futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Nincs jobb dolgotok?

Félelem és reszketés és fontoskodás a Szigeten

2016. március 11. - SimonyiBalázs

giphy-3_1.gifFolytatódik a futóbohózat: láttuk Tarlós István és Varga  Mihály húzd meg-ereszd meg politikáját (más néven: maradj szűz úgy, hogy közben megszeretgetnek avagy legyen sok futóverseny, meg ne is legyen), most a hatóság kezdett bele valami pitiáner fontoskodásba, ki tudja milyen okból. Leszóltak nekik, vagy kell a statisztikába..? NINCS JOBB DOLGUK, mint vegzálni? Röviden: állítólag büntetni fogják az aszfalton futást a Sziget belső útján. Innen már csak egy csendőrlépés hiányzik, hogy mindenre kiterjesszék az ellenőrzést, vagy csak ad hoc módon kézifékkel bevágjanak eléd egy mellékutcában kocogva, közeg kiszáll, és kapsz egy tízezres büntit mert az autósok nagy szürke imaszőnyegén mertél hazardírozni.

Ez történt tegnap: http://24.hu/sport/2016/03/11/ma-is-kapitalis-baromsagra-ebredt-az-orszag/

Update, itt tartunk most:

 http://hvg.hu/itthon/20160311_Kovacs_jaror_tultolta_nem_is_birsagolnak_a_Margitszigeten_futokat

Mindig az aszfalton futok a Szigeten, van ott még időnként busz, bringóhintó, félreállt közteres autó (időhúzás melóban), bringások. Nem kívánok ezen változtatni, főleg nem egy ésszerűtlen, de leginkább életszerűtlen szabály miatt. Inkább kérek elnézést, mind engedélyt. Az lenne a szép, ha majd nyáron kérik a személyit, és egy szál izzadságtól csöpögő rövidgatyóban leszek. Egyébként meg mutasson nekem bárki egy buszt, amelyik betartja a 20 km/h-s szabályt a belső úton. (Persze ez nem érv, csak egy demagóg mondat.)

Nem is értem, hiszen akkora állami térkő- és betonmaffia van Magyarországon. Miért nem örülnek, hogy hamarabb elkopik az aszfalt, és lehet megint szar kivitelezésre csilliókat számlázni? 

Police = polisz, ami várost jelent, azaz a városért. Ha ezzel védik-építik a várost, akkor félreértik a feladatukat. Nem kezdek bele a gyalogos vs autós vitába, csak egy szempont: nézzük meg mennyi helyet vesznek el az autók a járdákról is. Aztán nézzük meg azt is, hogy arányaiban mennyi felület van adva autóknak menni és parkolni szemben a kétlábasokkal. 

A rendőrség akkor végzi jól a feladatát, ha életszerű helyzetekben segít, megelőz, javasol. Ahogy múltkor megállították a velem bringázó nagyobbik gyereket, kicsit edukálták

Rendőr: Na fiú, mi a kötelező tartozék a bringán? 

Gyerek: Csengő? Váltó?

Rendőr: Lámpa.

Én: Fényes nappal van, amúgy meg itt van a zsebemben, ha ránksötétedne.

Rendőr hátramegy a kocsihoz, gondoltam húzza elő a sárga csekket. De adott egy láthatósági csomagot: prizmák, lámpák. Ez rendes és preventív dolog. Mindenki érti, hogy közös hasznunkra van.

giphy-4_1.gif

Eegy alig forgalmas, bejáratott és harmonikusan (már-már organikusan) működő dolgot, mint a Sziget belső útjának maga által kialakított rendje (lásd skandináv lakótelep építészet, ahol a blokkok felhúzása után a parkokban nem betonoztak járdákat, csak az után, hogy a lakók kijárták a nekik legmegfelelőbb ösvényeket) ilyen módon próbáljanak megregregulázni, mélységes butaságnak, karót nyeltségnek hat. Még csak a gondolata is. Kontraproduktív és egészen nevetséges módon vonja el a hatóság erőforrását más, sokkal fontosabb és promptabb feladatoktól.

És akkor most nagyon szofisztikáltan fogalmaztam, mert amúgy ilyenkor úgy elborulok, mint egy nyolcvanas évekbeli magyar filmben: vértolulással ordibálok a monitorral. Ilyenkor felmerül bennem, hogy miért basztatnak rendszeresen egy teljesen normális, közegészségügyileg, erkölcsileg, anatómialiag, mindenileg pozitív, senkit sem bántó dolgot, mint a futás és annak nagyszámű szimpatizánsát? Elvtársak, csendőrök, bürokraták: koncentráljatok a nehézsúlyúbb, nagyobb volumenű, égetőbb dolgokra, ne ilyen  kulturált, elfogadott, építő tevékenységeken keressetek fogást, vagy statisztikai sikerélményt.

NINCS JOBB DOLGOTOK 21-én hétfőn este 19h-kor? Elvileg ez egy demonstrálós közös futás lett volna! De az ügy, úgy tűnik, elintéződött. Az esemény itt: https://www.facebook.com/events/561535714025050/

Ui: most aztán muníciót kaptak a terepfutók is! hamarosan csúcsforgalom lesz a hegyekben, az erdészek pedig sorra lövik majd ki a túlszaporodott futókat :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr998465060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.03.11. 12:47:54

tervezem hogy megyek! :) dehát olyan nehéz arrafele parkolni... viccelek!!! gyalog/futva megyek. :D

... tényleg adott a rendőr lámpát-prizmát? de tök jófejség! :)

nezumi 2016.03.11. 13:36:44

Gondoltam, ezt már el se küldöm, úgyis észreveszed :) És tényleg :)
Bárcsak a fáradásos törés ép lélekkel való átvészeléséről is írni valaki okosat... Semmilyen nyelven se találok :(

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.03.16. 17:20:54

En csak annyit mondok: ha TEGED utolernek es megbüntetnek, akkor tenyleg megerdemlik az a penzt... :-D

SimonyiBalázs 2016.03.16. 23:33:08

@Sz.Lacc: öregharcos vagyok én már, gyorsabbak autón

nezumi 2016.04.13. 10:32:00

Olvastam :) csak nem küldtem, gondoltam, úgyis rajta vagy :) Mindenben a rémálom válik valóra. Ezek tényleg csak az erőből értenek, semmilyen észérv nem működik :( oder?
süti beállítások módosítása