futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #29 Földingné Nagy Judit és Földing Ottó | A páratlan páros életútja

2021. január 29. - SimonyiBalázs

folding1_blog.png

Négy évtizede összeszokott páros, a magyar atlétikatörténet megkerülhetetlen és nagyon rokonszenves alakjai, akik a mai napig fülig szerelmesek. Mégsem végszavaznak egymásnak, hanem egymás szájából kapkodják ki a szót, annyi megosztanivalójuk van a futásról, profi létről, maratonról, ultráról, edzéselméletről és versenygyakorlatról. Hogy az adást partitúrából kövessétek, töltsétek le innen Földing Ottó diplomadolgozatát a női maratoni csúcs eléréséről és a hozzá tartozó mellékletet.

Az első részben szó lesz többek közt Földingék megismerkedéséről, a futó kezdetekről, a szülés teljesítményre gyakorolt hatásáról, frissítésről és magaslatról, az ultrába fogásról, az első maratontól a profi maratonista szemléletig vezető rögös útról, arról, hogy egyszer jobb az ellenfeleket figyelni, máskor az időeredményre rámenni.

Két gyermek, egy lány és egy fiú, köztük közel 20 év aktív versenysport...

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. És hogy még sok portréinterjú, kerekasztal-beszélgetés, tudományos érdekesség, műhelytitok és futós téma jöhessen podcast és poszt formában, támogasd Nem Azét 1 eurótól kezdve bármilyen összeggel. https://www.patreon.com/nemaze   

Miért? Tíz éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, két éve low-budgetban a  két futós podcast adást. Az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé tenni vagy reklámokkal telipiszkolni. Kövesd, oszd meg, értékeld a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson.kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Sokan kérdezitek, hogy

- lehet-e egyszeri vagy külön támogatást adni? Igen lehet, itt a menete. Vagy írj nekem.

- megbízható-e a Patreon? Jelenleg ez az egyetlen és legtisztább, legtranszparensebb patronálós oldal.

- miért tesz az adományokra 27% áfát? A magyar szabályozások miatt, így legális. 

Köszönöm!

...a nyolcszáz métertől a 100 kilométerig. Judit minden kontinensen tudott versenyezni és minden világversenytípusban, EB-ken, vébéken és olimpiákon. A képen az atlantai olimpiai falu: Káldy Zoli 10000 m csúcstartó, Urbanik Sanyi 20 km gyaloglás csúcstartó, Urbanikné Rosza Mária 10 km gyaloglás olimpiai 8. helyezett, Csák József judó 5. hely Csollány Szilveszter itt "még csak" ezüstérmes.

img_1780.jpgA szintén atléta Ottó az edzések nagy részét együtt végezte el Judittal, miközben napközben gimnáziumban tanított és tanít a mai napig is. Matek-tesi, ugye ti is szeretették ezt a kombót? Itt a Földing-család a Győr-Lipót futóverseny szervezőiként.

gy-l_foldingek.JPG

A magas szőke, nem épp felemás cipőben 1996 szeptember 28-án állította fel a női maratoni magyar csúcsot Berlinben 2:28:50-nel, méghozzá NEGATÍV SPLITtel, 1:14:37 az első félmari.

cipo_1.jpg

A neten elérhető a berlini felkészülés edzésnaplója Földin Ottó diplomatadolgozatában a győrsport.hu oldalon, tanulságos, heti 133 km-rel futott 2:28-at, csak mondom. Ez a csúcs 25 éve áll.

A dolgozat mellett elenegedhetetlen kellékek voltak (ma már relikviák) az edzésnaplók:

edzesnaplok.jpg

És a belőlük "kifutott" eredmények:

kepernyofoto_2021-01-26_10_58_38.png

Jöjjön pár emlékezetes kép Földingék fotóalbumából!

Ez itt a győri Spuri dicsőségfala, az első jelentős EB-helyezés cipője: 

cipo_3.jpg

És a másik, ami már bronzérmet ért, 100 km-en (a kép jobb szélén).

cipok_a_spuriban_1.jpg

Egy régi Spuri-tabló, jó kis nevek:

img_1461.jpg

És Font-Romeu (FRA) magaslati edzőtáborban 1994-ben a Spuri vezetőjével, Szűcs Csabával (jobb szélen). Balról Káldy Zoli, Richard Nerurkar (GBR) )Világkupa győztes maratonfutó, a híres Maratoni futás c. könyv szerzője, Urbanik-házaspár és edzőjük, Tóth Sándor valamint Szücs Csaba. Az ilyen magaslati táborokban szórakoztatta Földingné Ottó (alias Thalész) a táborlakókat matekfeladványokkal.

img_1727_1.jpg

A hullámos bodri korszaktól kezdve (Tatai Minimaraton, 1987, Baier Tiborral, később 1989 Universiade győztes)...

img_1733.jpg

a Dávid Ibolya-hasonmásversenyen át (1993, Reims Maraton győzteseként),

142612544_4003496619702819_3874338985354824242_n.jpg

eljutott a szigorú szögegyenes hajig (1996, Cancun Maraton sajtótájékoztatójánn egy tarahumara indián futóval).

img_1725.jpg

Eljutott Görögországtól (rajt Marathónból Athén felé, 1997 vébé)...

img_1797.jpg

egészen a nyugati parti Amerikáig. (1994, a floridai Disney World Marathon győzelem Orlandóban. A versenyen VIP-vendégként az összes futó legendájuk jelen volt, mint Joan Benoit első női olimpiai bajnok, Alberto Salazar háromszoros New York Maraton győztes.)

img_1773.jpg

Párizsban 9x futott (ha ideklikkeltek, 5:30-nál látható is a győzelme), a Budapest Maratonon 10 alkalommal.

Cikk 18 évvel ezelőtről:

kepernyofoto_2020-10-05_16_56_47_1.png

A Büntetőkörben edző és tanítvány, férj és feleség, akik a magyar atlétikatörténet megkerülhetetlen és nagyon rokonszenves alakjai: Földingné Nagy Judit és Földing Ottó - első rész.

A második részben jövünk vissza még több képpel, cikkel és videóval. Ott végigelemezzük a Berlinben futott magyar női maratoni csúcsot, beszélünk az amatőr illetve a későbbi profi lét kiteljesedéséről, a fehér majd később a fekete futók dominanciájáról, doppingról, kütyükről, a két futott maratoni olimpiai döntőről, kifáradásról, kiégésről, a pihenés fontosságáról, visszatérésről a második szülés után, erkölcsi kérdésekről és a futás régi és a mai becsületéről - bármennyire is patetikusan hangzik.

És egy másik adás, amit követnetek érdemes:

Többek közt a patronálók támogatásából indult egy új futós podcastom, a Laza Tízes. A Büntetőkör szakmai, "futószubkulturálisabb" adásával ellentétben ez könnyedebb, populárisabb. Az első évad 6 részes lesz, és kora tavasszal indul a második évad.

Házigazdaként olyan közismert emberekkel beszélgetek, akik az élet különböző területein munkálkodnak, a futás mégis összeköti őket. Elég impozáns a vendéglista: Palya Bea, Parti Nagy Lajos, Nick Thorpe, Veiszer Alinda, Nagy László, Esterházy Marcell, Bagossy László, Tompa Andrea, Ónodi Eszter, Miklósa Erika, Gajdos Tamás és még sokan mások...

lazatizes_fb_cover_v2_1.jpg

Keresd, hallgasd ezeken a streaming felületeken: iTunes / Spotify / Mixcloud / HearThis / Anchor / Google Play. Kövessétek a Facebookon: https://www.facebook.com/lazatizes

Podcastet hallgatni akkor is tudtok, amikor főztök, autóztok, tömegközlekedési járművön robogtok, kertészkedtek, pakoltok, szobát festetek, amikor könyvet olvasni sajnos nincs idő vagy lehetőség, és persze amikor sportoltok. Informál, szórakoztat és elgondolkoztat. Altatónak sem utolsó. És kevesebből is kijön a támogatása, mintha vennél egy levél xanaxot vagy macskagyökér-kivonatot.

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr716400156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása