futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

OB-ezüst és félmaraton PB után, Spartathlon előtt

2014. szeptember 16. - SimonyiBalázs

Behúztam az 50km-es Országos Bajnokság 2. helyét szeptember elején, majd rá egy hétre 48. lettem kb. 10000 egyéni indulóból a Wizzair Félmaratonon, ez egyben egyéni legjobb időm féltávon. Versenybeszámolók jönnek sok hangulatos videóval, amit pár nap múlva követ a résztávozásról írt hosszabb gondolatsor, hisz ebben a két versenyen is nagy szerepe volt: hozzásegített, hogy 77 percen át, vagy akár 3 és fél órán keresztül gyorsan fussak, minden távhoz egy megfelelő tempót belőve.

A Pakson rendezett OB érdekes tapasztalat volt. Fura egy táv az 50km: nem maraton, nem ultra, egy homályzóna. Gyorsan kell futni nagyon, de nem nagyon nagyon, viszont hosszan, de nem hosszú hosszan. :-)

Operatőr: Nagy Bálint

Képernyőfotó 2014-09-07 - 11.07.40.pngA 2. helyet szereztem meg: Zsigmond Előd, egy gyorslábú (2:38-as maratonos, de ultrát először futó) sporttárs ért be előttem. 10 km-ig bírtam vele a tempót, de aztán lemaradok, arra építve, hogy majd 42-nél kifingik a 4 perces tempótól. Ez nem történt meg, viszont görcsölni kezdett a lába, de én is kifingtam 38 körül, nagyon szánalmas utolsó 8-10 km-t produkáltam, nem is tudom, mikor borultam meg ennyire gyalázatosan.

Rohadt fárasztó volt 40-től az egész, egyszeriben kijött az idényvégi ólmosság és fáradékonyság. Remek futóidő volt, de nehéz pálya (49 kör a park körül, viacoloron, sok éles derékszögű balkanyar, le-föl a járdákról). Az izót iceteának nézem, így egyáltalán nem ittam izót. A tempóugrálások döbbenetesek, de ezt a pálya egyenetlenségének, a folyamatosa lelassulás-kigyorsításnak is „köszönhetem”. A magasságemelkedést 20 km-nél nem is értem. Az első verseny volt, ahol le is köröztek, legalább 2-3x ment el mellettem Zsigmond.

Frissítésem: 16km: Nutrixxion zselé, 21km só+amino, 26km Vitatigris, 32km só+aminotabletta, 35km magnézium ampulla, 40km Vitatigris.

Átlag: 4:28 p/km, 3500 kalória.

Képernyőfotó 2014-09-07 - 11.13.35.png

A díjakat Kovács Antal és Kozmann György olimpikonok adták át, utóbbi a paksi polgármesterjelöltként is virított. Az, hogy hat férfi indul el az OB-n szerintem is gáz. De aki ott van, abból lesz dobogós. A mezőnynek nem kell védekeznie az idők miatt, aki ott volt, az ott akart lenni, hacsak nem volt sérült, vagy hullafáradt egy másik versenytől. Az, hogy későn lett kiírva az előre tervező futóknak vágott alá, de a verseny rangját méltatlanul aláássa a kislétszámú mezőny. De a viszont, hogy amatőröknek, ráadásul ilyen időkkel (3:21, 3:41, 3:47) dobogóra lehet állni a tömegsport szélesedesését és a futás demokratizálódását mutatja nekem. Szerintem macerás OB-t rendezni, ezért az a szervező, aki hajlandó bevállalni, bezsuppolja egy létező versenybe (Atomfutás). A MASZ-tól sem volt ott senki. Nem tudom, kinek lesz ciki kimagyarázni a létszámot: a szervezőknek, futóknak vagy a MASZ-nak.

De nekem fontos volt egy ilyen bajnokság, még ha rohadt fáradt vagyok is már a sok hosszú gyors versenytől. Le is igazoltam pont ezért a Honvédba, lett kék könyvem, ami semmit nem változott 1990 óta, amikor még a Fradiban kapuskodtam. Mondjuk a modor sem: emailben ennyit kaptam, miután közöltem, hogy ezüstüt nyertem. Sajnos Tatár István szakosztály igazgató nem járul hozzá, hogy az 5.500.-Ft-os nevezési díjat kifizessük.” Egy gratulációnak örültem volna, ha már majd az évvégi elszámolásukban az állami dotációnál pluszt jelent minden helyezés. Ennyi.

CT3A7991x_1.jpg

Egy hét elröppent, átmozgattam az OB utáni napon (vasárnap), úsztam egy jót + lazító szaunáztam, melegvízben áztam hétfőn, majd legközelebb pénteken futkorásztam egy kicsit. Így jött el a szomorú vidám vasárnap.

A félmaraton 1:17:54-es ideje nekem is kellemes meglepetés volt, lévén baromira fáradt vagyok már a hosszú, mégis gyors iramú versenyek miatt, az OB után nem is volt sok időm felépülni, de úgy tűnik a szuperkompenzáció működött. A siker titka lehet: legalább 25 percen át elég alaposan bemelegítettem, aztán 7 km-nél betoltam egy zselét, ami ki- és fenntartott a végéig (eddig ilyet nem csináltam ilyen röpke távon, de bevált). Nem volt nagy szél, kellően hűvös volt, illetve hogy egyáltalán nem volt rajtam semmi teher, elvárás.

Annyira örömmel futottam, hogy 18 km-nél, a Westend utáni kanyarban beértem Erdélyi Zsófiát (a londoni olimpián volt magyar maratonfutónk), aki el volt már fáradva, nézegetett hátra. Mondtam, bár nem vagyok híve, de álljon be mögém szélárnyékba és nyomjuk meg a végét. Tekertem rendesen, a Hősök terénél kioldalaztam, hogy innen már övé a pálya. A végén a riportban meg is köszönte az alkalmi segítséget.

Büszke vagyok, hogy egy picit én is húzhattam a magyar bajnoknőt segítettem s ez még a Telesportban is benne volt, muhaha. Egy kis kérdezz-felelek velem a végén:

És ráadásnak egy marha vidám interjú faék egyszerűségű válaszokkal a kenyai női győztestől:

Innentől kezdve csak jólesőn pihenek, mentálisan készülök Athénba, örülök, hogy már nem kell lélekszakadva futnom, csak kimérve és céltudatosan kocorásznom Spárta felé.

(Filmforrás: Ustream, hosszabitas.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr996704257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igorx 2014.09.17. 08:34:36

Gratulálok, óriásit mentél mindkettőn! Félmaratonon tényleg látszott a rakparton, hogy mosolyogva, elvárás nélkül futsz.

bárahogy! 2014.09.18. 08:46:20

Elismerésem a nyár végi sorozatodért, tényleg nem értem, hogy tudsz versenyről versenyre tökmás távokon jól futni, lehet, hogy 1-2 évig specializálódni kellene valamelyikre?

A paksi mókuskerék elborzasztó; lezárás nélkül körözni az Asia Center parkolóján keresztül, a pirosnál meg várakozók bámulnak, az 50km mindig mostohagyerek volt a MASZ-nál, de ennyire beleszarni?! Mindegy, Spártára elég jó mentális felkészülés.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2014.09.18. 13:20:23

Gratulálok mindkét versenyhez! Jó volt, hogy az 50-es után még kijöttél a Stadionhoz a 12 órásra is, igazán beállhattál volna levezetni. :D

SimonyiBalázs 2014.09.20. 09:56:54

@igorx: benne vagy a posztba linkelt interjús-videó elején :-) @bárahogy!: ez lesz, most ráfekszem (fél)maratonra. Szerintem alapból az állóképesség a döntő, ami kiterjeszti a hatókört sok távra, ha megfelelő és szívósan megszerzett gyorsasággal párosul. Azaz az adaptációsképesség kalibrálható és bármikor az adott távra állítható. @haanchee: köszi! jó volt nézni is. tudod, semmit a lábnak, mindent a szemnek.

igorx 2014.09.22. 11:13:33

@őze bálint: igen, azt hittem még nem forog :)

gbkMnkii 2015.05.19. 08:52:27

50km OB: Idén merre jártál? A nevezési listán még láttalak. :)
Mondjuk az utolsó pillanatban pont módosult a pálya, rengeteg 'kellemes' kanyarral. Egy percig nem éreztem, hogy rosszul döntöttem amikor nem neveztem. :D

SimonyiBalázs 2015.05.19. 09:03:42

@gbkMnkii: pont ezért nem mentem. 10 db viszonylag egyenes 5kilis hurok helyett (amiben 1-1 fordító lett volna a végein) lett egy torzszülött pálya. Nem értem, h ha van területfoglalási a versenyre, akkor miért kell módosítani. És hogy nem tudtak erről a tókerülő bringatúráról, ami miatt módosítottak. Amúgy módosítani lehet, sőt kell is, ha dráma van, biztos ott van a kisbetűs részben, amikor benevezel, de nem érzem fairnek. Ahogy a minimálra levitt nevezési díjat is. Én még a régi áron neveztem, és azóta várom a visszatérítést.

gbkMnkii 2015.05.19. 09:30:12

@őze bálint: Annak mégjobban örültél volna ha tisztességesen bemelegítesz, majd közlik 8 perccel a rajt előtt, hogy a rendőrség kérésére csúsztatják a rajtot 15 perccel. ;-)
A bringások egy részét így is úgy kellett megkérnem/megkérnünk hogy inkább a bringaúton menjenek. Én nem tudom a hátterét ennek a bringaverseny történetnek, de elég kellemetlenül jött ki.
KÍváncsi lettem volna mennyit robogsz, most azért erősebb volt a mezőny mint tavaly, idén a hirtelen nagy meleg illetve ez a csodapálya volt a nagy kihívás.

SimonyiBalázs 2015.05.19. 09:50:40

@gbkMnkii: de most futottál vagy szerveztél, vagy kísértél? sztem 4-5 helyre jöttem volna be, a 3:11-es idő azért kemény lett volna most nekem két erős maratonnal már a lábamban. A tavalyi időkről csak annyit, h az ősszel volt, amikor már mindenki elfeküdt, mint a rohadt nád (volt addigra vagy 8-10 verseny, köztük UB, maratonok, ultrák).

gbkMnkii 2015.05.19. 10:31:02

@őze bálint: Kísértem, de néha megkívánta a helyzet hogy önkéntes alapon szóljak a bringásoknak hogy ne a pályán tekerjenek. :D
Januárban futottam 50km-t és tényleg elég furcsa hogy nem maraton, de nem is 6 óra. Az ob meg ennyira hidegen hagy, hogy elmondhatatlan, ezért nem fogok leigazolni meg tagdíjat fizetni. :)

Jó mondjuk te különösen sokat versenyzel, szóval ha most jöttél volna, gondolom akkor is legalább 5+ versenyed lenne. Na majd jövőre :)!

Mindenesetre remélem a 100km nem ezen a rövidített pályán lesz.
süti beállítások módosítása