer összerakására. 

Tegyetek javaslatot kommentben betűjelzés szerint, mi lenne

A) optimális (= ideális, avagy mi lehet a közös nevező más versenyzőkkel)

B) minimális (= alapfelszerelés, verseny-létminimum)

C) maximális (= vágyott / álom svédasztal, azaz minden, amit szeretnél, ami tán most luxus)

frissítés egy ultraversenyen, ironmanen. Arról is írhatnátok, hogy időjárás / terepviszonyok függvényében kéne-e terveznie egy szervezőnek vagy nem, illetve milyen távol legyenek ezek a frissítőpontok egymástól.

Esetleg még a maratont is ideérthetjük, hisz vannak sporttársak, akiknek 4-5 óra kell, és ott már több kellhet nekik, mint izo és banán. A szervezők igyekeznek szerintem tarka kínálatot adni a nagyobb versenyeken, a csalamádétól a sajton át egészen a csokikockáig, de kérdés, hogy állagra, ízre, hatóanyagra nézve mennyire jók ezek a cuccok. És ugye azon is sok múlik, mennyire vagy fegyelmezett egy fárasztó futáson a pontra érkezve, hisz az összevissza evésnek megvannak a szó szerinti hátulütői. Jöhetnek az egyedi kommentek is italról, ételről, például:

- "minden ponton kéne lennie meleg italnak éjszaka (pl. kávé, vagy tea)",

- "töpörtyű, tonhalpép, kókuszzsír",

- "takarítsák el örökre a szőlőcukrot, mert csak kettős inzulinlecsapást okoz, rosszabb lesz, mint előtte",

- "legyen parizer, mert bár a napon megromlik, de pépes és könnyű lenyelni, pótolja az elvesztett fehérjémet és folyadékot",

- "gumicukor default'"

- "ultratáv alatt csak folyadék, afelett pedig terüljterüljasztalkám", 

- "csak könnyen felszívódó viszkóz cuccok, pl. méz, mert azokat könnyű futás közben majszolni",

- "kovászos uborka sós leve a tuti",

- "nehogy dinnyét adjanak, mert fosat és átmos", satöbbi.

10256551_705967469439902_5291410748716095085_ox_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr787521214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbkMnkii 2015.07.02. 13:33:48

Nyilván kell, már a kérdés is hülyeség.

A optimális - B opcióból mindent + Isoital, tea, szendvics, mogyoró, műzliszelet.
B minimális - Friss víz, kóla, gyümölcs (alma, banán, stb), méz. Hosszú ultrán (6+ óra), meleg rizs, tésztás leves.
C maximális - Jég, Gel-ek, Magnézium (por, tabletta, stb), tigris, sótabletta, széntabletta, + a fentiek vegan változata. :)

Egyedi dolgok amiket fel szoktak nekem adni: koffeintabletta éjszakai futáson, kálcium pezsgőtabletta.

Terepviszonyok, emelkedő elején ne legyen pont, (a közepén se, hello ub!), időjárás esetén hidegben meleg tea/leves, melegben
amennyire lehetséges hűtött frissítő.

Extravagáns frissítőpontok, színesítésnek jó, de inkább legyen a kevesebb több elve. (csalamádé, sajt, tepertő wtf?)

igorx 2015.07.06. 12:22:26

Nekem csak annyi igényem lenne, hogy aki elvállalja hogy segít a frissítésben az lehetőség szerint ne legyen gyökér.

Gondolok itt arra, hogy az őszi SPAR maratonon az előttem frissítő srácot hangosan kritizálták egymás között a tini "segítők", hogy milyen képet vág.
Tavaszi Bécs maratonon pedig nyújtotta, majd hangos röhögéssel kísérve visszahúzta a kislány előlem a poharat. Értem én a viccet, csak nem szeretem.

fun-csocso 2015.07.10. 12:31:06

Szia!
Bocs, de kifejtenéd légy szíves, hogy mit jelent a „kettős inzulinlecsapás”? Gugli csak ezt a blogot hozza fel találatnak :) Már a múltkor is olvastam tőled, hogy nem javaslod, de nem írtad le, hogy miért. Máshol pedig nem találok ellenérvet.
köszi

