2012. nov 19.

Hatékony futóstílusok, mesteri futótechnikák

írta: őze bálint
Hatékony futóstílusok, mesteri futótechnikák

Moses Mosop technikájával, Gordon Pirie tanácsaival, és a magyar Joe teli talpas videóival indítjuk a hetet. Előbbi atlétánk, aki Bostonban nem hivatalos világcsúcson belül futott idén, egy sajátos technikát villnat meg Rotterdamban. Pirie pedig egy angol futólegenda, a Guinness Rekordok Könyve (1992) szerint ő a valaha is legtöbbet futott ember, 216 000 mérföldet (347 544 km) tett meg 1941 és 1981 között.

Ismerősöm hívta fel a figyelmet erre az érdekes, és egyre inkább (főleg profik közt) elterjedt futótechnikára. Mivel ismerősöm régebben triatlonozott, és jövőre ironman akar lenni, az edzéseit óvatosan újra kezdte a tenisz mellett. De hogy a futásból (legyen az cipő, stílus vagy bármilyen más gond) eredő gondjait kiküszöbölje, elkezdett ráállni az itt látható módszerű futásra. Állítólag a térdfájása ezzel elmúlt. 

Moses Mosop "ellépésében" a legérdekesebb, az hogy egyszerre van egy szökellő fázis, és egy szinte álló/levegőben suhanó fázis, mintha távolugrana. Külső talpélre érkezik, de főleg: a talpa elejére-közepére. Tisztára gazella-mozgás.

Pirie jótanácsai, futókiskátéja itt olvasható: http://powerhiker.fw.hu/pirie.htm

Itt pedig hazai futókollégánk, Joe elmélkedik videópéldák alapján a telitalpas "natural running" technikáról:
http://futonaplo.blogspot.hu/2011/04/telitalpas-futas-natural-running.html

Szólj hozzá

technika futás pirie telitalp futóstílus mosop