futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Futós-mozgós linkek az elmúlt félévből

2016. május 18. - SimonyiBalázs

kepernyofoto_2016-05-16_17_46_27.pngPár érdekes cikk a közelmúltból, némelyik már lejárt vagy sokkal régebbi (csak most leltem rá), mindenki találhat köztük valamit magának. Bocsika, simán lehet, hogy ismétlem magam, és valahova már linkelgettem. Dehát ismétlés a bukás anyja.

A két órán belüli maratont talán még megérem. Legalábbis az életkilátásaim és ennek a nagyon alapos New York Times cikknek az esélylatolgatása azt jósolják, hogy nem elérhetetlen. A SUB2 Project kapcsán persze azt is írják, hogy abszolút semmit nem tudunk igazából az edzés- és így a testműkődésről. Aki nem angolos, annak itt egy egyszerűbb vonalvezetésű, magyar és félévvel ezelőtti cikk ugyanebben a témában. És aki még inkább érdeklődik a sport tudományos háttérvetületei iránt, annak ajánlom a Magyar Sporttudományi Társaság honlapján fellelhető, mindenféle területet érintő prezentációs anyagokat. Ezek az elmúlt évek konferenciájának kivetített anyagai. Van itt pszichológia, edzéselmélet, táplálkozástan, statisztika.

Közeledik a foci EB, lássuk hát, hogyan javul a magyar válogatott futóteljesítménye, ha egyáltalán. De tényleg, remélem lesz olyan statisztika, mint a BL-ben, hogy melyik csapat és játékos mennyit fut egy meccsen, rohadt kíváncsi vagyok, hol tartunk. Az megvan, hogy a 2014-es vébédöntőben mit dolgoztak össze a németek? Oké, volt egy hosszabbítás, de a FIFA adatai szerint Özil 14.1 km-t futott, míg Messi az argentínoktól 10.7-et 120 perc alatt. 

Kenyai atléták nélkül az olimpia? Féléve ez volt a helyzet, de azóta sem változott, bár pár napja elfogadtak Nairobiban egy sporttisztasági (khm) törvényt. A WADA elégedetlen, viszont Sebastian Coe, az IAAF elnöke nyugalomra int és számít a nyurga kenyaiakra, akik nélkül az olimpiai atléta verseny olyan lenne, mint a Dallas Bobby nélkül, stb. Az oroszok már régóta paráznak, hogy kizárják őket Rióból, most a kelet-afrikaiak térde kezdhet remegni. Ja és arról még nem is szóltunk, hogy lehet/biztos, hogy tabula rasa lesz, és törlik az elmúlt évtized minden kétséges atlétikai rekordját? Egy fehérorosz atlétanő tutira nem lesz ott Rióban: féltékenységi dráma a minszki erdőben. Ez az olasz férfi viszont jobban járt: csak ideigneles tűnt el a New York Marathon káoszában.

kepernyofoto_2016-05-16_17_46_13.pngIdevágó a Narancs-hasábjain kialakult doppingvita. Döbbenetes Dénes Ferenc sportközgazdász érvrendszere, hogy be kéne vezetni a doppingot. A magyar antidopping-hatóság vezére, Tiszeker Ágnes csattanós válaszban osztja ki. Nemrég egy baráti beszélgetésen is szóba került a doppinglegalizálás, egy haver azt mondta, hogy simán kéne két liga mindenben, egy doppingós, ahol az anything goes szabályai uralkodnak, mindenki magáért felelős, míg a másikban nagyon kemény doppingkontroll lenne. Kérdés, hogy a nézők mit néznének, a hirdetők mire cuppanának rá, hova ömlene a pénz, és vajon a fair liga szórakoztató lenne-e annyira, mint a gyorsaságot, folyamatos formatartást, és világrekordokat ígérő, doppinggal turbózott liga?

kepernyofoto_2016-05-16_17_47_20.pngA doppingkirály visszatérne, és hova szarna egy nagyot, mint a (nagy valószínűséggel, de legalábbis reményeink szerint doppingmentes) ultrafutásba? Lance Armstrong végül rajthoz állt a Western100 betétszámán, erről tud valaki? Ez egy 2014-es kép egy szakaszbejárásról, középen Armstrong. (Egyébként a fent említett Tiszeker-cikk legérdekesebb mondata az, hogy "Lance Armstrong legnagyobb bűne az én szememben nem az volt, hogy teljes pályafutása alatt doppingolt, hanem hogy klubjának vezéreként a csapattársait is erre kényszerítette.") 

Ha már doppinggal csalnak, akkor ki borul ki azon, hogy Észak-Koreában hogy szereznek olimpiai kvótát, és hogyan nyeretik meg a hazaikkal a phenjani maratont? Például egy kis futóelteréléssel. (Apropó, ha valaki magyar olvassa ezt és volt az idei iráni maratonon, írjon már valami kommentet róla. Például, hogy hosszúnaciban kellett-e futni, vagy sem. Merthogy amúgy úgy kell járni a férfiaknak.) Aki eddig nem látta, még iderakom egy másik KNDK-s futó, Dzsong Szongok 1999-es vébégyőzelméről készült propagandafilmet. Erről itt írtam részletesen. Ugyanitt remek sztori a többszörös gyilkos, bankrabló osztrák maratonistáról.

Oké, nemcsak a népi demokráciákban cseszhetik el a versenyszervezést: Thaiföldön például 28 kilit futtattak a félmaraton résztvevőivel. Akinek aznap összejött a PB, az vagy hazudik, vagy kvantumugrással fejlődik.

Univerzális teljesítmény No1: maraton az űrben.

Univerzális teljesítmény No2: brutális idővel félmaratoni győzelem babakocsival, és persze babakocsis rekord. Nyomjátok, babakocsis apukák!

Megszakítjuk adásunkat, hogy a választásokon győztes lengyel párt közleményéből adhassunk ízelítőt, amiben a vegákat és a bringásokat is megfenyítik: "Az új lengyel kormány külügyekért felelős minisztere Witold Waszczykowski a német Bild számára adott interjújában  kijelentette: „Az előző kormány a médiában meghatározott baloldali programot hajtott végre. Aminek értelmében a világnak – a marxista modellnek megfelelően – automatikusan csak egy irányba lehetett fejlődnie, mégpedig a kultúrák és a fajok új keveredése felé, olyan világ felé, amely biciklistákból, vegetáriánusokból áll, akik csak megújuló energiát használnak és harcolnak a vallás minden megjelenési formája ellen. Ennek semmi köze a hagyományos lengyel értékekhez"  

kepernyofoto_2016-05-16_17_51_13.pngPolitikusoknál maradva egy plebejusi lendülettel adunk újabb muníciót Tarlóséknak: nem elég a Vivicittán Dunába fújt műanyagpohár, nem elég a Sziget-körön történt (tényleg rémületes) futóatrocitás, még a mentőt is akadályozta pesti maraton. (Apropó, egy ismerősöm férje leleményesen kapva-kapott a pohár-incidensen, és lebomló papírpohár-bizniszbe vágott, a Telekom pedig az imidzse miatt már le is paktált vele, ás amint hírlik a Sziget is ilyen poharakkal lesz tele idén. Kicsit drágább, de egy év alatt a férgek martaléka lesz.) Pedig tök jó lenne István bácsinak elolvasnia a nemrég elhunyt László János (a Kerékpáros Klub örökös elnöke) kis esszéjét a békés autós-bringás-futó-gyalogos együttélésről. Nem éppen szemüvegenugrálós-attitűd, de pont azért érdemel figyelmet. Egyébként szerintetek Tarlós jár a saját városában? Mármint nemcsak átsuhan rajta a szolgálati kocsival. (Oké, egy színházkritikusnak nem kell a színészethez értenie, de előadásokra azért kell járnia.) Kérdés, hogy Tarlós ismeri-e napi szinten, vagy csak szállitják neki az infókat. Alapvetően bárkinek, aki városmenedzsmenttel foglalkozik, napi szinten rengeteget kéne mászkálnia a sajat városában. Ismerek olyan Pest környéki politikust, aki nem mer átmenni a körzetén, nehogy megszólítsák, számonkérjék. Szabályszerűen elbújik.

Na de folytassuk.

kepernyofoto_2016-05-16_17_52_47.pngA szokásos faszság az időnként nagyon ostoba Index-sportrovattól: a címben és az első bekezdésben rémisztgetnek, aztán a végén megállaptják, hogy nincs is semmi gáz. Tehát a kérdés: összemegy-e az agy ultramaraton alatt

Egy normálisabb cikk a fekete kesztyűs dobogóról (1968-as olimpia, Fekete Párduc-tiltakozás).

Végre egy kis ultra! Akkor kirakom ide a magyar ultrafutás - mondjuk úgy - sajátos alakjával, Zahorán Ádámmal készített interjúkat, hogy pályaképet kapjunk róla: egy 2010-est (bevezetésképpen), és egy 2015 nyárit, ahol már beérkezett futóként beszél. (Ja és a tavalyi Spuri cikk se maradjon ki, akinek megvan.) Ádámnak vannak tényleg remek hazai és nemzetközi eredményei, meg némileg sajátosan értelmezett bajnoki címei is, és feladásai is (ezekből rendre valami frusztrált vagdalkozás lesz). A feszítős képeket és a coelhós önhozsannát külön tanulmány kielemezni (az irónia és a futói alázat olyakor teljesen hiányzik), valamint a némileg savanyúszőlős eszmefuttatást, például a gaz és pénzéhes Spartathlonról. Ha valaki találkozik a az ultrafutó szövi régi elnökségi tagjaival, kérdezzen rá, hogy is volt az a mókás 2008-as sztori, amiben Zahorán levélben lobbizott, hogy szavazzanak újra és inkább valakit mást válasszanak meg az Év Férfi Ultrafutójának Németh Csaba terepfutó helyett. Például őt.

Kis színesek:

- hova mennek a fővárosiak sportorvosit szerezni, ha a Testnevelési Egyetem valóban kiebrudálja a Sportkórházat

- pár éve megemelték a sportolói szervezetbe legálisan bevihető marihuána-mennyiséget (hát istenem, szívnak a stresszes sportolók), most meg egyenesen azt mutatták ki tudósok, hogy a futás ugyanazokat receptorokat aktiválja, mint a kannabisz THC-ja...

KÉSZÜLŐ FUTÓS FILMEK: (a készekről nemsokára írom tovább a már megkezdett Futófilmek-sorozatot)

- Race - szójátékos cím (rassz és verseny), klasszikos életrajzi sportfilm zsáner, ezúttal Jesse Owensről (szerintem egy jelenetet a Népstadionban forgattak, legalábbis nagyon hasonlít rá az előzetesből)

- Free to run - francia doksi a maratoni versenyek fejlődésről tök jó archív anyagokkal

A végére egy üzenet a Nagymestertől: Állj fel a gép elől! 

Ennek magyar változata a "Ne Fészbúkozzál!"

Ráadás:

Ezt már rég leakartam közölni, csak nem volt apropója. De mivel - hogy zsurnálfordulattal éljek - indul a triatlonos szezon, sőt már rég dühöng, akit érdekel, annak itt van egy 8h 21m idővel finiselő, menő triatléta ironmanen végigmért adatsora. Oli-hívők, lehet elemeznI!

kepernyofoto_2016-05-16_17_55_11.png

Képek: NYTimes, Blikk, blogok

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr507964686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.05.18. 19:36:21

8óra21perc....nem semmi idő. Hihetetlen.

gbkMnkii 2016.05.23. 10:30:58

Csak nekem tunik soknak a 3:38-as 2. transition time?
Az elsonel lerangatjuk a neoprent, sisak felvetel, napszemuveg stb-stb. Cipo valszeg a bringan felgumizva. A masodiknal kilep a cipobol, a bringat valoszinuleg elvettek tole, tehat mezitlab befut a zonaba, sisak levesz, cipo felhuz. :) Mit csinalt? :D

igorx 2016.05.26. 14:43:48

@gbkMnkii: lehet stream output volt és nem akarta a bokorba :)
süti beállítások módosítása