futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #39 Futi Spori Foci 1. | Akik már labda nélkül futnak

2021. június 25. - SimonyiBalázs

x11_foci_eb_fekvo.jpg

Vendégek: Kulcsár Katalin jelenleg is aktív játékvezető, és az élsporttól visszavonult, de az amatőr futásban jócskán benne levő egykori labdarúgók, akik egyszerre így négyen sosem játszottak együtt hivatalos mecccsen: Dombi Tibor, Ferenczi István, Hrutka János és Lisztes Krisztián.  (A 2. rész itt érhető el.)

Az utóbbi uraknak lehettem volna a csapattársa (mindig vicces az ilyen önámítás), hisz a Fradi serdülők tizenéves korosztályáig eljutottam, és talán lett volna tovább, ha kitartó vagyok, és a genetikám lépést tart a követelményekkel, de kapusként nem elérni a keresztlécet vagy egy vetődéssel a kapufákat egyet jelentett a kiszuperálással. Pesze akkor már sokkal fontosabb volt a filmgyár, a különórák, nem okozott nagy törést elbúcsúzni a klubfocitól.

45693864_10217451312535714_7562704394777526272_o.jpg

Fociedzőmnek, Somodi Lajos bácsinak köszönhető a podcastsorozat címe is, hisz amikor visszapofáztam, mindig elküldött 9 büntetőkörre a pálya körül. Akkor 3600 méter futtatása volt maga a büntetés egy jellemzően futásra épülő sportban, egy kapusnak biztos, ma pedig ajándék.

Már David Coverdale a Deep Purple-ből is megmondta, hogy

Zenéről beszélni olyan, mint lerajzolni egy focimeccset.

De azért próbáljuk meg!

Fülelj: iTunes, Spotify, Mixcloud | Figyelj: Még több poszt és podcast, futós kerekasztal, portré, szakmai vita és műhelytitok❓Patronálj: Légy mecénás! www.patreon.com/nemaze. Itt hozzáférsz exkluzív tartalmakhoz is | Tudd: Írni, hangosítani bizony munka. Az erre fordított energiákat, időt fedezni kell. Köszönöm!buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Rögtön a kakukktojás! Kulcsár Katalin nemcsak ellentétes nemű, és ezért egy más megvilágításba helyezi a focista férfitársaságban a témákat, de mint játékvezető máshogy lát, mást tapasztal, miközben a mozgás, a futás nála is alap. 

kulcsar_katalin1.jpg

Plusz: ő ma még profi, bár labda nélkül, míg a férfi vendégek profi karrier után immár labda nélkül futkorásznak.  Tudtátok, hogy a játékvezetőknek még lapjuk is volt/van?

sip_es_zaszlo.jpg
Szó lesz az aktív profi karrier utáni sportolásról, futásról. Visszavonulásról és nekikedzésről. Sportoló sporttal vezet le? Miértek, motivációk, mozgáskövetelmények profiként és immár amatőrként, tapasztalatok, mit csinálnának úgy vagy máshogy az utánpótlással, milyen a mai állomány, mi változott.

dombi_tibor.jpg

A futás terápiás hatásáról, példaadásról. Beszélünk arról, hogy mennyit futnak a focisták? Két fontos cikkból idézek itt: az egyik adatszempontból vizsgál, a másik pedig edzői tapasztalatból.

Mit is értünk az alatt, hogy "lassú az NB1", vagy az "NB1 nem készít fel a nemzetközi szintre"?

Elsősorban a felgyorsulás és a lassítás területén vagyunk gyengék, Ezt nyilván gyakorolják edzésen, de más sportos is ismerünk, ahol a fordítók bójakerülése (lassítás, kigyorsítás) szintén tananyag. Ez pedig a triatlon. 

Nem minden a fizikai felkészültség, legalább ennyire ott kell lenni fejben is, mert aki gyorsabban reagál, esetleg előre tudja, mi következik, az másodperceket, métereket spórolhat meg. 

A játékosok egy felnőtt mérkőzésen átlagosan 10-12 km közötti távot tesznek, szinte a világ minden pályáján - még a női mérkőzéseken is. 90-95 perces mérkőzéseket nézve ez egy gyorsabb tempójú gyaloglás átlagsebességének (kb. 7 km/h) felel meg. Ezt csak azért vetítjük előre, mert az nem lehet meglepetés, hogy a játékosok a mérkőzésen főleg kocognak, vagy sétálnak. Már csak azért is, mert a 95 perc játékidőből nagyjából 50-60 perc a tiszta játékidő.

Adatok alapjai:

- sprint

- nagy sebességű futás

- futás, azaz a 4-5,5 m/s sebességű (14,4-19,8 km/h) futást jele

- kocogás: 2-4 m/s sebességű (7,2-14,4 km/h) mozgás

Mi jellemzi a magyar csapatokat (6 csapat, 12 mérkőzése alapján)? A kapusok teljesítményét nem számítva:

  • sprintben megtett távolságok átlaga: 80-120 méter közötti

  • nagy sebességű futások átlaga: 750-850 méter közötti

  • futás: 1700-1950 méter közötti

A futással megtett távolság ez alapján 2,75 km körüli értéket mutat. 

Ezzel szemben a Premiere Leauge:

  • sprintben megtett távolság átlagosan: 240 méter (36 másodperc)

  • nagy sebességű futások átlaga: 904 méter (1 perc 36 másodperc)

  • futásmennyiség: 2490 méter

Lassú a magyar játékos? Az állóképességet illetően a legtöbb általunk ismert forrás és edzésadatok alapján nem. A sebességkülönbség itt nem a probléma, hanem a tünet megítélésünk szerint. A csapongó játék (a sikeres átadások átlagos száma egy támadásban kevesebb, mint 2 az NB1-ben), a rossz labdakezelés miatt például könnyen lehet, hogy a játékosok kézilabdásan oda-vissza mozognak alacsony sebesség mellett. 

Az egy mérkőzésen megtett távolság tekintetében 12 kilométer jónak mondható, amit a magyar játékosok is tudnak. a nagy intenzitású futásban (19-25 km/h-s sebesség, ami egy jó tempójú futásnak felel meg) már elmaradás mutatkozik, a sprintek (25 km/h-s sebesség fölött, ami a csövön kifér) számában viszont fényévekre járunk az elittől.

És akkor ne is menjünk bele, hogy a jónak mondható 300 méter sprint is lehet 10-15 darab 20-30 méteres vágta, vagy 50-100 darab 3-6 méteres kirobbanás. Az előbbi szinte csak egy kontrára játszó csapat támadója esetében képzelhető el, utóbbi viszont sokkal közelebb áll a labdarúgás általános képéhez: passz utáni elindulás, minél hamarabbi felgyorsulás, 5-6 méter a sprintzónában, majd úgyszintén gyors megállás.

No és a bírókra vonatkozó fittségi követelményekről. Iramról, nyelvezetről, a legitim szabálytalanságról és sportszerűtlenségről, jutalomról és büntetésről. És persze a vírushelyzet, a bezártság szülte új utakról, hatásáról a sportéletre.

A FOCI ÉS ÉN - egy hullámzó viszony

Szeretem a focit, ajátékot, de a körítés taszít. A sztori: engem hatévesen elvisz az immár 51 éve a brazil nagykövetség titkáraként dolgozó keresztanyám a magyar-brazilra (3:0, 1986 március 16.), amiről később kiderül, hogy egy, időben már rég kihunyt, hanyatló csillag utolsó, szép felvillanása volt. Már ott szembesülök a futballmeccsek – vidéke válogatja – kellemetlen járulékos elemeivel: az otromba szurkolással, a hideg és kényelmetlen ülésekkel, és azzal a ténnyel, hogy a meccs a fogyasztás (evés, ivás) apropója.

Másfelől szeretek a lelátón oldalra fordulva végigtekinteni a sörtől üveges szemű, pályát bámuló nézők gépies szotyolázásán; imádom a zacskóból szájhoz emelés karmunkájának szabálytalan ritmikáját, csodásan hullámzó látványát. 1986-ban a vébén a magyarok nagy zakója után (0:6-os vereség a szovjetektől) után automatikusan a németknek kezdtem el szurkolni hatévesen, már akkor éreztem a magyar focit canossa-járását.

Naiv gyerekként próbálkozom a futballal elméletben és gyakorlatban: VHS-re rögzítem és megtanuljom az 1990-es vébé összes német meccsének a közvetítését (ezt és a rakkolós német csapatokért érzett, mai napig tartó szolidaritását barátai csak perverziónak nevezik), és a grundon iskola után és a nyári szünetben bármikor megtalálható vagyok.

Pallérozódásomhoz hozzátartozik, hogy nagyfiúk egyszer kirúgják a pályáról a Tabán lejtőire afriss Adidas-bőrlabdámat, és sosem találom meg. Az egyik nagyfiú megadja a nevét és telefonszámát, hogy majd kifizeti a kárt, én, az ártatlan gyerek gépiesen felírom, amit cinikusan diktál: Giorgio Armani, 06 90...  

A pálya, ami a grund a suli után, és ahol a Fradi kihelyzett edzései vannak amúgy 1991. augusztusában arra is szolgált, hogy II. János Pál pápa helikoptere leszálljon Ferihegyről, majd a Hősök terére szállítsa a pontifex maximust. Aznap zárva volt a pálya, elég bosszúsak voltak a gyerekek.

Majd kapus leszek (ó mondd, miért?) a zöld-fehéreknél, holott a FTC-hátvéd Telek Manci 3-as mezét őrzöm otthon. Nem mellesleg ez az a korszak, amikor focimezen cigarettamárkákat (West, Symphonia) hirdettek. A nyolcvanas évek fordulóján még földes pályán játszottunk, a szülők simán cigiztek a pálya szélén, ha feldühödtek, begyalogoltak a bírót számonkérni.

Ezen a képen kölcsönmezben (lila!! mint Fradi serdülő!!!) a Népliget salakos/földes pályáján.

45696443_10217451313295733_450652080642719744_o.jpg

Az évek során, mint mondtam, a kapu gyorsabban nőtt, mint ahogy én fejlődtem. Emiatt egy napon kirúgnak, kidobják a ballasztot a léghajóból, remélve, hogy innentől a Fradi serdülő XI-es csapata szárnyalni fog. De addigra már kiábrándult vagyok némileg: az ifimeccsek légköre, az edzők stílusa, a játékostársak nyelvezete, a káromkodó, acsarkodó, önmagukat gyerekükben megvalósító szülők, a megkergetett nyugdíjas bíró, a direkt sérülésokozás mint taktikai elem - mindezek passzivitásra csábítanak, nézőnek a lelátóra.

Hosszú hajnali sorbanállás után jegyet szerzek az egykori presztízséből élő, azt felélő Fradi egyik "sampinyonligás" meccsére. A hisztéria miatt biztonságból a mellemre ragasztom jegyet, szerencsére bejutok, aztán még a vargazolis KEK-korszak meccseire is (Newcastle, stb). Sőt még ott szurkolok az olimpiai válogatottnak az atlantai kijutásért: havas pálya, piros labda, Dombi Tibi folyamatos tizenegyesei. Vicces, hogy a felnőtt válogatott pont akkor volt a valaha legalacsonyabbra rangsorolva a FIFA-nál: 1996. júliusában, 87. hely. A mostani műsorban szereplők jó részéért rajongtam, miatttuk néztem a meccseket.

kepernyofoto_2021-06-08_21_05_19.png

Az a korosztály, amelyik akkor járt a mi meccseinkre, ma már nem meccsre járó - mondta valamelyikük egy interjúban. Én már nem járok meccsre, és a magyar focit, úgyismint NB1 vagy válogatott messze kerülöm. Sikerrel kimutatkoztak nekem az elmúlt évtizedekben, köszönhetően a szakmai és a szurkolói színvolanak, kultúrának. De ezek az én traumáim, és örömmel elfogadom, hogy mások, sokan rajonganak a nemzeti fociért.

Több évtizeden át néztem a nemzeti tizenegy vergődését, a sok szinten (mentalitás, hozzáállás, emberanyag) ócska, romlott hazai focit, tisztelet a kivételnek. Mindez végképp eltántorít a meccslátogatástól. 

Sokáig stadionközelbe sem megyek, csak ha koncertre. Idővel a stadion már nekem a koncerthelyszínt jelenti. Tarka fociemlékeiből élek, és a kétévenkénti nagy tornákon bámulom a világ jobbik felét. Egyszer a kölni Ludwig Múzeumban végignézem újra Harun Farocki művészeti installációját (Deep Play), francia-olasz vébédöntő ipari kameraképeiből összeállított 130 percét, és úgy érzem, megértetek valamit a futball lényegét.

Néha elkap a vágy, mindig lemaradok a Vb, Eb jegyekről. Persze egy ideig még teremfocizgatok, de a sokkal fontosabbá váló futás miatt féltem a lábamat, legfeljebb a gyerekekkel passzolgatok a téren. 

Már nem is tudom klbuszinten, hogy kik hol mit játszanak, de talán nem is érdemes tudni, más érdekel. A segédfogalmaim (politikusok elnökölte csapatok, udvari focipáholyok, értelmetlen pénzszórós stadionépítések kisvárosokban, tragikomikus, bár kétségkívül manapság javuló nemzetközi szereplések) pont elegendők arra, hogy az NB1-et töröljem a szótáramból. A világversenyeket megnézem még, de meccsre elvből nem megyek, a feketepólós, vonulgató B-közép kifejezetten taszító, elidegenít - a futásnak totál más az etikája, világa. Erről is fog szólni ez a beszélgetés.

A fizioterapeutám, aki jópár élvonalbeli focistát is kezel, a lelkemre kötötte az adás előtt, hogy ne alázzam porig a focistákat. Szó sincs róla. Büntetőkörben a foci pentitói és vizsgálóbírója, első rész. A beszélgetésre a helyet a Buda Gourmet Bistro biztosította, köszönet Blaskó Misi étteremvezetőnek és ultrafutónak - hiába, nagy család a futómaffia. 

A Büntetőkörben tehát Kulcsár Katalin, Dombi Tibor, Ferenczi István, Hrutka János és Lisztes Krisztián, 1. rész. A futóeredményeik pedig itt megszemlélhetők:

Become a Patron!

MILYEN PODCASTOKAT HALLGATHATSZ TŐLEM?

Keresd a Spotify, Mixcloud, Anchor streaming platformokon őket.
4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr9716589708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása