futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Friderikusz 1984-es Balczó András-interjúja

2013. szeptember 27. - SimonyiBalázs

Mikor ezt olvassátok, már 350-ed magammal úton vagyok Spárta felé, és a táv elejére kiszabott, óvatos hatpercesekkel számolva a maratoni távnál tartok épp. Kinek hosszú futás, kinek hosszú poszt. Szóval akármennyire is ellentmondásos figurák a mai napig Balczó (aki pár hete volt 75 éves) és Fridi, mindkettőt kedvelem, becsülöm azért, mert nagy dolgokat, minőségi alkotásokat, eredményeket tettek le a nagy közös asztalra. Ez vitathatatlan. Nyilván a dolgok relativitásából következik, hogy egyéb viselt dolgaik kinek szimpatikusak, tolerálhatók. Nekem igen, mert a teljesítmény számomra prioritás. Most Friderikusz pályafutásának korai szakaszából következzen egy tanulságos, parázs hangulatú Balczó-interjú. Amiben megjelent, azaz 1985-ös Hal(l)hatatlan interjúim c. könyv a napokban került a kezembe Miki bá közvetítésével, végigfaltam. A kötetben van egy csodálatos Kósa Ferenc interjú is: ilyen tiszta, nemes, választékos gondolatvilágú embert ritkán hall-lát az ember. Kósát azért említem meg, mert ő rendezte - több más fontos magyar film és doksi között - a Küldetést. Számomra ez egy meghatározó mozgókép, nemcsak sportfilm, hanem a becsület, az alázat és a meg nem alkuvás filmje. Mentális felkészülésként is gyakran nézem.

A '80-as években, amikor még hétfőn adásszünet volt, egy tévécsatorna volt, internet semmi, az újságok a pártszöveget nyomatták kevés kivételtől eltekintve, szóval akkoriban óriási ereje volt egy-egy városi talkshow-nak is, nagy tömeget vonzottak ezek a rendezvények, és hamar híre ment egy-egy pikáns interjúnak. Eleve máshogy beszélgettek: bevállalósabban, kulturáltabban, jobb kérdések, jobb válaszok hangzottak el, mint a mostani felületes riportokban, lehetett érezni, hogy tántoríthatatlan kíváncsiság és hiteles feltárulkozás kéz a kézben jár.

Az említett Fridi-kötet a prekapitalista, szocializmusból kifele tartó ország látlelete, karizmatikus alakjainak (Antal Imre, Farkas Berci, Őze Lajos, hírhedt művészek, gebinesek, furcsa szakmájú emberek, önjelölt bolondok) érdekes megnyilatkozásai teszik kuriózummá a kiadványt, amely potom áron (600 Ft) az antikváriumokban ma is kapható. Ez a kötet a nyíregyházi/debreceni teltházas pódiumbeszélgetések szerkesztett változatát tartalmazza, de mindenkinek ajánlom a Szigorúan nyilvános c. 1987-es másik interjúkötetet is (benne a Nagy Feró-Erdős Péter popipari "bokszmeccs").

Itt már sokat írtam Balczóról, még fogok is, mert ritka az ilyen intellektuális sportoló, aki gondol is valamit a sportjáról, azt az élet összefüggéseibe helyezi, új értelmi horizontokat nyit neki. De most jöjjön az 1984-es interjú.

balczo_Fridi_1.JPG

balczo_Fridi_2x.jpg

balczo_Fridi_2y.jpg

balczo_Fridi_3x.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr975438319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.29. 13:42:33

Gratulálok spártai!

Wojtek63 2013.10.04. 12:56:09

Pár perce döbbentem rá, mennyire örülök, hogy "összesorsolt" az élet veled.......... Van mit tanulnom! Gratulálok, - itt is!!!!

SimonyiBalázs 2013.10.08. 16:40:56

@Wojtek63: ne hülyéskedj, én örülök!
süti beállítások módosítása