nem azé, aki fut

futó gondolatok

2018. feb 14.

Aranylábú gyerekek, mi a fasz van veletek? - 1. rész

írta: őze bálint
Aranylábú gyerekek, mi a fasz van veletek? - 1. rész

Válasz egy "klasszikus" hosszútávfutónak

kepernyofoto_2018-02-13_23_31_41.pngAranylábú gyerekek, mi a fasz van veletek, hogy így egymásnak estetek? Menjetek ki futni inkább, hogy leeresszétek a gőzt, mint a Szaffiban a vörös parókás Feuerstein lovag.  Összeugrasztani, bizonygatni szakágak, módszerek, "iskolák" alsóbb- vagy felsőbbrendűségét hova vezet?

A napokban jelent meg egy véleményes, inkább kontraproduktív írás  ( Miről beszélek, amikor értékvesztésről beszélek? - szerzője Deli Gergely, civilben hosszútávfutó), amit egy velős Pesti Est ajánlóban úgy lehetne felcímkézni: “Szenvedéstörténet, amiben a főhős a saját és közössége vélt vagy valós frusztrációit másokon vezeti le. Igazi Hosszútávfutó vs Nem Igazi Hosszútávfutó. Vagy Igazi Atléta vs Nem Igazi Atléta.”

Ahol megjelent, a ...

Tovább Szólj hozzá

vita amatőr profi ultra atléta 2018 hosszútávfutás

2018. feb 14.

Aranylábú gyerekek, mi a fasz van veletek? - 2. rész

írta: őze bálint
Aranylábú gyerekek, mi a fasz van veletek? - 2. rész

Válasz egy "klasszikus" hosszútávfutónak

playmobil010.jpg(Ez a kétrészes írás egy válasz a Facebookon, az Atléták II. csoportban megjelent szövegre . A posztom, azaz a reakció első része itt. )

ÉRTÉKVESZTÉS

Ahogy az első részben írtam, versenyekről ismerem (felületesen) Deli Gergőt, a poszt szerzőjét. Nincs olyan élményem, hogy valaha is lenézőn viselkedett volna. A szövege viszont (a pozitívumok ellenére) úgy sikerült, és ez lett publikus, ez alapján formálnak véleményt az olvasók. Mielőtt írtam volna reakciót, írtam neki egy üzenetet, hogy biztos-e abban, amit leírt, nem akarja módosítani? Nem olvasta. Ez van. Örültem volna, ha dialógus lett volna. Tán a FutóExpón lesz.

A szövegében Deli valami ambivalens állapotban egyszerre ismeri el az ultrafutást, de hajítja is le két ...

Tovább Szólj hozzá

vita amatőr profi ultra atléta 2018 hosszútávfutás

2018. jan 21.

Számokba fojtva (2017-es statisztika)

írta: őze bálint
Számokba fojtva (2017-es statisztika)

img_20170513_121308_3.jpgPeter Greenaway zavaros, de annál érzékszerv-orgiasztikus műve tudomást sem vesz a futásról. Azért címnek jó volt. Pedig ilyen névvel, hogy Green és Away, menő terepfutó lehetne.

Szóval kész a leltár. (Sosem vagy kész.) A 2012-es itt , 2013-as itt , 2014-es itt , 2015-ös itt , 2016-os itt .)

Mit csinál ebben nedves, hűvös, szürke, Krasznahorkai-regénybe illő, reménytelen időben a téliszonyos futó (már amikor nem a téruszonyai ban, azaz a cipőiben aprítja a kilométereket)? Mereng. 

Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?

Ezt már Zalán is tudta, azért írta meg futását Vörösmarty.

Mereng tehát, és már javában tolja a tavaszra acélozó  edzéseket. Nem hiszek abban, hogy ősszel le kell állni, húzni egy ...

Tovább Szólj hozzá

statisztika edzés verseny kerékpár futás 2017 összesítés futóévad

2018. jan 10.

Ki nyer ma?

írta: őze bálint
Ki nyer ma?

Játék és muzsika (de még milyen muzsika!) 51 percben, hisz a futók szeretik a kihívásokat! Melyik magyar versenyszervezőt rejti ez a 20 évnyi időutazós dokumentumfilm a magyar technózene színtérről? Annyit segítek, hogy 40 perc körrnéykén kell sasolni a sommás véleményt a drogos zenéről. Végülis a futás is drog. Jó szórakozást!

