futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A bácskai Forrest Gump

2015. december 08. - SimonyiBalázs

lazar-sombor-trci-615x409.jpgOké, ez egy négyéves sztori, de nem tudom, hallottatok-e róla. Nekem a szenttamási (Srbobran) barátok mesélték. Vajdaságban egykor nagy becsülete volt a sportnak és a sportolóknak, elég elmenni a határközeli Palicsra: nemcsak évente egy szép kis kominált ultraversenyt rendeznek ott, de emléktáblák és szobrok tanúsítják a századelő nagyszerű sportéletét.

A tó körül például biciklis versenypálya épült anno. Ma már ez a sportszeretet- és részvétel visszaesett, nyomokban tartalmaz valamit a régi fényből. Pár éve azt hitték, új csillag született Vojvodinában.

Szenzációszámba ment Lazar sztorija: a retardált, deklasszált tizenéves srác mindenkit lenyomott egy Zomborban rendezett félmaratoni versenyen. Mindezt utcai cipőben, véletlenül arra járva. Idézek a szerb "edzésonline"-ról (a Trcanje-ről) és a srbija blogról - elképesztő sztori, kitalálni nem lehet ilyet.

"Lazar egy 17 éves, mindössze két kisegítőosztályt végzett, mélyszegény, istenfélő, gyengeelméjű fiú. (Vagy legalábbis rettenetesen elhanyagolták az oktatását. A nevét csupán nyomtatott cirill betűkkel tudja leírni, és ezen az öt nyomtatott cirill betűn kívül állítólag a többi írásjelet nem is ismeri.) Utcai ruhában, szakadt cipőben, mintegy "véletlenül" futott le egy félmaratont. Ráadásul különösebb megerőltetés nélkül. Még egyetlen korty vizet sem ivott a közel harminc fokban (2011. május 22-e volt éppen), mert nem mert venni a versenyzőknek felkínált frissítőkből. 

lazar-sombor-kuca-615x461.jpg

Lazar Rišar egyenest a központi Szent György téren álló templomból, istentisztelet után "esett be" az össznépi rekreációs dzsemborira. Nem nagyon értette, hogy miről is van szó, de kért egy rajtszámot. Mint bárki másnak, neki is a pólójára tűztek egyet; a fiú ezután átszellemülten futni kezdett. Tiszta szívből, élvezettel. A két kilométeres amatőr távon toronymagasan az élre tört, majd elszégyellte könnyed sikerét és a Forrest Gump-i önfeledt nyargalászásból sétára váltva, bevárta a mezőnyt.

lazar_ri_ar_tr_i_polumaraton_bacsival.jpg

A tíz testvérével, szemétszállító-munkás édesapjával és munkanélküli nevelőanyjával egy temető melletti csőszházban nyomorgó srác, aki a Vöröskereszt népkonyháján étkezik (már amikor, mert gyakran sajnos éhezik), ezután "bocs, hogy élek" alapon, ha már ott volt, szakadt utcai cipőjében lefutotta a teljes, 21,1 kilométeres távot is.

A versenyre sokan hosszú hónapokon keresztül, sportorvosi felügyelet mellett, gondosan összeválogatott étrenddel, speciális sportfelszereléssel vágtak neki, és frissítők, illetve speciális táplálékkiegészítők is rendelkezésükre álltak.

Hogyan sikerülhet valakinek a semmiből, silány koszton tápláltan, szakadt cipőben, egy csepp víz nélkül (fél)maratonistává avanzsálnia? Lazar minderre enyhe beszédhibájával szerényen ennyit válaszolt: "Tiszta szívből futottam." Illetve: "Isten megsegített." 

lazar_dobio_patike.jpgZombor polgármestere, Nemanja Delić gyorsan menő futócipő-adományozás közben sajtófotózkodhatott Lazarral...."Lazar Rišar, a 32-dik Zombori (Fél)maraton Erkölcsi Győztese" néven külön Facebook-csoport is alakult. (Legutolsó bejegyzés 2013. december 13. - eddig tartott a lelkesedés.)

A PRVA (volt FOX) televízió pedig a kereskedelmi tévék könnyzacskó-fakasztó modorában forgatott vele egy "hátrányos helyzetű/beteg gyerek" -típusú rövidke riportot, melynek címe: "Edzés nélkül".

A kisebbfajta csodaszámba menő sportteljesítmény Szerbiában, de még a szomszédos, nemrégi "ősellenség" Horvátországban is önzetlen adakozásra késztette a segítőkész civileket. Lazart és népes családját pénzzel is támogatták, a zombori polgármestertől pedig, ugye mint írtuk, megkapta élete első minőségi, vadiúj sportcipőjét...

...Az igazán jó arcoknak a futóatléták bizonyultak. Lazar immár a Zomborhoz közeli nyugat-bácskai kisváros, Kúla atlétáival edz és a szombati, idén harmadszor megrendezett júniusi kúlai Trka Prijateljstva 6 kilométeres utcai futóversenyen a megtisztelő, 1-es számú rajtszámot Lazar Rišar viselhette. Lazar a 228 versenyző közül 81-dikként ért célba. 27:08 perc alatt futotta le a távot, míg a győztes Stolić Saša időeredménye 18:32....

lazarbochkor.jpg

Lazarral sokan fényképezkedtek, volt olyan versenyző, aki a Facebook-oldalára kiírta, hogy megtiszteltetés volt számára a verseny második felét Lazar mellett lefutni." (Érdemes megnézni a cigiző sporttársat a kép bal szélén atlétában.)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr698142298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nezumi 2015.12.11. 17:53:51

Sehol se találom, mi lett Lazarral, 13-as a legfrisebb guglitalálat :(

Jó, itt az év vége, meg minden, de még volt egy kis ígéret az UB-posztban a feladás lélektanáról, esetleg még idén? Vagy feladjam? :)

SimonyiBalázs 2015.12.12. 10:48:04

@nezumi: ki tudja, még lehet hogy összegereblyézek valamit

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.12.16. 10:12:48

ahh, az a cigis arc visz mindent...:D

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2015.12.16. 16:20:28

Cigis arc: @Lemur Miki, te vagy az? :-)

brunovic 2015.12.27. 21:34:32

Aktuális blogbejegyzés. www.facebook.com/milan.stepanovic.9/media_set?set=a.946533692094281.1073741846.100002129770351&type=3&pnref=story Van folytatás . Nem kicsit durva... A happy end-re még várni kell.

SimonyiBalázs 2015.12.27. 22:01:00

@brunovic: ja már átküldték a vajdasági ismerősök, holnap jön ki a poszt az update-ről
süti beállítások módosítása