futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Gubancmese - feladvány futóknak

2014. január 07. - SimonyiBalázs

Scan10001_5.JPGLewis Carrollról gyerekkoromban azt hittem a neve alapján, hogy nő. Nos: egy művelt, érdeklődő, választékos modorú, kalandozó kedvű férfi volt. Matematikus, szómágus, kvízkészítő, irodalmár, újságíró alteregói mellett sokoldalúságát mutatja, hogy a 19. század második felében a még friss médiumnak számító fényképezőgépet is forgatta - nem utolsósorban az utókor a finom intimitásoktól vibráló gyerekportréi miatt (is) bélyegezte meg látens pedofilnak. Csoda-e hogy főhőslánykáival ennyi minden bizarr dolog történik? Kölyökként itthon "mesekönyveiről" ismerhettük: a fura, vicces, LSD-tripbe illő epizódok megragadnak az Alíz Csodaországbant olvasókban, a Tükörország pedig csak rátett még egy lapáttal. A '90-es évek elején a könyv feldolgozásában magam is játszottam a Játékszínben (Kútvölgyi Erzsébettel, Kerekes Évával, Méhes Lászlóval, és az OMO-mosóporreklámmal a kor viszonyai közt legendásan sokat kasszírozó - 1 milla - Borbély Lászlóval, a szomszédokos Alma Presszó pincérével. A fiatalabbak kedvéért leírom az elhíresült szállóigéket: "Mit tudhat egy férfi a mosásról?!" illetve "Na ne mondja, hogy csak az OMÓtól lett ilyen!")

Na de most a magyarul végre megjelent egykori Gubancmeséből jöjjön egy feladvány - a sok elmecsiszoldás algerbai, geometriai, aritmetikai közül - kifejezetten (terep)futóknak. Logikai fejtörő alapból, de rímel az életre: ki nem agyalt még ilyeneken teszem azt a Terep100 62. kilométerének környékén unalmában Visegrád felé trappolva? A Carroll által készített Tangled tale-sorozat a megboldogult Monthly Packet újságban jelent meg időről időre a viktoriánus Angliában, az 1880-as években, és minden lapszámban vagy egy gubanc volt, vagy az előző feladvány kiértékelése az olvasók beküldött megoldásai alapján. Hallatlanul szellemes - és nehéz - feladványok voltak ezek, a könyvben tízet kaphatunk meg belőlük: az első felében a rejtélyek, a másodikban a megfejtések, mindez Carroll hűvösen angol szarkazmusával, elegáns és választékos úri modorban megírt fejtegetéseivel, olvasói gáláns vagy épp dorgáló értékelésével. Itt is ilyen sorrendben olvashatók: aki a megoldáson szeretne agyalni, csak később görgessen lejjebb, a kommentekbe pedig ne írjátok be a megoldást. Gimis matekreflexeket beizzítani!

FELADVÁNY

Scan10002_3.JPG



Scan10003_2.JPG

Scan10012.JPG

Scan10004_1.JPG

MEGOLDÁS

Scan10005_1.JPG

Scan10006_1.JPG

Scan10007_1.JPG

Scan10008.JPG

Scan10009.JPG

Scan10010.JPG

Scan10011.JPG

Ui: BÚÉK, lehet gyűjteni a kilókat vagy éppen kilométereket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr165708900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása