futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #25 Versenyszervezők 1. | A koronavírus tanulságai

2020. november 11. - SimonyiBalázs

versenyszervezo_kockakep_fb.jpg
Folyamatos vis maior van a Covid miatt. Amíg évekig, évtizedekig egy szervezésben legfeljebb az időjárás vagy egy szponzor visszalépése jelentette a gondot, pl. útvonalmódosítást, vagy amíg a létszámkorlátozást, versenykorlátozást leginkább akadékoskodó bürokraták, nem éppen sportszerető tisztségviselők okozták, addig most mintha tabula rasa lenne a futóversenyszervezésben.

Egy találó újságírói megfogalmazás szerint koronavírus idején egy futóverseny megszervezése inkább egy olyan sakkjátszmához hasonlít, ahol csak a tábla felét lehet látni. A veszélyhelyzet kihirdetését követően minden rendezvényt, így minden futóversenyt azonnal törölni kellett, az idény első fele ment a kukába – néhány téli  versenyt lehetett csak megrendezni, de mire beindult volna a futószezon, leállt az ország.

A szervezők elkezdték áttenni a tavaszi versenyeiket őszre, hogy mentsék a menthetőt, ám ez nemcsak dátumtorlódásokat idézett elő, de a bizonytalansági faktor is ott volt: mi van ha nem megy el addig a korona, vagy újra megjön? El is ment, meg is jött. Hogy legyen okos így egy futó ÉS szervező? 

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. És hogy még sok portréinterjú, kerekasztal-beszélgetés, tudományos érdekesség, műhelytitok és futós téma jöhessen podcast és poszt formában, támogasd Nem Azét 1 eurótól kezdve bármilyen összeggel. https://www.patreon.com/nemaze  

Sokan kérdezitek, hogy

- lehet-e egyszeri vagy külön támogatást adni? Igen lehet, itt a menete. Vagy írj nekem.

- megbízható-e a Patreon? Jelenleg ez az egyetlen és legtisztább, legtranszparensebb patronálós oldal.

- miért tesz az adományokra 27% áfát? A magyar szabályozások miatt, így legális. 

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Lassan tíz éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, két éve low-budgetban a podcastot. Az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé tenni vagy reklámokkal telipiszkolni. Kövesd,  oszd meg, értékeld a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. Köszönöm!

Az adást már korábban el akartam készíteni, de a koronavírus második hulláma újra kérdésessé tette a rendezvényeket. Pár hete teljesen más hangvétele lett volna ennek a beszélgetésnek, mint most. Nagyon visszafogottan tudtak volna csak bármiről nyilatkozni a szervezők, idegesek bújták a Magyar Közlöny apróbetüs részeit, tűkön ülve várták a péntek reggeli kormányinfót, vajon le kell-e fújniuk a hétvégi futóversenyt. A felvétel idején...

tehát október második felében a kérdőjelek kiegyenesedtek, de a bizonytalan helyzetben minden ingatag, és ki tudja, mikor hallgatjátok ezt az adást, mi van éppen MOST? Mert MOST is helyzet van, mikor ezt írom, rendeleti kormányzás, last minute intézkedések, stb.

Τα πάντα ρει και ουδέν μένει.

mondta Héraikletosz, azaz minden folyik, semmi sem marad. A beszélgetés óta a bizakodó szervezők kénytelenek voltak törölni az összes, még hátralevő versenyüket (pl. Interspot túranap, Mikulásfutás, Balaton Félmaraton, Füredi futás, stb.)

Az online kerekasztal résztvevői régi motorosok, sokszáz versenyt rendeztek már a múltban, rengeteg tapasztalatot szereztek a közelmúlt vis maior helyzete kapcsán, de a helyzetről és a jövőről ők is reménykedve, tapogatózva tudtak nyilatkozni. Pedig álltólag a Magyarország a 10 millió politikus, virológus, futballszakértő és futóedző országa.

A beszélgetőtársak szerint az amatőr futás elsősorban szerelem, másodsorban viszont üzlet. A kettő együtt pedig kábítószer mind a szervezőnek, mind a futónak.

Vendégeink futnak, versenyeznek, szerveznek: így abban a csiki-csuki helyzetben próbálnak megfelelni maguknak és a futóknak, amit már Karinthy is megfogalmazott:

Azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással.

Nyilván profitorientáltak, ugyanakkor futóbarátok is. Ez adja a sportolói integritás és biznisz egészséges kapcsolatát. 

Bérces Edit mondta egyszer, hogy az ülő életmódot élők körében kiteljesedett egy éhség a kalandra és a teljesítésre. Ez az életérzés vezethetett többek között a fuáts térnyeréséhez az utóbbi évtizedekben.

S most úgy tűnik, a 10km, a félmaraton vagy épp a maraton a szabadidőfutóknak már túl könnyen elérhető cél. A kihívás mint érték nem olyan régóta létező pozitív fogalom. Ők mindezeket az igényeket elégítik ki.

Négy interjúalanyom lefedi a futóversenyrendezés összes szegmensét a nagy irodától a pár fős cégig, az ösvénytől az országútig, a rövdebb távoktól a hosszútávig, és mindezek kombinációi.

Mindannyian szerveznek terepversenyt, sőt mindannyian szerveznek ultrát is, és egy kivétellel aszfaltost is. Mindannyian voltak kis halak és lettek nagy halak.

A legnagyobb, legnépesebb vagy éppen legnépszerűbb versenyeket szervezik - az előbbi állítás tényeken, számokon alapul, az utóbbi szubjektív nézőpont kérdése. Az interjú alapján merem remélni, hogy sok más, kisebb szervező nevében is szólnak majd.

A gorbacsovi jelszavak hiteles képviselőik ők: megjelenítik a peresztrojkát (berögzült futófelfogások átalakítása, szemléletváltás) és a glasznosztyt (nyíltság). 

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_26.pngItt lesz velünk Kocsis Árpád, aki jelenleg épp koronavírussal lábadozik otthon. A BSI egyik ügyvezetője és versenyigazgatója, a futóverseny-szervezés Szörényi Leventéje, akinek nemzetközi tapasztalata is hatalmas, hisz nemcsak futóként, de hivatalból, szakmai ártalomből is látogat külföldi városmaratonokat, sőt nyolc évig az AIMS (Maratoni és Utcai Futóversenyek Nemzetközi Szövetsége) vezetőségét is erősítette.

Hozzá tartozik az őszi budapesti félmaraton, a Balaton Szuper Maraton, Kékes Csúcsfutás, Öbölátúszás és még sok más verseny. De kiváltképpen a Budapest Maraton és a Vivicitta, amik a maguk 20-30 ezres létszámukkal a 70 milliós Németországban is ott lennének a 4-5 legnagyobb esemény között. 

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_36.pngSzó szerint és áttételesen is jelen lesz a sportág nagy és színes egyénisége, Zelcsényi Miklós, Muki, akivel már hallhattatok egy életút-interjút a Büntetőkörben 2019 nyarán. Volt londíner, amatőr bokszoló és fallabdázó, és sokáig balatoni kocsmahálózatot üzemeltetett, amíg személyes érdeklődése nem fordította az aktív sportolás, majd a versenyszervezés felé.

Többszörös maratonista és ironman, üzletember, vendéglátós, futóbolt-tulajdonos, aki sokezres, jól marketingelt és szponzorok által kedvelt versenyek igazgatója. Night Run, BalatonMan triatlonok hogy párat említsek a portfolióból. Egy levendulamezőn értette meg, mi az ultrafutás - ehhez kellett pár futó, aki épp ott guggolt és fosott. Így már érthető, miért ő a gazdája az UB, UTT versenyeknek. Nemrég két súlyos betegségen esett át, így őszintén örül, hogy nem neveznek el róla emlékszakaszt futóversenyen.

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_40.pngMegkerülhetetlen alak, és a terepfutók meg is lincselnének, ha Csanya kimaradna. A honi terepfutás egyik emblematikus alakja, a versenyszabályzatok Vaskancellárja, az ormok Napóleonja, a staffok Zuckerbergje. A polgári nevét jótékony homály fedi.

Főállású versenyszervező, akinek fontos, hogy zöldek a rendezvények, minimális környzetterheléssel. Influencer és tán emiatt megosztó személyiség is. Viselkedése és megnyilvánulásai, stílusa két tábort kreálnak: szeret/nem szeret illetve érdektelen.

Tud egylábbal guggolni, és állítólag 30 szinonímát a diadal szóra. Szeret kávézni és ovo-lakto vegetariánus. Kapott hideget-meleget a versenylemondásokkal kapcsolatos ügyfélkezelésért. Erről is beszélgettünk vele nemrég a blogon a Szervezni vagy nem szervezni posztban, de fontos tudni, hogy az első Büntetőkör-vendég ő volt, érdemes azt a két életút-interjút meghallgatni vele. Vértes, Mecsek, Börzsöny, Mátra, és már csak az UTH van hátra, ha a versenyeiből szemezgetek.

