futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Szex, hazugság, videó!

Előadás!! Futósimogató!!!

2015. november 02. - SimonyiBalázs


monty-python-run-away-o.gifEz egy régi jó Soderbergh-film címe, de gondoltam, generálok pár kattintást a headline-nal. Akit még nem rettentett el a cím, jöjjön el most szerdán 20h-ra a Vírus Klubba a bűnös pesti belvárosba (AnKERT, 1061 Paulay Ede u. 33.) a hangzatos Teljesítményfilozófia / Sikerfüggés dupla-előadásra. (Facebookon itt). Először én osztom az eszet a futásról vizuállal körítve (Hobbi, kaland, szenvedély? Menekülés, függőség, sikerhajhászás?), majd Demetrovics Zsolt érkezik, aki az önjutalmazás csapdáiról beszél a testedzés-függőség kapcsán. Vele már a blogon is foglalkoztam, mindig érdekes meghallgatni, Zsolt új aspektusokat mutat meg, amúgy addiktológus, pszichológus, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék professzora. Belépő 500 Ft - nem tudom, kit gazdagítotok vele, minket biztos nem. Videó lesz, hazugság sanszos, szex nem biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr737922014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ViktoriaP 2015.11.03. 09:40:46

a hangzatos cím valóban kattintásra ösztönöz :) és ha már elolvastam a postot is, jól elmegyek holnap meghallgatni! (egyébként is elmennék, csak így jobban hangzik)

siroki 2015.11.03. 13:29:29

Felcihelődök én is Szenttamásról. Csak megtaláljam azt a klubot! Valami presszóféle lehet!

ViktoriaP 2015.11.04. 23:52:39

Gondolom volt már róla szó itt a blogon, de ma sajnos nem jutottam el odáig, hogy megkérdezzem, edzést is tartasz/vállalsz esetleg?

SimonyiBalázs 2015.11.05. 06:56:04

@ViktoriaP: képesítésem van (triatlonedző), de időm sajna most nincs, h komolyan foglalkozzak olyanokkal, akik komolyan megkeresnek. talán jövőre...

ViktoriaP 2015.11.05. 08:38:15

@őze bálint: köszi szépen, akkor megyek továbbra is a saját fejem után :)

gbkMnkii 2015.11.08. 09:26:42

@őze bálint: Azt megkérdezhetem hogy mikor alkottad meg azt a tételt hogy az ultra 200km illetve 24h felett kezdődik? Sajnos nem tudtam elmenni, de ismerősök mondták hogy elhangzott egy ilyen kijelentés.
A jelenlegi folyamatok alapján boldog-boldogtalan ultratávokon indul mert kell (?), aztán -valljuk be véleményformálóként- ledobsz egy ilyen atombombát a nép közé. :))

SimonyiBalázs 2015.11.08. 11:24:17

@gbkMnkii: Atombomba?! Nem kell magadénak tenni semmilyen gondolatot, amivel nem értesz egyet. Bár nem kedvelem Kúrosz mentalitását, de definícióját az ultrafutásról osztom. A www.yianniskouros.com honlapról letölthető „What Is Ultra-running?” c. könyvéből (2008 március) való. Kábé azt mondja, hogy az ultrafutás nem más, mint transzcendencia-gyakorlat. Meg is fogalmazza, „metafizikai jellemzők próbájának” definiálva az ultrafutást, mintegy a velünk született sporttehetség ellenében, vagy hozzászokottságunk mértékétől függetlenül. Csak huszonnégy órásnál hosszabb futások alkalmasak erre, „a futónak ugyanis a nappal és az éjszaka egész spektrumával szembesülnie kell, hogy képes legyen továbbmenni. És ezzel bebizonyítja, hogy öröklött tehetségén és edzettségén túl is képes futni, hiszen a futás időtartama és a futó izmainak kimerültsége mindkét elemet rég kiiktatta.” Kúrosz az ötvenmérföldes távokat sem sorolja az ultrafutáshoz, és a több szakaszos, napokig vagy hetekig tartó erőpróbákat sem, mert ezek szerinte a kiválóan edzett és tehetséges sportolóknak kedveznek. Az igazi ultrafutónak ki kell bírnia az alvásmegvonást és a teljes izomkimerültséget is. Csak így „találhat energiát még az után is, hogy minden üzemanyagát elégette”.

gbkMnkii 2015.11.09. 11:03:44

@őze bálint: Mindamellett hogy elismerem az eredményeit, amikor spirituálisba csúsztatja valaki a dolgot akkor kicsit túltolja.
Bár amennyit tudok róla pont ő az akinek ugyancsak játszanak ezek: "született sporttehetség" illetve testi adottságok.
De ez a szép a dologban, hogy lehet máshogy gondolni. Én egy 6 órás 50km-t mondjuk én sem sorolok ultrához, valaki igen és ez így van jól. Pusztán kíváncsiságból kérdeztem rá, de elfogadom a válaszod. :)
süti beállítások módosítása