SimonyiBalázs 2015.07.10. 20:19:14

@fun-csocso: Nem tankönyvi magyarázat jön. Egy olyan görbét képzelj magad elé, amiben a vércukorszinted látszik, ahogy nyomod a versenyt, a görbe tart lefelé, ürülsz ki, egy ponton elérsz egy depóhoz, ahol betömsz a szádba pár szőlőcukrot. Az hirtelen felnyomja a vércukorszintedet, sokkal magasabbra mint ahol volt, tán még annál is magasabbra egy pár percig, mint ahonnan a rajtnál volt. De amilyen sebesen felnyomja, olyan hamar le is megy (a szervezet secperc elégeti a glükózt, mert gyorsan felszívódó), és még annál is lejjebb süllyed, mint mielőtt bevetted volna a szőlőcukrokat. Azért kettős tehát, mert nem az eredeti, hanem még eggyel lejjebbi szintre zuhan vissza, kétemeletet. Meg azért is, mert duplán kibaszol magddal, hiszen ördögi körbe kerülsz: még jobban leesett a vércukrod, nosza nyomjuk vissza, de már csak oda tudod, ahol az első marékkal bevetted, és már az is alacsony volt. Egyre kevésbé tudod felnyomni, és egyre mélyebbre zuhan, holott egyre több cukorral próbálkozol. A kifejezést (nem tudom, tényleg így van-e tudományosan) Sáfár Sándor edző, TF-tanár használta.

@igorx: hogy hallottad meg? nem az van, hogy elsuhantál szélvészként?

@gbkMnkii: bárcsak lenne tepertő, de nincs. Csalamádé viszont rendszeresen van, terepversenyen szinte tuti. Emelkedőközepi pont nagyon melléfogás, ott a pont.

csz_329 2015.07.13. 10:17:17

Végiggondoltam, mit szoktam mostanában kedvelni:
kaja:
banán, koviubi, ecetes chips (MB trail roxx), olivabogyó, alma, sonka, dinnye, gumicukor
ital:
iso, kóla, víz, éjszaka/télen meleg tea

Medve Árpád 2015.07.13. 14:31:31

nem ultrázok, félironman/ironman viszonylatban azonban így látom a frissítés kérdését:
optimális: víz (hőségben legyen HIDEG!) + iso + energiaszelet + zselé
minimális: víz (bármilyen hőmérsékletű, csak legyen...) + iso
maximális: sótabletta + víz (szigorúan hideg, ha 25 fok felett van a hőmérséklet) és ne csak ivásra/kulacstöltésre legyen használható, hanem külső hűtésre is (elegendő mennyiség álljon rendelkezésre) + jég + energiaszelet + zselé + cola
...
(egy szavazatot vegyél le a "Nem kell, az élet harc..." válaszlehetőségről, véletlenül klikkeltem rá...)

Medve Árpád 2015.07.13. 15:26:23

jah, majd elfelejtettem: ha egy nem sprint távú triatlon verseny (jelesül a balatonman, azon belül is az ironman-hez közelítő speciál táv) azt hirdeti, hogy teljes powerbar frissítés a szolgáltatás része, tök kiábrándító, hogy nem "tankolhatsz fel" előre, hanem csak menet közben megállva juthatsz energiaszelethez/zseléhez... az élmény része, hogy nem állsz meg a bringán, hanem tolod végig...

SimonyiBalázs 2015.07.15. 20:45:05

@Medve Árpád: én meg azt felejtettem el írni, hogy szezámos rúd (Sezamki vagy egyéb). Finom, mézes, elképesztő kalóriatartalom, könnyen szállítható, nem olvad.

igorx 2015.07.17. 14:31:10

@őze bálint: Nem, az nem én vagyok. A fekete zergék az élen, na ők gyosak voltak :)

gbkMnkii 2015.08.18. 13:13:36

Szombaton a deseda ultrán minden ponton jég, ezáltal voltak hideg italok. Plusz alkoholmentes sör, egy ponton forró víz a tésztás leves cuccnak. A többi nagyjából standard volt, mazsolát illetve kesudiót vettem még onnan el.
@őze bálint: Kipróbáltam ezt a szezámos lapkát, (alig találtam méz mentest) és egy az egyben az volt az érzésem, mint neked a ropitól: " Száraz fűrészporaprítás futva - lenyelhetetlen, elrághatatlan, fullasztó..." Azt hiszem ez nem lett a barátom, pedig jó tippnek tűnt. :)

