futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Zászló a mások ünnepén - UltraBalaton 2015

2015. június 05. - SimonyiBalázs

bcam0340_mov_snapshot_14_13_2015_06_01_10_39_05.jpg"Szeretek futni" - válaszolt az index kérdésére menet közben Andrej Radzikowski, aki végül a 2. helyen finiselt. Ha el is tekintünk attól, hogy ilyen állapotban csak vélemény-nyilatkozatot lehet tenni, semmint  ténynyilatkozatot, akkorsem ilyen egyszerű az egész. Szájbiggyesztős jegyzet a 4. UB-teljesítésről: minibeszámoló és kritika egy olyan versenyről, ahol két külön rendezvény zajlik egy időben, egy pályán.

 

(Előzmények: az UB mindig a blog megszületésére emlékeztet. 3 éve, az első egyéni indulásom és kálváriám lepárlása adta a löketet, hogy posztolni kezdjek, akkor kóstoltam bele az ultrába. Ahogy akkor az UB határátlépés, majd később viszonyítási pont volt (2013, 2014), úgy tűnik majd ki ebből a posztból, hogyan változnak az idők, és mennyire más az ember véleménye, hozzáállása, ereje.) 

Vajon tudná teljesíteni az UB-t egy kenyai elitfutó egyéniben? Vajon kifárasztották-e magukat a 12h OB, 24h VB, 24h OB vagy éppen a hatnapos futás résztvevői az UB-t megelőzően? Vajon Gilles Pallaruelo (akiről kisfilmet is forgattam és nyáron minden héten fut egy 100 km feletti ultrát) hibázik-e, vagy rutnból lenyomja? Az UB előtt ezek a teoretikus kérdések foglalkoztattak, amikre sem a statisztika, sem a hályogkovácsolás nem ad választ. Aztán egyáltalán nem érdekeltek a saját kérdéseim, sokkal inkább maga a rendezvény.

Ahol kiderült, amit eddig csak felületesen éreztem: az egyénik dísznek vannak ott, kvázi legitimálni egy ultraversenyt, ami nem lenne ultraverseny nélkülük, csak egy váltóparádés buli. Történetesen a futási szórakoztató- és szolgáltatóipar egyik kiemelt éves eseménye. Oké, helyesbítek: váltók nélkül nem lenne tartalom (maga a rendezvény, hisz nem érné meg összehozni), egyéni indulók nélkül a forma.  A váltók hozzák-vonzzák a hangulatot, a tömeget, a forgatagot, és nem utolsósorban a bevételt, az egyéniek pedig az apropót. Egyik sem tarthat jogot az előtérbe kerülésre, viszont kerülgethetik egymást - egyszerűen két külön rendezvény zajlik egy időben, egy pályán. De azért nem jó ez a szimbiózis, maximum kapudrognak, hogy kóstolót adjon az ultravilágba a partvonalon kívülieknek.

Ha az UB a hazai (ultra)futórendezvények kalapja, az egyéniek a bokréta rajta - kicsit átvariáltam a mondást. De a váltók fontosabbak - ezt érezni. Én pedig Hobóval tartok: "Nem vagyok zászló a mások ünnepén" (Esztrád). Pedig a szervezők a kommunikációjukban tényleg próbálják az egyéniek fontosságát is hangsúlyozni, sőt pénzdíjjal kecsegtetni őket. Na erről is írok majd egyszer: szerintem ha már az ultrafutásban is megjelent a pénzdíj mint motiváló erő (UB, Optivita), ott komoly bajok vannak / jönnek.

Az UB-n érzésem szerint az egyéniek csak rangjelzők, keretkijelölők, járulékos elemek. Ez van, csak benne léve volt szar ezt realizálni. (Vesd össze: "fontos szereplői vagytok az NN Ultrabalatonnak. Emberfeletti, amit végigvisztek és élő példaképként vagytok jelen a pályán!") Igen, jelen vagyunk a pályán, a végén tetemre (színpadra) hívás, de pl. a befutónál ha nem akarsz szendvicsbe kerülve célbaérni, akkor javaslom, várd meg az előtted és utánad beérkező váltók eltávozását. Egyéniek, váltók, szervezők - velünk és ellenünk.

Az idei UB-t amúgy is szenvtelenül figyeltem: sem a felhalmozott munkák sűrűje, sem a motivációm nem pusholt nagy teljesítményre, nem is ment annyira a tavasz 2. felében. Így a körülmények pedig lehetővé tették, hogy átvilágítsam a versenyt belülről. Nem hiszek az edzőverseny létjogosultságában (vagy verseny van, vagy ne menj), de most így fogtam fel, vagy futós teljesítménytúrának. Nem tudtam nem menni az UB-ra kötelezettségek mkatt, másrészt az alkalom szülte a "tolvajt". Voltak dolgok, amiket végre meg akartam figyelni nyugodt tempónál, látni magamat, a versenyt és a szituációkat kívülről. Így egy Spartathlon-edzésnek tudtam be (futottam egy megnyugtató hosszút) és kontempláltam (szinte egy outsider szemével nézelődtem).

11270373_924680137555037_8388261625977309245_o.jpgNégy dolgot határoztam el:

1) Textiltrikóban nyomom. Elegem van a büdösödő technikai cuccokból. Inkább bevállaltam, hogy lukas, szakadt, oldszkúl, és a verejtéktől súlyosabb, de nem szagolom a műanyagot. Life in plastik / isn't fantastic.

2) Ameddig lehet, nem surranok ultrafutómódra. Még Sóstón is sikerült középtalpra érkeznem, ennek örültem.

3) Nem szórakozom GPS-es órákkal. Lemerül a 2/3-nál, óhatatlanul rápillantok, nyomaszt. Egy fasza öreg Casióval simán elvoltam, még ment a matek és a fizika alapjai is (v = s/t). Tudjátok milyen könnyedség volt nem figyelni időt, távot és tempót?

4) Aszófőtől Vonyarcig (67km) megnyomom, mert szeretek aszfalton hegyet-völgyet futni, kell is az izommemóriának egy ilyen élmény. A publikumnak azért elmondanám, hogy a balatoni pálya a göröghöz képest lószar, ott nagyjából a verseny végig ilyen hullámos terrénumon zajlik. Így a biztos teljesítéshez az UB-időeredmények, felkészültségi fokoknak a kalkulálása is finomhangolást igényel.

Az már korábban eldőlt, hogy görög barátom, Marios (Spartathlon mutatója 24/14) és családja nálunk vendégeskedik, így be is neveztünk egy trióba. A 3. tag Bagossy Laci színházrendező sporttárs lett, aki éjszaka szerette volna megismerni a mumus déli szakaszt (105 km). Marios rutinosan megnézte az időjárást és közölte, hogy ő bizony csak kezdőként hajlandó futni, síkon, és csakis 50km-t, nem sanyargatja magát, inkább utána körbenéznek Egry József festői vidékén. Így viszont együtt kellett mennünk az elején, hogy átadja a proxy órát. Ez kizárt minden más tempót. Tavaly az első 50-60 km-en 5:15 körül futottam, utána 6 percesekkel éjszakáig, így lett 23 és félóra a táv. A hosszított pálya (212 helyett 220) és a fent említett körülmények miatt ennek az időnek a megdöntésére nem nyomultam. És mivel a melók miatt a koncentráltságom sem volt topon már egy ideje, a vendéglátás pedig az energiáimat tette próbára, simán belementem a közös lófrálásba. 

11013321_10205601466889662_1044026658163809940_n.jpg

Semmit nem aludtam a verseny előtti éjszakán a szervezés, tervezés, vendéggardírozás, határidős leadások miatt, így az életerő pontjaim jelentősen csökkentek: maradt a kaland, játék és a kockázat. Ez utóbbit le is húztam, őszintén, egy percig nem fordult meg a fejemben a riszkelés, hogy akár rutinból, akár erőből, végig ne menjek. És elindultam az emberkísérletnek kevés, gondolatkísérletnek túlzó kirándulásra - láthatósági mellényben próbáltam észrevétlen megfigyelő maradni. Izgalom- , de nem fájdalommentes 3 műszaknyi robot következett. 

A rajtban adrenalinszag. A célban dögszag. Az első 50-80 km frissitőpontjai szinpadias helyek, semmi extra nem történik. A futók teátrálisan megmutatják magukat, fellépnek a "megbámult csodalények" piedesztáljára. Szép tál az, csak domború, le is lehet a széléről csúszni. Az extra pedig az úton van közben. Az önmegfigyelés legizgalmasabb részei pedig az estétől. A demencia korai tünetei futóra vonatkoztatva. (A demencia 2. szakaszában a korábban tapasztalt memóriazavarok már nemcsak időnként tapasztalhatók, hanem folyamatossá válnak. Ismerős helyeken is eltéved, néha már saját családtagjait sem ismeri meg. Koordinálatlan a mozgás, bizonytalanság tapasztalható.) Dialógusok kívül és belül:

Jó fele megyek? Régen nem így volt az út.

Te ki vagy? Ja, tudom.

Helló Tibi! Ó, nem te vagy, hátulról annak tűntél.

"Szépen mozogsz!" Ne hazudj, kurvára nem így érzem.

bcam0340_mov_snapshot_14_13_2015_06_01_10_39_05.jpg

Éjszaka a késői tünetek rajtam is, egyénit futó versenyzőtársakon is. (A 3. szakaszban a beteget elhagyja a memóriája, már egészen közeli dolgokra sem emlékszik. Cselekvőképessége csökken, nem tud felöltözni vagy megfürdeni egyedül. Mozgása teljesen bizonytalan, döntései logikátlanok. Nehezen fejezi ki magát, keresi a szavakat, rossz szavakkal helyettesít.) Dialógusok:

"Mit kérsz - tésztát vagy rizst?" Hosszú csend, áll a depóasztalnál üveges szemekkel. Nem tudom. Krumpli van?

"Hophop, ez az!" Hülye vagy, hophopolsz hajnal háromkor a kibaszott lakókocsidból?

Figyi, odaadom a zseléimet, nyomják az övtáskámat. "Nem fog kelleni?" Lehet, de nem érdekel. Tíz perc múlva már kéne.

Lefekszem 10 perce. Várj meg. "Nekem mennem kell." Akkor legalább addig krémezd a lábad. Stb. 

Az analitikus gondolkodásra ritkán képes ilyenkor az ember, de ha futott már elég ultrát, és tudja magát blazírtan kívülről szemlélni, jól szórakozhat mindenen. Az időhúzásain, a káromlásain, a pitiáner bosszankodásokon, az elgyengüléseken, az önáltatásokon.

Előreszaladtam. Aszófőig kedélyes angol csiripelés Mariosszal: tájbemutatás, idegenvezetés, sztorizás, smalltalk ismeretlen futókkal. Ha nőnemű, akkor pláne veszem a lapot. Marios joggal pukkadozott, hogy velem 2 spártai babér után flörtölnek, míg róla senki nem tudja, hogy 14x-es veterán teljesítő. Takkra 6:00 perces km-eket futottunk. Almádiban nyitva a strand toalettje, jóleső könnyítés kulturált körülmények közt. Később az agyonszart, szertepisált, papírnélküli éjszakai Toi-Toi vécék mutatták a keményen dolgozó kisemberek organikus lenyomatait. Magam is hozzátettem a részem, 2 is ment a hasam a zselék miatt.

10989423_924680960888288_962895366784932506_o.jpg

Nagy horderejű eseményekről nem tudok beszámolni, lehoztam a meccset. A Balaton-felvidéken rengeteg embert daráltam be, mélyről feljöttem 1-20-ba, állítólag voltam 8-ban is, de ezt nem hiszem. Az tény, hogy a 2-3. legjobb időket futottam itt-ott. Nem volt problémám a badacsonyörsi plusz 8 km-es betoldással sem, külön élveztem a szőlődombok megmászását, vádliból felfutni, zergézve lerongyolni. Szépek voltak azok a városkák, ahol még nem jártam. Nagyon tetszettek a szürkemarhák Salföld felé. 

Csak könnyedén, minimálban nyomtam. Egy elasztikus övtáskával indultam el, a Csopakon kapott vizespalackot pedig töltögettem vízzel, izóval. Nem volt műsor csinálva a frissítésből. Mind az 5 lehetséges pontra (kb 40-45 km-re egymástól) ugyanazt küldtem előre: töpörtyűs zsíros zsemle, 3 GU2-zselé, 1 picike szezámszelet, 1 Mg kapszula. 143-ra (Máriafürdő, kb 22h) hosszúujjút, fényvisszaverős mellényt, fejlámpát is. A zselékből 60-90 percenként benyomtam egyet, az övtáskában levő sótablettából és BCAA-ból 1-2 óránként. Ennyi a mágia. Nem kell málha, nem kell kísérő.

A pontokon ritkásan ettem - egy idő után ehetetlen volt minden, erről nagyrészt a felhozatal egyhangúsága tehet. Kólát csak akkor ittam, ha a gyomrom rendetlenkedett. A zselék bevétele után 10-15 perccel rendszerint alhasi görcsös bélgázolás volt. Kb 8-9 zselé elfogyasztása után ordenáré foshatnék tört rám (tudjátok, az a folyékony láva), irány a Toi-Toi soronkívüli bekéreckedéssel. Azért a csak zselét evők helyzetébe is bele tudom most már magam képzelni. A depókban csak vajas kenyeret, paradicsomot sóval és néha ropit ettem. 

Éjszaka háromszor kellett aludnom 10-12 percet, borzasztóan kóvályogtam az alványhiánytól és az előző hetek kifacsartságától. Ami tovább tart, hisz egy nap nemalvást akár egy hónapig is tarthat kipihennie a szervezetnek - nem ám hétvégi nagy szunya és kész. Szóval Máriafürdőn székre polcolt lábbal, Lellén egy depó padján, Szemesen haveri kocsiba eldőlve. Jó sok megszakítás.

Aztán a tempóigazítás sem tesz sok jót egy egyéni teljesítménynek, ha nemcsak az első 5 órában, hanem később is sokat fut másokkal. AZ UB-n hatványozottan sok az ismerős, és ha nem szemellenzővel, ezerrel tolva versenyzel, akkor muszáj csevegni, és ez a fókuszáltságot is aláássa (ami nem is volt annyira!) Futottam (inkább dumáltam, ritkán látjuk egymást) Tóth Attilával Szigligetnél, aztán Vonyarctól a trió váltásakor Bagossy Lacival is mentem egy darabig, majd lekoptam a friss lábakról. Aztán Józsa Laci haverommal is összefutottam (mindig ezek a Lacik), vele is kocorásztam 10-15 km-t. Aztán Zamárditól ismét összefutottam Bagossy-val, akinek a talpa fájt, így megegyeztünk, hogy legyen keretes a történet: ha már a trió első tagjával kezdtem, akkor a másikkal fejezem be. Klasszikus triózásnak nem nevezném a dolgot, de művészeti kvaterkára ideális volt a séta-osonás felosztás.

bcam0389_mov_snapshot_03_05_2015_06_01_10_41_27.jpgHa pörgetem picivel jobban 27h óra alatt benn vagyok, de ez indifferens, utólag még örülök is, hogy hosszabb ideig voltam kinn, nagyobb volt a terhelés. 28h 55m lett, a végén kéz a kézben futottunk be Szőnyi Ferivel, akivel éjszaka kerülgettük egymást. RaceMachine pohárvizekkel csinálta végig, mert semmi nem maradt meg benne. Not much fun in StalingradMonty Python szerint

Fájt időnként, de kellett, hogy ketrecbe zárt állatként érezzem a bepréseltség feszült állapotát, amit az időkeretes, kínzóan hosszú ultraversenyek rónak az emberre. Negyedjére baromi ingerszegény és roppant unalmas volt az egész UB, nem is érdekelt, ezt is el kellett viselni. Ez a tétnélküliségnek, és a meglehetősen ismerős, kihívásoktól mentes terepnek is betudható. De ahogy szintén Hobo mondja: "Minden eljön a maga idején", a cél is, mert mindennek vége van egyszer, ez a nagy büdös igazság. Csak ki kell böjtölni. Marios barátom szerint az ultrafutónak eginkább a türelmet kell  kifejlesztenie, minden utána jön.

Viszont a verseny egyáltalán nem vágott földhöz. Másnap már vidáman jártam-keltem, semmi ödéma, lábfájás vagy mozgástartomány-beszűkülés. Esküszöm, az UTH50 után rosszabbul voltam napokig. Kedden és csütörtökön már elmentem 12 km-t futni. Egyfelől a fejlődésnek és adaptivitásnak tudom be, másfelől, hogy nem voltam kihajtva, hanem a tingli-tanglizás miatt hamar rekreálódtam.

Ennyit az én pályafutásomról, jöjjenek most a fejben írt feljegyzések, amikből később posztokat is fogok szülni, mert a Kísérés, Pénzdíj és a Feladás témakörei régóta izgatnak. A széljegyzeteim jó része verseny(szervezési)kritika, és bizony a hype-ból fakadó irgalmatlan létszám generálta tények mellett sem tudok elmenni szó nélkül.

Amikor Szókratészt halálra ítélték (na jó, megkérték, hajtsa fel a méregpoharat), akkor tanítványai sírva dongták körül, mondván "Úgy sajnálunk, hogy igazságtalanul ítéltek el." Mire a mindig penge Szókratész annyit kérdezett vissza: "És ha igazságosan ítéltek volna el, az jobb lenne?" Az érintettek akár érezhetik így a lenti megjegyzéseim alapján, de csak azt írom le, amit tapasztaltam, mindenki döntse el, magára veszi-e.

Feljegyzések:

ww.gif- a pályahosszítás: a 212-es távot jobb szerettem (abból is az aligai rajtcélt, a tihanyi le-fel futás borzalmas volt), valahogy emészthetőbb, letudhatóbb méretű a 220 km-nél. Nem kesergek az eredmények összehasonlíthatatlanságán: már a tihanyi és az aligai 212 is összemérhetetlen volt, a 220 is tök más. Ez a verseny, ezt kell teljesíteni, azt csá. Pont, ahogy a Kenesén megtörtént sztori is mondja: Merre futnak? Aligára. Dehát az a másik irányba' van. Amúgy a kiírás és nevezés után pályát módosítani nem elegáns.

nagy tanulság ez az együttkocogás. Ez a feszengős, egymáshoz igazodós, de azért mégis a másikra is hagyatkozós, kibúvókat kereső futósdi tökhülyeség, nem szoktam, és nem is fogok párban futni, hacsak nem kemény tempóban versenyezve váll-váll mellett. 

- A győztesekről: Lantinkról, erről a szikár 60 felé hajló hollandról már írtam a Thoms Stu-s posztban télen. Megérnének külön bekezdést a bekezdései, de elég csak megnézni a versenykiesési statisztikáit. Nagyon gyors, de nagyon fejreállós is. Most bejött neki. nem fekhetek be a nyugágyukra. Maráz Zsuzsit sötét lónak tartottam, mert sosem futott még egynapos ultrát, ami azért más tészta. Legjobb eredményeit is két éve futotta ki magából (6h, 12h verseny). De nemcsak hogy pariban volt az élen, hanem a részidők szerint 180-tól tudott dobbantani, az addigi cirka 15 perces hátrányát a végére 38 percesre növelte Lubics Szilvivel szemben. Kíváncsi leszek, innen hova, mit lép, mire specializálódik, hol villan meg.

- póló: a fekete színt egyszer már a 2012-es melegben bebukták a szervezők, de most megint vicces volt látni, hogy egyesek abban kornyadoznak. A problémásabb dolog az egyénieknek járó hátfelirat: "Egyedül futom körbe - XY". Ha valaki kiesik, kiszáll, annak ez a póló gáz lesz. Ránéz, és mindig a kudarcra emlékezteti. A válás után sem nézegeted a volt feleséged fotóját, pláne nem rakod ki. Mondjuk én mint teljesítő sem veszem fel ezeket a pólókat, hivalkodásnak érzem még az edzést is benne.

- az úgynevezett frissítőasztal engem inkább lehervaszt. Idei kísérletem a zselékről szólt, mert már látni sem bírom a tintahal állagú olajbogyót, összeragadt mazsolát vagy kekszet. Tényleg, drága versenyszervezők, ti is futtok, vagy ott vagytok versenyközelben, honnan a tökömből gondoljátok, hogy a futó bármilyen körülmények közt elbírja rágni a háztartási kekszet, hacsak nem hasmenéssel érkezik versenyezni? A ropi ugyanaz. Száraz fűrészporaprítás futva - lenyelhetetlen, elrághatatlan, fullasztó, kalóriaértéke értékelhetetlen. És mégis rendre ott van kibaszva a depó asztalra majd minden versenyen. A titok: költséghatékonyság, egyszerűség. De ez kontraproduktív: se a futónak nem jó, se a versenyszervezőnek, mert igénytelennek és megúszósnak gondolják majd a depókínálat alapján. Pláne az UB-n, ahol aztán csak egy tízfős váltó nevezése is horribilis tétel, sok váltó meg ugye sok bevétel - de nem akarok a zsebekben turkálni. Ha pedig azt szeretnék inkább, hogy a rajtcsomagba rakott mellékelt PowerBar-pakkból frissítsünk, akkor tényleg ne is legyen étel az asztalon. Vagy főzzenek le egy bödönnyi rizst minden állomásra, még azt is jobb marokra enni ennél.

p5311813.JPGMit ennél meg innen jó kedvvel, bőséggel 24 óra futás után?

- hidegtálak után az ún. melegételek: egyszerűen kamu. Nem volt meleg étel. Vagy lehet, hogy a kondérokban egykor meleg volt, de kirakva mindig hideg és kellemetlen volt. Füreden is, Vonyarcon is, ahova betértem. Utána már nem volt kedvem hozzá, pedig a tészta vagy a rizs reálisabb energiaforrás a keksznél.

- UV-védelem: nagyon jó kezdeményezés volt, hogy a pontokon (nappal, első nap) volt napkrém.

- öltözékek, viseletek: ennyi kompressziós zokni a világon nincs, amit magukra húztak az emberek a körre. Nem értettem: egyrészt pont nemfutáskor célszerű használni (illetve vannak még esetek, de itt nem volt szó erről), másrészt ha valakinek placebóként segít is, ilyen melegben mi a jóégnek veszi fel? Szinte a Napkirály palotájában éreztem magam, ahol térdfu11393311_963895323642602_2387081214910777276_o_1.jpgszeklis udvaroncok  szaladgálnak köröttem. Ja és akkor nem beszéltem azokról (főleg váltósok), akik felöltöztek TEK bevetési egységesnek: minden van rajta, sapka, hátizsák, kulacs, iphone, iPi Apacs, kisfaszom, már csak az AK47 és a töltények hiányoznak. És futni kéne még. Dehát a bizonytalan ember valamibe kapaszkodik, jelen esetben az öltözék és annak tartalma adja a biztonságot. De tényleg: telefon, mp3 minek? Sallang. A futás rólad szól, a tevékenység és a te magad egyszerűségéről, lecsupaszítottságodról, miért rontod bizbaszokkal az élményt, miért nem éled át teljesen a kihívást? Feloldásnak: a mezőny legüdébb színfoltja a képen látható egyéni teljesítő volt rabul ejtő befutó öltözékével (mell-smiley?). Olyan mint egy neutrális emotikon. 

- bár az érdek néküli mecenatúra kulturáltabb és nemesebb, de a szponzorok jelenléte sem megvetendő, végül is nekik is köszönhető, hogy verseny lehet. Az viszont cinkes, amikor a szponzorhoz alakítják a pályát. A "pénz beszél" tipikus esete. De mondom, nekem bejött, ahogy a magyar Sangas ösvényen kellett mászni. Maga a pincészet semmilyen élményt nem adott, még a vizespalackomat is elvesztettem siettemben, amit Francoise (Gilles Pallaruello felesége) hozott utánam. Mégcsak egy fröccsöt sem kínáltak a futóknak, a pince (leánykori nevén: kombinát) meg egy csúszós hodály nagy fémtartályokkal, ahol annyira hűvös volt a 29 fokról befutva, hogy ránkfagyott az izzadság. Az ajándék tájbor viszont jól csúszik fröccsnek. A főtámogató kis útjelzői pedig hasznos viszonyítási pontok voltak, csak az volt a baj, hogy azok a kurva tulipánok lassan jöttek, és nekem kellett inkább feléjük menni. Az angol humor kategóriába tartozik, hogy a befutóképek szponzora egy dezodorgyártó! Büdös futónak amolyan finom utalásképpen.

- útvonaljelzés: több, változatosabb és nagyobbak mint tavaly, de a sötétzöld nyilat éjszaka nehéz észrevenni fejlámpával is.

- bringások: kísérőknek vagy bringával kerülőknek szól ez a rész. Ha azt kiáltjátok hátulról közletíve, hogy "Balról", az rendes dolog, de 120 km után nem fogok és nem is tudok arrébb ugrálni, akárhogy kéritek, ha meg külföldi vagyok, pláne nem értem, mit kajabáltok. Csengessetek és lassan közelítsetek. 

- pontőrök: a szokásos változatosság. Voltak, ahol nagyon kedvesek és figyelmesek voltak másnap is (pl. Fonyód, Lelle, Zamárdi), még hajnalban a sokórányi kiszolgálás után. Néha még az ótvar depóasztal menüt is kedvcsinálóan sorolták fel. És volt pár ritka bunkó pont. Bogláron le szerettem volna ülni a nyugágyba, mire a nyikhaj tini közölte, hogy ez saját használatra van. Oké, szevasz paraszt. Aztán a földvári pont - ez az a hely, ahol rendre leszarják a futót. Tavaly is nagyon gáz volt (akkor a váltókkal bulizott a pontőrség), idén meg az egy szem leánykát nem is nagyon érdekelte, hogy futóverseny zajlik az asztalkájánál. Nem kell pontőrködni, ha nem akarsz! Nem érdekel, hogy önkéntes vagy, de keresd ki az előreküldött csomagomat a kupacból, ha megkérlek rá, adjál vizet, hamár ott vagy, és csippantsd le az órámat, ne a kibaszott oszlophoz szikszalagozd, hogy én keresgéljem. Jövőre szedd össze magad!

- rendezők, felszerelésre vagy stiklikre ügyelők: egyet sem láttam útközben.

- nincs csomagmegőrző és kaja a rajt/célban továbbra sem. Például szívesen otthagytam volna a táskámat, hogy kéznél legyen fürdéshez, átöltözéshez, amikor beérek. Nem értem, ez évről évre miért nem megoldható. Ahogy sörtől és fagyitól sem lakik jól a beérkező futó. Miért lenne természetes, hogy minden futónak kísérője van, aki tápolja?

p5311818.JPG- ellenben volt korrekt masszírozó sátor 4-5 masszőrrel készenlétben, és tusoló is, igaz tusfürdő nélkül. Kiraktak egy jakuzzit is, ami már viseltes volt a belemászók sáros lábától, másrészt hűvös, de akkor és ott jólesett. 

- a mezőny: sok embert láttam, akiknek az előtörténete az volt, hogy nem volt sikeres a maratonban, ultrázni kezdett hát. Olyat is, aki sikeres volt, de többre vágyott. Olyat is, aki sokoldalú, minden távon jól teljesít, és most itt is behúz egy strigulát. (Apropó, ez a bakancslista-pipálgatás az ultra kapcsán annyira rémes. Mintha csak egy feladat lenne, "megvolt, jó, akkor most tandemugrás, Mont Blanc-mászás, swingerszex, aztán meg kipróbálni egyszer a kokaint.") Olyannal is találkoztam, aki már sokat látott, túl sokat is, pláne idén, és mégis elindult. Volt, aki beért, vol, aki nem. Felelőtlenség nem nevezném, meggondolatlanságnak inkább - szerintem kiégeti magát, szétforgácsolja a testét, teljesen értelmetlen havi rendszerességgel komoly, kizsigerelő versenyeket vállalni. Vagy függőség, vagy lelki muszáj, vagy menekülés valami elől. Hosszú az okok listája. Érdekesség: nézzétek meg az idei OB-k dobogóit és az UB-teljesítéseket - kifingott, beért, kifingott, helyezett lett, stb. kb így menne a felsorolás. 

- esélyegyenlőség: erről írok majd egy hosszabb posztot később, mert vesszőparipám a fair setting és az esélyegyenlőség a futásban. Idetartozik a kísérés, a szélárnyékozás, de akár a versenyszabályzatban megkövetelt cuccok vitele a futó által. Persze, amíg a szabályzat nem mondja ki egyértelműen, hogy nincs segítség, addig a szupportálás megengedett. Az örök kérdés mindig az: melyik teljesítmény ér többet, a tisztán magad által leküzdött akadály, vagy a segítségekkel, a körülmények kreatív kihasználásával elért? Nekem az előbbi. Az önkiszolgálás és önszopatás - az eleve jobban megedz és felkészít egy következő megmérettetésre. Azért szimpibb egy terepverseny, mert ott limitáltan lehet kísérni a kevés és nehezen megközelíthető pont miatt. A kísérés magától értetődően nem csalás, viszont kíváncsi lennék miket futnának magukra utalva a kísérőkkel elindulók. (Sokan amúgy ki is esnek kísérővel is. Szóval nem tuti recept.) Ahogy Marios mondta: "A supporter is just for the presence" azaz csak azért van ott, hogy jelen legyen, puszta ottlevésével támaszt nyújtson, esetleg kismamaként táplálja a babucikat, nem tanácsadó vagy szolga.

- a feladás és lélektana: erről is készül egy poszt. Most azt láttam, hogy voltak, akikről sugárzott, hogy nem akar / tud végigmenni. Testbeszéd, viszontválasz, arc - ezeken lehetett lemérni. Úgy nem megy, hogy elhatározza, hogy "csak odáig jussak el". A feladással is szigorú és egyszerű a képletem: elvállatad a "munkát", odamész, megcsinálod. Kiszállni komoly ürüggyel lehet (sérülés, végzetes eltévedés, limitidőből kiesés, viperaharapás, elüt az autó). Az, hogy nem volt kedved, nem túl erős indok. Akkor és ott jó ötletnek tűnhet, de nem menti fel a futót, bár lélektanilag magyarázható. Mindig van egy pont, hogy baszottul nincs kedved. Amikor idegi és szellemi erőtartalékaid végére érsz. És akkor, rábeszélések és észérvek ellenére, sokan kiszállnak. Ezt akarom majd megfejteni személyes példák által.

- a percek: a kiszállás oka lehet az is, hogy - mint írtam - kiesel az időlimitből. Mindig a percekkel küzdünk. Ha nagyon gyors vagy, akkor is a perceket hajszolod, ha meg lassú vagy, akkor is, hiszen menekülsz a cut-off elől. Egy percet sokkal nehezebb megnyerni, mint tízet elveszteni - jóég, mennyit elbüféztem, elbambultam, elsétáltam, elfeküdtem megint. Csak a magát igazán odaszánt ember képes a percekkel eredményes szélmalomharcot folytatni.

p5311814.JPG

Gazdátlan szalagok a célban. Egyedül futom körbe?

Zárszó (a mások ünnepén):

Az UB nimbusza az évek során megkopott nálam. Kábé úgy ment lefele, ahogy a hype ment felfele. Egyfajta szó szerinti és elméleti váltóláz van - amit többek közt a nagy magyar hírportál is kelt. Tök jó, rántsanak be minél több embert futni. De a staféta és az egyéninek versenyének valahogy el kellene különülnie (kétnapos verseny, jobban eltolt indítás?), vagy csak egy bulimenet lesz az UB idővel, amihez kötelezően társul az állandóan üvöltő zene és a (valószínűleg elmondott karakterre fizetett, de gyakran összefüggéstelenül beszélő) szpíker. 

Amennyire mérföldkő volt a futásomban, annyira lett az UB évről évre egy verseny a sok közül. Mindig volt egy központi helye, de ez fakult. Az a verseny tud hosszútávon is megmaradni és valami "nemespenészt" maga köré építeni, aminek van sajátos története, misztikája, íze. Egy nem marketingből rápakolt patina, hanem valós tartalom. Egy Barkley Marathon, egy WesternStates, egy Spartathlon. Az UB-nek van is (lásd Schirilla és társai), nincs is, de klasszikus vonzereje nincs, ami annyira bizsergetne. A Balaton közel van, meg szép, adódik, hogy elmész. De azzal sosem értettem egyet, hogy azért kell valamit lefutni / megmászni / "meghódítani", mert ott van. A verseny legkeserűbb pillanata az volt, amikor felfedeztem: nincs közöm hozzá érzelmileg. És ahogy Lőw Andris, aki idén kiszállt, mondta a kocsiban hazafelé: "Ne csak a két láb menjen a célba, hanem az egész ember."

Szeretek futni. De a fentiekből is kitűnik, hogy bár a futás szimpla dolog, az egész körészerveződő miskulancia miatt kurvára nem lehet mindent ezzel elintézni.

Fotók: UB Fb-oldal, Szasza, saját

Disclaimer: Az UB-szervező Muki ismerősöm, a boltjában lóg az első Spartathlon-rajtszámom (igaz, néha elé tolnak egy fogast vagy egy fotelt). Az írás nem promó, és nem is letolás, hanem inkább javító szándékú meglátások sora, amik persze érzelmi benyomásoktól sem mentesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr497403038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.05. 12:56:09

Grazulálok! Már régóta tapasztalom, hogy ha az mber nem áll görcsösen egy versenyhez, és nem azzal kezd neki, hohy hú de ki fogok készülni, akkor ez nem is történik meg.
Ez az egyéni vs csapat kérdés tök fura, nyilván ha nem lennének csapatok, akkor nem lenne UB sem, hiszen 200 ultrásért nem érné meg a versenyt megszervezni. kb 100x annyi feladatuk van itt, mint egy 1 kiris körzgetős versenyen, de mégis szomorú, hogy az egyéniek háttérbe kerülnek. hát ez UB sajátosság, ez van.
Büdösödő technikai póló: használtok öblítőt a mosáshoz? amiatt szokott extrán büdösödnia tech felső. kis feleségem évek óta fél deci ecettel mossa a cuccaimat. és nem igazán büdösödnek.

nezumi 2015.06.05. 13:37:02

Először mentem végig párban. először volt supportom is. Alig vártam az UB-beszámolót :) Most elolvastam, aztán még kétszer. Köszi. Járok ide tanulni. Várom a beígért posztokat :)
Soha, sehol nem értettem a kekszet, se a sósat, se a ht-t. A fehérvári 12 órán két kört fulladoztam a köhögéstől, belélegeztem a morzsát :(

SimonyiBalázs 2015.06.05. 14:26:22

@rrroka: ecettippet kösz. Amúgy nem alapból büdösek a pólók, hanem menetközben válnak azzá az izzadságtól, esetleg a nap felszárításától, újra izzadástól. A megoldás lehetne egy jelentősen eltolt indítás: egyénik reggel 6, váltók este 6.
@nezumi: gratula, hogy ment? nekem a párosok is az egyéniek közé sorolódnak, főleg ha félbe futják.

csermanek 2015.06.05. 14:30:02

Csak váltóztam idén, de a verseny lenyomata bennem is hasonló volt. Eltűnt a hérosz, mindent elnyomott dionüszosz:-)

kiralysannyi 2015.06.05. 15:26:21

Gratulálok !
Lőw Andrással mi történt?

SimonyiBalázs 2015.06.05. 18:21:23

@csermanek:
ez találó, ott a (frissítő)pont! @kiralysannyi: Andrissal amit leírtam - "Ne csak a két láb menjen a célba, hanem az egész ember."

Ádám edző 2015.06.06. 16:01:16

Jó volt olvasni a beszámolód. Jól átjön belőle egy életérzés. Gratulálok hozzá, meg a mögötte lévő teljesítményhez is. Ugyanez Az életérzés nem tapasztalható azon fiúk-lányok megnyilvánulásain, akik a facebookon posztolgatják a képeiket, amint a verseny bizonyos pontjain pózolnak a kamerának a tiritarka, márkás futószerkóban, meg az általad emlegetett kompressziós kiegészítőkben. Az az érzésem, hogy náluk ennyiben ki is merül a dolog. De hát őket hívják úgy a mai világban, hogy fizetőképes kereslet, aki az egészet elintézi - az általam eléggé rühellett - "XY futóverseny pipa" képaláírással a facebookon, valamelyik csoportban, ahol már-már farokméregetés szerű versengés van abból, hogy ki, hol, mennyit futott, milyen színű mezben.

nezumi 2015.06.07. 12:36:55

Köszönöm :)
Szerintem nem ment annyira rosszul a mi párosunk, 25:41 lett, ezzel a három csajpárosból másodikok lettünk, de ennek a világon semmi, de semmi jelentősége. Nem, nem 110-nél váltottunk, annál kicsit rövidebbeket futottunk egyben, megvolt ennek az oka :) Sokkal fontosabbak a tanulságok, hogy meg kell tanulni enni az utolsó órákban is valamit, mert ami az asztalon van, azzal nem érünk célba, az eddig bevált vitatigris meg kevés sajnos, vagy mi vagyunk nyeszlettek :) Én a legtöbbet ebből a blogból tanulok meg a körözgetős versenyekből. És most az jön, hogy megtanulom letolni az energiagélt, lássuk, mire megyünk együtt :)

SimonyiBalázs 2015.06.07. 17:21:50

@Ádám edző: pózoljanak, ha jólesik, de ne feledjük, hogy valamiért csak futnak (az a legjobb persze, ha ki is tartanak mellette)

@nezumi: Futcalányok vagy Jégvirágok? Mekkora etapokban mentetek? Amúgy én az esélyegyenlőség jegyében kötelezném a versenyzőket, h mindenki a kínálatot fogyassza csak és kizárólag.

gbkMnkii 2015.06.07. 22:01:02

Gratulálok, jó írás lett.Pár gondolat:
Tavaly a kompressziós volt, idén nekem a kinesio tape tűnt annak, az is szép színes és már a rajtnál összedrótozva állnak.

Annyira szomorú az a kép amit a frissítőasztalról lőttél...kiábrándító, a sok sok 'ponzor inkább a tápoltatást támogatná. Ide kapcsolódik az hogy minek kísérnek valakit, az én válaszom pontosan az amit látsz a képen. Tudom futhatnék mellényben, de ameddig adva van a lehetőség addig élek vele és egyetértek veled abban hogy ez nem feltétlenül egál.
"Öröm" volt látni hogy idén sem érdekelt senkit, ha nem futottál láthatósági mellényben, nagyszerű volt. Ide kötve, megkérdezhetem hogy honnan szerváltad a mellényed?

SimonyiBalázs 2015.06.08. 07:02:56

@gbkMnkii: a frissítőasztal is kihívás, azzal végigmenni szigorú kiképzés. A kísérés más nem-egál problémákat is felvet (tempóadás, depózásmentesítéssel időspórolás), de majd később erről. A láthatósági sztem Decathlon vagy vmi sportbolt (nagyon könnyű, mintha a fociedzéses "megkülönböztetéses" mellény lenne). Amúgy megnéztem a kiírásukat, és nem kötelező a mellény, csak a fejlámpa.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.06.08. 08:52:02

Nekem a ropi tök jól jön. Hány embernek baszódik el a gyomra egy ilyen versenyen? Na és mi erre egy tökjó megoldás? Ropi-kóla kombó. Nemtudommit nem értetek ezen. Meg mondjuk ha nem akarsz valamit megérteni, nem is fogsz, hiába írod le a blogon, az egész tonképpen egy értetlenkedés. Nekem így jött le. De tonképpen neked szar, hogy ennyi bajod van, nem nekem.

Persze meg kell hagyni, hogy a "Napkirály palotájában éreztem magam," részen bólógatva felröhögtem, de úgy vagyok vele, hogyx nem nekem kell hordanom, akkormeg mit zavar.

Tudom, hogy az én véleményem nem számít, mert mégcsak végig sem mentem, de ettőlmég van. És mivel sokáig te voltál a kedvenc blog íróm és futóm egyben, korrektnek érzem leírni a negatív véleményemet is. Csak hogy tudd, hogy hogy jön le amit írsz. De ettőlmég 100x jobb egy ilyen őszinte beszámoló, mint a sok nyálas állszent sablonszöveg, szóval köszi azért! :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.08. 10:31:52

@DSL: láttam Fbon hogy sok embernek fltolta az agáyt amit Balázs írt. :) "mi köze van miben futok". :D

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.06.08. 10:34:29

@rrroka: igazából szerintem bármit bármennyire megengedett fikázni, a megfelelő humorral. Ha elég vicces, szerintem el van nézve. Ez a rész volt egyedül az, én baromi jót röhögtem, és még ha nem értettem volna egyet akkoris szórakoztató. Ha Baláézsnak egy kicsit több humorérzéke és öniróniája lenne, övé lenne a világ :)

igorx 2015.06.08. 13:32:57

Gratulálok! Rutunból, bélből lenyomni egy egyénit, főleg úgy, hogy elmondásod szerint is demotivált voltál: írígylésre méltóan erős vagy fejben!

Sok kompressziós ruházatot én sem értem. Én egyszer futottam benne, szekszárdi borvidéken, mert korábban szétvertem a vádlim a beton lefeléken ezen a versenyen.

Most kikprobáltam a szárat úgy, hogy sokkal jobban belezuhantam minden lejtőbe, az sem érdekelt, ha orra esek. Jól vizsgázott, meg sem éreztem másnap.
Ugyanakkor teljesen haszontalannak tartom minden egyéb edzésre/versenyre. Regenerációra viszont kitűnő, de arra inkább az orvosi műszer boltban kapható nagyságrendekkel olcsóbb ámde annál tartósabb visszérre való vált be nekem.

Második alkalommal mondom le a páros vagy váltó szereplést. Mindenki azt nyomja, hogy óriási esemény, de nem hiszek nekik :)
Így kívülről kicsit cukormázasnak tűnik. Jövőre kipróbálom párosban, remélem kellemeset fogok csalódni.

Asztal nem olyan vészes, bár ekkora bevétel mellett erősen lehúzásnak tűnik. Ha lenne kint némi fehérje forrás is, akár jó is lehetne.

nezumi 2015.06.08. 16:47:54

Jégvirágok voltunk :) A Futcalányok nem duóban indultak. A dobogóról hiányoztunk, nyomni kellett hazafelé, nem bírtuk megvárni, meg a jelentőségét sem látom igazán. Körbe akartunk érni szintidőn belül :) A szakaszfelosztás szerintem nem volt egy sikersztori, én szívesebben megyek hosszabbakat lassabban, így 15-20-anként váltottunk, Fonyódtól még kisebbeket. Leszavaztak a kísérő fiúk, és ők a főnökök.
Persze erre meghajtottuk az elejét a napon, haha. De mégis, akárhogy is: a gyomor volt a döntő lassító mindkettőnknél, az üzemanyag-felvétel, nem a futómű kopása :) (Ugyanez a gyomor mér bírta ki a fehérvári 12 órát 95 kilométerrel... a meleg, tudom)

A meleg ételt annyi helyen olvastam, egy ideig valami urbán legendának hittem, eszerint tényleg volt! Lehet, hogy hangosan kellett volna kérni? Van még mit tanulni, majd ellessük szépen :)

londres 2015.06.09. 09:39:43

Hali, Király beszámoló mint mindig!

És mire jutottál kenyai elit UB kérdéskörben? Ez gondolom pont a pénzdíj dologhoz kötődik...én arra is kíváncsi lennék, hogy mit tudna a maratoni elit, ha nem akkor kezdene el maratont futni, amikor a rövidebb távokból már kiszorult? Illetve, ha valaki már nem tud igazán komoly maratont futni, miért nem kezd el ultrázni?...én simán el tudnám képzelni Haile-t egy spartathlonon

SimonyiBalázs 2015.06.09. 10:21:32

@rrroka: @DSL: a "megfelelő humor" kategóriája szubtilis fogalom. Senkinek a kedvébe nem akarok járni, nem keresem a kegyeket. Ez nem egy jófejkedő, mindenOK-blog, hanem az, ami alapjában egy blog: személyes jegyzetek, kvázi napló. Éppen ezért tele van önkorbácsolással, öniróniával is. De inkább elnézést kérek, mint engedélyt, hogy leírjak valamit. Ha valakinek fáj, h a ruházatát vagy bármilyére megjegyzést teszek, sorry. De: 1) én így látom (= nem értetlenkedek, hanem megállapítok) 2) amíg nem érvel valaki meggyőzően valami mellett ellenemben, addig így is fogom (nyilván mindenkinek megannak a saját bejáratott dolgai, amit szeret, és amivel elvan, vagy legalábbis placebóként működnek). A FB-n már régóta leiratkoztam a fórumokról, sem időm, sem kedvem nincs a habosításhoz, gittrágáshoz.

SimonyiBalázs 2015.06.09. 10:30:21

@igorx: aszondod, lefelé megtart a kompressziós? terep vagy beton? párost menj, ott még dobogós is lehetsz egy erős párral, és remek pénzdíjak vannak :-) @londres: nem vagyok sportgenetikus, de a pipaszár afrikai fiúknak tán a kalóriapótlással lenne a legnagyobb bajuk (s nem arról híresek, hogy fejben erősek). Amúgy a mostani elitben nagyon sok olyan fiatal van, akit rögtön a maratoni csillagpályára állítottak rá: pl. Kimetto. Szerintem ezek volt maratonsztárok nagyon szerettek rövididőket és gyorsan futni, miért váltanának egy olyan sportra, ahol nem keresnek, ami hosszú, lassú, és már amúgyis kifutották magukból annyit, ami két életre is elég.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.09. 10:34:42

@őze bálint: jaja, én sem szóltam ehhez a FB csoporthoz semmit, ők védekező pózba vágták magukat egyből, miközben igazából harc sem volt.

SimonyiBalázs 2015.06.09. 10:35:56

@londres: nem vagyok sportgenetikus, de a pipaszár afrikai fiúknak tán a kalóriapótlással lenne a legnagyobb bajuk (s nem arról híresek, hogy fejben erősek). Amúgy a mostani elitben nagyon sok olyan fiatal van, akit rögtön a maratoni csillagpályára állítottak rá: pl. Kimetto. Szerintem ezek volt maratonsztárok nagyon szerettek rövididőket és gyorsan futni, miért váltanának egy olyan sportra, ahol nem keresnek, ami hosszú, lassú, és már amúgyis kifutották magukból annyit, ami két életre is elé

igorx 2015.06.09. 10:48:11

@őze bálint: igen, megtart, én sem gondoltam volna, hogy ennyit ér. Direkt erre a versenyre vettem, mert tavaly három napig a lépcsőn is alig tudtam felmenni. Szóval ezt az erős rázkódást csillapítja és ez megvédi az izmot a mikro-szakadásoktól.

Volt vegyesen terep, sok beton és egy kis macskakő.

Jövőre megpróbálom, az egyik pár jelölt idén 4:07-el ment végig 65-öt, bár nem egyben. Én jobban szeretném egyben a felét, de alkalmazkodok a párhoz.

@londres: fejben tényleg nem erősek, lehet, hogy sokan nem bírnák. Elég sokszor állnak ki versenyen. Furcsa, de ha nem megy jól, nem is erőltetik.

londres 2015.06.09. 10:58:30

@őze bálint: hát Kimetto semmivel sem fiatalabb, mint Kipchoge és éppen csak két évvel idősebb nála Kipsang vagy Bekele. Úgy tűnik 30 előtt nem szeretnek maratonozni az afrikaiak, vajon azért mert nem is tudnának ilyen időket futni...vagy mert inkább 5/10k-ban több a pénz? Izgi lehet egy ilyen fickónak a terhelésélettani vizsgálatába belepillantani. Szerintem egy 2 órás maratonhoz is elég komolyan ott kell lenni fejben, amennyiben létezik egyáltalán ez a "fej" dolog...én mindig úgy gondoltam, hogy ők pénzért futnak, nem azért, hogy befejezzenek egy versenyt, tehát feladni ér, ha éppen nem jön össze a megfelelő helyezés. Amennyiben egy arab sejk egyszer gondol majd egyet és csinál egy ultra majors-t, évi 1-2 millió dodó fődíjjal, mindjárt kiderülne, hogy mit tudnak ilyen távokon. Az energiabevitelt pedig megtervezné nekik valami okosember, nekem azt súgja valami, hogy simán maradnának pipaszárak, mert úgy a leggyorsabb

gbkMnkii 2015.06.09. 11:30:31

@őze bálint: Azért a tempóadás nem gondolnám, de a többiben igazad van. Mondjuk te sem a frissítőasztalra korlátozod magad teljesen. ;-)
@londres: Samuel Kamau Wanjiru

nezumi 2015.06.09. 12:39:16

Kompressziós zokni/szár izgalmas, annyi érvet és ellenérvet olvastam róla. Anektodikus adalék: elkezdett fájni az egyik sarkam, kiderült, ott ered az Achilles, és a szuper sportmasszőr szerint azért, mert nagyon kötöttek a vádli izmai, azok meg esetleg az állandó kompressziótól (nem állandó, de a hosszúkon mindig, évek óta). Erre abbahagytam a kompressziót, az UB-n a mi párosunk volt az egyik kivétel, akit nem engedtek volna be a napkirály udvarába :), plusz extra nyújtás, SMR, erősítés, és szűnik a sunyi fájdalom. Szóval hol a kompressziós igazság?

SimonyiBalázs 2015.06.09. 13:01:03

@gbkMnkii: régebben mindig az asztalról próbáltam tápolni (hamár kínálják, ők tudják, és a nevezésben is benne van), a maratonon ugye megállni nincs idő, oda azért viszek zselét felragasztva, itt meg kipróbáltam, h milyen lenne nagyrészt zselével végigmenni. A tempóadást azért gondold végig: megy melletted egy bringa, amiről (tudatilag) nem szeretnél lemaradni, van egy húzóereje. @nezumi: engem minden zavar, ami korlátoz (futás = szabadság) vagy felesleges, vagy kiváltható mással (így a kompressziós is)

igorx 2015.06.09. 13:57:32

Tempóadás nagyon fontos. Nem véletlenül nyulaznak még az elit legelején is.

gbkMnkii 2015.06.09. 14:22:12

@őze bálint: @igorx: Srácok hobbiultráról beszélünk, a legtöbb segítő amúgyis a futó után megy. Én nem szeretem ha mellettem van, mert zavar, ha kell valami mellém gurul. Érdekes is lenne ha a 6perc++-os tempót diktálná a bringás, amikor éppen azon ügyeskedik hogy el ne boruljon ilyen lassú tempónál. (Saját példám)

SimonyiBalázs 2015.06.09. 14:25:30

@gbkMnkii: mindig mondtam, h a bringáskísérőnek nehezebb az élete

2015.06.11. 07:44:46

Nagyon tetszett az írás.
-Nem tapasztalom a felhánytorgatott "értetlenkedést" és "minden szar" szemléletet. Ha valami nem jól működik, azt szóvá kell tenni, s akik szívvel-lélekkel akarják jól csinálni nagyon szépen meg is köszönik a kritikát, hisz attól tudják mégjobban csinálni. (Egy messzi-messzi galaxisban...remélem nem csak ott.)
-A pamut póló nyári időben régóta becsípődésem, nagy melegben egyszerűen jobban hűsít, és nem lesz annyira büdös soha mint a technikai. És imádom, mert nem divat. (alternatíva: van egy kb. 15éves Arena pólóm, /50%cotton-50% polyester/, soha nem büdös, kellemes viselet, átázik ugyan, de talán nem annyira nehéz. És egyszerűen nem megy tönkre, érthetetlen.)
-Az, hogy lófasz a Spartathlonhoz képest nem releváns szerintem, nyilván sok nehezebb verseny van, mint az UB. Nem értettem ezt a mondatod.
-A feladás mindig foglalkoztatott, ha kivesézed, érdekelne miért van az, hogy ezer helyről hallani: ó, nagyon okos volt, inkább kiállt, minthogy sérülést kockáztasson vs. ó, gecikemény, csodalény ahogy kibírta még így is, és lefutotta. WTF??? Utólag bármit megmagyarázunk, és az ellenkezőjét is? Nem hiszem, hogy 20-25óra futás-szopás-ébrenlét után meg lehet objektíven ítélni egy fizikai állapotot.
-A piedesz-tál meg megosztott Pulitzer - Karinthy-gyűrű! Kurva jó. :)

SimonyiBalázs 2015.06.11. 08:07:53

@saaby.: a feladás témakörében másokra hagyatkozom, begyűjtök pár emléket olyanoktól, akik átélték. Nyilván egy "mártíromsági" faktor mindig lesz benne, akár végigcsinálta, akár kiállt. Ráadásul kiállni kettős teher, mert nemcsak a vállalást veszed a nyakadba, hanem a kiállás "szégyenét" is. Az UB-Spartathlon útvonal összehasonlítása csak azért releváns, mert sokaknak (így nekem is) ez az egyetlen hosszú tesztverseny, ami távban és dátum szerint is megfelelő felmérő a szeptember végi 246km-hez. De az eredményből sok következtetést levonni nem lehet, de indikátornak jó.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.11. 09:11:58

@saaby.: nagyon nagy melegben valóban nem túl jó a technikai felső, mert ugye a fő fícsőre a tech anyganak az, hogy pillanatok alatt elviszi az izzadtságot a testről, az izzadtságnak meg az lenne pont a dolga, hogy amíg párolog, addig hűtsön. van már olyan rohadt drága tech cucc, ami a gyártó szerint _keringeti_ is az izzadtságot, mielőtt elvinnné, vagyis jobban hűt. a vizes póló nyilván jól hűt,

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2015.06.12. 09:23:23

Gratulálok a teljesítéshez és a beszámolóhoz. Nagy élvezettel olvastam és az epilógusban mindenben osztom a véleményedet. Tavaly éreztem először, hogy ez az UB már a 10 fős csapatokról szól. Egy buli az egész (kb. féltávig). Csiricsáré cuccok, karra felszíjazott telefonok, feliratos pólók, stb. Tavaly hárman minimálban lenyomtuk, idén párosban készültünk, de a verseny előtt két héttel bevallottam magamnak, ezt most nem kellene, főleg az UTH után. Tavaly a déli parton "jó" volt látni, ahogy a tízfős csapatok hálózsákban, bebábozódva horkoltak a kocsi mellett. Legszívesebben felkeltettem volna őket, hogy helló, futóversenyen vagy! Eh, lehet, hogy csak öregszem. A Hobo idézetekért külön +1!

gbkMnkii 2015.06.12. 10:17:14

@rrroka: Melyik gyártó melyik cucca? Én most olyat keresnék ami hosszú felső a nagy nyári meleghez. Elég gyorsan leégek, krémezni nem szeretem magam, mert egy kis idő idő baromi gusztustalan és ragadós az egész.
@őze bálint: Van benne igazság, az első kísérőmnek át is adtam anno a megállapításodat: "...ki kell szolgálni az igényeket, pszichológusnak is kell lenni, meg hajcsárnak, meg anyukának."...én ezt annyival egészítettem ki hogy verbális pofozózsáknak is. :D

igorx 2015.06.12. 13:31:01

@gbkMnkii:
Én ezt használóm egy éve:
us-store.sugoi.com/collections/bike-accessories/products/99910u_255-arm-cooler

Kettőt vettem, a másodikat most bontottam ki. Az elsőnek sincs még semmi baja, nagyon tartós.

SimonyiBalázs 2015.06.14. 07:53:43

@Babosi György: váltók nélkül nem lenne tartalom, egyénik nélkül forma. De azért nem jó ez a szimbiózis.Kapudrognak mindenesetre jó. @igorx: de ez konkrétan hűt? nem tudom elképzelni, hogy nincs egy "pluszruha" érzete, ami ráadásul fed, így melegít is

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.14. 18:08:18

@gbkMnkii: x-bionic a nevűk és KÁ drágák, ebbena műsorban láttam a mögötte lévő okosságot (bullshitet?): www.youtube.com/watch?v=pGQgtrXbrp8
100 euró egy ilyen póló: www.x-bionic.com/men/running/running/effektor-running-powershirt/515520/detail

2015.06.15. 05:12:10

@rrroka: Egy 100Eurós póló nagyjából az a szint, amit szégyellenék felvenni. Nagyapám legalábbis megvetően nézne egy felhő tetejéről...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.15. 07:23:32

@saaby.: hát nyilván nem a mi szintünkön futóknak szánják, de ha tudnál 10 órás ironmant és akkor vennéd föl, akkor már máshogy nézne nagyapád. :)

igorx 2015.06.15. 10:19:56

@őze bálint: Mikroszálas anyag, a saját leveddel hűt :) Van egy kis pluszruha érzés mikor felveszed, de az 5 perc, utána marhajó. Csak az eső előtti közvetlen nagy fülledtségben nem ér semmit, de akkor más sem.

2015.06.16. 06:33:54

@igorx: @rrroka: Egy pamutpóló ugyanígy a "saját leveddel hűt".
Átázik az izzadságtól, és párologtatás közben hőt von el. Ezek mivel tudnak többet?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.06.16. 07:00:17

@saaby.: a pamutpóló nem igazán párolog, az csak átvizesedik. meg hogy néz má ki? az xbionic futurisztikusan menő! :)

igorx 2015.06.16. 12:40:31

@saaby.: szerintem a póló semmivel nem tud többet. A karra valót szerintem már nehezebb megoldani pamutból úgy, hogy ne dörzsöljön a hónod alatt és kényelmes is legyen, ne csússzon le.

saaby. (törölt) 2015.06.17. 05:27:21

"Azt hiszem"; "nem igazán"; "szerintem";"nyilván nem"; "ebben a műsorban láttam". Pár kiemelés az űrcuccokat ajánlók soraiból.
Így kerülnek polcról kosárba a 100Eurós pólók. :D

Augusztusban csinálok egy méréses tesztet az általam elérhető cuccokkal(pamut, kevert szál, technikai, félpucér), ha valaki versenyeztetne egyéb űrcuccot szóljon!
Mérek száraz-nedves-átázott tömeget.
Testhőmérsékletet kilométerenként.
Felszíni hőmérsékletet ruhán-bőrön kilométerenként.

SimonyiBalázs 2015.06.17. 06:38:04

@saaby.: írhatnál ebből egy vendégposztot.

gbkMnkii 2015.06.19. 14:03:26

@igorx: @rrroka: Köszi mindkettőtöknek.
@saaby.: Ez is egy vélemény. A múlthét szombaton sikerült ~7órát futni abban a melegben. Tudnál akkor segíteni hogy te hogyan oldanád meg a problémát? Baromira leégtem, írtam fentebb hogy a napfénykrémek nem annyira játszanak.

saaby. (törölt) 2015.06.19. 19:39:04

@gbkMnkii: Nem tudom mire gondolsz, hogy ez is egy vélemény. Pont azt írtam, hogy a vélemények ellentmondásosságán felbuzdulva egy objektivitásra törekvő tesztet kívánok végezni.
7órát a Napon úgy gondolom europid rassz bőrében csak hosszúban. Ha hűvös idő technikai, ha meleg-szerintem-pamut. Teszt után megírom, melyik ami valóban hűsebb.

@őze bálint: Jó, átküldöm ha megvan.

gbkMnkii 2015.06.20. 10:57:10

@saaby.: "Egy 100Eurós póló nagyjából az a szint, amit szégyellenék felvenni." - Erre értettem, hogy ez is egy vélemény. Ha jó akkor annyi az ára amennyi, mindenki el tudja dönteni hogy belefér-e a keretébe.

saaby. (törölt) 2015.06.21. 13:34:01

@gbkMnkii: Ez elvileg igaz. Gyakorlatban akkor értelmezhető, ha soha nem vettél még azért fel bármilyen ruhadarabot, hogy üzenj vele a Világ felé. Tudod: nyakkendő, elegáns felsőruházat, feliratos ruhadarab. Hmm?

gbkMnkii 2015.06.25. 09:47:40

@őze bálint: Feladás: ...és még a tervezett feladásról nem is esett szó. Már valamelyik posztod alatt dumáltunk hogy nem nagyon van verseny 80-130(150) között, persze lehet körözni 12h vagy 100km-en. Tavaly lett a korinthos illetve az idén egynapos fertő kör (ami elmarad). Na most itt állok hogy akkor le kéne akasztani egy versenyt. Ha benevezek egy hosszabbra majd amikor elfogytam kiállok?! Vagy ilyenkor így mi? Se hivatalos eredményem nem lesz, csak a tudat, akkor akár el is utazhatnék ugyanúgy a fertőhöz és megpróbálhatnám szervezés nélkül. :)
@saaby.: Hazudnék ha azt mondanám hogy teljesen értelek, ilyen lehúzhatós karcucc lett amit @igorx ajánlott, durván 15 euro volt. Köszi mindenkinek.

SimonyiBalázs 2015.06.26. 16:59:15

@gbkMnkii: hát van szervezői autó, ami összeszed. De miért indulsz úgy neki, hogy elfogynál? a negatív gondolatok Kasszandra-jóslatok, önbeteljesítenek... Szervezés nélkül valóban megpróbálhatod, viszont akkor a motivációd jócskán kisebb, hisz nincs adrenalin, versenyszitu. Majd egyszer lesz Pannon Limes (keress rá), és akkor lesznek szerintem hosszabb résztávjai.

gbkMnkii 2015.06.28. 18:32:58

@őze bálint: Lehet rossz fogalmazás volt, inkább kiállás. Ezt a deseda ultrat néztem, de tökéletesen nem reális hogy végig bírnék menni, és arra gondoltam hogy megpróbálnám a 9 kört az kb a fertő távja és megköszönném a lehetőséget. Körözés de mégsem pár km-es a kör, van verseny hangulat és nem kell kísérő sem, ami kell az adott körre azt elbírom kézben. Nagyjából ez a terv.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.07.06. 22:20:01

@gbkMnkii: Én egy ilyesmit hordok mostanság nagy megelégedéssel. Használtan vettem, nem tudom, mennyire drága most. Techfit Climacool ilyenek vannak beleírva. Vékony, rádcuppanós, tart, vizesen hűt és véd a naptól. thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mHa8W4LQHu-_zyxahNHbiFQ.jpg

enne mi? 2015.07.12. 20:05:50

@saaby.: "van egy kb. 15éves Arena pólóm, /50%cotton-50% polyester/, soha nem büdös, kellemes viselet, átázik ugyan, de talán nem annyira nehéz. És egyszerűen nem megy tönkre, érthetetlen.)"

15 éves? Muhaha! Az én Adidas-pólóm kb. 22-24 éves... (szintén 50%pamut, 50% műszál, még Made in Hungary). A nyakánál kicsit bolyhosodik, picit vékonyodott a terhelt részeken, de továbbra is prímán teljesít. Nyugdíjaskorú Arena-pólója a barátnőmnek van, szintén elnyűhetetlen, tapintás alapján az is ez az anyagkettős (gy.k.: a póló).

igorx 2015.07.17. 14:47:54

Vettem egy ilyen űrtechnológiás felsőt: www.x-bionic.com/men/invent/invent-summerlight/521251/detail
Talán ez volt a legolcsóbb a kínálatukból, mondjuk én 35EUR-ért is találtam.
Nagyon kényelmes, érzetre kb ugyanaz mint félmeztelen futni.
Futottam benne lazát, résztávot, tempót is, nagy melegben. Elég jól működik, sokkal jobban hűt mint az asics trikóm. Laza futás közben szabályosan borzongtam, annyira hűtött. Holnap versenyen félmaratonon is kipróbálom. Büdösödés mininális, pedig nekem van ám szagom a technikai ruházatban.

bodhiszattva 2015.09.21. 20:13:30

Sokat gondolkodtam ezen a hozzaszolason, de ugy gondolom a baratsagba belefer. Vagytok egy paran akik szivesen hangoztatjak ezt a kisero nelkul mentem vegig dolgot, ami nagyon tiszteletre melto, es szerintem is nagy kemenyseg. Azonban szerintem ugy teljes a kep, ha hozzatesszuk, hogy sajat kisero nelkul, ugyanis azt veszem eszre, hogy neheny ilyen maganyos harcosnak, foleg aki olyan nepszeru mint te, eleg sokan segitenek, naha tobb segitseget kap mint aki viszi a sajat kiserojet. Persze ezzel nincs semmi baj, en is mindenkinek segitek, ha kisero vagyok, de az egeszhez hozza tartozik, hogy eleg sok segitseget kapszhatsz olyantol, aki valoszinuleg egy masik futo penzen vesz reszt a rendezvenyen, akit esetleg te emiatt magad moge sorolsz. Ez azonban a kisebb problema. A nagyobb az, hogyha ez a maganyos hoskodes azzal jar, hogy akar a szabalyokat megszegve tilos helyen is fogadjak el segitseget mastol, mert esetleg ott talakozom vele, es a legalis helyen nem biztos hogy tudok szerezni pl magneziumot, vagy netalantan segito hijjan nem tudok cipelni dolgokat, ezert konnyeden eldobom a szemetet az orszagut szelen. Sajnos ezekre mindre lattam peldat.
Most joggal gondolhatod, hogy nekem savanyu a szolo, mert en segitseggel sem mentem vegig pl. a spartathlonon, pedig te tudhatod mennyi mindent (majdnem mindent) megadtam volna hogy sikeruljon. Azonban hogy megszegjem a szabalyokat, vagy netan egy letepett geles zacsko darabkaval is tobb szemet legyen az utakon az en szenvedelyem miatt, ez szamomra az elfogadhatatlan kategoria, annyit meg a teljesites sem erhet.
Erdemes szerintem (tobbek kozott) ezeket a dolgokoat is belevenni a kisero-egyedul dologba.

A segedeszkozos dolgot, zene, compressios szar, tok jol latod, sot mar a fejlodesed is latszik, rovidebb versenyeket Hoka nelkul is tudsz teljesiteni. :)

SimonyiBalázs 2015.10.05. 10:27:07

@bodhiszattva: helló! a spartathlon ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb az UB-nál, és isten látja lelkem, próbálom elvinni a kukáig a zacskót, de ez a görög utakon kevés van, a pont környékén simán elhajítom bízva abban, h összeszedik. A kísérés: minden posztban azt írtam erről a magányos harcoskodásról, hogy nem veszek igénybe segítséget, viszem/leadom a saját cuccom, de a véletlennek és az ad hoc találkozásoknak örülök, és élek vele (HA KELL!). Az idei spartathlonon 2x volt ilyen szitu (majd leírom), nem érzem, hogy akkorát életem volna vissza bárkinek a türelmével vagy csaltam volna, mert nem más kárára, sőt még csak nem is az előnyömre csináltam, hanem egyszerűen a szükség vitt rá (zsepikérés, olló kérés, leukoplaszt kérés). Azt visszautasítom, hogy több segítséget kapnának a magányosok mint a kísérősök, szerintem ezt te sem gondolod komolyan. Viszont az hogy lehet, h kifagynak a versenyből eső esetén olyanok, akik kísérőkkel mennek, a magányosok közül sokan meg végig mennek?! Mind games. A magányosok megoldják a dolgokat, nekem nincs ott csettintésre a kísérőautó/bringa a földi jókkal, nem pátyolgat senki, nem szalad előre senki kérni, intézkedni. Písz!

bodhiszattva 2015.10.05. 10:58:11

Eltelt egy verseny, itt is gratulalok, ismet bizonyitottad kemenyseged!
A pont "kornyeke" eleg szubjektiv dolog, es en ahogy elneztem azokat a kornyekeket, az csak onammitas, es egy hamis magyarazat magadnak hogy bizol abban hogy osszeszedik. Persze most nem a pont kozvetlen kozelerol van szo, ott elvarhato hogy osszeszedik, azonban en nem arrol beszelek. Sjnalom hogy sokaknak belefer az hogy talan majd valaki osszeszedi utanam, es talan nem hagyok szemetet a szenvedelyem miatt. Nekem sajnos ilyen nem fer bele.
A zsepit, ollot, leuklopasztot ha nem a kijelolt pontokon kered v kapod az bizony csalas, erre eleg egyertelmuek a szabalyok, meg ha nem is sokan tartjak be, es bizony elonyt szerzel magadnak belole, olyannal szemben aki maradektalanul betartja, mert vannak olyanok is.

Az egy feltetelezes volt, hogy akar tobb segitseget is kaphat egy maganyos mint egy kiseros. Arra gondoltam hogy talan egyszer erdemes lenne vegignezned mondjuk egy ub-n mennyi "nem hivatalos" segitseget kap egy Low Andris, vagy egy ujjonc, akit senki sem ismer, de mondjuk a baratnoje kiseri kocsival es megall 20-30km enkent. Persze ebben (az UB-n) nincs semmi szabalytalan, sot semmi kivetnivalo, csak esetleg hozza tartozik a teljes kephez.
Persze mindezzel nem azt mondom, hogy nem nehezebb kisero nelkul vegig menni. Písz

SimonyiBalázs 2015.10.07. 11:57:00

idén ráfekszenek a cégekre mégjobban, mondom: ez nem az egyéniek ünnepe/versenye: UB honlapról idézek
"Újdonságok:
Céges csapat kategóriában indulók részére a póló hátára a futó nevét is feltüntetjük, a rajtszámon pedig a cég logóját is megjelentetjük
Kiemelt váltópontokkal várunk az útvonalon sok meglepetéssel :-)
Külön oklevéllel értékeljük a szakaszbajnokokat, akik a leggyorsabban futják az adott szakaszt
Azokat a céges csapatokat, akik egy cégen belül indulnak, egy blokkban fogjuk indítani, függetlenül a csapat várható idejétől
Tombolát tartunk a legpontosabb köridőt teljesítő csapatoknak
Varga Pincészet területén az egyéni futók részére a pincén való átfutás opcionális lehetőségét ajánljuk fel
A váltó csaptok létszámát idén 10 főről 12 főig bővítettük"

nezumi 2015.10.07. 14:17:34

Ezt el se olvastam a honlapon... szakaszbajnok, meglepetések... hihetetlen.
De legalább nem kötelező pincézni!!!

gbkMnkii 2015.10.08. 14:10:00

Hmm, "A mélypontot elérni nem hétvégi kirándulás és nem is jógakurzus." De a szervezőség teljes gázra kapcsolt hogy elérje. :D

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.10.14. 01:35:23

@őze bálint: Az opcionális pincézés az időeredményben vajon hogy jelenik majd meg?

@gbkMnkii: LOL
süti beállítások módosítása