2013. aug 25.

Sisak nélkül soha 2.

írta: őze bálint
Sisak nélkül soha 2.

sisak.jpgA Magyar Narancs május 16-ai bringás mellékletében közöltek egy Kürti Gábor-interjút, azaz alias Kükü-interjút. Ő a HajtiPajti futárszolgálat egyik arca és a Critical Mass egykori szervezője, a Kerékpáros Klub szószólója. Hamár a Narancs reflektálatlanul hagyta a bringázás meghatározó szereplőjének (!) bornírt okfejtését, hogy miért is ne viseljenek a bringások sisakot, akkor reagáljunk rá itt. És mutassunk két remek kampányt a sisakviselés fontosságáról.

Az inkriminált rész:

MN: Mennyire viseli a szívén az MK a baleset-megelőzést?

KG: Van egy maradi gondolkodás, ami a kerékpáros szakmai szervezetek között is elterjedt volt: ha rá akarunk beszélni arra, hogy biciklizz, nagyon fontos, hogy használj bukósisakot, láthatósági mellényt, és mondjuk el, hogy milyen iszonyatosan veszélyes biciklizni, ezért erre és erre vigyázz. Na most, ez az iskola teljesen elhasalt, már az Európai Kerékpáros Szövetség is elvetette. Ennek ugyanis nincs más értelme, mint az, hogy félelmet keltsen. Így ez nem működik, mert sokan azt mondják a védőfelszerelésre, hogy nem akarnak uránbányásznak öltözni, akkor inkább a busz vagy a legnagyobb bukósisak, az autó. A statisztika szerint meredeken nő Budapesten a bringások száma, de a balesetek száma nem. A nemzetközi szinten 2000 után felismert safety in numbers elve látszik megvalósulni, vagyis ahogy nő a kerékpárosok száma, annál biztonságosabb lesz biciklizni. Ezért én minden biztonsági témát tabusítanék, a bukósisakot éppúgy, mint az összes védőfelszerelést, mert az egyetlen dolog, ami valóban védi az embereket, az, ha nem félnek a kerékpározástól. Ráadásul a rendszeres kerékpározás radikálisan javítja az élethosszkilátásokat. Ez a keringési betegségekben listavezető Magyarországon életévek százezreit jelentheti. Az emberek abba halnak bele, hogy nem mozognak.

MN: Ne féljenek nem használni a lámpát, ne féljenek italozni, ne féljenek tilos helyeken kerekezni?

KG: Szó sincs erről. Csak az ilyen helyzeteket a rendőrségnek kell kezelnie, nem a szabályszegőknek ítélgetni egymás szabálytalanságát. Aki vakmerő, aki szabálysértő, nem attól fog megváltozni, hogy én vagy bárki más a Kerékpárosklubból azt mondja, ne vagánykodj. Nekünk elsősorban a másik közlekedő tiszteletének értelmét kell terjesztenünk és megértetnünk.

Nem akarok vészmadárkodni, de tudomásul kéne venni, hogy a sisak életet menthet egy balesetnél: elég, ha két bringa a kerékpárúton 20-20 km/h-val összeütközik, elsodor egy autó, vagy megdob egy kátyú, stb. Ezek reális forgatókönyvek, nem félelemkeltő példák. Kürti szerint maradi gondolkodás a sisakviselés, vajon a biztonsági övről is ezt gondolja? Nem gondolom, hogy a sisakot kötelezővé kell tenni, de hívjuk fel a figyelmet, hogy komoly, akár egész életre kiható sérülésektől óvhat meg - például nagy eséllyel nem leszünk magatehetetlen szobanövények.

A Kerékpáros Klub elnökségi tagja egyszerűen nem lehet ilyen felelőtlen, nem mondhatja, hogy a sisak tabutéma! Vajon akkor is ezt mondaná, ha közeli hozzátartozójának (ne adjisten)  fejsérülése megelőzhető lett volna bukósisak viselésével? Rendkívül manipulatív összemosni az érrendszeri betegéseket a bringásbalesetekkel, mondván, hogy a mozgásszegény életmódba lehet belehalni, nem a kerékpározásba. Az effajta elbagatellizálás, rossz üzenet sugározásának következménye, hogy a családi bringázáskor sem az - elvileg példamutató - apuka, sem a négyéves gyerek sem visel sisakot a rakparti bringaúton. Vagy hogy Dobogókőről lejövet még mindig divat a lobogó haj, vagy épp a napellenzős oldschool-sityak.

Egy ismerősöm ismerőse erre a következőt kommentelte, ez is megfontolandó aspektus:
"Engem is ütött el autó, volt rajtam sisak, megúsztam, ennek ellenére értem miről beszél Kürti Gábor és igazat adok neki. Talán Ausztráliában volt, ha jól emlékszem, hogy nagyon ráfeküdtek a sisakviselésre és elkezdték büntetni nagyon a sisak nélkül biciklizőket. Az eredmény pedig érdekes lett: radikálisan csökkent a biciklizők száma és nőtt az autósoké, és ennek eredményeképpen NŐTT a súlyos kerékpárosbalesetek száma. Egyszerűen nagyobb biztonságot nyújt, ha annyi biciklis van, hogy az autósok mindenhol számítanak rájuk."

Nézzük, mit reagál erre a reklámipar.

Egy megdöbbentően erős (és remélhetőleg hatásos) kampány:

http://toochee.postr.hu/post-029

Valamint nézzük meg a kerékpáros kultúrában élen járó Dániát! Idén tavasszal "Használd a fejed!" szlogennel kampány indult a biztonságos és felelős kerékpározásért. A koppenhágaiak álbalesetben meghajlított, lámpaoszlopba helyezett bukósisakot próbálgathattak az utcákon. Mert egyrészt ott menő sisakot viselni, másrészt tényleg minden bringás tudja a szíve mélyén, hogy bukót viselni megéri.

Szólj hozzá

kerékpár bicikli megelőzés sisak