2017. ápr 01.

Futószótár

írta: őze bálint
Futószótár

avagy bevezetés a futószakzsargonba

img_6920.jpgVan olyan, hogy egy állítás köszönőviszonyban sincs a realitással. Vagy ahogy Krasznahorkai László, a fájdalmasan és csodálatosan hosszú szépirodalmi mondatok mestere mondta egyszer tőle szokatlan tömörséggel: "Nem vagyunk fölkészülve a valóságra."

Elkezdtem összeírni pár terminus technicust, amik a futószlengben gellert kapnak.

Van bennük irónia, nagy adag önsajnálat és púder.  Habosítás, felmagasztalás és bizalmaskodó jófejség.

Vannak ugye a "szakmai" kifejezések, amikkel a jólértesült szakik dobálóznak, mint például a drop, a vitálkapacitás, a plyometria meg a barometrikus mérés. De most a klasszikus csúsztatós, bennfenteskedős futó-futó interakciókból szemezgetnék.

Arra bíztatnék mindenkit, hogy kommentben írjon még hozzá, hogy wikipedizálós módszerral bővüljön a tudástárunk.

babatáv = én annyira ultrás vagyok, hogy az adott versenyen kínált távokból mindegyik más, ami nem a leghosszabb, az egy piti táv. Apropó, ez egy nagyon vicces lista 112 ponttal, hogy "Honnan tudod, hogy ultrás vagy?" (angolul.) Ez meg a Runner's World idevágó szótára.

maratoni (mint jelző) = hosszú, hősies kvalitásokat kívánó valami (már minden látvány, élmény, és a maraton szóval is így élnek vissza)
12088193_916236088459152_8310943532365330459_n.jpgtechnikás = szar

jó volt = (jó) saras / esős / szopó

visszafogottan futottam = szégyenteljesen lassan (a futó azt hazudja magának és másoknak, hogy ez tudatos megfontolás volt)

"a verseny útvonala nagy részben szilárd burkolat (beton, aszfalt), a többi murva, kikopott föld, gyep" - ki itt nevezel, hagyj fel minden reménnyel

volt egy kis emelkedő = kurvára meredek volt (de a sztoriban jobb szerénykedni) 

benéztem 4 perc/km alá = majd' meghaltam (túlvállaltam)

a párom támogat = max elviseli, de inkább a töke tele van azzal, hogy mindennap több órát edzek, és minden 2. hétvégén versenyre megyek

laza 50-es = kiírta az edzőm, de ktumblr_n8dgnpy2jc1tqq733o1_500.gifurvára nem volt hozzá kedvem

rápihentem = baszottul nem edzettem semmit előtte, és lelkiismeretfurdalásomat felvágással palástolom

nem vagyok százas = előre exkuzálom magam, hogy szégyenteljes, hozzám méltatlan idővel fogom zárni ezt a mai versenyt

kepernyofoto_2017-03-19_17_33_43.pnga végét meghúztam = mivel végig lazsáltam, vagy feladtam a dobogót, mert hamar felmértem, hogy ma itt nekem nem osztottak lapot, ezért az illendőség kedvéért - hadd lássák a célban álldigáló népek - lesprinteltem az utolsó kilométert.

karcolgattam = már nem tudok mit kitalálni, megújulni az edzésben, így jobb híján a facebookos / stravas ismerősöket szórakoztatom. Apropó: láttátok a futással és bringázással "összerajzolt" térképgyűjteményt? Klikk ide.

Ennyit tudtam kapásból. Úgy jártam, mint pár éve az orfűi triatlon versenyszervezője: miután a lezúduló heveny eső elmosta a teljes versenyközpontot és minden cuccot, azt mondta: „Gyerekek, az élményt tudom adni, mint befutócsomag”.

Jöhetnek az ötletek!

(A poszt bővített változata a Runner's World magyar változatában jelent meg, 2019/1. szám, online részletek itt.) 

Szólj hozzá

szleng szótár futás kifejezés