2018. ápr 16.

Rossz helyen, rossz időben?

írta: őze bálint
Rossz helyen, rossz időben?

12239721_502286473283969_5715218760450945638_n.jpg

Kíváncsi vagyok, mit gondoltok. Tavasz van, jópár újévi fogadalmi futó már kiszállt, de sokan még gyűrik az aszfaltot. Készülnek például az első maratonra vagy tegnap szétszaggatták magukat a Vivicittán (lásd a fenti idézet fájdalma.) 

Tavaly nyáron felvettük a kapcsolatot több nagy, városi maraton szervezőjével, akiket érdekelte az ULTRA című filmünk, hogy levetítsék a több tízezres esemény mellékprogramjaként.

Bécsben idén díszhelyen a film, három vetítést is beraktak a Let's CEE dokumentumfilm-fesztiválon (legközeéebb pénteken 20-án), a Vienna City Marathon felvette hivatalos programjába, én is, és Béla, a film főszereplője is elkísérte a filmet, sőt Béla még rajtszámot is kapott a maratonra. Ugyanez volt Prágában, meg más városokban is.

Egy másik, nagyon híres verseny viszont ezzel indokolta, hogy - bár nagyon tetszett nekik a film - mégsem mutatják meg a futóknak.

"Őszinte leszek: mi egy igazán motiváló filmet keresünk az első maratonjuk előtt álló futóknak. A legtöbbjük nagyon ideges és kell valami, ami felvidítja őket, és megmutatja, hogy a célbaérés gazdagítja az életüket. A ti filmetek intenzív, sok futó szenved és küzd benne. Egyes szereplők feladják a nagy céljukat. Egy ilyen film negatív hatással lenne a maratonon indulókra. Nem mi vagyunk a megfelelő közönség és nem ez a megfelelő idő rá."


Nekem a nyitóképen látható híres maratonista, Jeremie Drayton idézete jutott az eszembe. Meg az a rengeteg előadás, közönségtalálkozó, ahol maraton előtt állók elmondták, mennyi erőt kaptak a filmtől.

Fotókért köszönet Szaszának.

Szólj hozzá

film első maraton ultra 2017