futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Futószótár

avagy bevezetés a futószakzsargonba

2017. április 01. - SimonyiBalázs

img_6920.jpgVan olyan, hogy egy állítás köszönőviszonyban sincs a realitással. Vagy ahogy Krasznahorkai László, a fájdalmasan és csodálatosan hosszú szépirodalmi mondatok mestere mondta egyszer tőle szokatlan tömörséggel: "Nem vagyunk fölkészülve a valóságra."

Elkezdtem összeírni pár terminus technicust, amik a futószlengben gellert kapnak.

Van bennük irónia, nagy adag önsajnálat és púder.  Habosítás, felmagasztalás és bizalmaskodó jófejség.

Vannak ugye a "szakmai" kifejezések, amikkel a jólértesült szakik dobálóznak, mint például a drop, a vitálkapacitás, a plyometria meg a barometrikus mérés. De most a klasszikus csúsztatós, bennfenteskedős futó-futó interakciókból szemezgetnék.

Arra bíztatnék mindenkit, hogy kommentben írjon még hozzá, hogy wikipedizálós módszerral bővüljön a tudástárunk.

babatáv = én annyira ultrás vagyok, hogy az adott versenyen kínált távokból mindegyik más, ami nem a leghosszabb, az egy piti táv. Apropó, ez egy nagyon vicces lista 112 ponttal, hogy "Honnan tudod, hogy ultrás vagy?" (angolul.) Ez meg a Runner's World idevágó szótára.

maratoni (mint jelző) = hosszú, hősies kvalitásokat kívánó valami (már minden látvány, élmény, és a maraton szóval is így élnek vissza)
12088193_916236088459152_8310943532365330459_n.jpgtechnikás = szar

jó volt = (jó) saras / esős / szopó

visszafogottan futottam = szégyenteljesen lassan (a futó azt hazudja magának és másoknak, hogy ez tudatos megfontolás volt)

"a verseny útvonala nagy részben szilárd burkolat (beton, aszfalt), a többi murva, kikopott föld, gyep" - ki itt nevezel, hagyj fel minden reménnyel

volt egy kis emelkedő = kurvára meredek volt (de a sztoriban jobb szerénykedni) 

benéztem 4 perc/km alá = majd' meghaltam (túlvállaltam)

a párom támogat = max elviseli, de inkább a töke tele van azzal, hogy mindennap több órát edzek, és minden 2. hétvégén versenyre megyek

laza 50-es = kiírta az edzőm, de ktumblr_n8dgnpy2jc1tqq733o1_500.gifurvára nem volt hozzá kedvem

rápihentem = baszottul nem edzettem semmit előtte, és lelkiismeretfurdalásomat felvágással palástolom

nem vagyok százas = előre exkuzálom magam, hogy szégyenteljes, hozzám méltatlan idővel fogom zárni ezt a mai versenyt

kepernyofoto_2017-03-19_17_33_43.pnga végét meghúztam = mivel végig lazsáltam, vagy feladtam a dobogót, mert hamar felmértem, hogy ma itt nekem nem osztottak lapot, ezért az illendőség kedvéért - hadd lássák a célban álldigáló népek - lesprinteltem az utolsó kilométert.

karcolgattam = már nem tudok mit kitalálni, megújulni az edzésben, így jobb híján a facebookos / stravas ismerősöket szórakoztatom. Apropó: láttátok a futással és bringázással "összerajzolt" térképgyűjteményt? Klikk ide.

Ennyit tudtam kapásból. Úgy jártam, mint pár éve az orfűi triatlon versenyszervezője: miután a lezúduló heveny eső elmosta a teljes versenyközpontot és minden cuccot, azt mondta: „Gyerekek, az élményt tudom adni, mint befutócsomag”.

Jöhetnek az ötletek!

