futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #26 Versenyszervezők 2. | Hallgatói kérdésekre válaszok

2020. november 17. - SimonyiBalázs

versenyszervezo_2_kockakep_fb_1.jpg
Mikor és hogyan "zöldülnek meg" a futóversenyek? Miért ilyen maszkulin a versenyszervezői szakma? Mi a helyzet a szervezői monopóliumokkal? Ki hogy tervez 2021-re? Olyan-e a verseny, mint a szervezője, vagy mint a célközönsége?

Ilyen és ehhez hasonló saját és előzetes hallgatói kérdéseket szegeztem az illetékeseknek, akik az ország legnagyobb futóversenyeit szervezik, üzemeltetik. Nélkülük sokkal-sokkal kevesebb olyan rendezvény lenne, ami arra hivatott, hogy másokhoz és az időhöz, távhoz mérd magad szervezett, mért, hitelesített versenykörülmények között.

Lefedik a futóversenyrendezés összes szegmensét a nagy irodától a pár fős cégig, az ösvénytől az országútig, a rövdebb távoktól az ultráig, és mindezek kombinációit. Mindannyian voltak kis halak és lettek nagy halak.

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. És hogy még sok portréinterjú, kerekasztal-beszélgetés, tudományos érdekesség, műhelytitok és futós téma jöhessen podcast és poszt formában, támogasd Nem Azét 1 eurótól kezdve bármilyen összeggel. https://www.patreon.com/nemaze  

Sokan kérdezitek, hogy

- lehet-e egyszeri vagy külön támogatást adni? Igen lehet, itt a menete. Vagy írj nekem.

- megbízható-e a Patreon? Jelenleg ez az egyetlen és legtisztább, legtranszparensebb patronálós oldal.

- miért tesz az adományokra 27% áfát? A magyar szabályozások miatt, így legális. 

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Lassan tíz éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, két éve low-budgetban a podcastot. Az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé tenni vagy reklámokkal telipiszkolni. Kövesd, oszd meg, értékeld a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. Köszönöm!

Az biztos, hogy a legnagyobb, legnépesebb versenyeket rendezik, ezt mutatják a számok, méretek, tények. Régi motorosok, sokszáz versenyt rendeztek már a múltban, és...

...rengeteg tapasztalatot szereztek a közelmúltban és jelenban a Covid vis maior helyzete kapcsán is.

Szerintük az amatőr futás elsősorban szerelem, másodsorban viszont üzlet. A kettő együtt pedig kábítószer mind a szervezőnek, mind a futónak. Vendégeink futnak, versenyeznek, szerveznek: így ebben a csiki-csuki helyzetben próbálnak megfelelni maguknak és a futóknak. Nyilván profitorientáltak, ugyanakkor és főleg futóbarátok is. Ez adja a sportolói integritás és biznisz egészséges kapcsolatát. 

Az online kerekasztal résztvevői közt ott van:

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_26.pngKocsis Árpád,

a BSI ügyvezetője és versenyigazgatója, a futóverseny-szervezés doyenje, többek közt a Vivicitta és BP maraton gazdája

 

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_36.pngZelcsényi Muki Miklós,

az UTT, UB, Night Run és Balatonman triatlonok főszervezője

 

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_33.pngMárkus István Öcsi,

a tolnai szervezőmágus, aki a Korinthosszal, Borvidék Félmaratonnal, BlackHole-lal és Bodri Traillel véteti észre magát a pályán, hogy ilyen népsportosan fogalmazzak

 

kepernyofoto_2020-11-11_14_43_40.pngés végül Csanya,

a terepfutás emblematikus alakja, aki szinte minden jelentősebb hazai hegységben szervez versenyt (Mátra, Vértes, Börzsöny, Mecsek), és az UTH-val nemzetközi szinten is jelen van.

 

A második rész témái:

Miért ilyen maszkulin ez a szakma?

Olyan-e egy verseny mint a szervezője (ízlés, stílus, kommunikációs, hozzáállás), vagy olyan, amilyen közönséget vendégül akar látni?

Mi a helyzet a pénzdíjas versenyekkel, bónuszokkal? Milyen többletbevételt generál GDP tekintetében a futóversenyszakma? Mi a felhajtóerő?

Mi a helyzet a monopóliumoknak, hitbizománynak tekinthető versenyekkel? Kinek mennyire stabil a helyzete, lehet-e mondjuk két Budapest Maraton vagy két UB egy évben?

Ki hogy áll konkurenciával? 

Ki hogy tervez 2021-re? Mi van, ha lesz 3. hullám, 4. Hullám? Mi van, ha lesz vakcina? Láthatlóag 2 és fél hónap időrés van, ide fogják tervezni a versenyeket időjárástól függetlenül?

Mi az ötéves terv és az azontúli? Mit hoz a jövő? 

Lesz-e portfolió tisztítás? Lesz-e újítás, mit engednek el? Milyen versenyformában látnak megújulást, mibe szállnak be?

És ki mennyire tud, akar zöldülni? Elárulom, ez a téma volt ami a legtöbb pozitív indulatot kavarta.

És még sok más az 2. részben.

Mindenképpen hallgassátok meg az 1. részt is: anélkül olyan, mintha egy maratonon csak a 21. kilométeren csatlakoznátok be. Abban a koronavírus futóversenyekre gyakorolt hatásáról, tervekről, tapasztalatokról beszélgettünk. Illetve arról, hogy kinek mit jelent a versenyszervezés: függés, öröm, katarzis, megélhetés?

Become a Patron!

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr8116282214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása