futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Rossz helyen, rossz időben?

2018. április 16. - SimonyiBalázs

12239721_502286473283969_5715218760450945638_n.jpg

Kíváncsi vagyok, mit gondoltok. Tavasz van, jópár újévi fogadalmi futó már kiszállt, de sokan még gyűrik az aszfaltot. Készülnek például az első maratonra vagy tegnap szétszaggatták magukat a Vivicittán (lásd a fenti idézet fájdalma.)

 

Tavaly nyáron felvettük a kapcsolatot több nagy, városi maraton szervezőjével, akiket érdekelte az ULTRA című filmünk, hogy levetítsék a több tízezres esemény mellékprogramjaként.

Bécsben idén díszhelyen a film, három vetítést is beraktak a Let's CEE dokumentumfilm-fesztiválon (legközeéebb pénteken 20-án), a Vienna City Marathon felvette hivatalos programjába, én is, és Béla, a film főszereplője is elkísérte a filmet, sőt Béla még rajtszámot is kapott a maratonra. Ugyanez volt Prágában, meg más városokban is.

Egy másik, nagyon híres verseny viszont ezzel indokolta, hogy - bár nagyon tetszett nekik a film - mégsem mutatják meg a futóknak.

"Őszinte leszek: mi egy igazán motiváló filmet keresünk az első maratonjuk előtt álló futóknak. A legtöbbjük nagyon ideges és kell valami, ami felvidítja őket, és megmutatja, hogy a célbaérés gazdagítja az életüket. A ti filmetek intenzív, sok futó szenved és küzd benne. Egyes szereplők feladják a nagy céljukat. Egy ilyen film negatív hatással lenne a maratonon indulókra. Nem mi vagyunk a megfelelő közönség és nem ez a megfelelő idő rá."


Nekem a nyitóképen látható híres maratonista, Jeremie Drayton idézete jutott az eszembe. Meg az a rengeteg előadás, közönségtalálkozó, ahol maraton előtt állók elmondták, mennyi erőt kaptak a filmtől.

Fotókért köszönet Szaszának.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr2312879054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fassassin 2018.04.16. 08:52:30

Én az első maratonom előtt, ami most volt a MaratonFüreden, a mentális felkészülés jegyében megnéztem többek közöt a Tűzszekerek-et, a Küldetést, és az Ultrát.
Engem igenis motivált, például kb. a 38. kilométernél, amikor eszembe jutott, hogy milyen iszonyat jó, hogy futhatok, és mennyire kis semmiség ez mondjuk egy Spartathlon-hoz képest! Abban a pillanatban kifeleztten hálás voltam, hogy nem kell még 208 kilométer futnom, úgyhogy azt a négyet jól meghúztam :)

_z_ 2018.04.16. 09:51:17

Nem, meg mindig nem sikerült megneznem a filmet sehol (mar egyre inkabb atall az agyam a DVD-varasra...), de szerintem aki barmilyen film megnezese miatt nem megy el maratont futni, vagy feladja közben, az inkabb el se kezdje. Mondom en ezt egyetlen arva felmaratonnal a hatam mögött :).

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2018.04.16. 10:58:29

Ez szubjektív, nem kell keresni benne a racionalitást.
Nekem és sokaknak tetszett (tényleg, tömegeknek), ettől még van akinek ez jön le. El kell fogadni és továbblépni.

siroki 2018.04.16. 12:01:45

Motiváló.
Én falun lakom. Első maratonomat egy cimborámmal kettesben futottuk néhány évre egy tavaszi reggel a bringaúton, a falu körül. Kimértük a pályát, a kertbe kiraktunk egy tálca kaját, kétszer arra futottunk - ez volt a frissítőpont (a gyerekek is ettek belőle).
A filmet vártam és felvonatoztam Pestre, a Toldi moziba. Számomra az első maraton előtt is motiváló lett volna, de most is az. Nem csak futáshoz!
Gratulálok minden szereplőnek és alkotónak!

Gerle Éva 2018.04.17. 16:19:27

Ó, B.!
Vannak azok a futók, nem lebecsülendők persze, akiknek nem motiváló az Ultra. Ők a fancyre kíváncsiak, a kütyüre, az okosságra, a fogyásra. Sípra, dobra. Szétunják a hétköznapjaikat. Nekik kell a zene, a tömeg, a szalagcím, a szenzáció, a facebookposzt, a visszajelzés. (Nekem is kell, nem azért.) (De még neked is.)
A BSI tömegeseményeket szervez. És le a kalappal, mert ebben profik. Felhasználóbarátak, nyereségesek, szimpatikusak. A Vivicittá és a Spar Maraton eléri és behúzza azokat, akik csak a felszínt értik – még, vagy örökké. Vagy azokat, akik egy-két versenyen indulnak, aztán leállnak, makramézni kezdenek.
A tűrésre, a melóra, az ethoszra, a kudracra, az önismeretre kevesen kíváncsiak. Ők továbbmennek az úton. Nem félnek maguktól, sem a fájdalomtól.
Én egyébként félek a fájdalomtól a futás terén. A szülésben, a donorkodásban (vér, velő, plazma), a súlyemelésben nem.
Itt én kitartóan kocogok. Nem jó több. Icipicit fejlődtem másfél év alatt.
Nem lehet előre megmondani, ki lesz "komoly", ki megy tovább.
Az átlagembernek biztosan ijesztő az Ultra. Azzal szembesíti, hogy ő erre nem képes. Talán egy tízesre sem. Lehülyézési reflexet vált ki belőle: "én nem csinálom, mert...", "szerintem ez túlzás..."
Az átlagember fiolyton méricskél, viszonyít, frusztrált. Ez kiirthatatlan.
Nem a kitartóak, az erre születettek teljesítményét akarja csodálni, hanem önmagát pusholja. Idegenkedni akar. és fél.
Neked átlagembernek tűnik Béla vagy Gilles vagy Eiolf: Nekik elképzelhetetlen csodabogár.

Láttam utána a tízes rajtot. Staicu Simona ott állt Péter Attila mellett, és sírt. Aztán tartotta a célszalagot, amelyet az istennő Bragmayer Zsanett szakított át. Döbbenetes jelenet volt.

iramszarvas 2018.04.19. 15:21:06

Szerintem az is motiválhat, ha másokat szenvedni látok. Pl. amikor én szenvedek, gondolhatok arra, hogy nem csak én vagyok szar. (Jó, önbecsapás, de gondolhatok rá.) Egyébként meg szerintem nincs futó, aki még sosem találkozott a szenvedéssel (vagy akkor rosszul csinált valamit).

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2018.04.20. 07:27:31

@_z_: az HBOGO egy hónapig ingyenes, ott megnézheted. meg megy ugye mozikban is, szóval ha _tényleg_ érdekel meg tudod nézni. :)

_z_ 2018.04.20. 08:05:56

@rrroka: Kulfoldon nincs HBO, es a magyar mozik is messze vannak. De mivel _tenyleg_ erdekel, varom a dvd-t.

nagnan 2018.04.20. 14:08:04

@_z_: már torrent oldalakon is fent van, pár napja láttam, hogy letölthető az ncore-ról. Mielőtt megvetne valaki, én legálisan HBOGO-n láttam a filmet és tervezem szintén a DVD vásárlását is! respect! :)

praisethesun 2018.04.21. 13:37:48

Annyiban igazuk van, hogy nekik a pénz számít, továbbá, hogy minél több "kezdő" is eljöjjön.

A kezdőt itt nem a teljesítményre értettem persze, hanem aki heti 1 alkalmas hobbifutó, és nem is akar többet tőle. Ezzel sincs semmi probléma persze.

Nekem viszont az Ultra c. film + a "Hogyan nem lett meg az UltraBalaton (2012)" c. bejegyzés volt eddig a két legnagyobb motiváció a futáshoz. Pontosan ez adja a motivációt, hogy azt látja a magamfajta tök átlag Jóska, hogy ezek a távok irtózatos sok szenvedés meg edzés árán, de teljesíthetők. Nekem még a maraton van terítéken idénre, de néhány éven belül egy UB-t ki kell próbálnom mindenképp.

_z_ 2018.04.23. 10:48:10

@nagnan: Most komoly, hogy a keszitö blogjaban ajanlgatod a torrentet?
Amugy nem mintha szent lennek, de ezt a filmet, aminek, meg ha csak blogon keresztül is, de ismerem a keszitöjet, nem lenne pofam igy megnezni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2018.04.23. 13:26:15

@_z_: hbogo.hu netes TV, az sincs külföldön?

_z_ 2018.04.23. 13:48:45

@rrroka: IP cim alapjan letilt. Biztos meg lehetne hackelni valahogy, de ehhez nekem se erzekem, se kedvem.

Gerle Éva 2018.04.24. 19:48:10

@praisethesun: Igen. A feladás ebben a kontextusban nem emberi dráma, nincs neki ethosza, hanem kudarc. Nem néz ki jól a facebookon... Nekem az tetszett a filmben, hogy valódi a sztori, nem motivációs vagy imidzsfilm, ahogy B. mpondja.

_z_ 2018.04.26. 09:27:32

@rrroka: Ilyen a hanyatlo nyugat

Ildikó Koren 2018.05.03. 21:35:04

Aki azt mondja hogy nem motivalo az ULTRA, az nem futó.Nem ért hozzá.Persze ez szakmaiatlannak tűnik pláne ha épp futóversenyt szervez. A 8 éves lányommal néztük együtt, sírtunk, nevettünk, könnyünk pottyogott a röhögéstől, ámultunk, csodáltuk, annyiféle érzelmet váltott ki belőlünk, hetekig a hatása alatt voltunk. Maradando alkotás. Kedves Balázs! Szerintem a legnagyobb elismerés az mikor a 8 éves kislány azt mondja: “Anya, hát csúcs ez a pasi!” Igen....az

SimonyiBalázs 2018.05.08. 23:45:21

@_z_: VPN-progi mindent megold. Ha valaki szeretné látni, ne legyen akadálya, kevésbé fáj, ha valaki letölti, mintha nem nézheti meg. De azért mindenkit a legalitásra bíztatok. DVD célegyenesben amúgy.

@Ildikó Koren: köszönöm, jólesett!

@iramszarvas: épp lektorálok egy triatlonos könyvet, amiben előszeretettel az "outsuffer" igét használják.

@siroki: hát ez rendes tőled! kösz.

@fassassin: ez egy mind game, hogy hova húzod az aznapi határt. Nekem a maratonon 25-nél még végeláthatatlan, ultrán pedig csak úgy elröppen a 25.

@Gerle Éva: "Az átlagember fiolyton méricskél, viszonyít, frusztrált." Ami igaz is, de ha ez lehülyézésként jelentkezne, akkor mindent, amit lát, és amiben egy kicsit másabb, más dolgokat végző és elérő emberek vannak, azt gyűlölné. De közben boldogan nézi a tévében a Spektrum, DCh stb extrém dolgait.

@praisethesun: köszi, de azért ne érezd muszájnak az ultrázást, csak ha belső késztetésed van rá. (BTW: nem kell olyan retteneseen sok edzés, inkább mentális jedi-erő.)

nagnan 2018.05.14. 15:45:32

@_z_: nem ajánlgattam, ez csak egy lehetőség a problémádra, de ha nem élsz vele a te döntésed. Ha a DVD megjelenést követően megvásárolod a filmet, szerintem a készítők sem fognak megvetni érte és a lelkiismereted is tiszta marad. ;)
Baromi jó lett a film egyébként, hatalmas gratuláció érte!

Gerle Éva 2018.05.21. 10:43:51

@őze bálint: Csak azt gyűlöli, ami az ő életében is felmerül valós lehetőségként, de amihez lusta. Az oroszlánok párzása nem ilyen.

SimonyiBalázs 2018.05.28. 22:30:06

@nagnan: béreld vagy vedd meg itt (Magyarországról VPN programmal kicselezhető a vimeo) vimeo.com/ondemand/ultradocumentary

SimonyiBalázs 2018.05.28. 22:31:18

@_z_ és @rrroka: : béreld vagy vedd meg itt (Magyarországról VPN programmal kicselezhető a vimeo) vimeo.com/ondemand/ultradocumentary. És hamarosan jön a DVD egy jótékonysági akció keretében, limitált példányszámban, Az ULTRA facebook oldalán lesz erről híradás 2-3 hét múlva.

SimonyiBalázs 2018.05.28. 22:31:41

@_z_: béreld vagy vedd meg itt (Magyarországról VPN programmal kicselezhető a vimeo) vimeo.com/ondemand/ultradocumentary. És hamarosan jön a DVD egy jótékonysági akció keretében, limitált példányszámban, Az ULTRA facebook oldalán lesz erről híradás 2-3 hét múlva.

_z_ 2018.06.12. 13:59:23

@őze bálint: Kösz a tippet, ranezek! Ha van valami konkretum a DVD-röl, megirnad ide is? A Facebook nekem feher folt a terkepen.

SimonyiBalázs 2018.06.13. 19:38:30

@_z_: szia, szűk két hét és megérkezik a dvd. A Favebook-n lesz bejelentve és jótékonysági akció keretében lehet majd megvásárolni. Igyekszem nem elfelejteni, h szóljak. De külföldről tényleg a vimeót ajánlom.

_z_ 2018.06.16. 19:01:08

Néztem a vimeót, elvileg működik külföldön is. Jobban szeretnék dvd-t, de ha nem jön össze, akkor megveszem ott. Köszönöm még egyszer!
süti beállítások módosítása