futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Ironman ingyen izibe!

2016. június 20. - SimonyiBalázs

Veresegyházt eddig a korosztályom és azon túl leginkább az asszonykórusáról ismerte, nem is értem, anno hogy nem nyertek Eurovíziós dalfesztivált a zizilaboros Honky-Tonk Womannel. De most június 28 és július 7 között grátisz lehet ironmanezni sőt, akinek kedve van, nyomhat egy deka-Ironmant is (10 ironman-táv 10 nap alatt). Akinek már csömöre van a zöld gyepből és a labdából, vagy az élőben kapcsolt magyar szukolói hőbörgésből, menjen triatlonozni. Érem, rajtszám és nevezési díj nincs, nem is kell, nem attól leszel valaki, hanem a teljesítménytől. Önismereti tripnek, saját vállad megveregetésének tökéletes.

kepernyofoto_2016-06-20_18_43_36.pngTavaly pont ilyesmit terveztünk féltávon Miki haverommal Esztergomban, csak az úszás után elkezdett fájni a szemem, majd a bringán a menetszél totál kiszárította azt, ami amúgy is gyulladt volt. Le kellett fújnunk a felénél, pedig nagyon szép nevet kapott: PARASZTTRIATLON. Magyarán: sallangmentesen, egyszerűen, legényesen odalépve, egy uszodajeggyel letudva a nevezést nyomtunk volna fél-ironmant a Hungaroring-minőségű szlovák utakon kereezve, Duna-parton futva. (Miki azóta most hétvégén Kenesén teljes távon finiselt, innen is gratulálunk.)

Az esemény Facebook oldala itt érhető el, a város az M2 és M3 pályák között fekszik Budapest közelében. Eddig szerény részvételi arányokat mutat a verseny, de remélem, most rázúdultok. Akik megunták, hogy Nagyatád már évek óta csak az úgynevezett presztízséből - ami erősen megkopott - él, vagy hogy a balatoni szervezők horroráron kínálják a kéretlen szponzorcuccal telerakott rajtcsomagokat, azoknak itt  lehetőség kipróbálni magukat mindenféle nyomás, elváráshalmaz és naptárpara nélkül. Van 10 nap, amiből választhatsz, ha egy szimpla ironman-távon indulnál, de ha van szabad 10 napod arra, hogy kipróbáld maga degy deka Ironmanen, akkor a szopórollert biztosítják neked a veresegyházi barátok.

Az egyik szervezővel együtt végeztem el a TF triatlon edzőképzését. Jankov István azóta oktat és versenyez ezerrel (előtte is), én egyáltalán nem, így sajnos a hasznavehetetlen elméleti szakemberek sorát gyarapítom. Viszont Istvánék Hegyesi Tamással gondoltak egy merészet és a triatlonnal szemező, abba belekóstoló, netán aktívan űző kollégákra gondolva gondolva grátisz (!!!)  adnak egy megmérettetési lehetőséget. Nem versenyt írok, mert ez leginkább egy önismereti teszt, egy odaszánás, mindenféle körítés nélkül. Én ezeket nagyon bírom, respect. Most beszéljen Hegyesi Tamás, szervező!

Mi vitt rá titeteket erre a nemes, de fapados dologra?

Onnan indult, mivel marha drága elmenni minden nagyobb versenyre, kitaláltam Andival, a csajommal, hogy ketten nekiállunk és megcsináljuk. A célunk az ultratriatlon népszerűsítése. Meséltem Jankov Istvánnak is, mit szeretnénk, ő mondta, vonjuk be a várost is, közösségformáló ereje van. Ez által kezdett picit nagyobb lenni az esemény. Ami fontos volt számunkra, hogy teljesen ingyenesen lehessen nevezni.

20160617_083450.jpg

Hogy tudjátok non-profitban, ingyenesben tartani a rendezvényt?

Vannak ugyan költségeink, de a lényeget Veresegyház város biztosítja. Lesz a 25 méteres Mézesvölgyi uszodában 3 sávunk naponta 7 és 9 között. Alvásra és versenyközpontra a suli egy részét kapjuk. Az osztályokban alszunk, most hogy nincs tanítás. Kapunk kis segítséget a forgalomban is, bár Veresegyházán kívül nem lehet a kocsikat megállítan; magyarán a KRESZ-szabályokat be kell tartani.

kepernyofoto_2016-06-20_18_25_36.png

Ez mit jelent a gyakorlatban?

A kerékpár a legkritikusabb fázis. Itt mindenhol nagy a forgalom, figyelni kell. (A bringapálya nyomvonala itt.) De ha elmegy az ember edzésre, akkor ott is szaszerol. Városi segítségeket kapunk, ahol keresztül halad a bicajpálya, ott az önkormányzatok is tudnak róla, és ahol létezik polgárőrség és van szabad kapacitásuk, ott figyelnek ránk.

Hogyan méritek? Mint az adóbevallás: önkéntes és becsületes alapon?

Mivel chip nem lesz, mindent egy papíron vezetünk. Mindenki saját önérzetére van bízva csal-e, természetesen bízunk mindenkiben.

Lécci, ne csaljátok meg magatokat, kedves triatléták. És mindenki jöhet, akár 1 napra is?

Igen, lehet 1 napra is, sőt akár edzésnek egyes számokra is akár. Az uszoda ugyan némileg korlátozott a sávok miatt, de lesz hely.

20160617_083701.jpg

Hogy néz ki a menetrend?

Fix 7 óra a kezdés, utáni mindenkire rábízzuk, meddig csinál egy szakaszt, de 9-től az uszodavendégek csatlakozhatnak mellé az úszáson. A bicajnál 17 óráig van segítség, utána betartva minden szabályt lehet még nyomulni. Nem komplikált a pálya, 2 nehezebb kanyarodás van, és egy lámpás kereszteződés. Kábé 20 km egy kör Veresegyházától Vácrátótig és vissza, 9 kör kell egy nap, de egy nap valószínű ráhúzunk, úgy leszünk közelebb az 1800 km-hez.

A futás?

Egy kábé 2 km-es kör, szinte végig járdán. (A futás nyomvonala itt.) Itt meg valószínű, hogy 2 nap 1 körrel futunk kevesebbet majd 1-1 körrel.

A mini szabályzatotok mit ír elő?

A lényeg, hogy reggel 7-re be kell fejezni az ironmant, és ott állni az uszodában rajtra készen. Egy kis késés lehet, de aki nincs ott mondjuk fél órán belül, annak már nagy baja van :-)

 

Felelősségnyilatkozatot tesznek a versenyzők vagy ti mentek börtönbe, ha elcsap valakit a munkagép?

Lesz bizony, mindenki saját felelősségére indul. Már csak azért is, mert ez nem versenyhanem találkozó, ez a Facebook neve is. Rizikója nyilván van, kérem, hogy senki ne legyen rosszul, vagy baleset ne érje, de ezek ugye érhetik edzés közben is előfordulhatnak...

kepernyofoto_2016-06-17_15_11_23.png

A leendő versenyközpont nem éppen hűlt helye.

Érem, frissítés, oklevél, bármi bigyó, ami magnetikus hatással van a sportoló emberre?

Frissítésről mindenki maga gondoskodik, de ez így volt és van is a többszáz eurós nevezésű tripla Ironmanen is... (Ott van egy büféasztal, de nem túl változtatos tartalommal.) Oklevél lesz, szeretnénk csináltatni Finisher-pólót is. A legvonzóbb inkább talán az, hogy jó társaságban az indulónak lehetősége van azt megpróbálni, hogy egyáltalán benne van-e adott pillanatban ez a teljesítmény. 

Hány nevezőben maximáltátok a résztvevők számát?

Limit van, de nem értük még el. Idén 4 egyéni induló lesz, eddig úgy néz ki. Aki még tudna indulni, az az ezzel egyidőben lévő osztrák triplára megy. Nem is akarunk ezekkel versengeni, azok ugye hivatalos IUTA-világkupák, akinek ez fontos, induljon azon, minket nem érdekel a világranglista vagy a pontok. 

atsb00204.jpg

 

Végezetül: nektek valószínűleg elment az eszetek. Magyarországon a triatlonról csak húzzák le a bőrt: drága nevezések, macsókultúra-képzés, bakancslistázás, drága felszerelés, körülményes versenyzés. Erre ti jöttök és ingyen odadobjátok a kihívást. 

Deka-ultratriatlonista nincs túl sok a világon. És, teszem hozzá, idén Svájcban 2000 euró a nevezés, azon kívül még Mexikóban van ilyen. Tehát egyéb költségekkel együtt tetemes összeg. Én senkitől nem sajnálom, ha megcsinálja rajtunk kívül. Arról nem beszélve, hogy a csajom, Andi lenne az első nő Magyarországon aki dekát csinál. De a legfontosabb: egyedül ez nem menne. Sokan már jelezték, hogy jönnek segíteni. sok apróbb-nagyobb szponzor van. Mind-mind segítség. Bár rabolja az időnket a versenyszervezés, remélem a végén elmondhatjuk, megérte

(Főrendező: Baranyó Csaba; Főszervező: Jankov István;  Rendezvény Igazgató: Ibi Néni; Szervezők: Pánczél Andrea, Hegyesi Tamás)

Hajrá, menjetek, tét nélkül próbáljátok ki magatokat!

Ui: ez a tavalyi óriásplakátos sztori megvan?

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr888779124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása