futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Pénzvisszatérítés a nem cigizőknek

2014. március 25. - SimonyiBalázs

vitality program.pngThis is England - ahogy a Clash énekelte egykoron. Egy brit életbiztosító mindenféle kedvezményeket és készpénzes visszacsorgatást ad Vitality-programján belül, ha a biztosított egészségesen él, és rendszeresen eljár szűrővizsgálatokra. (A részletek nyilván az apróbetűben és a személyre szabott megállapodásban rejlenek.) A program arca Jessica Ennis-Hill, a tízpróba londoni olimpiai bajnoka. Részletek és hirdetések még itt. Baszki, erre a monitoringrendszerre várhatunk itthon, hacsak a metróbeléptető kapuk, és városi bringa kölcsönzés körüli szarakodást nézem.

De tényleg: eleve megfizetem egy piás, dohányos gyógykezelését, aki ráadásul még fizet is azért, hogy rontsa az egészségét. Én ezzel szemben még teszek is érte, súlyos összegeket áldozok a fittségre, sportolásra, megfelelő élelmiszerekre. Ez az egyik oldalról nézve dupla plusz, a másikról meg dupla mínusz, magyarán nem csak nem tesz magáért semmit, rontja magát, hanem ezzel a másiknak is áttételesen kárt okoz.

A szolidaritásnak is van határa:

1) vagy nekem juttasson többet az állam jutalomként pénzben vagy természetben, mert tovább élek (remélhetőleg), tovább adózom, tovább fizetem a nyugdíjasok apanázsát, nem vagyok beteg (medical certificate-t kérek a dokitól ultraversenyekre vagy alanyi jogon járó kedvezményes úszást szoktam felíratni), nem veszem igénybe  - a befizetett tébém ellenére - a kórházi ellátást, példát mutatok

2) vagy az életével játszóval szemben legyenek retorziók. Bár amíg ilyen véleményes írások születnek vezett publicistáktól, addig ne reménykedjünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr705864816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gusson 2014.03.27. 11:55:53

1. Egyetértünk
2. Egyetértünk

Ui:
A linkelt írás vérbeli irónia. :)

SimonyiBalázs 2014.04.01. 10:54:11

@gusson: a futóblogos kommentek szerint Uj Péter nem ironizál, hanem valami saját futótraumáját próbálja futócikizésbe fordítani - viccesen. futo.blog.hu/2014/03/21/ki_parancsol_megalljt_a_kocakocogoknak

2014.04.16. 11:11:03

A káros szenvedélyeket élvezők rengeteg adót is befizetnek élvezeti cikkeik után. A cigarettánál pl. a fogyasztói ár ~80%-át.

UP az otthoni lépcsőjébe baszta bele a lábát, ne higgyünk már mindent el...

SimonyiBalázs 2014.04.16. 14:58:14

@saaby.: adót, de nem tb-t! UP attól még utálhatja a futókat, mert ő bebaszta a lábát a lépcsőbe, s emiatt nem futhat. De mindez spekuláció.

2014.04.16. 20:41:37

@őze bálint: Húúú, ennél sajnos realistább lettem, nekem az adó-tb egykutya. Persze, igazad van. :)

UP számát nem tudja valaki? Egyszerűbb lenne tisztázni.

alouette 2016.04.26. 16:13:57

Én Németországban élek, az ún. Betriebskrankenkasse-nél ( sok kis biztosítót magába foglaló , a negyedik legnagyobb biztosítócsoport az országban) vagyok biztosított. Ha nem cigizel, rendben van az oltási könyved és évente legalább egyszer fogorvoshoz mész( a háromból kettő teljesüljön) akkor már kérheted is a sofortbonus-t 50 euro cash vagy 50 euro természetbeni juttatás. Ha emellett még normális a BMI-d, fitnessbérleted van, egyesületi tag vagy, szervezett sporteseményen indulsz és célba érsz , munkahelyi/egyetemi sporton veszel részt ( 3 feltétel teljesüljön) akkor a sportbonus is jár, 75 euro cash vagy 120 euro természetbeni juttatás. Lehet, hogy ez nem olyan sok pénz de egy jó futócipőre már futja a kettőből... :)

bellone 2016.04.27. 16:02:07

Az ötlet tetszik, de marketingfogásnak jobb, mint amennyire betartható, vagy ellenőrizhető. A kockázatok egyenszilárdságú "beárazásához" kocka szerű emberekre volna szükség. Ebben a szép új világban, nem fordulhatna elő például, hogy egyesek tivornyáznak futás után, mások meg elgázolnak egy kerékpározó sportembert, vagy komolyan veszik UP-t.:)

SimonyiBalázs 2016.04.28. 12:23:56

@alouette: @bellone: lásd a németeknél, ott úgy tűnik működik. Ha valaki ezen nyerészkedik (máshogy él és mást vall be), az magával szúr ki. Itthon a pénznek nagy motivációs és kamuképző szerepe van, de alapvetően a prevenció, és az egészséges életmódra való ráhajlítás a célja. Meg valahol, nagyon messze, egy távoli galaxisban, a fairség - azaz ha rombolsz, fizesd meg magad az egészségeddel, pénzeddel, ne más f**val verd a csalánt, vagy más csalánjával a f**d.
süti beállítások módosítása