futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Miről beszélek, amikor támogatásról és önkéntességről beszélek?

KórházSuli, Hospice, Suhanj!

2021. április 03. - SimonyiBalázs

A héten három szervezetre hívom fel a figyelmet (KórházSuli, Hospice, Suhanj!) egyedi fotóalbummal, videóval 1% és eseti adomány vagy gyorssegély miatt. Ők nélkülözhetetlen tevékenységet végeznek, és szívügyeim. Segítem őket, ahol és ahogy tudom. Ha teheted, támogasd őket te is!

❤️ # 1 KórházSuli

Hogy tanulnak a tartósan beteg gyerekek? Elmondom ebben a videóban. És lesz egy 75 perces beszélgetés is a posztban.

Vannak tartósan beteg gyerekek (pl. égési sérült, veseelégtelenségben, vagy daganatos betegségben szenvedőkk), akik kimaradnak a suliból. Rehabilitációra járnak vagy kezelésre.

Kijönnek a kórházból, még nem mehetnek vissza a suliba, és hirtelen elmagányosodnak, “csak” a terápiák és a kezelések vannak átlag fél év és 2 év közötti időszak. A cél, hogy térjenek vissza a saját közösségeikbe.

A KórházSuli őket kapcsolja össze középiskolás és egyetemista önkéntesekkel, akik tanulnak velük (meg persze közösséget, barátságot adnak). Az önkéntesek már szájhagyomány útján jönnek, eddig összesen 1700-at képeztek ki. Vannak mentorok és szupervízorok mögöttük.

Heti 1-2 alkalommal tanulnak, előre meghatározzák, hogy mi a kitűzött cél: érettségire való felkészülés, korrepetálás, nyelvvizsga, tantárgyi segítés.

Most sportos támogatás itt április 11-ig: https://tavasziduplazo.korhazsuli.hu

És ha érdekel, hogy mi a közös a sportban és a gyógyulási folyamatban, mi segíthet át a legnehezebb helyzeteken, hogyan lehet célokat kitűzni, mikor minden reménytelennek tűnik, nézd meg ezt a 75 perces beszélgetést velem, Józsa Lászlóval (ULTRA producere) és egy KórházSulival gyógyuló diákkal, Hardy S. Nikolával motivációról, célokról, feladásról, futásról, újrakezdésről!

� # 2 Magyar Hospice Alapítvány 

Láthatjátok, hogy mennyire különböző emberek állnak ki az ügy mellett Maráz Zsuzsitól kezdve Majkán át Mautner Zsófiig és Sváby Andrásig. Andy Vajnáról egy szoba van elnevezve a Kenyeres utcai intézményben, mert nagyvonalúan támogatta évtizeddel ezelőtt.

vn_mozaik.jpg

� 1000 Ft = 20 ápolási perc  https://viseljnarciszt.hospicehaz.hu

Évek óta nárcisszal fut a Spartathlon Magyar Csapat, ami a hospice - a remény és a rák ellenes küzdelem szimbóluma.

csoportkep2019-02-scaled.jpg

img_5314_1.jpg

img_7926.jpgA nagykövetük vagyok, de az élet végén akár az ápoltjuk is lennék. Hiszem, hogy apámnak is méltóbb lett volna meghalni így, mint egy Covid-osztályon tüdő áttéttel.

Az ULTRA film DVD-jének a fele bevétele is hozzájuk került. És a futós műsoraim végén is kérem a hallgatókat, hogy segítsenek nekik.

Ugyanitt keresünk nagyobb mecénást � kétévados Hospice-podcast beindításához.

Magyarországon 319 hospice ágy van mindössze különböző intézményekben gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolására.

A KSH-statisztikák szerint 2019-ben 75.000 rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt 32.000 ember halt meg.

Tehát 1%-uk juthat palliatív ellátáshoz. Szerencsére van 64 otthoni ellátást végző csoport és pár mobil team. Iszonyú kevés!

Mindenki érintett: volt, van, lesz.

A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart. Élvezzétek és segítsetek. Köszi!

suhanj_erot_adunk_logo-01.jpg# 3 Suhanj!

 

Bevezették a suhanjkéket a színskálába.

Megcsinálták azt a feladatot, ami normál esetben az államnak kéne végeznie.

Hidat teremtenek ép és sérült között. Motivációt, közösséget és erőt adnak.

A sportot, életet szó szerint más szögből mutatják meg. Nem mondjuk 177 centiről, hanem vaksötéten vagy éppen 125 centis ülőmagasságból.

Nemcsak a mozgás öröméről szól: szembenézésről, újrakezdésről, megküzdésről, kitartásról. Ez hajtotta Hoyt apukát, aki többszáz versenyt teljesített sérült fiával, köztük sok maratont, ironmant. Ahogy a Suhanj! megálmodójának, Gusztos Péternek is volt szerencséje találkozni velük, nekem is: a Boston Marathonon szelfiztünk (bár 2013-ban ez a szó még nem létezett). Ott nem értek célba a robbantások miatt

hoyt_1-2.jpg

2010 óta, alapításuk kezdete óta segítem őket, lehet, hogy nekem is köszönhet valamit a Suhanj!, de inkább én nekik. 2010-ben a szakadó esős Budapest Maratonon együtt futottunk célba a sclerosisos Szalai Tamással, aki azóta nincs már velünk. Életre szóló élmény volt.

bp_2010.jpg

Az első UB-teljesítésemen (2012) a meleg miatt 25 ember ért célba, én voltam az utolsó két és fél órával a szintidőn túl. Balatonfenyvesen ott szurkolt az ős-suhanjos Gulyás-család, és mondom magamnak, bazmeg mit sajnáltatom magam. Innen kerültem be a Spartathlon várólistájára, onnan meg...

andriska_1-2.jpg

Gusztos Péterrel (Petikém) is sok közös élményünk van: városmaratonok, páros UB...

versenyek_1-2.jpg

BSZM - pont 10 éves képek!

bszm_1-2.jpg

A szörnyű Téli Mátra, amit Péter megfejelt a felejthetetlen mackózó mozgással és a susogós, veres tájfutó orkánruhával.

orkan.jpg

Suhanj 6-ok, Büntetőkörök. Bár minden visszavonult politikus ilyen dolgokat csinálna, és bár minden politikus futna.

bunteto_1-2.jpg

2016-ban nyitották meg Magyarország első akadálymentes, integratív edzőtermét, a SUHANJ! Fitnesst, ahol együtt sportolhatnak ép vendégek, valamint látássérült, kerekesszékes és értelmi sérült látogatók. 

A teremben 4 év alatt százezer vendéget fogadtak, minden 4. fogyatékossággal élő személy volt.  

A COVID miatt a folytatáshoz támogatásra van szükségük.  www.erotadunk.suhanj.hu

suhanj_erot_adunk_logo-01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr3516488962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása