futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

IZZÓSZTÁR #54 Szabó Béla »Wojtek« 2.

2023. november 07. - SimonyiBalázs

bela_fekvo2.jpg

Jövő hónapban lesz hatvan éves az, aki sohasem hetvenkedik - hogy ilyen zsurnálközhellyel éljek.

Már az előző részből is sokat okulhatunk, elvihettünk, megérthettünk a Szabó Béla barátom szenvedélyes és racionális önboncolásából, különös megszállottságából. A felvállalt sebezhetőségből, a felismert középszerűségből, kitartással helyettesített "tehetségtelenségből". 

A két részes adás teljes hosszában csak a Patreonon elérhető - sok extrával mind podcast, mind videó formában. A posztban pedig képgalériában láthatjuk Béla életét.

A 2. rész tartalmából:

  • mi neki a Spartathlon (mézesmadzag, légypapír, marionett- és akasztófakötél, selyemzsinór, útmutató csillag, kő)
  • milyen stációkon ment át (sebnyalogatás, átkeretezés)
  • miért kapta a Wojtek becenevet
  • mi köze a lélekvándorlásnak és Bélának egy medvéhez
  • rengeteg ultrás történet, és ULTRÁs történet, eddig el nem mesélt sztori
  • hogyan szállt be Béla "Magyarország motivációs filmjébe", az ULTRÁba, és miért szállt ki többször is? Nem sejthette, hogy később nagyon sokan sokszor megnézik, akár egy Spartathlon előtti estén, maraton előtt, mert erőt adnak a nyugodt Gilles, a szorgalmas Béla, a zárkózott Annett, az odaadó Françoise, a hektikus Balázs, a jámbor Angel, az aggódó Judit.

img_0734_1.JPG

Előzetes itt:

A premier után kaptam egy üzenetet Bélától:

Jézusom, ez őrült meló volt, így sokadjára is nézve! Nagy bátorság volt ez Balázs részedről, belefogni, belevágni, kockáztatni ... és hinni egy szabóbélában ... GRATULÁLOK! – Szabó Béla

scan2016_eterna250d0057.JPG

Egy drámai napot is megidézünk képben és hangban: amikor Béla szakított a futással.

Azóta persze folytatta, folytatja. Itt épp Spártában körözget a 24 órás városi futáson 2024 február 17-én.

img_2482.JPG

A családi életbe is újra belefolyunk. Egy híres magyar riportkönyv címlapján szerepel Bunkóczi Gábor, Béla anyai nagaypja, "Papó". Záhonynál dolgozott, vagonok kézi átrakását csinálta. "Piszok szorgalmas ember volt" - ahogy Béla mondja, lehet, hogy innen az örökség.

377232156_307684502084254_565560232773625526_n.jpg

Friss hír, hogy Béla hosszú évek sérülése után ismét finiselt egy ultrán: a Dromos Athanaton 142 km-n, hol máshol, mint Görögországban (Tripoli-Spárta-Mistras-Kalamata).

Érdekesség: az esztétika szakdolgozatomat (16 év után a végzéstől számítva, mert a bolognai rendszer miatt az előző képzésben résztvevőknek meg kellett írnia, ha nem akarták a kukába dobni a tanulmányaikat, miközben én akkor már a PhD-képzést is abszolváltam) az ULTRÁból írtam, pontosabban a rendező szubjektív megjelenési formáiból dokumentumfilmekben.

Ezt nálam nem tudja senki jobban. Ennek ellenére 4-est kaptam. ¯\_(ツ)_/¯

ULTRA ADATOK

A podcastban szóba kerül az ULTRA-film. Ehhez pár érdekes szám. 

  • közel 250 óra forgatott cucc (nyersanyag) négy év alatt
  • 81 perces a film, így 99.5%-a kuka, ami megmaradt az az esszencia mondhatni.
  • mindez 8 terabyte helyet foglal, amiből 3 másolatot őrzünk fizikailag elkülönítve. Ennek a fele a 2015-ös verseny.
  • 10  különböző kameratípust használtunk (Canon 5d, Canon C300, Sony Fs7, Sony A7s, Panasonic GH4, DJI Inspire drón , iPad, iPhone, super8, GoPro )
  • a 2015-ös versenyen egy 45 fős stábban 5 hangmérnök és 14 operatőr plusz 4 fős backup stáb + sofőrök, gyártásvezetők és a Káosz Kapitány producer (Józsa László) dolgozott egyszerre 15 kamerával több mint 40 memóriakártyával és szintén 40 akksival. Ezen a fő forgatási etapon (prime shooting day, a 2015-ös verseny másfélnapja) volt görög, török, és persze magyar stábtag is. Összesen vagy 10 unit volt. 
  • 4  évig készült, abból 1.5 év a development/pre prod szakasz (fejlesztés, előkészítés), 1.5 év a production, 1 év a post-prod (utómunka)
  • 7 országban forgott (Görögország, Magyarország, Franciaország, Németország, Anglia, Norvégia, Ausztria), ebből 3 nem került be a filmbe
  • másik 7 országban pedig workshopon, fórumokon, pitcheken vettünk részt (ez a fejlesztést, co-prod szerzést, eladást szolgálta).
  • 83 forgatási nap volt, és már a legelső forgatási nap anyagából is került be cucc a filmbe (Béla  reggeli tornája ).
  • Béla kétszer szállt ki a filmből.
  • rekordidő amit stábtag ébren, munkával töltött: 50 óra (2 operatőr, akik a versenyt is filmezték, majd visszamentek és Béla gerillafutását is filmezték 24 órán át).
  • a kimaradt karakterek videói, werkvideók itt érhetők el: (a film fizetős, az extrák ingyenesek) https://vimeo.com/ondemand/ultradocumentary

kepernyofoto_2023-11-07_10_16_11.png

A  premier előtti vetítésekre a Toldiban a mozi fennállása óta a leggyorsabban fogytak el a jegyek, egy-két óra alatt elkapkodták az összeset. 2017 áprilisában az HBO-n a Trónok harca után az ULTRA volt a legnézettebb tartalom.

Idézetek nézői reakciókból: 

„Ez a film bárkinek nézhető. Gyerek, felnőtt, idős. Mindenkinél „talál”, mindenki érzékenyít. Szuper érzés. Az Ultra minden szereplője katalizátor. Beindítja a nézőt ilyen-olyan irányba.”

 vagy

„Gyerekek, b.sszátok meg, legközelebb hívjatok el magatokkal, és ha kell, magamra szerelek egy piros-kék villogót vagy egy kib.szott diszkógömböt is, ha kell, és ráveszek még valakit, hogy tegye meg ugyanezt, hogy elöl-hátul biztosítani tudjuk Bélát a sötétben... Egyszerűen nem tudom felfogni... Nem ítélkezem, de szerintem nem véletlen, hogy a hegymászók sem tartják a kapcsolatot az otthoniakkal csúcstámadás közben, mert szerintem akkor a fele sem jutna fel... Minden tiszteletem Béláé és a feleségéé, aki végig támogatta Bélát, és teljesen megértem az aggodalmaikat is. Minden döntés jó döntés, ők is a legjobb döntést hozták meg akkor és ott. De akkor is a szívem szakad meg, főleg a 2016-os eredmény ismeretében...”

Az epizódok elérhetők teljes hosszában, sok extrával mind podcast, mind videó formában itt a Patreonon. A két részhez kapcsolódó posztokban pedig képgalériában láthatjuk Béla életét. 

kepernyofoto_2024-02-05_12_04_10.png

kepernyofoto_2024-02-05_12_04_20.png

És akkor a sokat emlegetett Wojtek. 

Talált medvebocsból II. világháborús lengyel hadimedve lett, tiszti rangot kapott, aktívan részt vett ütközetekben (lőszerládacipelés, stb), visszavonultatták Skóciába. Féltucat szobrot állítottak a tiszteletére, a zászlóalj felvette a jelvényébe. A nagyon mókás és részletes sztori a podcastban.

60b61a5623be4822538712.jpg

wojtek_bear_statue_in_princes_street_gardens.jpg

the_badge_of_the_22nd_artillery_support_company_of_the_2nd_polish_corps.jpg

polish_22_transport_artillery_company_watch_as_one_of_their_comrades_play_wrestles_with_wojtek_their_mascot_bear_during_their_service_in_the_middle_east.jpg

60b61a564f00f075989288.jpeg

60b61a56610a4223515425.jpg

60b61a5684540359544859.jpg

niedziwedz_wojtek_pomnik_park_jordana_krakow.JPG

60b61a561d1ce500878761.jpg

mi_wojtek_na_konwiktorskiej.jpg

ammunition_box_25_pounder_grenades_4_shells.JPG

1920px-szczecin_pomnik_misia_wojtka.jpg

zagan_bear_wojtek_monument_2017_p01.jpg

wojtek_the_bear.jpg

Become a Patron!

És hogy miért érdemes meghallgatni az első részt?

  • Honnan jön Szabó Béla, honnan jön a szorgalma, pedantériája, konoksága?
  • Az élettörténet mellett a futótörténet is kibomlik. Első maraton, első Balaton-átúszás élménye, egy ember, aki addig sosem gondolta, hogy ide eljut.
  • Belelátunk egy családba, ahol a futás is helyet kér magának.
  • Mi a leggyakrabban neki feltett kérdés, szerintetek?
  • Lesz múltboncogatás és múltlezárás.
  • 2020-ban lesérült. Meggyógyult. Újra fut. 
  • Lélekről, attitűdről, gondolkodásmódról, cizellált semmittevésről. A kezdetekről és a sohavégetnemérésről. Feladásról és feleségről, életútról és sportról.

img_8169.JPG

Itt a vége. Bélával találkozunk pár év múlva: megnézzük akkor is, hol tart. Hajrá Szabó Bélák!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr218238283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása