futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Tarahumara - a drogfutár ultrások

2012. augusztus 26. - SimonyiBalázs

Scan10002.JPGA tököm tele, hogy a Newsweekban az utóbbi időben szinte csak a Közel-Keletről és a közelgő amerikai elnökválasztásról lehet szinte csak olvasni, s ez egyre durvul novemberig. De a június végi számban (06.25.) egye marha érdekes cikket közöltek egy megjelent könyv kapcsán.

Christohper McDougall könyvvé szerkesztett hosszú riportázsa (Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen) a civilizációtól eléggé elzárt (avagy érintetlen) Tarahumara-indiánok szenvedéstörténetét dolgozza fel. Mellesleg a világ legjobb veleszületett tehetségű ultrafutóiról van szó.

Tragikus is dicstelen sztori. Emberi leleményről és aljasságról tanúskodik.

A teljes Newsweek-cikk itt olvasható (most találtam meg, pedig be is szkenneltem, na mindegy), és dióhéjban elmeséli, hogy miként csökkent le az őshonos mexikói indiánok élettere, hogyan használják ki őket drogfutárként a kartellek, hisz az amerikai határ viszonylag közel van. Viszonylag, mert autóúton borzasztó hosszú és körülményes az út, de a bérceken és hágókón átvágva lehet tenni jó pár shortcutot.

Hegyen-völgyön tikkasztó melegben és rideg éjszakában csempészik megélhetési kényszerűségből a "szuperatlétának" nevezett indiánok a drogpaketteket: a dolog lényege, hogy a szikár, pici, szívós indiánok genetikailag iszonyú sokat (80-90 km-t) és iszonyú gyorsan tudnak futni étlen-szomjan egy szál saruban és tunikában. Ők valószínűleg teljesen magától értetődőnek tekintik a hosszúfutásban közlekedést, mi sportnak is láthatjuk.

Minden titkos ösvényt ismernek a Sierra Madréban, a határőrök ritkán kapják el őket. Bár az elfogott futárok száma egyre növekszik. Totál abszurd, hogy a kezdeti időkben (amikor elkezdték a drogbárók az indiánokkal csempésztetni a cuccokat), a lekapcsolt indiánokat egyszerűen el kellett ereszteniük az amerikai hatóságoknak, mivel NEM VOLT, aki beszélje az elszigetelt nyelvüket. Mivel már azóta akadt tolmács, sok indián ül börtönben, a számuk növekszik, miközben otthon csonka családok maradnak nincstelenül. Nem kell kultúrantropológusnak lenni, hogy lássuk: a gyakorlat a törzs teljes felszámolódásához, legalizált kiirtásához vezethet.

Scan10001.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr504672349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása