futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Szőnyeg alá söpört témák

2015. január 28. - SimonyiBalázs

image_2.jpgMost ti jöttök! Az olvasók közreműködését kérem: miről beszélünk, ha a futásról beszélünk? Miről lenne érdemes -  ha már az ide kölcsönzött Murakami-címről és könyvről nem? Mi nyomja a lelketek? Mi bosszant?  Min változtatnátok, mégha Mikszáth Kálmán szerint "lassan mozdul a magyar ember" és minden marad a régiben? B..za valami a csőrötök?

Megmondóemberkedésünket fordítsuk mások hasznára: ismerjük meg egymás véleményét, felvetéseit, májbajait. Tippek a poszt végén.

Futónáci. Konfrontatív személyiség. Minek kelted itt a feszkót (ott ahol nincs)? Amúgy van. Az utóbbi évben elég sokszor megkaptam ezeket a jelzőket, mondatokat. Vannak egyes posztok, amiken ma is megy a verbális birkózás, odamondogatás, cicaharc, körömszakadtáig védett véleményezés. A nézetkülönbség jó, mert abból még épülhet valami. A lapítás, ráhagyás, pusmogás és az alkotó szellemű vita elutasítása, alapvetően az eszme-nem-csere: kontraproduktív.

Sokszor bujtogatnak ismerősök, hogy "ez és ez mikor kerül elő a blogon"? Merthogy sok elhallgatott vagy nyilvánosan éppen nem kitárgyalt téma akad sportoló emberek (itt értsd: amatőr futók, triatlonosok) között. Vannak, amiket versenyek vagy edzések alatt érintünk futólag, sok fennhagyott mondatvéggel, befejezetlen vitákkal. Facebook-fórumokon is előjönnek, megrágjuk, kiköpjük, kényszeresen hozzászólunk (van, ahol sok száz komment gyűlt már fel), mindenről van véleményünk. Okos és szemellenzős, kiérlelt és zsigeri, alátámasztott és emocionális. Satöbbi

Mindenki másra "használja" a sportot, fogja fel a futást. A személyes blogom mi másból indulna ki, mint az énből, ha a személyes tapasztalataimról írok? Viszont: talán pár érdekes témát sikerül felvetnem, hogy akár értelmes beszélgetés is folyhasson róluk publikus közegben. Talán pár grátisz tippet kaptak a fogékonyak. Talán sikerül pár embert ösztönöznöm, hogy hajszolja az álmait és ne wishful thinkingben éljen Ezt szolgálná, hogy gyertek elő témákkal. Írjátok meg erre a posztra kommentbe a rövid összefoglalóját, miért téma nektek, mit kell tudni róla, tapasztalat-e vagy meglátás a pálya szélérő.

image_5.jpg

A jövőben (kapacitástól függően) külön posztban foglalkoznék az érdekesebb felvetésekkel, akár úgy, hogy a kommentelő kifejti a véleményét, amihez hozzá lehet szólni (így a dialógus öngenerálóvá válhat), akár úgy hogy felkérek egy-egy szakértőt, szóljon hozzá. Az elmúlt évben a következő megosztó, sokak ingerküszöbét elérő témák bukkantak fel. Ezeket sokszor képzelt, felnagyított dolgoknak tartják, pedig valós ellentétekről, X vs. Y jellegű felosztásokról van szó. Vagy problémakörökről. Ez a (realitásoktól és naivitásoktól sem mentes) felhívás azt is szolgálná, hogy valamennyire kihúzzuk ezeknek a méregfogát és kulturált síkre tereljük a veszekedést. Ezekről volt eddig szó, s a kommentek közt még ilyesmik jöttek elő:

- futó vs. teljesítménytúrázó (A Piros85 kapcsán írtam tapasztalataimról pontőrként)

- terepfutó vs. kiránduló (átszalagozás direkt vagy véletlenül)

További ötletek:

- a büféasztal körüli viselkedés (versenyző, pontőr, váltók és egyének)

- váltók vs. egyéni futók egy hosszú versenyen

- sportoló vs. ... (ki kerül a pontozott helyre: nem sportolók?? vagy nem úgy sportolók, vagy mindenki más, aki nem XY) »» ehhez kapcsolódva jön a következő

- régiek vs. feltörekvők viselkedése (tekintélyelvűség vagy a pályán mindenki egyenlő? hanyatt kell-e esni valakitől?)

- közösségi futás vs egyéni futás (ha fejlődni akarsz, melyik szolgál jobban?)

- neten keringő edzésmódszerek, kommentek megbízhatóság: egymás hülyítése vagy bátorítása? (hályogkovácsolás valamifajta képzelt jólértesültségből VS. tudatosan alkalmazott, alátámasztott és meg is értett módszerek) 

Egyéni szocproblémák:

- szélárnyékozás (A poszt lényege: melyik ér többet, az egyénileg kivívott eredmény, amit csak magadnak (teljesítményednek, akaratodnak, stb) köszönhetsz, vagy a segítséggel elért?) 

- létezik-e amatőr sportolói etika, vagy mindenkinél más sportfilozófia működik (Azaz a sport alapértékeivel mindenki tisztában van, mégis ezerféle olvasat és annak alkalmazása figyelhető meg)  

- végesprint (van-e értelme "máshogy" futni, mint ahogy a verseny 99%-ban képes voltál?)

- az újév áldozatai (A január végére elfogyó fogaladmi kocogók, a kiürülő fitness-termek) »» ebből kifolyólag a következő

- az alkalmi biciklisták (Miért tűnnek télen azok a bringások, akikkel nyéron rakpartot lehet rekeszteni? avagy Aki éjjel legény, nappal is legyen az?

image_3.jpg

Várom a kommenteket sportról, versenyekről, attitűdökről. Jelszó: Párbeszéd és ne perbeszéd! Dialóg és nem monológ! A feszültségkeltés helyett értelmes dialógus, vagdalkozás helyett józanság, tényszerűség, tisztelet. Kenetteljesen hangzik, mi? Ha ez nem megy, végső esetben még ki lehet menni egyet mozogni szellőztetésképpen. De szőnyeg alásöpörni létező ellentéteket, problémákat nem érdemes. A búvópatak is felbukkan egyszer. Az biztos, hogy semmi sem fekete és fehér, nincsen értelme a kinyilatkoztatásnak, de az érdekes és szellemes vélemények meghallgatásából mindenki okulhat. A "bekukkantok, cinikusan felköpök, mást majd eltalál, vissza se nézek" kommmentelők, személyeskedők, trollok kíméljenek. Persze (cinikusan zárva) illúzióim nincsenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr117108705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbkMnkii 2015.01.28. 21:51:17

Az én egyik vesszőparipámat pont feldobtad. A frissítőasztal "etikett":
Nem szeretem ha valaki beáll az asztal elé és úgy frissít, azért valljuk be nem szokott olyan nagy választék lenni hogy ott kelljen ácsorogni, főleg amikor körözgetős ultra van. Nagyjából kigondolod mit akarsz enni/inni lassítasz/megállsz elveszed majd két lépés és mindenki boldog. Persze lehet mondani hogy ez semmit nem számít illetve nyilván lassú futó vagyok, tehát nem múlik rajta semmi. Ez csak egy kis figyelmesség, mint az hogy nem állok be a gyorsabb elé, hogy ő kerüljön be. Ilyen apróságokkal tudom magam idegesíteni, mert verseny közben pofázni nem stílusom.

sportoló vs wannabe. Már van színes cipője, fb integrációs appja és már megy a szigetkör és nem fél megosztani. ;-)

SimonyiBalázs 2015.01.28. 21:56:21

@gbkMnkii: Erdekes felvetes, en a regi sportolo - uj sportolo, vagy jobban sportolo - kevesbe jobban (idoben, eredmenyben, okosabban) sportolo felosztasra gondoltam a posztban. Merthogy allitolag ezek is toresvonalak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.01.29. 07:01:53

@őze bálint: én épp most hallottam egy újabb törésvonalról, amit nem tudtam: terep vs aszfaltos. én ezt nem nagyon értem, hiszen aki jó síkon, az fog tudni villantani terepen is, aki jó terepes, az nyilván jól megy aszfalton is, legfeljebb nincs kedve ott futni. aztán van a magamfajta mindenfutó, akinek tök mindegy, mindhol hozza amit tud.
nem értem miért kell árkokat ásni. már mástól is hallottam, hogy a terepfutók kicsit benfentes társaság, nem olyanok, mint az ultrások, akik mindnen új arcnak örülnek.

a másik témát is most hallottam hétvégén: lekezelő sportboltosok. mi értelme annak, hogy egy kereskedő, akinek az eladás a célja, az bunkó a potenciális vevőivel? A Nomádban az egyik ultrafutó lányt csak kelletlenül szolgálták ki, lekzelően bántak vele, amikor Hokát vett. A Nyúlcipőboltban, egy nem annyira futó alkatú, futótársam (maraton, Kinizsi100) a kérte a lábára való típusú cipőt, erre ránéztek és azt kérdezték: lakótelepi sétához? Megfordult és kiment, vette máshol cipő. Hogy francba van ez?

nezumi 2015.01.29. 08:36:26

Bocsánat, de ez nagyon magas labda. Sportboltos? ? Na majd szóban elmesélem, amikor sírva jöttem ki a Multinavigátorból. A lábamat be nem teszem oda, azt a futósat :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.01.29. 10:10:56

@nezumi: bakker, meséld is! megyünk a bolthoz fáklyával-lánccal!

nezumi 2015.01.29. 10:14:38

@rrroka, ez már off, de az a helyzet, hogy sírással jobban ki lehet borítani őket :) Még utánam is futott a tulaj az utcára egy kicsit anyázni, veszélyes műfaj ez, mondom :)

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.01.29. 10:26:15

A budai Nyulcipőboltból én is jöttem már el vásárlás nélkül, annyira "kedves" volt a csajszi, aki kiszolgált volna. Akkor éppen nem volt ott Juhász Peti.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.01.29. 10:30:46

@nezumi: @snatch_: de jó sztorik lesznek ebből! már ki is találtam a poszt címét: "A negatív reklám is reklám"

lallaj 2015.01.29. 11:55:46

@rrroka: Nomádos sztorit én is hallottam már, lehet egy másikat, hogy milyen bunkó volt az eladó, de utána hallottam az eladó és a boltvezető véleményOm Nike
Lækker løbejakke fra Nike - taget fra deres populære Vapor-serie. Ekstremt let jakke med en god vandafvisende overdel. Med reflekterende elementer rundt omkring på jakken. Gennemgående lynlås, justerbar hætte og elastikkanter i ærmerne.
Praktiske sidelommer med lynlås.

Detaljer:
Tåler maskinvask
100% Polyester
Reflekterende elementerét is. Itt is Hoka cipő volt a harmadik szereplő.

lallaj 2015.01.29. 12:03:03

@lallaj: Sikerült belecsempésznem egy kis reklámot. Elnézést. Ha lehet törölni, akkor azt megköszönném. Okos telefon nem a barátom.
Ezt akartam írni:
Nomádos sztorit én is hallottam már, lehet egy másikat, hogy milyen bunkó volt az eladó, de utána hallottam az eladó és a boltvezető véleményét is. Itt is Hoka cipő volt a harmadik szereplő.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.01.29. 12:46:56

@lallaj: ezt fejtse ki, legyen szíves :) amúgymeg, hiába volt igaza az eladónak, ha nem adott el egy hokát 30 rongyért...

lallaj 2015.01.29. 12:57:52

@rrroka: van az 40e is. Nem tudom igazán mi volt ott. A vevő cipőt akart venni az eladó meg elmondta, hogy miket kell figyelembe venni a használat során, mert mindennel nem tudják visszavenni garanciába. Lehet az eladó volt bunkó, velem nem voltak, de lehet a vevőnek volt rossz napja. Rajtuk maradt egy, az biztos. Lehet az illetékeseket kellene megkerdezni.

aribazsy 2015.01.29. 16:39:47

@rrroka: Hehe... ez a cipoboltos nekem is ismeros :P Elso Hokam mikor vettem, raadasul "szemet modjara" a learazaskor, total tudatlanul, es meg igazan futo se voltam (most se vagyok ;) ) ugy neztek ram mint a szh@ros rongyra... ha nem lett volna szenne akciozva biztonyara mashova megyek...meretprobalgatas utan ;)
A baj hogy valoszinu amugy sok valoban lakotelepi setalos megy be remek kerdesekkel, bar a Nomadban inkabb vmifele felsobbrenduseget veltem felfedezni. Vaci uti spuriban kiosztottak....Szoval tuti velem a baj... es a Maratondepoban meg vakok, mert tok rendessek voltak es segitokeszek :) Es persze "kuffodon", mert ott a fu is zoldebb ;) , ott mindig , barmilyen rossz angolsaggal, barmilyen total bullshit, hulye kerdessel mentem be, tok kedvesen fogadtak.
Ez inkabb mentalitas, nem futok kozti kerdes lesz. Ezek a jofejek, a hentesboltban meloznanak is elkuldenenek hogy "MIERT akar huuust?! bena! vega a meno!":)

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2015.01.29. 18:19:27

Engem mostanában az edző téma érdekel: Kell-e? Mik a tapasztalatok az online távedzővel kapcsolatban, aki "látatlanban" írja az edzésterveket? Mi a helyzet a neten elérhető fizetős edzéstervekkel kapcsolatban? Mik a tapasztalatok az internetes ingyenes edzéstervekkel?

SimonyiBalázs 2015.01.29. 20:11:56

@rrroka: Hokas eset ugyanott a haverommal is tortent. A gordon ramsey stil talan itthon nem terem babert eladokent, bar egyszer megkerdeztek pressert,h mit tanacsolna xynak zeneszkent kulfoldon, mire o, h "mar itthon hagyja abba". A nomadosok oldalat is erdemes lenne hallani, h ok hogy latjak az oda betero futocipovasarlokat.

A terepes-ultras haromlepes tavolsag megfigyelheto pl. Bajan az eves ultrafuto talalkozon, ahova terepes nem igazan jon, pedig van sok terep ultras. Nem tudom, h a palya massaga, a cuccok menobbsege, a sajatos onbekategorizalas teszi.. A terepezes mindenkpeen egy kulabb dolog a termeszet miatt, ultrazni meg izzadsagszagubb pariasag a beton es a monotonitas miatt - talan.

Az viszont nem torvenyszeru, h aki sikon ok, az terepen is, es forditva.

lallaj 2015.01.29. 20:30:37

@aribazsy: Azt gondolom, hogy mára már eltűntek azok az eladók (nem mind), akik a vevőért vannak. A nagyobb boltokban az eladókat marhára nem érdekli, hogy veszteséges-e az üzlet ahol dolgoznak, mert ők akkor is megkapják a pénzüket, ha nem adnak el semmit sem. A szülővárosomban, van két sport üzlet, kicsik, nem is sok minden van ott. A tulajék dolgoznak ott, vannak vagy 60-70 évesek. Ők aranyosak, segítenek is mindenben, de biztos, hogy nincsenek tisztában bizonyos dolgokkal, pl., hogy milyen lábra milyen cipő kell. Nincs is sok futó cipő, ezek inkább csak általános sportboltok, ahol inkább a dzsogingok (nem tudom, hogy kell leírni) mennek. Ha futó cipőt akarnál, akkor van kettő, amit jó szívvel ajánlanak. Viszont ők ebből élnek, nekik fontos, hogy odafigyeljenek a vevőre és a seggüket is kinyalják.
Másik példa a Spuri. Engem ott meggyőztek, hogy a Free runban nem kellene futnom és az én „erős lábamra”, mert megerősödött a sok Free runos futástól, inkább valami olyan cipő kellene, ami van nekik a boltba. Így vettem egy Cumulust, amit 5 méteren ki is tudtam próbálni. Fura volt, de mondták, hogy majd megszokom. Futottam benne párszor, vagy 40km-t, aztán visszaküldtem. Az eladó csaj nagyon rendes volt, de lehet maradnom kellett volna a már megszokott típusú cipőknél. Azért utaztam oda-vissza 400 km-t, mert azt szerettem volna, ha szakember mondja el a véleményét, hogy milyen cipő kell nekem. Elmondta, nem jött be. Tudom, hogy sokaknak segítenek, de nekem nem tudtak. A visszaküldött cipő árából levettek 3000 Ft-ot, mert használt. De legalább visszavették. Vagy 20.000-et buktam (tankolás, pálya matrica, pénz levonás). Drága volt a semmi. Majd a Dechatlonban vettem egy olcsóbb 20e-s cipőt (Nike dual dusion), ami szintén szar volt. :D Ott a részlegvezető mondta, hogy Ő ebben fut, terepen, aszfalton és nagyon szuper. Azt a cipőt már nem tudtam visszavinni, mert elutaztunk külföldre.
A Nomádban viszont velem segítőkészek voltak.

lallaj 2015.01.29. 20:35:39

@b.fruzsi: Nálam működik az online edzés. Még csak a negyedik hónapban vagyunk, de fejlődöm, lehet amúgy is fejlődnék, nem tudom. Nem is fontos. Jó az, ha van ami motivál. Régebben, inkább kihagytam az edzéseket, ha eset, vagy nagy szél volt, de most, menni kell, nincs mese. Ha már kifizettem, meg is eszem. Kiélvezem minden pillanatát.

aribazsy 2015.01.29. 21:47:04

@lallaj: hat nemtudom, valahol meg is ertem az eladokat. Ennyi penzert lehet fel se allnek ha kerdez a vevo ;)
A Nomadban egyszeruen az az erzesem volt hogy leneznek, mindenen alkalommal. Ez kicsit mas feeling volt. De kozelukbe nem megyek ha nem kell. Erre jo volt :)

lallaj 2015.01.29. 21:59:51

@aribazsy: nekem még anno tv vásárláskor volt, higy két eladó (mediamarkt), sem foglalkozott velem, mikor mondtam, higy azt a 220ezres tvt venném meg részletre. Nagy nehezen elmondtak milyen papirok kellenek hozzá. Aztán jött a nejem, hogy ne szorakozzak már, vegyem meg kp-ért. Na onnantól kezdve megváltoztak a dolgok.
A másik, nem értem, hogy egy boltba minek annyi eladó, mert tényleg csak mustralgatnak ha bemegy oda az ember. Engem szoktak, mert nem éri el a rajtam lévő ruhák értéke a 60ezret. És akkor feltételezik, hogy nem is veszek semmit. Nem is nagyon szoktam, ha úgy érzem kinéznek onnan.

aribazsy 2015.01.29. 22:03:25

Volna meg par otletem amugy:
- lassu futok (maffatone) vs intervallosok(hiiit) vs en tudom hogy kell faxan edzeni,mindenkinel jobban (akar vakon is lathato hujseg eseten)
- szigeten meno futok vs barhol mashol
- amator vs professzionalis amator vs profi/magat profinak kepzelok barmilyen temaban
- 2het alatt vivicitara feledzok vs akik picit komolyabban gondoljak
- edzestervezosok vs adhoc edzos vs edzovel dolgzok
- zsele vs pizzaszelet vs snicker vs...
- barefoot vs "atlagos" futkosocipello vs holdjarok
- Garmin vs Suuntoo ;)
- es a "nagy sportesemeny" nevezesekor irdatlan merteku kamu tempot beadni, hogy elorebb alljak a sorban, majd 3km utan megdogleni, es meg a 6min/km-eseket is feltartani :P
volna itt meg ... :)

csak par otlet, amit korlottem hallottam, olvastam stb... es bicskanyitogatasig feszulnek egymasnak az Urak Holgyek termeszetesen a igazsag neveben :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.01.30. 06:51:10

@lallaj: én is az gondolom, hogy azért van ez, mert az eldókat nem motiválja tulaj jutalékkal az eladások után. egyszerűen nem hiszem el, hogy jobban megéri nem eladni, és fizetni a fizetéseket, mint az eladás után több pénzt adni.

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2015.01.30. 09:09:35

Feszkókeltő trolltémáim:

1) A felnőtt, munka mellett főleg egészségmegőrzési célból hobbisportoló közönség miért tartja példaképnek a finoman szólva sem éppen az egészséget vagy kiegyensúlyozott terhelést szem előtt tartó, extrémsportot űző ultrafutókat? Ha meghallom az "ultra" szót mindig az ismert futónőről készült rémisztő fotó jut eszembe, amin a felkarja nagyjából gyerekcsukló vastagságú. :/

2) Miért ne lehetne végsprintelni? Az én teljesítményem, az én erőbeosztásom eredménye, ha a verseny utolsó 1%-ában gyorsulok be. Nem dopping, nem mutyi, nem csalás, tiszta verseny. Engem kifejezetten motivál, amikor az utolsó 2-300 méteren mindent beleadok és elhúzok jópár ember mellett.

3) a facebookos futós csoportokat a moderátorok miért nem moderálják? Érdemi információcsere és témafelvetések helyett így jórészt csak arról szólnak ezek, hogy Gipsz Jakab meg Kovács 23 János aznap éppen hány km-t futott és épp a kislábujja fáj-e vagy a pocija. Az ilyesmi megosztására a blogok lennének valók, nem egy fórum.

4) És főleg miért, miért, miééért tartja viccesnek a futótársadalom ezredszerre is a mindenféle mikulás-, pizsama-, betyár- meg akármilyen jelmezbe öltözést? Normál esetben ez úgy 8-10 éves életkorig kéne, hogy humoros legyen. Sőt, ha itt tartunk: miért hatja át az egész közösséget valamiféle cukormázas-modoros infantilizmus?

igorx 2015.02.01. 12:23:49

@brutalfitnessz: "miért hatja át az egész közösséget valamiféle cukormázas-modoros infantilizmus?"
Ez mennyire jó megfogalmazás, teljesen egyetértek vele.

Végesprint. Én sem értem, hogy miért kell egy mondjuk két órán felüli félmaraton időnél az utolsó 100 meterten sprintelni, hogy valaki a végén még megelőzzön tíz embert, így az 5600 helyett az 5590. helyen végezni. Akkor inkább nyomja meg az utolsó 1-2 km-et, ha ennyi ereje maradt.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.02.02. 12:30:40

nagyon érdekelnének azok az emberek, akik olyan dolgokkal foglalkoznak, mint az előttem szóló: "Végesprint. Én sem értem, hogy miért kell egy mondjuk két órán felüli félmaraton időnél az utolsó 100 meterten sprintelni, hogy valaki a végén még megelőzzön tíz embert, így az 5600 helyett az 5590. Akkor inkább nyomja meg az utolsó 1-2 km-et, ha ennyi ereje maradt." egyrészt több miértje van, ott lehetnek a célban a gyerekei, családja, akik erőt adnak, bármi.... Én azt nem értem, hogy miért nem mindegy? Ki az, aki ilyne kérdésekkel foglalkozik? Mindenki annyit és ott sprintel ahol akar. Miért nem foglalkozik mindenki a saját futásával? Miért kell emiatt embereket lenézni, van akinek ez a hely is tök jó és közdeni akar a végén. Nem fér a fejembe komolyan mondom. Ezt magyarázzátok el.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.02.02. 12:38:34

Amiről viszont olvasnék:

- sporttáplálkozás, különbségek férfiak és nők között (pl fehérjefogyasztás arány)
- regeneráció
- nem edzővel futók edzéstervezése (milyen logika szerint)
- frissítés a gyakorlatban (nem az elméleti pl h mennyi szenhidrat kell orankent, mert azzal tele van a net)...
- a futóetika nagyon jó, csomó mindennel ki lehet bővíteni
- ha ki szeretnéd robbantani a 3. világháborút, írj a különböző futókról, a beskatulyázást mindenki utálja, mégis sokan előszeretettel űzik

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2015.02.02. 14:56:41

@brutalfitnessz: 1. Mert kell egy peldakep, akinek a törtenete, telesitmenye motival. Kicst mashogy fogalmazva: mindennek es mindenkinek szüksege van egy vizora, amit el akar erni. Lehet ceg, vagy ember, de szükseg van egy tavoli (akar elerhetetlen) celra, amiert dolgozni kell/akarsz. Ebbe most nem mennek melyebben bele, talan erted...
2. lelked rajta, ha az utolso 200m-en megelözött 5ember teged motival. Szamomra inkabb egy rosszul megtervezett versenynek tünik, ha van meg eröd sprintelni.
3. rengeteg megoldas letezik, reszemröl a legjobb: ignoralni
4. mert a szervezök es a resztvevök viccesnek gondoljak, es valamifele köritest ad egy sima edzeshez kepest. Kb ennyi. Az "egesz közösseg" pedig egy akkora orads nagy altalanositas, hogy inkabb nem is reagalok ra. En pl. soha nem futottam meg semmilyen vicces ruciban. Akkor felhagyjak szerinted a futassal?

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2015.02.02. 15:47:20

@Sz.Lacc: 2. szerintem jól terveztem meg az eddigi félmaratonokat. 15-16 km után egy gyorsítás, 20 után meg ami a csövön kifér. Nyilván biztonsági játék, nyilván máshogy is lehetne (és lesz is még), de egész biztosan jobb terv, mint az utolsó ezren szétesőké.
4. még csak egy mikulássapi sem volt, soha? Akkor gondolkodj el a visszavonuláson.

gbkMnkii 2015.02.03. 16:14:30

Eszembe jutott mégegy: Mi a bánatnak kell igazolt versenyzőnek lenni ha indulni akarok OB-n? Azért igazoljak valahova (rosszabb esetben fizessek tagdíjat), hogy indulhassak egy OB-n? Nemtudom mennyire korszerűen megy ez a MASZ-nál de hogyha meg űrlapokat kell töltögetni/nyomtatni/faxolni stb akkor meg pláne kinek éri meg ez a hajcihő? A sportorvosnak lenne haszna ha normális a kivizsgálás, de nincsenek illúzióim....
Balázs tavaly te is leigazoltál valahova, megérte, tapasztalatok?

SimonyiBalázs 2015.02.03. 21:19:49

@b.fruzsi: Lesz majd errl szó idővel. Neked a mik a tapasztalataid? Illetve nem a magad motiválásáról, meghajtásáról szól a kérdésed?

SimonyiBalázs 2015.02.03. 21:24:54

@aribazsy: Nincs ogazság. Melyik érdekel igazán? mihez tudnál írni egy nagyobb lélegzetvételű bekezdést orientálásképppen? Nem feltétlen törésvonalakat keresünk, hanem körbejárható dolgokat. Sok felvetett téma nem összevethető: egyik cica, másik kutya.Olyan szinten egymásba mosódnak néha a halmazok, hogy a probléma/jelenség kitárgyalásánba sem lehet belekezdeni. Mi a cél? Neveklő célzat? Odamondás? Lehurrogás? Tisztázás? A Garmin vs Suuntoról már írtam UB és Spárta kapcsán is.

