futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Sisak nélkül soha

2012. október 16. - SimonyiBalázs

Nem akarok pedellus lenni. Vagy vészmadár. Vagy bullshitelő. De bringázni sisak nélkül, akár városban, akárcsak 10km/h-val, öngyilkosság. Veszélyes, felelőtlen, szűklátókörű gondolkodás. Na persze, vigyázni kell a frizurára. De hallottam olyat is - konkrétan a hazai városi bringázás egyik prominensétől -, hogy azért nem propagálják a sisakot, mert akkor az embereknek az jönne le, hogy a bringázás veszélyes, s ez elriasztja a bringázástól őket. 

atád 1.jpgMicsoda okfejtés ez, micsoda önfarkába harapó kígyó! Mintha a biztonsági öv használatára felszólítás távolt tartaná a volántól az embereket. Ráadásul egy bringás főfőnök mondja mindezt... Még cifrább: haverom munkába bringázós kampányfilmet forgat. Prominens ember a helyszínen mint tanácsadó. Haver fejéhez kap, a gyártás-előkészítés során a szervezéskor kifelejtette, hogy a helyszínre kihozzon a szereplőknek bukókat. Prominens: nem kell, nehogy berakd a filmbe, csak riasztó lenne az embereknek! Pofám leszakad. Volt zenekari haverom 5 km/h-val gurult, amikor egy autó anyósülésének ajtaja kivágódott. Nem nézett visszapillantóba. Gitáros átbukott rajta, kulcscsonttörés, fejbeverés. Említett havernak csodás monoklis fotógyűjteménye van az elmúlt évek sisak nélküli eséseiből. Szóval tök másképp gondolom, mint az uralkodó  nézetek és bringa-véleményvezérek.

Más sztori: Sziget Fesztivál bringaparkolója. Áll benn vagy 1500 bringa. Egyikre sem látok sisakot kötözve. Tán csak nem vitték el a buliba magukkal őket? Frászt, nem is hoztak egyáltalán. Éjszaka, ittasan, fáradtan tekeregnek haza, bármi lehet belőle.

Más2: tessék lemenni a rakpartra statisztikázni. Legtöbbször még a gyerekeken sincs sisak. A szülő nem rak rá. Itt kezdődik a szoktatás pedig. A sisak amúgy vagány egy gyerkőcnek. A fiam, amíg bringaülésen vittem, mindig viselt sisakot, pedig passzív utas volt. A sisak nélküli bringázás olyan, mint a dohányzás: nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e valami borzasztó, hanem az, hogy mikor. A bringázásnál ráadásul rövidtávra kell gondolni, míg a dohányzás kicsit hosszabb kifutású probléma.

Na befejezem. Beszéljen helyettem Baranyai László a Triatlon c. könyv szerzője. Maga az író a sportág hazai szakértője, űzője, edzője, tudora, ez a könyvéből - mely kellőképpen szubjektív és zavaróan belterjes - teljesen lejön. A szerző imád kategorizálni, tutit megmondani, de a gőg és az alázások mellett azért vannak érdekességek, például amikor az ITU és ETU viszonyát boncolgatja: a világ és európai triatlonszervezet azért is orrolt meg egymásra, mert nem tudtak megegyezni, hogy lehessen vagy ne bolyozni. Vérre menő sértődékeny vitákat folytattak egymással erről!  Vannak a könyvben jó sztorik, fogok majd belőle osztogatni, de most a sisakos részt teszem fel fakszimile. A munka 1995-ös, szóval ezen a helyi értéken kezeljük. De szakirodalomnak remek!

Zárszó: ne legyetek barmok, tegyétek fel a sisakot, a koponya vagy a simléderes sapka nem véd meg.  Tényleg vegetáló szobanövények akartok lenni, mert bebasszátok a fejetek a járdaszegélybe?! 

sisak copy.JPGsisak2 copy.JPGsisak3 copy.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr884644324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.12.10. 10:06:24

Engem a kislányom figyelmeztet amikor indulunk az oviba bicajjal és el akarom részemről sumákolni a bukófelvevést. Nekik már ez a természetes, nagyon helyesen.
Tavaly nyárom bicajjal pár méterre tőlem szintén lányom klasszikus arccal telibe előre csapódott a járda betonjába már láttam a tőrő orrot, fogakat, kórház, pánik, trauma...de a bukójának a szemellenző része 100% megfogta a becsapódást. Olyan volt mintha csoda történt volna. :) ...és gurultunk szépen tovább.
süti beállítások módosítása