Tovább Szólj hozzá

film feladvány ultrabalaton

2018. jan 03.

Pontosvessző (Spartathlon 2017) - 1.rész

írta: őze bálint
Pontosvessző (Spartathlon 2017) - 1.rész

avagy a modern görög dráma kialakulása

37060555904_d4283cf8bb_o_x_1.jpgHosszú halogatás után, két részletben írok a 2017-es Spartathlonról.

Halogatásom oka: minden hiányzott. Az idő, a kedv is hiányzott, a szemszög is. A Spartathlon is hiányzott - Stockholm-szindróma.

Öt éven át mit lehet írni a Spartathlonról?

...

Tovább Szólj hozzá

film verseny görög futás spartathlon ultra 2017 lőw

2018. jan 03.

Pontosvessző (Spartathlon 2017) - 2. rész

írta: őze bálint
Pontosvessző (Spartathlon 2017) - 2. rész

avagy a modern görög dráma kialakulása

(A poszthoz szervesen kapcsolódó, azt jelentősen árnyaló első rész itt található.) 

img_1300_1.jpgDE VÉGÜL MEGLETT - SPARTATHLON 2017

Gyakran kérdezik, “hogy készülsz egy ilyen hatalmas versenyre”? Egyrészt nem gondolom sem hatalmasnak, sem versenynek (ez már a mentális készülés része, a legjobb mindent tagadni!), másrészt nem készülök. Pontosabban: fogalmam sincs, hogy kéne készüli a Spartathlonra, erre a szép hosszú futóeseményre, groteszk tündérmesére.

Sosem tudtam, sosem volt erre megoldóképletem az edzéstervben. Azt mindig láttam, hogy a sok heti kilométert lefutók többnyire gyorsabban végigmennek a pályán, de akár ki is esnek. Nem itt van a kulcs.

Vannak, akik a győzelemért mennek, vannak, akik a célbaéréséért (cél a cél), ...

Tovább Szólj hozzá

verseny görög futás spartathlon 2017 mentális lőw

2017. dec 21.

Terep100 a hupikék tenger felett

írta: őze bálint
Terep100 a hupikék tenger felett

Pályabejárás a Corfu Mountain Trail útvonalán


thumb_img_1728_1024.jpgMagas hegyek között, hol a tenger hupikék, ott van a Corfu Mountain Trail (CMT), kvázi a magyar UTH100-nak megfelelő verseny. 

Amíg vannak utak, amig megfuthatók, csúcsok, amik bejárhatók, a lelkünkben dolgok, amik kikutathatók, addig futni érdemes.

Kiváló terep - szó szoros értelemben - erre a görög sziget, Korfu - és az április közepén hetedik alkalommal megrendezett CMT. Pályabejáráson jártam ott októberben a Spartathlon után (nemsokára azt is megírom), ajánlom figyelmetekbe. Karácsonyra indulást ajándékozni vagy a családot meglepni egy low-budget hosszúhétvégés görög kiruccanással jó ötlet!

...

Tovább Szólj hozzá

görög hegy terep terepfutás Korfu Csanya 100 km

2017. sze 27.

Vénnek való vidék - A Spartathlon origója

írta: őze bálint
Vénnek való vidék - A Spartathlon origója

150504-05_balazs_bham_n3_ct3a9753_foden_balazs_x_2.jpgÍgy lett a Spartathlon 1982-ben. Exkluzív kétrészes mozgóképes interjú az azóta már elhunyt John Fodennal, a Spartathlon első teljesítőjével (lepróbálójával) és későbbi alapítójával. 49 évesen állt neki, úttalan utakon, csillagokat követve, és nini: a mai Spartathlon-futók átlagéletkora 47 év.

Görgessetek le és élvezzétek 2x7 percben! 36 évvel később pedig a 35. versenyt itt követhetitek élőben péntek reggel hattól.  http://movingobject.co/spn17/

Az ULTRA legbecsesebb, legszebb háttérvideója ez és a második rész  (alant is belinkelve.) A film készítésének egyik legfontosabb momentuma volt a brit légierő egykori tisztjével, John Fodennal való találkozásunk. Nélküle nincs Spartathlon, nincs film. Pontosabban: minden ...

Tovább Szólj hozzá

1982 görög spartathlon 2017 foden

2017. sze 23.

Badwater 2017 belül-kívül

írta: őze bálint
Badwater 2017 belül-kívül

Versenyzői esettanulmány


Mottó: " A versenyzőnek mindig igaza van. Akkor is, ha nincs. Akkor is, ha nem érted." 

Redőny le. A kánikula fénypászmái csorognak be a réseken (legalábbis, ha a lakás jól van tájolva és rosszul szigetelve). Felrakni egy direkt nem portalanított, sercegő lemezt ((bakelitet amúgyis csak szigorúan körkörsen, CD-t sugárirányban tisztítunk). Legyen mondjuk a U2 1987-es Joshua Tree albuma: csapjunk a közepébe, a négyestől a hatos dalig ( Bullet the blue sky, Running to stand still, Red Hill mining town ). Fülelni, hátradőlni, kézben egy kávés-vodkás Kahlua-koktél, másikban American Spirit cigi (adalékanyagmentes, vegán cigi). A mélynyomó dübörög, egészen a tizes számig ( Exit ), ami már annyira okosrockos és feszkós, hogy nem is bírjuk. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 12.

A Fal adja a másikat (Berlini 100 mérföldes)

írta: őze bálint
A Fal adja a másikat (Berlini 100 mérföldes)

Nyári futkorászások 2.

terkep_berlin.jpgTalán a legjobb frissítésű (mit frissítés! svédasztal!!) ultraverseny.

Talán a legváltozatosabb futófelületet kínáló (ösvény, aszfalt) ultraverseny. 

Talán a legkevésbé szintes A-ból B-be tartó ultraverseny, ami igazából körpálya - tehát mindenki megtalálja a számítását.

A Berlin100 mérföldes verseny ezt hozta.  ...

Tovább Szólj hozzá

frissítés berlin verseny fal ultra 2017 depó

2017. aug 31.

12 óra vagy 12 századmásodperc

írta: őze bálint
12 óra vagy 12 századmásodperc

Nyári futkorászások 1.

kepernyofoto_2017-08-31_22_55_56.pngMég élünk - mondaná Hobo (3. nagylemez). Elmaradtak a posztok, de ez még ippeg becsúszott augusztusra last minute - akár egy filléres zakintoszi buszos nyaralás - pedig annyi mindenről lehet és kell írnom. Akkor elkezdem zúdítani. Három B lesz a fókuszban a három külön posztban, teljesen random időrendben: Békéscsaba 12h OB, Berlini Fal 100 mérföldes, és a Badwater.

REPÜLŐS GIZI

Ott hagytam abba, hogy a jóm últkor üresjáratról írtam a 217 kilis görög ultra kapcsán.  Elég sokszor éreztem magam páriaként, törődötten egy ultra közepén, elmerüve az irdatlan távban valahol. Valszeg erről is a Soros tehet. De azt a vinnyogó madáchi felkiáltást („ Nincs a teremtésben vesztes, csak én ”) már csak a Spartathlonon szeretném érezni ...

Tovább Szólj hozzá

vb atlétika sprint hajrá ob 12h

2017. júl 31.

Eiolf, a viking

írta: őze bálint
Eiolf, a viking

Kétségbeesett versenyfutást folytatok az idővel (nem, ez még nem a 12h-s OB beszámoló), egyszerűen teljesen kiestem a blogolásból, vagy más feladatok borítanak be, vagy külföld, vagy külföld+feladatok. De nem múlhat el hónap poszt nélkül, ebbe a burzsoá kényelembe már nem süllyedhetek. Szóval még augusztus előtt egy órával egy kis vizuális napló az én norvég futóbarátomról, Eiolf Eivindsenről. Fogok még róla írni hosszabban, most csak dióhéjban, hogy beleférjek a júliusba.

Először is két szép, kontrasztos kép. 

2017 április 4.

img_1050.jpg

2015 április 29. (Combfixet elfelejtettem felvenni.)

150501_eiolf_norv_ct3a9193_ee_balazs.jpg

Menjünk vissza az időben, ha már azzal kezdtem, hogy küzdök vele, most én is csavarok egyet rajta.

Az ULTRA készítésének négy ...

Tovább Szólj hozzá

film futás addikció norvég ultra 2017 2015 eiolf

2017. jún 16.

A nyomkövető

írta: őze bálint
A nyomkövető

Miniinterjú Sidló Csabával

clipboard01.jpgMindenkinek ismerős ez az ikon, ugye? Sidló Csaba műve ez a flegma, lefittyedt szájú, egykedvű kék emberke, aki egy hasonlóan elkékült, megfáradt futót ábrázol, aki PacManként eszi a távolságot.  Csaba a hazai futószcéna szürke eminenciása, az informatikai háttérember, aki láthatóvá, átélhetővé teszi a futók vergődését, fussanak bármilyen tájon, terepen.  A repertoár széles: itt vannak a közvetítések listázva (http://movingobject.co).
Volt már közvetítés (azaz adott GPS jeladókat futóknak) a Körről, Milano-San Remóról, UTMB-ről, Kék Szalag futásról, Kazinczy200-ról, Mátra 115-ről és még sok más kocorászásról. És persze neki köszönhető, hogy évről évre a Spartathlonon lehet kárörvendeni, irigykedni a ...
Tovább Szólj hozzá

verseny gps spartathlon sidló csaba

2017. jún 06.

Üresjárat

írta: őze bálint
Üresjárat

A 215 km-es Euchidios HiperAthlos 2017

dsc00280.jpgAki túl sokat agyal egy ultra előtt, az vagy versenyezni akar, vagy túlélésre játszik.

Keresi a kapaszkodót, túlbiztosít, vészforgatókönyvet gyárt, hatszor átpakolja a felszerelést és a depós cuccait, vagy a végletekig mindent kidolgoz, és görcsösen tartja magát a mestertervhez. Mi a siker? - továbbra is kérdezem, várom a tippeket. Mi az, hogy eredményesség? Illékony dolgok.

Aki nem agyal egy ultra előtt, az pedig nem feltétlenül egy lemming, aki a mélybe veti magát.

Két dolgot figyeltem meg magamon az elmúlt másfél évben futás kapcsán.

1) Nem akarok sokat tudni a közelgő futásról. Nem akarok készülni (nem edzésre értem), tervezni, matekolni és versenyezni sem ultrán. Így látom csak biztosítottnak a kalandot, ...

Tovább Szólj hozzá

verseny görög ultra 2017 platea delfi márkus öcsi euchidios

2017. máj 10.

Terhelésélettani labor 2017 - A szétterített fájdalom

írta: őze bálint
Terhelésélettani labor 2017 - A szétterített fájdalom

fullsizerender-2x.jpg"Tanácskozások folytak a városházán, hogy miként kellene fogadni a császárt, úgy, hogy meg legyen lepetve, a népnek is öröme legyen, és sok pénzbe se kerüljön, fölszólalt az egyik bátor magyar polgár: - Ezen plánumhoz képest, uraim, a legcélravezetőbb lenne, ha polgármester uram őkegyelmét fölakasztanák a váci-kapura, ahonnan őfelsége jönni fog; elérnénk mindent, mert őfelsége nagyon meg lenne lepetve, a nép roppant örülne neki, és nem is kerülne sok pénzbe." (Mikszáth Kálmán - A két koldusdiák)

Az oxigénmaszkos terhelésélettani felméréseim - bár a teszt a fulladásos akasztással egyenértékű a vége felé - évről évre meglepnek, sok pénzbe bizony nem kerülnek, és roppant örömet szereznek. (Akárcsak Mikszáth művei - ...

Tovább Szólj hozzá

terhelés edzés győr vizsgálat 2017 állóképesség futópad lőw szakály zsolt

2017. ápr 27.

Testről és lélekről - avagy tűrni kell

írta: őze bálint
Testről és lélekről - avagy tűrni kell

body_and_soul.jpg
A legutóbbi, tavaszi idényről és felkészülésről szóló posztomhoz érkezett egy komment, amin elgondolkodtam, és beugrott pár idézet. 

Bárahogy nickname kérdezte: "Fasza edzések, kreatív, változatos, nem csoda, hogy élvezed (mondjuk sose értettem, hogy lehet unni a pályaedzéseket, csak elég gyorsan kell futni, és máris érdekes), de azt nem fogom, hogy lesz ebből 200+os ultra, nem kell ahhoz néhány sokórás futás? vagy ez is csak fejben dől el? ultrarutin?"

Nos. A kétezres évek elején a zeneiskolai szaxofontanárom (11 éven át szaxiztam) kedvenc mondása volt:

- Tűrni kell.

Ilyenkor Szabolcs bácsi megszívta az orrát, feljebb tolta a szemüvegét, még a gatyáját is megrántotta, mint aki megmondta a tutit. Végeztem, kész, passz, ...

Tovább Szólj hozzá

test lélek tűrés mrozek

2017. ápr 20.

Emlékeztető oltások - 2017 tavaszi edzések és versenyek

írta: őze bálint
Emlékeztető oltások - 2017 tavaszi edzések és versenyek

bullyland-jotunder-keresztanya-figura.jpgÉs egy szép tavaszi napon bekopogtatott az ajtón - a sportforma. Sokan így képzelik az évadot: felkelnek hosszúra nyújtott, sok elodázással és kényelmeskedéssel töltött téli Csipkerózsika-álmukból, aztán nosza, jöjjenek az eredmények, a formába lendülés mondhatni formalitás

Magam tapasztalatból tudom, hogy habár októberben pihenek, és regeneráló futásokat végzek, és november elején szoktam elkezdeni alapozni, sőt évváltáskor már bőszen résztávozok, ennek ellenére január-február környékén még mindig nagyon messze vagyok a tavaszi erőnléttől, gyorsaságtól. Egyszerűen elcsúszással működik minden a szervezetben: a felkészülés (csúcsformába hozás), de még a súlyvesztés is (próbáld ki, hogy egy ultra után ráállsz ...

Tovább Szólj hozzá

edzés verseny résztáv vértes szekszárd 2017 félmaraton trail vivicitta rekortán

2017. ápr 01.

Futószótár

írta: őze bálint
Futószótár

avagy bevezetés a futószakzsargonba

img_6920.jpgVan olyan, hogy egy állítás köszönőviszonyban sincs a realitással. Vagy ahogy Krasznahorkai László, a fájdalmasan és csodálatosan hosszú szépirodalmi mondatok mestere mondta egyszer tőle szokatlan tömörséggel: "Nem vagyunk fölkészülve a valóságra."

Elkezdtem összeírni pár terminus technicust, amik a futószlengben gellert kapnak.

Van bennük irónia, nagy adag önsajnálat és púder.  Habosítás, felmagasztalás és bizalmaskodó jófejség.

Vannak ugye a "szakmai" kifejezések, amikkel a jólértesült szakik dobálóznak, mint például a drop, a vitálkapacitás, a plyometria meg a barometrikus mérés.  De most a klasszikus csúsztatós, bennfenteskedős futó-futó interakciókból szemezgetnék.

Arra bíztatnék mindenkit, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

szleng szótár futás kifejezés

2017. feb 24.

Futódilemmák 2. - Pénzdíj, edző, gyógyszer, nevezés

írta: őze bálint
Futódilemmák 2. - Pénzdíj, edző, gyógyszer, nevezés

question_mark_shadow.jpgJanuárban elkezdtem összeszedni pár neuralgikus pontot, amik a futó életében óhatatlanul előfordulnak. Ezekben a futónak - a kialakult rutin ellenére is - idővel döntéseket kell hoznia. Hova nevezzek, mi lesz, ha nem kerülök be? Fogadjak-e edzőt? Kísérővel vagy anélkül induljak el? Bevegyek-e közben fájdalomcsillapítót? Feladjam vagy ne? Körözzek vagy inkább vessem magam az ismeretlenbe egy A-B versenyen? Unatkozom - vigyek fülhallgatót vagy a dolog járulékos eleme, hogy elviseljem magam és az unalmamat? Mi a helyzet a pénzdíjakkal: motivál vagy megront? Ezekből jön megint pár téma. Gondolkodjunk, szavazzunk!

De mielőtt jönne a feketeleves, szolgálati közlemény: akit érdekel egy sportszakmai fórum március 8-án a Műjégpályán, ...

Tovább Szólj hozzá

verseny dilemma edző futás sorsolás nevezés pénzdíj fájdalomcsillapító