(A poszt bővített változata a Runner's World magyar változatában jelent meg, 2019/1. szám, online részletek itt.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr227243033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.04.01. 12:49:55

bemelegítés: az első kétszáz méter kicsit lassabb
levezetés: elsétálok a kocsihoz
nyújtás: feldobom a lábam egy padra miközben pletykázunk
beszélgetős futás: azzal idegesítem a nálam lassabbakat, hogy velük futok és be nem áll a szám
"innen már csak lejtő": kivéve azt a 3-4 kisebb dombot
edzéstervben pihenős makrociklus: ellógtam a heti edzést

RunnerMate · http://runnermate.eu 2017.04.01. 13:20:30

A "babatav"-ot en eddig csak TTuras korokben hallottam a <15 km-es tavokra.

"elfutottam az elejet": az elejen meg ment a tervezett tempo, aztan nem.

"eleheztem": elfaradtam, de jobb a kajara (illetve annak hianyara) kenni. Hasonlok a "tuloltoztem".

"meg kellene nyomni az emelkedot": semmi kedvem hozza, de mar igyis-ugyis meghalofelben vagyok, legalabb nem fogok kitunni a tarsasagbol.

"lejto": veszprem kornyeki futoszleng a kisebb emelkedokre. (valoszinuleg mas dombos kornyeken is igy van.)

"csak atmozgato futasra jottem": urugy arra, hogy csak lassan akarok futni es keveset.

Burgermeister 2017.04.01. 18:30:46

a végét már békanyálon futottam = elfáradtam mint a picsa

2017.04.03. 12:38:16

A társam a tegnapi (igen szarul sikerült) versenyen kb 50 szer elmondta, hogy "ez nem verseny,nem verseny, tök mindegy mikor érünk be, az a szép, hogy teljesítjük" és az utolsó 500 m belehúzott mintállat, persze rám vert egy egész percet, mert én tényleg szartam bele (érts= totál semmi erőm nem maradt)

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2017.04.06. 12:57:50

"nem alibiztem": nem álltam meg csak minden második bokornál hisztizni, enni, inni, cipőt kötni, cipőből köveket kirázni (ha alibiztem volna, akkor ezeket méterenként tettem volna meg) :)

Zsákszabi 2017.04.10. 09:12:56

Szia Balázs!

Az Ultrát hogyan lehet megnézni, ha nincs HBO-m? Nagyon tetszett a 24.hu ajánlója!

SimonyiBalázs 2017.04.14. 22:30:02

@Amegy: na most először moziztok, vagy már le is ment a grillparti? (Hátha ráérek. Hol?) Hétfőtől minden előadás publikus az ULTRA facebook oldalán. Május 7. BP-re még vannak jegyek artmozi.hu/filmek/ultra?het=2017-18#mozimusor-lapozo, de megyünk vidékre is. Gyertek a moziba (májusban limitált számú elővetítés, majd lesz rengeteg előadás júniustól). Ne felejtsétek el, hogy ez nem hollywoodi film, nagyon kis büdzséből készült éveken át nagy vászonra. Miért húznátok keresztül sok ember alázatos, áldozatos munkáját, és fosztanátok meg magatokat az igazi élménytől, és persze minket attól, hogy közönségtalálkozós vetítéseken találkozzunk veletek? Nem jobb kint futni egy várva várt versenyen, mint otthon futópadon? Na ugye, ugye?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2017.04.15. 08:38:55

@őze bálint: á, júniustúl lesz több előadás Bp-n? most csak a május 1., 7. látszik Toldiban az kevésnek tűnt. :)

SimonyiBalázs 2017.04.15. 16:40:59

@rrroka: hétfőtől kerül ki a pesti/vidéki lista, és folyamatosan nyitunk újat, amint betelik egy előadás. Nem lesz úgy programon, h minden nap 2-4-6 órakor X moziban, ez már a 21. század.

SimonyiBalázs 2017.04.16. 12:54:20

@Amegy: ej, nem leszek itthon jövő pénteken, jó szórakozást. Szekszárd: május 5, borvidék félmaraton előtt azt hiszem, Öcsi majd pontosít.

elike11 2018.04.06. 14:12:11

nem ez volt a főversenyem = olyan erős volt a mezőny, hogy valójában labdába sem tudtam volna rúgni. Főversenyem egy falunapi verseny lesz, ahol a legnagyobb ellenfelem a 10 éve már aktívan nem mozgó helyi tesitanár lesz. :D
süti beállítások módosítása