SimonyiBalázs 2015.02.03. 21:31:05

@brutalfitness, @DSL: Ahogy már Őze Lajos is mondta, mindenkinek i-ga-za van. Nincs olyan, h nem lehet ezt és azt csinálni. Szerintem öncsalás a végesprint (nem azt mutatod, amit ténylegesen tudsz), igorx meg azt fejtette ki, hogy az egyenletesség (tervezettség és annak végrehajtása, ami a felkészültségben gyökerezik) talán szebb és repsektálandóbb, mint a diadalmas véghajrá, Egyébként mindegy. Nincs lenézés. Respekt van. Csak felhívtam a figyelmet egy létező dologra, amit nem tudok hova tenni. Ugyanis, ha volt erőd a végén sprintelni, már korábban is lehetett volna azt beosztani jobban.,

SimonyiBalázs 2015.02.03. 21:35:29

@DSL: Amiről viszont olvasnék:

- sporttáplálkozás, különbségek férfiak és nők között (pl fehérjefogyasztás arány) JAVASLOM KG mestert ebben a témában. Fehérje: 4-5x naponta, pici adagokban. Ha meg ultrázo, akkor BCAA.
- regeneráció »» Ez eléggé tág. Mikor, mire, kinek...
- nem edzővel futók edzéstervezése (milyen logika szerint)
- frissítés a gyakorlatban (nem az elméleti pl h mennyi szenhidrat kell orankent, mert azzal tele van a net)... »»» Egyénfüggő, a netes tippekbél jobbat nem kapsz, ahcsak magad nem tapasztalod ki. Amúgy én hiszek abban, h nem kell mindig enni és inni, ha pl. érzed, h tele a gyomrod, vagy lötyög a víz benned, akkor hagydm ki a depót.
- a futóetika nagyon jó, csomó mindennel ki lehet bővíteni »»» KÉREM KIFEJTENI
- ha ki szeretnéd robbantani a 3. világháborút, írj a különböző futókról, a beskatulyázást mindenki utálja, mégis sokan előszeretettel űzik »»» ERRŐL LESZ EGY VIDÁM POSZT NEMSOKÁRA. :-))

SimonyiBalázs 2015.02.03. 21:44:25

@gbkMnkii: nnos, a MASZnál ezt elektronuizálták, viszonylag egyszerű és lekövethető a versenyigazolási procedúra, évente kell rajta átesni egy (primitív) sportovosi vizsgálattal, az admint az egyesület végzi. Vérvétel pl. nincs. VItamax teszt vagy bármi futópado terhelésteszt szintén nincs, a doki vabankra mondja rád, h versenyezhetsz, A tapasztalatom: a BpHonvédhoz igaolztam, egy köszi vagy gratu sem jött, amikor egy 50km Ob ezüstöt szállítottam nekik, igaz, meghívtak vmi karácsony záróbankettra, amin nem tudtam részt venni.Edző nem látott, de nem is igényeltem. Az OB-nevezés szerintem olyan, mint a műszaki az autókra. Kell egy nyilvántartás, egy miheztartás. El akarják kerülni a ghostrunnereket - erről lesz egy posztom a jövőben, Nagy-Britanniában volt egy csávó az '50-es években, aki szarrá verte az igazolt mezőnyt. Ha nem igazoltkéánt nyersz egy OB futamon a nyílt versenyben, az sztem vagány, bár DonQuijote-i harc.

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2015.02.03. 22:32:37

@őze bálint: Nekem egyáltalán nincs tapasztalatom a kérdésben. Az aktualitása az, hogy a második gyermekem születését követően - tekintettel arra hogy kevés időm lesz edzeni - a maximális hatékonyságra törekednék az edzéseket illetően. Úgy érzem, hogy van egy szint, ami után "önállóan" nehezen tudok fejlődni, és jó lenne jövőre minimum egy 3:30 alatti maratont futni végre. Aztán meg persze még jobbat. De mivel nincs meg az ehhez szükségem képzettségem, ismeretanyagom, szaktudásom, ezért szívesen fordulnék valakihez, aki ehhez ténylegesen ért. De valahogy nekem nem szimpatikus az, hogy egyre többen egy-egy "felkapott" edző segítségét kérik, mivel nem biztos hogy jó, hogyha Te vagy valakinek a 225. tanítványa, aki egy-két találkozó után "látatlanban" edz. Ez nekem személytelennek tűnik. De persze ugyanakkor kíváncsi lennék azoknak a véleményére is, akik ilyen "nagyüzemi edzetésben" vesznek részt, a tapasztalatszerzés végett. De érdekelne az is, hogy például ha kevésbé "felkapott" edzőt keresnék, akkor hogyan találhatnék egy megbízható szakembert.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2015.02.04. 09:53:24

@őze bálint:
Te egész életedben előre tudtad egy versenyen hogy oszd be az erődet? Aki megnyomja a végét, az nyilván nem azért teszi, hogy másokat alázzon, hanem hogy még jobb ídőt érjen el mert még maradt ereje. Mert ÍGY alakult, mert nem profi futók vagyunk. Én még senkit nem láttam sprintelés után a célban megfordulni és kinevetni azokat akiket ott megelőzött... lehet van aki az utolsó 100m-en sprintel... nyilván extrém és hülyeség, és? De a véleményed egy nagyon negatív általánosítás erről a dologról sztem.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2015.02.04. 09:55:17

Maci!
asszondom stand up and start running! :D

aribazsy 2015.02.04. 14:47:24

@őze bálint: A cel mindig a nevelo celzat, a minosegibben gondolkodok ertelemes fejlodese, informaltsaga, tapasztalat osztas.

Igen a Garmin vs Suntoo-t is csak feldobtam trollkodasbol, semmi komolysaggal :)

En mirol irnek ... az edzes tipusokrol/elmeletekrol, gyors, lassu, hiit stb... az siman vezet a edzo temara, kinek mi a specialitasa, es mennyire lehet igaza annak az edzonek. Aztan jonne sorban hogy de miert lenne ez vagy az jobb. Mellesleg nicns komolya tapasztalaom, lehet hogy teljesen egyszeru a ezen edzesek farbaja...
A tobbi tema, frissites, kaja, stb... tenyleg urtechnika szerintem utcai gyalogkakkukent sokaknak/sokunknak, es hany ember van meg akkoris akik meg vizet se visznek magukkal ora folotti edzesre, madj meg figyeljeneka kajara ;) ... Sztm ez a feherje, Ch, bcaa... nem felesleges, de nagyon reteg tema, meg talan toresvonal sincs benne, max hogy kell vagy sem. (Sztm kell, es hasznos, "gyuroseknal nagyon hasznos info hegyek vannak szerencsere)

De ez az edzes temat ezt kardinalisnak erzem. Te pl "rafutottal" olvasatam szerint a intervall,fartlek jellegubb edzes formatumra. Miert? mit erzel benne masnak, hasznosabbnak egy LSD-sebb tipusu (Maffatone jellegubb) edzeseknel, mi motival benne jobban, stb?

vegesprint: olyan mint orias nike logo a (resz)szigetfuto egybenyakun :D nincs mogotte tartalom.

igorx 2015.02.05. 03:28:28

@DSL: egyáltalán nem nézek le senkit. Csak veszélyesnek és feleslegesnek tartom, ha valaki az utolsó 100 méteren átgázol mindenkin. Balázs is pont ezért vetette fel szerintem. Én is sokszor végeztem ugyanilyen helyeken, nem mást kritizálok, csak megosztom amit tapasztaltam. Sajnálom, hogy félre akarod érteni.

bárahogy! 2015.02.05. 12:38:46

Nem értem, kinek árt a végsprintelő futó, nyilván nem lökdös fel minden előtte bekocogót, csak örül a célnak, és vágtázik egyet. Nehéz elképzelni, hogy valaki úgy be tudja osztani az erejét, hogy pont beér, de a sprintre nincs ereje... pláne hogy egy vágta más izommunka, más koordináció. Azért ez az egész arról szól, hogy érezzük jól magunkat, még ha nem is sikerült 100%-os teljesítményt nyújtani, nem?

SimonyiBalázs 2015.02.10. 14:40:26

@DSL: nem érzek benne lenézést, inkább véleményközlést. Abban inkább érzek magamutogatást, h valaki pont a végén akar más képet festeni magáról csak mert nézik, mint a táv megelőző 99%-án. Ha csak a magad futásával foglalkozol, beszűkül a perspektíva. Ezért jó, ha néha összeakadnak nézetek, hátha kisül belőle valami.

SimonyiBalázs 2015.02.10. 14:44:11

@bárahogy!: a válaszom egyszerre cáfolat és igazat adás, hiszen itt van ez az orosz futó, akiről azt hiszik, hogy a végén sprintelt, közben pedig hót egyenletes körökkel dolgozott, csak a lelassuló futók mellett tűnik sprintelős véghajrának sportgeza.hu/atletika/2015/02/03/borzakovszkij_800_visszavonul_orosz_atleta/ (lezárva az egészet: a végesprintes amúgy nem árt senkinek, ezt nem mondta senki, csak egy jelenség lett leírva)

SimonyiBalázs 2015.02.10. 14:48:38

@b.fruzsi: jó felvetés, félek, h sokan elzárkóznak majd a nyilatkozástól, varázsgömbjüket féltve. Ahogy látom 2 véglet létezik: lejársz rendszeresen foglalkozásokra, ahol egy edző csoportosan oktat és szeméylre szabottan is tanácsot ad (pl. egyesületben), vagy távedzesz, és akkor ritkán válthatsz pár nem online szót is a mestereddel. A hatásosság szerintem csak 20%-ban az edzésterven múlik. 20% az edzői motiválás, lélektan, noszogatás, visszajelzés. 60 vagy még több a saját magad hajszolása. Mástól nem várhatsz csodát, csak magadtól.

SimonyiBalázs 2015.02.10. 14:49:43

@aribazsy: ha rákeresel a résztáv címkére, akkor találsz 2 hosszabb posztot is, miért résztáv inkább mint LSD.

bárahogy! 2015.02.10. 15:05:39

Valaki fintorgott feljebb a végsprintre, de tényleg nem túl fontos.

Borzsakovszkijt én is imádtam, nagyon pimasz volt a stílusa, de azért párszor ráfázott, mert az ilyen véghajrát nem könnyű kiszámolni, aki futott már 800-at, ismeri a célegyenes érzését. Nekem úgy tűnt, hogy módosította is az utánfutó-technikáját, mert kezdetben a bolytól sok méterre lemaradva vágott be (pl. 2004 olimpia), aztán kicsit feljebb célzott, és tapadt a boly hátsó-külső csücskére.

Aztán még sok karaktert lehet áldozni a mezítlábas futásról pro-kontra, nekem újabban nagyon tetszik a filozófiája és biomechanikája(és sose jött be a hoka-fíling), ha az ember tényleg végigolvassa az értelmesebb barefoot-oldalakat, szinte nem is érti, miért fut bárki tarahumara-szandálnál komolyabb cipőben...

SimonyiBalázs 2015.02.10. 17:46:18

@b.fruzsi: még ez jutott eszembe Február 13-án a Maratonman Depóban Lubics Szilvia és Lőrincz Olivér előadására 19:00 órakor

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2015.02.11. 09:27:18

@őze bálint: :-) Ez jó hír, ugyanis önmagam noszogatásával azt hiszem hogy nincs probléma. Akkor már csak egy jó edzésterv kell majd, a többi meg nem érdekes! Eszembe jutott még valami, ez nem éppen idevág, de megkérdezem: olvastad az Pete Pfitzinger & Scott Douglas Advanced Marathoning című könyvét? Ha igen, kíváncsi lennék a véleményedre, persze ha csak megosztod velem. :-)

SimonyiBalázs 2015.02.11. 11:10:36

@b.fruzsi: nem olvastam, majd ha kölcsönadod. De hosszú a várólista a sok könyvből. Mit találtál benne?

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2015.02.11. 12:52:53

@őze bálint: Szívesen odaadom, az amazonon vettem (kindle book). Nem vagyok egy technikai zseni, így fogalmam sincs, hogy hogyan is küldhetném át, de ha elmondod, megoldom. Nekem egyelőre tetszik, sok elmélet és gyakorlat van benne, többek között haladó 18 hetes edzéstervek maratonra különböző heti km számot futóknak. A legkönnyebb edzésterv olyan 88 kilométerig megy fel, a legcombosabb meg 140-ig. De igazából nem tudom megítélni hogy milyenek, a szülés után majd kipróbálom.

igorx 2015.02.16. 15:40:49

Ötletbörze jelleggel még az alábbiakról szerintem sokan szívesen olvasnának, egy része nekem is fekete lyuk:
- nyújtás: mikor, mennyit, hogyan?
- technikák regenerálódáshoz: hengerezés, szauna (nyáron szokott vlaki?), edzés után szerinted jó-e a komp. ruházat, hidegfürdő, egyéb kutyaszaros csodakrém?

igorx 2015.02.16. 16:03:44

@bárahogy!: "Nehéz elképzelni, hogy valaki úgy be tudja osztani az erejét, hogy pont beér, de a sprintre nincs ereje"

Szerintem az jó jel, ha marad ereje sprintre, azt jelenti, hogy tudott volna gyorsabb is lenni. Nekem nem szokott maradni erőm. Örülük, ha a kitűzött tempót tudtam tartani. Ha valami csoda folytán látom, hogy jobban is megy, akkor már jóval előbb gyorsítok és akkor meg azért nem marad erőm a végén :D

Az utolsó jópár versenyen észre sem vettem, hogy volt mögöttem valaki 1-2 sec különbséggel, csak az eredménylistán meg a fotón látszott. Ilyenkor már teljes csőlátás van.

SimonyiBalázs 2015.02.16. 19:20:10

@igorx: magam részéről erre azt mondanám, amikor csak lehet és sokat, a hogyannak tengernyi szakirodalma, protokollja van meg mindenféle netes kép és javaslat, saját rutinom. A nyújtás tipikusan olyan, mint a fordított Győzike-show: mindenki tagadja, hogy nézi, pedig igen, a nyújtást viszont mindenki vállalja, közben nagyon kevesen nyújtanak rendszeresen és szakszerűen.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.02.27. 11:09:39

Kicsit úgy érzem, a kommenteket olvasva, hogy már mindenről írtál valamikor, max nem mindenki olvasta :)
A terep vs aszfaltfutó - véleményem szerint mesterségesen generált - ellentét nekem ba...a a csőröm olykor, pláne, hogy igen nagy az átjárás a két csoport között. Igazából úgy érzem, nem is lenne itt ellentét, ha egyesek nem melldöngetnének olykor, hogy "csak a terep az igazi" vagy hogy "az aszfalt/rekortán/stadion/utcai maraton/etc az igazán egzakt/original/etc atlétika"...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.02.27. 11:11:53

@DSL: A frissítés, energiaigény, etc tök egyéni, ami az egyikünk szervezetének optimális azzal a másik nem tud mit kezdeni. Pont most írt Balázs a komplex terhelésélettani tesztről, egy ilyennel pontosan be tudod lőni, hogy mikor-mennyire van szüksége a testednek, utána meg kell találnod, mi az amiből be is tudod vinni versenyen és a hétköznapokban.

Futóetikában mire gondolsz?

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.02.27. 11:34:47

@Bozót: időközben megkaptam a választ a kérdéseimre (máshonnan). De nem teljesen, mert ez is kulönbozik ahány ember annyi gyomor, stb.. :)
Egyébként, most, hogy pk a Peak Lubics Szilvivel reklámozza a BCAA és egyéb kiegészítőket (peakshop.hu/shop/bcaa_caps_aminosav?keyword=bcaa), hogy attól majdnem leszel fáradt, elindulva ezen a fonalon, az foglalkoztat, hogy vajon tényleg extra aminosavakat kellene magamhoz vennem, vagy ez csak marketing.
Szóval nem a szénhidrát fehérje arány és mennyiségről beszélek, hanem egy lépést tovább haladva.
Nemcsak a versenyeken, hanem a hosszú edzéseken. Engem érdekel, hogy van e valóban olyan táplálék kiegészítő az alapvitaminokon kívül, amik segítik a regenerálódást.
Milyen vitaminokra és ásványianyagokra kell a futóknak ügyelnije, ami ből többet kell szedni. Mennyivel többet?
Na hát kb ezekre gondoltam.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.02.27. 12:13:05

@őze bálint: "Hiszek abban, hogy nem kell mindig enni" Ezt a nézetet én nem szoktam nagyon hangoztatni, mert kicsi vagyok és úgyis butaságokat beszélek ;-) De így magunk közt elmondom, azt gondolom, sok ultrásnál az amúgy nagy drámai hatást keltő "mindent kihánytam mégis tudtam futni" eseteket a fölöslegesen, mindenáron bevitt kaja okozza. Ki van számolva akkor be kell vinni, aztán ami kell bennmarad - vagy valami hasonló elven gondolkodnak bizonyára. Nem biztos, hogy ez téves, de engem speciel megvisel a hányás annyira, hogy nem szeretném bevinni azt ami jó eséllyel ki fog jönni.
süti beállítások módosítása