futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Has, alkoss, laposíts! - A haskerék és társai

Hatékony edzéskiegészítő módszerek

2016. január 18. - SimonyiBalázs

kepernyofoto_2016-01-13_20_22_05.pngTalán még akciós a Lidliben a haskerék és mindenféle kínzóeszköz, 1499-ért six packs-ed lehet! Persze tenni kell érte, de tán most ez a legjobb ár ezért a tutiságért. Miért ezzel kezdem az évadtervet? Mert nagyon sokat köszönhetek neki a tartás- és a teljesítményjavítás terén. Múltkor ígértem, hogy írok pár hatékony dolgot,  amiket tavalyról szerettem, beváltak. Remélem, ez segít, hiszen ugye alapoztak ezerrel, és nem pofátlanul nulla kilométerrel, memoriterből akartok rajthoz állni tavasszal. Ugye?

get-2.jpegNemrég megtudtam, hogy van olyan pénzkereső foglalkozás, mint a gamer. A posztmodernkor sportállása. Szégyen. Ők különböző menő számítógépes FPS- vagy stratégiai, esetleg sportjátékokat játszanak, tesztelnek, YouTube-on elemzik, és versenyeken vesznek részt, amiket - legnagyobb megdöbbenésemre - sokan néznek, szponzorok pénzelnek. Pont annyira tűnnek hasznosnak, mint a politikai elemzők. De a döbbenet csak fokozódott: a tizenéves gyerekem olyan videókat néz a neten, amiben valaki (nem ő!), vélhetően egy gamer játszik egy virtuális világban és közben azt kommentálja. Riasztó, idegen a számomra, fel nem tudom fogni, miért jobb ez, mintha A) te játszanál azzal a játékkal, B) kint játszanál, mozognál, társasoznál, vagy csak bámulnád a szoba sarkát relaxációképpen, mint Csabi haverom.

Szóval rossz foglalkozást válaszottam, egyben rémülettel konstatálom, hova tart a világ. És hogy a nyugdíjas dumát, a naftalinszagú hangulatot fokozzam, egy ősi, primitív eszközzel biztatnék mindenkit a konzolnyomogatás helyett a testmozgásra, egy hipermodernnel pedig a regenerációra. 

images-17.jpeg1) HASKERÉK

A hullahopp-karika (derék és csípő formálás, core-izom szálkásítása) illetve az ugrókötél (Achilles- és vádlierősítés, ugrás- és ellépésfejlesztés) mellett 2014-ben fedeztem fel a haskereket, S míg előbbieket inkább nyáron, a szabadban használom, a haskereket majd mindennap nyúzom beltérben.

Amíg lehet otthon fekvőtámaszozni, plankolni, nyújtani, varjúállásba menni, addig minek a konditermi bérlet? Pláne, ha nem szereted magad közszemlére tenni. Pláne akkor, ha itt a haskerék, ami egy all-round eszköz: törzs megerősítését, a has- és hátizmok megdolgozását, valamint másodlagosan a váll(öv) és a kar erősítését szolgálja. Szinte mindent csipő felett. Angolul ab-wheel vagy ab-roller a neve, de utóbbi az idétlen járókeret szerű cuccot is jelentheti, amivel a felülésre tudsz rásegíteni. Gondolom, sokan rálegyintenek, hogy minek a futáshoz még ilyet is edzeni, egyszerűen tolni kell a kilométereket, aztán jó lesz. Öreg hiba. Az is visszatérő reakció, hogy egyeseknek túl egyszerűnek, épp ezért hatástalannak tűnik a haskerék hacsak egy felületest pillantást vet rá. És vannak, akik kipróbálták, azért hagyták abba, mert pokoli nehéz.

De akik kitartóak, azoknak a jutalma egy masszív tartószerkezet és hatásosabb mozgás lesz. 2014 novembere óta használom, és azóta a core-izmok annyira megerősödtek, hogy soha nem fájt a hátam egy hosszú verseny alatt vagy után sem. Szó szerint "rá lehet ülni" futás közben, nem is fárad el. Régen arra panaszkodtam, hogy leszakad a hátam, egyre jobban görbültem, így az összehanyatló törzs miatt bicsaklott a mellkas, a légzés is rosszabbodott.

A cuccot én egy ebayes teleab_roller_wheel_rollout1.pngshopból rendeltem, néha ott is ki lehet kapni értelmes dolgot. De a Lidliben most, vagy Decathlonban mindig megveheted. Mindig a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Ráadásul pikk-pakk szétszedhető, utaztatható. Az első látásra prosztó gyerekjáték-szerkezetnek és könnyű gyakorlatnak tűnik. A neten nézegettem hozzá videókat leírásokat. Egy praktikusat itt találtok. A gyakorlatot nevezhetjük megalázkodásnak, majd a teljes behódolásnak a core-izmok istene előtt. Lásd a képet.

A leírásban azzal kezdi a tréner, hogy az emberek 70%-a hozzá se kezdjen, mert alkatilag nem szabad csinálnia, és még hozzáteszi: "ne felejtsd el, a kigurulás bármely fajtája hasznosabb a törzs izmainak megerősítése végett, mint a felülés, amelynél rosszabb / hatástalanabb és talán veszélyesebb gyakorlat kevés létezik." Így van! Ezért kell a haskerék. Szerintem nagyon óvatosan, fokozatosan hozzá lehet szokni. Van, akinek az alapból erős hasizma miatt könnyebben megy és gyorsabban fejlődik, van, aki egyet csinál, és megszakad, 4 nap izomláz, felülni sem tud az ágyból, rosszabb esetben meghúzza a hasizmát. Ne hirtelenkedj! Ágyékhúzódással, sérvvel neki se kezdj.

Mutatok egy saját videót, itt tartok 14 hónap után. A törzsemen még lehet erősíteni, mert van egy pici segítő rámozgás visszajövetelkor, és többet kéne nyújtani, hogy kevesebbet kelljen lefele görbülni a kezdő pozícióhoz. Ez a gyakorlat már tényleg pro és fájdalmas, ne ezzel kezdjetek.

A tréner fokozatai:

1. Mellső-hídtartás:kerék nélkül    2. Kisétálós fekvőtámasz állásból 3. Kigurulás térdről, emelkedőre fel 4. Kigurulás térdről
5. Részleges kigurulás állásból, falig 6. Teljes kigurulás falig 7. Teljes kigurulás (TKG) 8. Variációk szerintem: lejtőn, nyújtott, összezárt lábbal, stb.

Ennek alapján én a 6. pontnál vagyok, és ehhez több mint egy év kellett. (Bevallom, ebben kitartóbb voltam, mint a fegyencedzésben, de ezt nem lehet elsietni.) Nem siettem el, itt tényleg meg lehet rántani, húzni hosszútávon egy kulcsizmot, és akkor kampó. Eleve az első időkben az izomláz biztos, de pont akkor kell mindennap csinálni, picit mindig végpontra kimenni és pár kigurulást megcsinálni, mert sosem szoksz hozzá. A térdelésesből most már bármennyit meg tudok csinálni, állásból fekvésbe (bicska) 2-5 megy. Mindenkinek ajánlom, de csak ésszel és erővel. És pár hónap alatt kiderül, hogy szabályos six packsed van, vagy elcsúszott hasizom-kockák - nekem utóbbi, így maximum retusálva kerülhetek Men's Health magazinba, már ha szeretnék.  

img_5225.jpg2) COMPEX-kit 

Ez egy elektrostimulációs készülék tapadókorongokkal - hasonló a lökéshullám-terápiához, de míg utóbbi inkább a gyógyítást szolgálja, előbbi szélesebb körben alkalmazható, és más technikával működik. A kütyü leszkenneli az izmokat, alkalmi kontrakciókat hoz létre különböző sebességgel és lüktetéssel. Lehet vele regenerálódni, bemelegíteni, fájdalomcsillapítani, mozgékonyságot fokozni, izomtónust normalizálni, görcsoldani, felfrissíteni - egy rakat programpont van, és számos helyre feltapasztható. Nekem főleg kemény résztávok illetve megerőltető versenyek után vált be a rázókázás. Akit nem győzött meg, itt van végső érvként: Kilian Jornet is használja, lásd a videót.

3) GUN-EX ROCKET

A Gun-Ex termékcsaládot - ez nem is család, hanem inkább  falka, alvilági gang - leginkább küzdősportolóknak, MMA-soknak fejlesztették ki, de gondoltak a track&field harcosaira is. A rugós és erős kötélzeten alapuló kollekció minden eleme más és másra jó, én a Rocket nevű cuccot használom a lábamra. Sajnos most nem túl gyakran, mert leginkább edzőpartnerrel jó csinálni vagy egy olyan helyen, ahol van egy meghérinthető cél (fal, pózna, fatörzs).

Husky kutyának érzed magad, mert vagy egy mellkaspántos hámmal próbálod legyőzni az ellenállást - a kötélzet másik vége valami masszív tárgyhoz van erősítve, míg te egy meghatározott célt, például az edzőtárs tenyerét próbálod elérni -, vagy egy derékra rakható hurokkal mész előre. Ellépésre, robbanékonyságra, fékezőerő legyőzésére és az ebből fakadó fenék-, comb- és vádlierősítésekre remekül alkalmas. Lehet vele oldalra is dolgozni, guggolgatni, vagy csak simán ellentartani. Egy autót el lehet rángatni vele, annyira tartós cucc. Egy 10 éves házasság szakítószilárdsága gyengébb, mint ez a kötél. Én kihoztam belőle a maximumot, ha valakinek kell, eladó!

img_5712.jpg

kepernyofoto_2016-01-17_0_12_02.png4) SPORT MAGAZIN

Agyra is gyúrni kell. Egyszerűen nagyszerű neve van ennek a magazinnak. Egy tömör, igényes, viuzálisan is rendben levő layouttal rendelkező heti újság a brit Sport. Ingyenes, letölthető ipadre, iphone-ra is. A sportvilág fontos szereplőivel mélyinterjúznak, gyakran szerepel atlétika a menün (legutóbb Mo Faraht faggatták), és a számunkra érdektelen angolszász sportok (rögbi, krikett, lovaspóló, stb) átlapozhatók.

Vagy neten sportújságot olvasni kicsit már olyan mint gamert nézni játék közben?

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr148278870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csz_329 2016.01.18. 15:41:13

És a top gammer kommentátor évi 4 milliót keres a Youtube-on.
Dollárt.
Ennyi.

siroki 2016.01.18. 15:41:40

Szia! A felüléssel mi a gond? Ezt most hallom először. Megnéztem a tízpróbázó Trey Hardee törzserősítő sorozatát és jó sok felülést láttam. Ami persze nem jelenti feltétlenül, hogy az lenne a megfelelő gyakorlat...

SimonyiBalázs 2016.01.18. 15:55:42

@siroki: személyfüggő, nekem gyakran fájt a farokcsontom és az alsó gerinc szakasz tőle még polifoamon is. RÁkeresve most ez van: shop.builder.hu/haspres-vs-felules-ki-lesz-a-befuto-a1417

SimonyiBalázs 2016.01.18. 17:36:00

@csz_329: én kérek elnézést, mondom, pályát tévesztettem

nezumi 2016.01.18. 19:40:34

Sose legyen facebook-képes hasizmom, ha ezt a haskereket nem FOGYIROLLINAK hívták a gyerekkoromban, fröcssöntött műanyagból készült és sok orraesést hajtottam vele végre :D

igorx 2016.01.18. 20:06:28

Nem viccelsz, ezek válogatott inkvizíciós eszközök. Nekem is van haskerekem, elég jó dolognak tartom, de azért a videón bemutatott bicskát még nem merem kipróbálni. Ha megint felszakítom valamivel a fejem vagy eltöröm a bordám, kinyír az asszony :)
Amúgy le a kalappal, hogy ennyit meg tudsz belőle csinálni!

siroki 2016.01.19. 10:52:55

Mégsem felülés, hanem hasprés, amiből sokat csinál.
Itt a gyakorlatsor:

www.youtube.com/watch?v=78UDaU1htV0

Csak 2 perc!:)

gbkMnkii 2016.01.19. 20:02:25

@őze bálint: Örülök hogy írtál erről a témáról, én is az erősítés mellett vagyok, nem csak a futott km-ek számítanak. A haskerékkel régóta szemezek, lehet hogy beszerzek egyet én is. Ha csinálsz még pár videót nyugodtan pakold fel. :)
A másik témával hátha tudok kicsit segíteni. Vannak akik moziba járnak, vannak akik pattintanak egy sört, van aki sorozatot néz, vannak akik Messi-nek szurkolnak hogy adjon szuper gólpasszokat. Én annak hogy kennyS az EnVyUs-ból lőjön egy ace-t a sötétből B-re jövő rush-ra. De ugyanígy elszomorodtam amikor decemberben visszavonult minden idők legjobb sc:bw terran player-e Flash a KT Rolster-ből. Tudod engem ez (is) szórakoztat, kikapcsolódok közben. Ettől függetlenül ugyanúgy lenyűgözött Alistair Brownlee 29:07-es (!) 10k-ja mondjuk az olimpián.
Fogd fel úgy hogy tanulhatsz valamit olyat amit eddig nem ismertél, lehet találsz benne valami érdekeset. (Jah és én 30 vagyok :))

SimonyiBalázs 2016.01.19. 23:20:18

@siroki: ez tényleg jó, időtakarékos is.

@gbkMnkii: megértem, elfogadom, de furcsállom, leragadtam a nyolcanas években, ez számomra nemcsak rideg, virtuális, hanem passzív is.

@nezumi: nem tudom, h ez kit fogyaszt, de hogy acélosít az biztos. Mulatság sem utolsó, odaadni bárkinek, aki elterül egy kigurulás után, mint a béka.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.01.24. 19:51:09

@őze bálint: Ennek a posztnak az eleje valóban erősen naftalin szagú. Nem értem, miért fáj neked, hogy valaki x milliót keres egy olyan "sport"-tal (munkával), mi téged nem érint. Mehettél volna fudbalistának, azok is sokat keresnek...
Én pl. nézem rendszeresen, néha játszok is, ez még hol zárja azt ki, hogy rendszeresen elmegyek mozogni is? Üdv a 21. században! :-)

SimonyiBalázs 2016.01.25. 09:01:40

@Sz.Lacc: itt a munka értelméről, kvalitásáról van szó, nem arról, h én mi akartam volna vagy akarnék lenni. De teljesen igazad van, én már csak ilyen retrográd, naftalinos, múlt századi arc vagyok, aki régi filmekben találja meg a szépséget, aki nem hallgat mai idézőjeles zenéket, amikben egy hangszer sincs csak komputer, nem jár autóval, nem ismeri el sportnak a gerincferdüléses, áporodott szobalevegős PC-billentyűzgetést (egészségére a millióival a gamernek), és mégcsak munkának sem tekintem

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.01.26. 18:17:00

@őze bálint: Nem kötekedni akartam, csak jo lenne, ha te is olyan nyitottsaggal allnal mas, szamodra ismeretlen, idegen dolgokhoz, mint amilyet te is elvarsz (jogosan) masokkal szemben... (pl. babakocsis futas)
Te irtad: "Riasztó, idegen a számomra, fel nem tudom fogni, miért jobb ez..."
Ha ez igy van, akkor a legjobb lenne megismerkedni vele, es nem ismeretlenül pocskondiazni. "áporodott szobalevegős PC-billentyűzgetést (egészségére a millióival a gamernek), és mégcsak munkának sem tekintem"
Nem vagyok vallasos, de azert ezt ismerem: "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"
:-)

SimonyiBalázs 2016.01.27. 01:58:30

@Sz.Lacc: nem várok el semmit, lehetőségeket dobok fel, amik tetszettek/beváltak vagy épp nem tetszettek nekem; annyiban nem ismeretlen a dolog, h 1992-től gimis éveim végéi rengeteg éjjelt pécéztem végig, karikás, piros szemek, sajgó hát, végső soron már nem a játék volt a fontos, hanem vmi addikció. A mostani megszállott pcés ismerőseim közt van szétdohányzott, hajnalig kattingató típus, és van elhízott, kólát chips-szel leöblítő, székről lefolyó típus, akinek a könyökén kipattogzott a bőr a sok könyökléstől a játék során, nekem ezek riasztó példák. Nem a 3 fifa meccset lejátszó xbox gamerekről szólt a poszt ezen része, nem is a mértéket tudókról, hanem a fentiekről. A másik oldala a dolognak pedig az, hogy tényleg nem tudom, milyen értéket hoz létre egy gamer. De akkor ne is csak értéket, hanem bármit hozzátesz, újít egyet a dolgokon naponta? Létrehoz valamit? Vagy csak mimetikusan csinál valamit, amit előtte már megalkottak és az adott kereteken belül ő csak tili-tolizhat? Mit ad nekem? Mitől leszek több, más, jobb, értéksebb általa - szemben egy regénnyel, vagy a pék kenyerével?

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.01.27. 13:12:17

Butaság lenne ismeretlenül, a blogodon keresztül a te tapasztalatoddal vitába szállnom, elfogadom, hogy ez a véleményed ezekről az ismerőseidről, emberekről...
A kommentedben volt viszont két téma, amihez leírnám a véleményemet:
1. A streamerek nagy része tizen éves fiatal, mint te is voltál anno. Nekik meg van most már az a technikai lehetőségük, hogy ne csak magukba játszanak, hanem azt másokkal megosszák, arról beszéljenek...stb. A sokaságból aztán kiemelkedik az a pár játékos, akik profi szinten, pénzért versenyeznek = megszületik az esport.
Jöhet az örök vita tárgya: sport-e az esport? Szerintem igen, az "e" jelzővel ugyan úgy sport, ahogyan a "motor" sport, vagy a "csapat" sport. Ez semmivel nem alacsonyítja le a többi, "klasszikus" (egyéni) sport érdemét. Elfér a sportok nagy családjában. :-)
2. Kell, hogy minden tevékenység (hobbi) értéket hozzon létre? Szerintem, ha szórakoztat valami, az jobbá is tesz. De mondok mást: a kártyát is mindig ugyan azokkal a lapokkal játszák, mégsem mindig ugyan az...
Egy (e)játékos is hozhat újat a megszabott kereteken (szabály!) belül. Pl. 90-es években a Milanban kitalálták a catenaccio-t. Újat hozott létre a focin bellül? Naná! Értéket hozott létre. Persze. (már ha a nézhetőség megölését annak számítjuk...) :-)
De amiről érdekelne a véleményed: egy bűn rossz regény megírása értéket teremt? Ha én most neki állok, és írok egy novellát, aminek se füle se farka, akkor én értéket teremtek azzal?
Ha a pék semmi mást nem tesz, mint a fagyasztott tésztát berakja a sütőbe, benyom egy gombot, majd 1óra múlva kiteszi a kosárba, akkor ő "értéket teremt", vagy "adott kereteken bellül tili-tolizik"?
Szerintem, az hogy valaki valamilyen tevékenységet folytat, nem hoz létre automatikusan értéket, legyen az író, orvos, gémer vagy pék. És az értékteremtés legtöbbször csak abban a (mikro)világban értelmezhető, ahol ő tevékenykedik...
Huhh, ez hosszú lett, de pedig próbáltam tömören fogalmazni. :-)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.01.27. 13:14:51

@őze bálint: Termeszetesen a fenti kisregeny neked ment... :-)

SimonyiBalázs 2016.01.28. 21:57:22

@Sz.Lacc: A sport fogalmáról lesz nemsokára egy posztom, van megengedőbb és korlátozóbb szemlélet is. A te felfogásodból kiindulva a mosogatás is az, vagy a Dixit, Bang. Azt is kártyákkal játsszák. :-) Tényleg, nagyon specifikálni, körülírni kéne a mondandómat, de valahol a lényege ott van, h utánzunk valamit, vagy létrehozunk (esetleg továbbgondolva megújítunk) valamit, ez egy művészeti alapprobléma volt az ókorban, de mára ez bőven kiszélesedett. Nyilván az is lényeges, h a közmegyegyezés, -felfogás milyen polcon helyezi el az orvost, a gamert és a péket. Meg persze milyen országban. A múltkori kommentben írtad a nyitottságot: nekem azt jelenti az elfogadás, h bosszúságom, méltatlankodásom és szomorgásom ellenére tolerálok valamit, nem pedig, h nem illetem kritikával. Senkitől nem várom el, h velem szemben ugyanezt tegye, és én is pontosan tudom, h az én elvárásaimnak kevés dolog felel meg. A gamer ilyen. Világbéke! Ui: a catenaccios a 70-es évek tömegpusztító terméke, a Futballforradalmakat javaslom átlapozni, nagyon szórakoztató focibuziknak, mint én (mi?)
Írta Jonathan Wilson, most jelent meg a kapusokról szóló újabb könyve amúgy azt még nem olvastam.
süti beállítások módosítása