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_33.pngÉs a kvartett baritonja, a szekszárdi Stevie Wonder, a kísérők Diego Simeonéja, azaz Márkus István Öcsi is tiszteletét teszi az adásban. Számos véleményes dolgot művel (AC Milan drukker, képes autót vezetni napokon át), valamint a családi faipari tradíciókat is folytatja. És mivel a körfűrész nem vitte le bokából a lábait, tíz évvel ezelőtt mocorogni kezdett benne a futólélek.

Futóként nyert 12 órás OB-t, futott Spartathlont, és Párizs Maratonon 17973. Helyet szerezte meg.). Később galád módon másokat is próbált erre rávenni. Szervezőként neve összefonódott a Borvidék Félmaratonnal, Bodri Trailel és a Korinthosszal, és bár még meg sem rendezték, a Black Hole-lal.

Az adás első és második részében rengeteg dologról beszéltünk és beszélünk, mindenki szóhoz jutott és reagált is a másikra, holott a közkeletű vélekedés szerint a szervezők megfojtanák egymást egy kanál izóban. De ők inkább figyelik és segítik a másikat, mégha versenytársak is. 

Az első részben a virtuális kerekasztalnál megbeszéljük, hogy:

Miként élték és élik meg a koronavírus körüli huzavonát emberileg, anyagilag amikor dominóelv-szerűen dőltek be a versenyek, pukkantak el buborékszerűen a készülésre fordított energiák? Hogy kezelték a lemondás körüli helyzetet, milyen forgatókönyveik voltak, mi a helyzet a felelősséggel vis maior esetében?

Milyen adaptációs készségek kellenek ilyen időkben futóktól, szervezőktől? Mennyiben változott a futók hozzáállása, hogyan alkalmazkodtak az új helyzetekhez, ha a szeretett sportjuk űzéséről van szó?

Milyen biztonsági intézkedések alakultak ki a versenyeken, milyen alapfelszereltség várható majd a frissítőpontokon, mik lesznek a futóktól elvárt követelmény? És ami eddig történt a versenyeken, azokból mi volt az informálisan nekem elismert, formálisan kifelé szóló látszatintézkedés, a muszáj, és a valóban célszerű? 

Lesz-e szabályzatmódosítás? Lehet-e biztosítást kötni koronavírus-lemondásra?

Miként működik egy engedélykiadás, pályaváltoztatás?

Mi a fene az a SZEOSZ egyeztetői fórum?

Miért praktikus dátum nélküli pólókat és érmeket rendelni?

Kinek mit jelent a versenyszervezés: függés, öröm, katarzis, megélhetés?

Olcsóbbak lesznek-e a versenyek, ha lesz áfacsökkentés, vagy az így megspórolt pénz máshova csoportosul, mondjuk fejlesztésre? 

Hogyan tervezzen így egy szervező? Mikor nyissa meg a nevezést, megnyissa-e egyáltalán? Fel tud-e és mennyi idő alatt készülni a versenyre?

Meg sokminden más az 1. részben. És még több a rákövetkező 2. részben, ahhoz klikk ide!

Jöjjenek, akik az ország legnagyobb futóversenyeit szervezik, üzemeltetik, a Büntetőkörben tehát

Ganxsta Balázs és a Kartell,

azaz Big Daddy Árpi, OJ Muki, BorMan Öcsi és Csigiri Csanya, azaz a négy legnagyobb magyar amatőr futóversenyszervező.

Aztán lecsippantjuk a féltávot, frissítünk és mielőtt kihűlnénk vagy elgörcsölnénk hamarosan folytatjuk a második résszel.

Become a Patron! 

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr4114747261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2020.11.14. 17:55:46

" szekszárdi Stevie Wonder" könyörögve kérem, ezt fejtsd ki! :D

kaaen 2020.11.14. 17:56:50

Lehet tudni, hogy mikor jön a második rész?

SimonyiBalázs 2020.11.14. 21:23:14

@rrroka: hát mert csodás versenyeket szervez és mert steve = István, de főleg a bársonyos baritonja miatt

@kaaen: jövő hét végén

kaaen 2020.11.15. 11:56:31

@őze bálint: Köszönöm kedves Bálint!
süti beállítások módosítása