futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Anyám, én rádióamatőr leszek!

Körbenéztünk a Nagy Sportágválasztón avagy A sportok osztályozása

2015. szeptember 21. - SimonyiBalázs

img_6852.JPGKözépkorú, megfáradt, kissé túlsúlyos pár gyalogol a sínek mentén Kőbányán. Két 8-10 éves gyerek fickándozik mellettük.

Anya: "Kislányom, elég már, nem ugrálni jöttünk, hanem sportágat választani nektek."

Apa: "Igen, úgyhogy megnézzük a karatét és a kosárlabdát."

Kész passz kuss. Önmagukat a gyermekeikben megvalósítani vágyó, reményvesztett, de gyereküknek választási lehetőséget nem kínáló szülőkkel, bezombult vagy a gyerekeket felvillanyozni képtelen sportszakbarbárokkal bőven találkoztunk a Nagy Sportágválasztón, de ellenpélda is akadt. 

Elkezdtem írni egy lehangoló posztot a tapasztalataimról, kibújt belőlem a sportnáci, majd közben újragondoltam pár dolgot. A lehangoló rész megmaradt, a pozitív gondolatok is teret nyertek, és egy kicsit lejjebb adtam a nézeteimből.

Szóval kimentem a nagyobbik srácommal a Nagy Sportágválasztóra körbeszagolni. A gyerek eddig mindenfélét kipróbált, két angliai tanév alatt teniszezett, krikettezett, vívott, focizott, itthon pedig sakk és úszás volt a reszortja, és igazán csak az úszás mellett tartott ki mindeddig. A kajakkal szemezget, de lusta és finnyás, hajót kell mosni, futni kell, "izmozni" a húzódzkodón. A hülye apja terelgetné a cselgáns vagy a triatlon felé, de még a bringára sem akar felülni...

Szóval szubjektív benyomások a Nagy Sportágválasztóról:

img_6833x.jpg- Zsibvásárral, zabapultokkal egybekötött Sziget-fesztivál/Mesterségek ünnepe kirakodóvásári hangulata egy szomorú helyszínen. Szegényes, lepukkant, klasszik magyar odakent rendezvény. Egy kopott, gyomos, gyökeres, sóderes, rendezetlen, düledező sportpályán és egykor szebb napokat látott, nyomasztó klubépületekben set uppolták az eseményt. Bárhol tőlünk Nyugatabbra biztos jobban adtak volna magukra, de az ízlés, a kecs és a báj (= értsd itt: a minőségi rendezvényszervezés és kulturáltság) hiánycikk itthon.

- sok olyan sportági instruktor volt, akibe nem szorult örömteli tudásvágyátadás, pedagógusvénával sem rendelkeztek, s így a második nap végére (pénteken iskolák mehettek) fáradt, kiégett és unott szakik benyomását keltették. De például a lövészeti sátorban egy kedves, jófej, nyitott edzővel és tanítványokkal találkoztam, pörgött a móka rendesen. 

- nem kellett sokat sorban állni, de nem is volt sok helyen miért

img_6838.JPG
- mindehhez társultak: ideges és gyereküket a sorban előrébb nyomkodó szülők, tülekedő, udvariatlan gyerekek, komolytalan sportági standok

- gyerek sportantropometriai vizsgálat inkább beetetés, mint komolyan vehető a mitsportoljak.hu részéről, de legalább ott voltak és bejelentkezéses alapon foglalkoztak gyerekekkel. Egy terhelésesvizsgálat vagy egy alapos felmérő előszobája szokott lenni, amikor kalipperrel (bőrredő-csipesz) meg mindenféle collstokkal megmérik az alany testrészeit. Ebből a kis nüanszból sok következtetést levonni nem lehet, max ajánlást tenni a tenyérétmérő combhossz, karhossz, azaz végtagok mérete és aránya figyelmebevételével. De csont- és izomösszetétel, testsűrűség, EKG, futópad, stb. Ezek nem voltak, költséges mutatványok. Így a 3-4 hét múlva jövő eredmények csak orientálhatnak, semmiképpen sem komolyan vehetők.

img_6836x.jpg- a rendezvény szombaton - ki gondolta volna? - 17-kor bezárt (naplemente 19h-kor, de mindegy), lehetett hazamenni verőfényben, 16:45-kor már mindenki pakolt. Szegény gyerekkel lógó orral baktattunk a kőkemény külvárosi járathoz, a 28-as villamoshoz. Csak az vigasztalta hogy mind az íjászatban, mind a lövészetben (puska, pisztoly) a három lövése körökön belül volt. De az akadályfutást, a küzdősportokat már nem tudta kipróbálni.

- egészpályás letámadás a szponzorközért, ALDI részéről: kuponok, szórólapok, termékbemutató mindenhol.

- 12500 Ft-ról leértékelt gigantikus méretű könyvet ("Hogyan válasszunk sportágat?") árultak csak itt és csak most 1000-ért. Közepes igénnyel megcsinált buzinagy lexikon, szórendbe szedve a sportok, benne a szövetségek ajánlói, előnyök, hátrányok, az adott sport hírességeinek egypercesei. Jó hogy van ilyen, de nem azért van a rendezvény is? És miért kellett ezt a cuccot 6 standon is árulni, miközben egyes sportok mégcsak standdal sem voltak képviselve....? 

fullsizerender-2.jpg- No ez az: nem volt foci, triatlon stand például, viszont képviseltette magát olyan sport (?) is, amiről A) soha nem hallottál, B) ha hallottál is, nem gondoltad, hogy sport. Itt kattantam át sportnáci módra. Voltak rádióamatőrök, vízalatti rögbisek, kutyaagility-sek, élethű hajómodellezés, sporthorgászat, cheerleading szakosztályosok. Igen, a koreografikus szurkolás/tömegszórakoztatás is sport lett. Rengeteg ázsiai küzdősportleágazás. Szablyavívás. Baranta. Az úszást egyetlen kínpad képviselte, amire ráfeküdt a gyerek és köteleket lehetett húzkodni a tenyérellenállással. A vízilabda standon vízilabdakapukra lehetett lőni - szépséghiba, hogy a földön állva kézilabdásként.

img_6852.JPG- Az egész rendezvény végén az a benyomása támadt az embernek: csak azért volt ennyire színes a felhozatal, hogy elbüszkélkedhessenek: pont 100 sportág kínálja magát. Incifincikből naná, hogy kijön 100. Mit értek ezalatt?

A szemellenzős sportnáci szerint az igazi sport az, amikor az ember tényleg csinál valami nehezet, fárasztót, igénybevevőt, energiazabálót, koncentrációt, állóképességet, mozgást és agilitást igénylő dolgot (így együtt) a kezével, lábával, törzsével. Épp ezért felőlem Michelisz Norbert akárhogy izzadhat a kamion volánja mögött, az autós stb. technikai sportokat kizárom innen. Ahogy a dartsot is vagy a tekét,  ahol a fenti kritériumokból csak max. 1-2 jelentkezik egyszerre. A lovassportok határesetek: más egy táncoló ló és egy díjugratás. (Nyilván a NOB ennek simán ellentmond.) Lecsupaszítva csak huszonvalahány sport maradhatna meg ilyen megkötésekkel, és pont ezért kapok agybajt, amikor rámegyek a sporttévék programrácsára és azt olvasom, hogy a mai napi közvetítésben lesz például snooker. Egy ismerős gyerek szerint a sport = emberi erővel hajtás-haladás.

p003_1_04.jpgÉs amikor idáig jutok a gondolkodásban, és már hívnám Puzzolát, hogy eressze ki a gőzcsapot a parókás fejem alól. 

De ehelyett kinyitom a Wikipediát, no nézzük mi is a sport. Tök jó és logikus meghatározások sorjáznak szépen pontokba szedve a lehetőségeket. Persze ezek alapján a  rosszmájú gondolhatja, hogy akkor az irodai munka vagy akár a vasalás is egyfajta sport, de ahogy a sportágválasztó is bebizonyította: a sport olyan, mint a modern nyelvészet, le lehet lefektetni nyelvi normákat, kánonokat, de úgyis  a végén a beszélő (= sporttevékenységet űző) dönti el, hogy miként használja az élő nyelvet (=adott sportját.)

Úgyhogy megkövetem azokat, akiket sértenek a fenti nézetek, merthogy idézek a Wikipediából, tanulságos:

"A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett. A sport kifejezés az angolba származott francia „desporter” (mulatságoknak élő) szóból származik. Az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először „szórakozás, időtöltés” értelemben. A 16. században már különféle játékok játszására alkalmazták, de főleg a szabadban végzett szabadidős tevékenységekre. Ekkor még sem a görög αγων (agón, verseny, mérkőzés), sem az αθλον (athlon, küzdelem díjért) jelentéseit nem értették bele. 

img_6844.JPG

Síugrás. Haha!

Tovább is van: "A sport történelmen átívelő fejlődése sokat elárul a társadalmi változásokról és a sport természetéről. Úgy tűnik, a sport magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését és a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt. Ebből következik, hogy a sport feltehetőleg az emberiséggel egyidős, és a kezdetektől hasznos módja lehetett a tanulásnak és fejlődésnek. Természetesen ahogy haladunk visszafelé az időben, egyre kevesebb bizonyíték támasztja alá ezt a feltételezést."

A sportok osztályozása

Versenyzés

Emberi (futás, úszás, tájfutás, ...)

Emberi erővel hajtott (kerékpározás, evezés, kajak-kenu, ...)

Külső erővel hajtott (autóversenyzés, vitorlázás, jégvitorlázás, lovaglás, ...)

Ellenfél

Egyéni küzdősport (boksz, vívás, cselgáncs, szumó, ...)

Egyéni pálya (tenisz, fallabda, kerékpározás...)

Csapat (futball, jégkorong, röplabda, kosárlabda, amerikai futball, gyeplabda, ...)

Teljesítmény

Célzás (lövészet, íjászat, golf, paintball, ...)

Megjelenítés (gimnasztika, testépítés, ...)

Erő (súlyemelés, súlylökés, karbirkózás, erőugrás ...)

Gyorsaság (futás, síelés, úszás, ...)

Ellenféllel szemben elért találatok száma (futball, kosárlabda, ökölvívás, vívás, ...)

Irányítási képesség (autóversenyzés, díjlovaglás, bob, ...)

Szellemi (sakk, go, ...)

Fentiek tetszőlegesen kombinálva, mint például:

atlétika (emberi, csapat, erő)

img_6850.JPG

És megkövetem a rádióamatőröket is, akiknek három vagány alműfajuk is van: "A rádióamatőr-sportág a technikai sportok közé tartozik. Három szakága van: a rádióforgalmi (RF), gyorstávírász (GYT) és a rádiós tájfutó (RTF)."

Any comments? A cheerleader-szakággal búcsúzom... Cukik.

img_6847.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr327802998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.09.21. 17:24:06

Mi is kint voltunk, hasonló tapasztalatokkal. Hozzáteszem, hogy az én kölkeim bármilyen vagányak is tudnak lenni, nem ahhoz a típushoz tartoznak akinek kialakult érdeklődési köre van és mindenhova határozottan odamegy, hogy "hű én ezt ki akarom próbálni, hogy kell, mi ez, stb" Ahol a., láthatóan magukban jól elszórakozó, vagy b., totál unott instruktorok voltak oda eszük ágában sem volt menni, valamint a napon fél órát sorbanállni sem volt vonzó, hogy aztán 1 percig kipróbálhassanak valamit....Végül tájfutás, kölyökatlétika, öttusaféleség, kenu, ergo, lacrosse, szablyavívás, valami küzdősport, ilyeneket műveltünk. Kevés helyen éreztem azt, hogy a az adott sport ott lévő képviselője lelkes volna, szeretné megmutatni a sportágát.

Viszont úgy láttam, meglehetősen sok gyerkőc jól érezte magát, lelkesen csinált ezt-azt....Sok másikat meg a szülők tuszkoltak ide-oda...Megint mások szerintem csak híztak két kilót sültkrumplin meg kürtős kalácson....
süti beállítások módosítása