SimonyiBalázs 2015.08.18. 21:42:04

@gbkMnkii: hát azt a szép hosszú versenyek komótos gyaloglásain kell elrágcsálni, miközben lepereg előttünk, hogy mi a f**nak is vagyunk ott

gbkMnkii 2015.08.24. 14:38:51

@őze bálint: Így tettem 90 körül ettem ha jól emlékszem, lehet teszek vele még próbát, mert elsőre a tigris sem jött be, aztán szépen lassan beépítettem a frissitési folyatba.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.08.27. 01:01:30

@gbkMnkii: Allergia vagy mi miatt kerestél méz mentest? Eredetileg másból sem áll csak méz és szezámmag :)

Deseda: azt mondják akik voltak, hogy nem volt banán (és úgy általában nem volt gyümölcs) Ez milyen már? Minden futóversenyen van banán....:)

gbkMnkii 2015.08.27. 14:45:51

@Bozót: Vegan vagyok, nem eszem mézet sem.
Deseda: Valóban nem volt banán (én speciel, nem annyira hiányoltam, mondjuk ha be lett volna hűtve néha lehet jólesett volna.)
Volt ilyen barackkompót, meg szárított cuccok, mazsola tuti.
Az az igazság hogy a baromi nagy melegben minden irtó gusztustalan tud lenni pár perc alatt. Sosem értettem azokat akik pl.: dinnyét esznek, vagy ilyen jellegtelen savanyú almákat amiktől csak a gyomrod fájdul meg. (anno nagyatádon ez volt a felhozatal)

Igazából az én véleményem nem annyira mérvadó mert:
1. Én nem osztom Balázs véleményét hogy spártai módon azon menjünk ami az asztalon van. Amikor írta ezt a terepen a csalamádé, sajt dolgot, azt hittem viccel az elején.
2. Veganként jórészt úgyis mindenhova cipelem a saját kis frissítőmet.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.08.27. 16:03:21

@gbkMnkii: Ah, értem, logikus :)

Ezen a banánon csak azért akadtam fenn, mert ez az ami tényleg MINDIG van. Én imádom a gyümölcsöt futóversenyen, túrán egyaránt. Dinnyét nyáron különösen, sok cukor, sok folyadék, jobb, mint a sör :) na jó, majdnem...Almát is szoktam, héj nélkül.

Elég megoldhatatlan volna, hogy mindenki ugyanazon menjen, de elméleti síkon tudok azonosulni Balázs gondolataival ebben a témában. Nekem is vesszőparipám az egyenlő esélyek, miközben a valóságban soha nincs egyenlőség....

Biztos írtad már, de ha se gyümölcs, se semmi állati, se száraz cucc, akkor mit eszel? Vegán űrkaják?

nezumi 2015.08.27. 18:59:35

Sajt, csalamádé terepfutás.hu-versenyeken nem vicc :) nagyon finom!!! Kovászos uborka! Paradicsom!

gbkMnkii 2015.08.28. 09:21:12

@Bozót: Eddig inkább rövidebb távokon indultam (6 órás), ez volt az első hosszú versenyem. (120-nál álltam ki) Amit most ettem: Aszalt gyümölcs, zabszelet, mogyoró, ropi, itt a fórumról kaptam az ötletet a vitatigrishez, sima rizs, 3 gél, minimális szendvics, ez a szezámlapka, italnak: víz, iso, kóla, alkoholmentes sör + sótabletta.
@nezumi: Nem kétlem, csak szerintem nem futáshoz való, hanem inkább a túrázáshoz. :) Azt viszont mindig jó olvasni, ha elégedettség van, tehát ha ez bejön a terepfutásokon majd mindenkinek, akkor az szuper, hogy gondolnak rátok.

zatopekbacsi 2017.08.07. 10:42:06

Élvezet volt olvasni! :)

Zsalapa 2017.08.11. 14:57:48

@gbkMnkii: én most voltam életemben először N.atádon de még csak váltóban...
A futópályán a dinnye maradt, alma nem volt.
Szőlőcukor és háztartási kex (???), egy helyen Pepsi, átellenben a másik fordítónál a szponzor IsoGel-je (ez sztem klassz húzás volt, bár ch-tartalma csekélyebb a fullos zseléknek, de könnyebben csúszik)
Ahogy néztem, sokan készültek sk sonkás/vajas zsúrkenyérkékkel (bringán is), alufóliába csomagolva/segítő által feladva
Van az a táv, amikor jólesik a "hazai", főleg a komótosabb, többszörös teljesítő "nagy öregek" adták meg a módját...
süti beállítások módosítása