futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A kenyai futónevekről - Miért van annyi Kipchoge és mit jelent?

2020. december 02. - SimonyiBalázs

Hogyan nevezik el a kenyai gyerekeket? Miért van annyi Kipchoge, Kipkorir, Cheruiyot, Jeptoo vagy Kipsang a nemzetközi mezőnyben? Talán testvérek? Több magyarázat van, próbálom őket összefésülni. Aki pedig első kézből szerzett tapasztalatokra kíváncsi, hallgassa meg Benedek Zsolt egykori profi futót és kenyai atléták menedzserét a saját tapasztalatairól a Büntetőkör podcast 2020 áprilisi dupla adásában.

how-to-get-kenya-national-identity-card.png

A Kip- előtag valakinek a fiát jeleneti. Kip-sang = Sang fia.

Ugyanakkor Közel 50 nagyobb törzs van Kenyában, és rengeteg altörzs. A Kip- előtaggal kezdődő nevű férfiak a Kalenji-törzs valamelyik 9 altörzséből származnak, akik a Nagy-hasadékvölgy (ami Szíriától Mozambikig húzódik végig) kenyai részén élnek.

Az itteni magasföldiekből verbuválódik a kenyai válogatott, akik közül 3 mehet például az olimpia maratoni mezőnyébe, miközben 50-en simán megfutják az A-szintet, és még többen a B-szintet. Az ide tartozó közösség nőtagjai többnyire Chep/Che vagy Jep/Je előtagú neveket viselnek, akár leánykori vezetéknévként, akár keresztnévként. Nem meglepő, hogy ez azt jelenti:  "valakinek a lánya".

Minden törzsnek megvan a maga metódusa, például...

Become a Patron!

Még több poszt, portré, podcast, futós érdekesség, műhelytitok jöjjön? Támogasd a Nem Azét 1 eurótól kezdve bármilyen összeggel. https://www.patreon.com/nemaze   

...Obama elnök törzsének, a Luónak minden vezetékneve O-val kezdődik (Obama, Odinga, Otieno, Ochieng, stb.), a nőké A-val (Atieno, Achieng, Amondi, stb.). 

Ugyanakkor a nevek jelentése többnyire egy napszakhoz, évszakhoz, természeti eseményhez, helyszínhez IS kötődik. Például vegyünk pár nagyon ismert futó nevét és jelentését:

Kipchoge - a gabonatároló közelében született

Kipkemboi - éjfélkor született

Kiptanui - elájult, nem tudott sírni vagy lélegezni születésekor

Kipsang - szabadban született

Cheruiyot - akkor született, amikor mindenki aludt

Jepketer - verandán született

Jeptoo - amikor vendégek jöttek, akkor született

Minden név megfejtéséhez kattintsatok ide. Vagy a németül tudók, nézzék meg ezt (köszönet Szabó Nórinak a találatért):

new_doc_2020-04-17_11_30_17_1.jpg

Kenyánál és a fenti névlistánál maradva: kifejezetten javaslom, hogy most vasárnap, december 6-án nézzétek a Valencia Maratont, 40 éve rendezik meg, eddig a legtöbb győztes kenyai volt. A kevés nemzetközi maratonok egyike, amit megrendeznek - csak a 200 fős elitnek. A 30000 amatőr instant futásban teljesítheti. Ez Spanyolország 1. helyre rangsorolt maratonja, megelőzi a Sevilla, Barcelona vagy a Madrid Maratont is. Platinum címkés IAAF verseny, ez is jelzi hogy itt komoly eredmények szoktak születni. Aki most itt az első tízben van, automatikusan kvalifikálódik a 2021-re tolt tokiói olimpiára.

A lebonyolítás kicsit hasonló a London Maratonhoz, de Valenciában a topfutók két félmaratont pörgetnek le a városban a tengerparttól végig a folyószerűen elnyúló nagy városi park két oldalán és az óvárosban. Szintemelkedés semmi, a hőmérséklet ideális (6-10 fok), szél sem várható.

Ez egy baromi gyors pálya, tavaly 2:03:51-gyel nyerték, persze a mezőny is gyorsul évről évre Egy tucat 2:03-205 közti férfi futó indul, világbajnokok, marathon major győztesek, és a világ 3. leggyorsabb idejével rendelkező Legese (2:02:48). A nőknél is sok futó van 2:18-2:20 között: érdekes, hogy 1998-ban 2:18-cal nyerték a férfi versenyt. A rajtlistán két magyar is szerepel, Gyurkó Fanni és Szabó Nóri, de ők - úgy tudom - mégsem indulnak. A Digi Sport közvetíti az eseményt, erről és még pár futódologról (Kilian, idény, stb) beszélgettem Kandó Tamással, nézd ide kattintva.

kepernyofoto_2020-12-02_16_10_50.png

A másik kenyai témát edzéselmélet iránt érdeklődőknek kínálom. Grafikonokkal, kutatási eredmények táblázataival mutatják be a kenyaiak futódominanicájátAz egyik tanulmány: Nature or Nurture? (Azaz természet vagy gondoskodás?) A másik: A kenyai távfutó jelenség analízise. És aki olvasmányos dologra vágyik a karanténban, annak Adharanand Finn Running with the Kenyans című könyvét ajánlom - egyelőre angolul. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr7315619462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása