futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Futós-mozgós cikkek, linkek az elmúlt negyedévből

2014. július 21. - SimonyiBalázs

futocikkek blogra kep.jpgOK, a kedvcsináló nyitókép béna paintbrushos, de a tartalom a lényeg. Csináltam egy szubjektív gyűjtést az elmúlt hónapok cikkeiből. Klikkeljetek! Vannak köztül komolyak, érdekfeszítők, de abszurdak, viccesek, esetlenek vagy csak hangzatos lufik is. Hogyan lesznek satnyából fittek a sulisok, mi az a WBGT, mit tervez Kilian Jornet, és van-e értelme a hátrafutásnak edzésen? Miként inspirálták a magyar távfutók az amerikaikat az ötvenes években? Hogyan lehet maratoni vébét nyerni egy cikk-cakkal? Mik a leggyakoribb ultrafutó kifogások? Ilyen és ehhez hasonló cikkekből mazsolázhattok.

Fitt avagy tespedt sulisok: Az Origó arról ír, hogy hogyan mérik ezentúl a suliban a gyerekek fittségét? Tényleg letűnt a Cooper-teszt és az ingafutás az új királyság? És vajon a mindennapos testnevelés órák csodafegyvere azonkívül, hogy méri a gyerekek fittségét, mennyire motiválja őket, mennyire tud tenni a tunyaság, fizikai inaktivitás ellen? Amúgy mindez a A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) névre hallgat, és a netről le lehet tölteni a kiskátéját képekkel, gyakorlatokkal. Jelentem, a fekvőtámaszt kapásból rosszul mutatják be, és gondolom emiatt rosszul is mérik: még mindig a kifordított váll/könyök a divat a test melletti behajlítás helyett. A helyes technika ez: pushup.jpg

Cross-country---turning-b-002.jpgA legrégebbi és legkeményebb gyerekfutóverseny: Az angolok aztán tudnak önsanyargatni, pláne ha az ötösért megy a dolog (oké, Angliában nincsen osztályzat, csak szöveges értékelés.) A cumbriai Sedbergh suli 10 mérföldes terepfutó (!) versenye, a Wilson-run, avagy a "Hell in the fell" (kb. Pokol a fakitermelés közepette) már 135 éve gyötri a tanulókat, és eddig csak 3 alkalommal maradt el: kétszer járvány (1936, 2001) és egyszer a hó (1947) miatt. A verseny 70 perces rekordja majd' 100 évig állt fenn, amíg Charles "Chuck" Sykes 1993-ban 68 percre nem javította meg. A 12-13 éves gyerekek sárban, folyóban, agresszív pásztorkutyák, tüskés bozótoson futnak keresztül amíg az iskola kapujáig nem érnek. Mindezt januárban.

Mennyi 10gramm szénhidrát?: Tetszetős képeken tudhatod meg, hogy mindennapi kenyerünk, zöldségünk és húsunk egy egyszerű matekművelettel (összeadás) miként lesz a dietetológusok kedvelt vesszőparipája.

szogelets futopalya.jpgA kör négyszögesítése: Ez a futópálya vagy vicc, vagy kubista hullám indult el a kínai sportlétesítmény-tervező építészek között. Mindenesetre az éles szögekkel tarkított berlini maratont lehet rajta gyakorolni.

Ami nem öl meg...: Egy bevállalós címlap és cikk az ultrafutó nőről, aki egy ausztrál versenyen bozóttűzben megégett, de talpra állt. 18-as karika!!!

Hogyan inspirálták a magyar távfutók a világ legjobbjaiként egykoron az amerikai atlétikát?: A Runner's World cikkéből kiderül, hogy a legendás Iharos-Rózsavölgyi-Tábori trió nem kevésbé legendás edzője, Náci bácsi, alias Iglói Mihály emigrálása után mit tett az amerikai futókultúra megújításáért. Hamarosan egyébként egy posztot is szentelek egy e témában megjelent könyvnek, a Szélparipának. A képen Iharos Sándor 1956. július 15-én  Népstadionban a célba érkezés után. A futó edzője, Iglói Mihály már mosolyogva öleli át Iharost, hogy kihúzza. A sportoló még szenved, de lassan felfogja, mi is történt: 10 ezren 28:42.8 perccel világcsúcsot futott! (Fotó: Hemző Károly)

iharos és náci.jpg

Laktátmizéria: Megdőlni látszik a savasodás-elmélete? Mennyire hihetünk ennek a hírnek? Ha eleve az egyetemi tankönyvben is 3 kialakulási variációt  és magyarázatot kell megtanulni az izomlázról (1) izomban felszaporodó tejsav okozza, 2) sportolás során kialakuló mikrosérülések okozzák, 3) szabadgyökök felszaporodása), akkor a laktát képződésről mit tudhatnak biztosan a tudósok? A Velonews szerint ledőlt egy mítosz, még azt is kimondják, hogy az emberben olyan hogy tejsav, nincs is. Marha érdekes, de persze fenntartásokkal kell kezelni a cikket.

Jornet új csúcsokra tör: Kilian már unja a terepet a cikk szerint, de azért a Hardrock 100-at csak behúzta nemrég. Reszkessetek nagy sleppel csúcstámadásra készülő hegymászók?! Halkan és tisztelettel jegyzem meg, hogy a hegymászósdi veszélyes üzem, így ha a könyve címéből indulunk ki (Run or die), akkor az utóbbi felé tart.

landy.jpgEgy szigorú edzésterv: Az itt található az edzésvezetési jegyzetek kicsit megvilágítják, hogy micsoda irdatlan munkát kell végezni egy középtávfutónak, és edzéselméletként is roppant hasznosak. Az ausztrál John Landy volt a második ember, aki a mérföldet 4 perc alatt futotta le. Roger Bannister, akiről itt zengtem dicshimnuszt, az első. Ma már nem nagy szám a futó elitnek sub-4 perc alá kerülni, vagy akár a triatlonosoknak, ha a futás épp nem "lukas" számuk. Pl. most a hallatlanul gyors és izgalmas triatlon vegyesváltó vébén (a magyarok 3. helyen végeztek!), a Brownlee-fivérek 4:25-re hozták a mérföldet úszás és bringa után. Itt pedig egy remek kis összefoglaló: minden, amit a mérföldről tudni érdemes.

clarke landy.jpgA szöges cipő "visszanyal": Visszatérve Landy-re: ő volt az a sportszerű futó is, aki egy ausztráliai, mérföldes bajnoki futamon 1956-ban üldözőként véletlenül rálépett Ron Clarke-ra (nem kicsi név ő sem), aki elesett, a szöges cipő a karját és felsértette. Landy megállt, felsegítette, és a közben elhúzó boly után eredet. Behozta őket, és 4:04-es idővel megnyerte a versenyt. Ezt örökíti meg ez a szoborcsoport. További sportszerűségekről itt olvashatsz egy Top10-összeállításban.

Így kell a futásnak kampányolni: Nagyon cuki módját választotta egy profi atlétahölgy, hogy kifejezze, milyen sok jót és örömöt jelent neki a futás. Héthónapos terhesen 800 méter, irigylendő idővel.

Mo Farah kiegészítő sportágat talált: Újabb fantasztikus performansz, ezúttal zsákban futás, ráadásul világrekorddal. A 2012-es öt- és tízezres olimpiai bajnok, a tavalyi moszkvai vébé futófenoménja, aki az idei áprilisi London Marathonon az életben maradásért küzdve lett 8., a 42 km után másfelé kacsintgat. Igaz, promó célokból nyomta, de eléggé komolyan vette, és biztos vagyok benne, hogy sok ezer gyereket sikerült ilyen játékos módon a mozgás felé fordítani. Tudunk olyan ifjú sportoló nemzeti hősről itthon, aki tud nyilatkozni, mosolygós és közvetlen, ráadásul nem derogál neki így példát mutatni? Ja és a műsor sem egy Három kívánság-színvonal.

Futás hátrafelé!: Az előbbi cikkről jut eszembe, hogy a zsákban futás végső soron páros lábú szökdelés, ami remekül erősíti az ellépéshez használt izmokat. Mindennek pandantja a hátrafutás: az ellentétes mozgás kiválóan, megerőltetés nélkül nyújtja a megfáradt és beállt vádli izmokat, Achillest. Nem mellesleg a hátrafutás a koordinációfejlesztéshez is remek. Ja és a férfi 100 méteres világcsúcs 15.75, a 10 km-es pedig 41:26!

donald-miralle-ironman-world-championships-hawaii-wpf.jpgIronman karcos képeken: Ha már triatlont emlegetettem, nézegessétek meg Donald Miralle Jr. fényképsorozatát 2010-ből és szólóképét 2012-ből. A sportfotós megszállottan kattintgat a hawaii Ironman-versenyen, már World Press Photo-díjat is nyert érte. Ha Nagyatádon a most hétvégén akárcsak közel hasonló képeket tudna lőni valaki, megcsókolnám a lábát.

Fejlődéstörténet: A 100 méteres férfi síkfutás, a férfi távolugrás valamint a férfi 100 m gyorsúszás pazar infografikája, ha még nem láttad. Pazar, informatív és ámulatbaejtő. Kösz NYTimes! Bár kicsit hímsoviniszta. És nem is tudtam, hogy volt magyar bronzérmes száz síkon: Szokol Alojz, 12.6, 1896.

nikey.jpgNájk avagy Nájki: A vita eldőlt, mégpedig egy privát fogadás miatt. Ha egy pillangó meglebbenti a szárnyát...A többit tudjuk. Az átlagember kérdést intéz a sportszergyártó óriáshoz, hogy végre kiderüljön, tényleg hogy a picsába kell ejteni a görög hadi/atlétikai győzelmi istennő amerikai nevét. Ezalatt itthon már a Szaukoni vs. Szakonyi kérdésen rágódnak, az index pedig külön táblázatban elemzi a magyar kiejtéseket.

Akik véghez vitték a lehetetlent: Aki az extrém atlétákat a glória dicsfényébe vonva akarja látni, olvassa el a bombasztikus című cikket. Ezek szerint az UTMB, Spartathlon, stb. teljesítése már-már a héroszok közé emeli a sportoló amatőrt is. Áttekintésnek jó, amúgy nagy túlzások vannak a cikkben.

Hogyan gyötörd a tested, hogy extrém kihívásokat teljesíthess?: Nos a cikk szerint így. A fenti magyar cikk pepitája: visszafogottabb, de hasonlóan hatásvadász nemzetközi változata. Van itt minden: angolspárga, falakon ugrálás, lélegzetvisszafojtás víz alatt, Spartathlon.

13 kifogás: Ha már véghez vitted a lehetetlent, és elhúztál foggal egy göbzit, akkor jöhetnek az örök kifogások, miért nem megyek el ultrafutóversenyezni, vagy miért adtam fel, miért lett ócska a bruttó időm. Pláne hasznos forumlák, ha nehezen jössz újra formába. Meleg van, szar a cipőm, nem pihentem eleget, eltévedtem. Kicsit bulváros összeállítás, de találó.

Cikk-cakkal hülyít: Ez ugyan tavalyi cucc, de nem tudok betelni vele. Micsoda versenyvideó 2:23-tól, micsoda pofátlan húzás! Egykoron Kiprich Jóska, most pedig Kiprotich a kedvencem. Az ugandai maratoni olimpiai bajnok úgy megetette egy testcseles sprintel az utolsó kilométeren a szélárnyékozó kenyait, hogy öröm volt nézni. A mai napig nem tudom eldönteni, hogy csak eltévesztette a moszkvai vébé stadionjába vezető útnak egy kanyarját Kiprotich, vagy szándékosan trükközte így ki ellenfelét.

WBGT mint faktor: Ez nem egy új meleg-mozgalom rövidítése, hanem a Wet Bulb Globe Temperature faktoré. Először Louis Van Gaal coachingelőadásán hallottam erről, de ez az én hiányosságom. A WGBT index azt mutatja, hogy a hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség, sugárzás milyen hatást gyakorol a (sportoló) emberre. Egyszerű felsőtagozatos matekolás végén kijön, hogy hogyan, mennyit érdemes frissíteni.

Öreg agy, friss gondolatok: Egy kutatás szerint a veterán sportolóknak jobban pörög az agyuk. Tudományosan nem tudom megerősíteni, de a budapesti márciusi Senior Atlétika vébén még a 90+ (!) korosztályban versengők is pengék voltak, futott a lábuk és szájukból az értelmes szó is, ha beszélgettem velük. Erről egy jó kis videó:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr86044873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2014.07.21. 14:13:30

Most baromi tájékozottnak érzem magam, mindet olvastam már ;-) De tökjó, hogy összegyűjtötted, szerintem sokan találnak benne érdekes olvasnivalót!

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2014.07.21. 14:16:00

@Bozót: na, hazudtam. A nájkis dolgot nem hallottam még, de sajna a linked is hibás lehet.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2014.07.21. 16:01:09

@őze bálint: Köszi!

nindzsa, haha, de szeretnék futóként egy lépéssel előtted haladni :) (na jó, kettővel, hogy ne állj a szélárnyékomba ;-)

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2014.07.29. 20:20:06

Szerintem szándékos volt a cikk-cakk. Egyrészt többször is megcsinálta ama kanyar után és a vissza-vissza pillantásaiból is látszik. A kanyar benézését nem tartom valószínűnek, ugyanis az ideális ív (nyomvonal) sárgával végig volt húzva elég jól láthatóan.

SimonyiBalázs 2014.07.29. 21:58:50

@ulrik: de akkor a másik miért ette meg a cselt?

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2014.07.29. 22:05:52

@őze bálint: nem ette meg, szerintem nem volt már ereje a tempóváltáshoz. Az első cselnél úgy tűnik többedszer megnézve, hogy szinte már mellé ért és előzné. Egyfajta kiszorításnak tűnik, ettől egy pillanatra kizökkent, nem is tudott hirtelen visszazárkózni. Utána is a felüljáró alatt mintha a szélárnyékot kereste volna, de akkor már késő volt.

SimonyiBalázs 2014.07.29. 22:41:56

@ulrik: már nem tudom eldönteni, hogy a szélárnyékot viccből vagy komolyan írtad... Hogy ment a Terepkupa? Eltévedés?

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2014.07.29. 22:44:52

@őze bálint: mitől lenne vicc? :)
nemaze.blog.hu/2014/07/14/szelarnyek_taktika_vagy_sunyulas

Magamhoz képest jól ment. Nem volt eltévedés. Jól memorizáltuk az útvonalat :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.07.31. 10:48:26

@őze bálint: Kipróbáltam a fekvőtámasz test melletti behajlítással, hát úgy k* nehéz, nem csoda, hogya másikat preferálják, különben öt lenne az átlag... :D

SimonyiBalázs 2014.07.31. 10:52:17

@rrroka: a preferált sérülésveszélyt rejt magában, mindened (váll, könyök) ki van rotálva. Kitartás vagy ahogy anno a Magilla konditeremben volt kiírva a falra: Rend, fegyelem, pedantéria!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.07.31. 11:25:46

@őze bálint: aha. fura, mert így rotálva nem fáj semmi a szériáimnál (100 egyben a cél, van rá egy szuper mobil app. :D ), de a mellé engedésnél midnenem fájt és feszült. na majd még próbáom az összehasonlítást...

SimonyiBalázs 2014.07.31. 12:13:21

szokni kell, végre rendesen dolgozik a mell, váll, kar

SimonyiBalázs 2014.07.31. 14:08:02

@rrroka: én így tudom, és így is tanították ahogy az a szép lara croft nyomja
süti beállítások módosítása