futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #40 Futi Spori Foci 2. | Folytatja Kulcsár, Lisztes, Hrutka, Dombi & Ferenczi

2021. július 10. - SimonyiBalázs

x22_foci_eb_fekvo.jpg

Minden felvezetőt, bevezetőt, esszészerű ömlengést elmondtam az első részben, csapjunk is bele a másodikba.

Továbbra is szó lesz az aktív profi karrier utáni sportolásról, futásról. Visszavonulásról és nekikedzésről. Sportoló sporttal vezet le? Miértek, motivációk, mozgáskövetelmények profiként és immár amatőrként, tapasztalatok, mit csinálnának úgy vagy máshogy az utánpótlással, milyen a mai állomány, mi változott. A futás terápiás hatásáról, példaadásról. Beszélünk arról, hogy mennyit futnak a focisták? No és a bírókra vonatkozó fittségi követelményekről. Iramról, nyelvezetről, a legitim szabálytalanságról és sportszerűtlenségről, jutalomról és büntetésről. És persze a vírushelyzet, a bezártság szülte új utakról, hatásáról a sportéletre.

Vendégeinkről bővebben:

Kulcsár Katalin

Talán neki a legnehezebb a dolga bíróként, ha a összevetjük a sportokat: itt a legnagyobb pálya, minden időjárásban meccselnek szabadtéren, itt van a legtöbb szereplő, nincs túl sok gól, hatványozott jelentőségű minden ítélet, VAR ide vagy oda. Mindezt nőként kell csinálnia. Ha azt mondjuk, VB, EB, automatikusan a férfi focira gondolunk. Szóval van némi ellenszél. Katalin bíráskodott sok-sok női meccsen (világversenyek döntőin, elődöntőin), de a táguló világban már a férfi meccseken is fújja a sípot a spori / sporinő: vezetett NB1-es meccset, az NB2-ben rendszeresen.

kulcsar320.jpg

Alapvonali bíró volt például Ferenczi István egyik meccsén is. 2016-ban az IFFHS a világ legjobb női bírójának választotta. Mindenhol bírók veszik körül: párja Kassai Viktor, édesapja pedig szintén játékvezető volt. 14 évesen tette le a hivatalos vizsgát, 2004 óta van a FIFA keretben. Ma már nem divat hátrafele futva edzeni, sokkal inkább a labdához való közellevés a fontos. A bíróknál nincs doppingvizsgálat, viszont komoly edzésterv van, amiről naponta be kell számolni online. Soha nem indult még futóversenyen, de aktív pályafutása után nagyon vágyik maratont futni. Most szerinte karrierje utolsó harmadában van, így hamarosan találkozhatunk vel egy rajtvonalon. 

Dombi Tibor

A legidősebb a társaságban, mégis a legfiatalabbnak tűnik. A Sárrétudvari Bocskatól az Eintracht Frankfurtig nagy utat tett meg, mégis Debrecen városának nagy kedvence maradt, mai is pályaedző ott, és a Sándor-Madar-Dombi trió örök hármasfogat a magyar futballemlékezetben. (Jó kis interjú vele itt.) 35 válogatottsággal rendelkezik, 1. válogatott gólját aznap lőtte, amikor nagykorú lettem, 1998-ban.

Mindig is focista akart lenni, pedig imádott labda nélkül sprintelni. Az atlétikát is kipróbálta gyerekkorában, nyert 100 méteres síkfutó versenyt is. Tán ez magyarázza a legendás elrohanásait, műeséseit, aminek a vége többnyire tizenegyes volt. Mégis, mit tehet a nagyon gyors futballista? Hajrá, tinci-tánci offritmusban, aztán várja, hogy felrúgják. Ezért is ragadt rá az Esőember becenév.

1614336631-temp-gbmbee-20210226-1614-1076-90-zc.jpg

Van húsfeldolgozó képesítése, zenekarban dobol, de a mai napig komolyan fut pályafutása befejeztével. Jó pár félmaratont abszolvált, a legjobbja 1:29. A Kékesre 1:04-gyel futott fel, 3:30 körüli maratonja van, és párosban már 22 óra alatt körbefutotta a Balatont is. Számos beceneve van még: Zombi Tibi, Kicsi, Bombázó, Örökifjú, az Alföld / Hortobágy Gepárdja.

Ferenczi István

Becenevei Nagy Magyar, Big Steve, SztahanoPista, magyar Van Nistelrooy. Igazi vándormadárnak tartott futballista, megfordult török, bolgár, angol, német, magyar klubokban.

Angol csapatával kiejtette a Liverpoolt és Chelseat az FA kupából, és az elődöntőig jutott. 9x volt válogatott, háromévente három meccsekre hívták be.

Gyerekkora óta gyűlöli a vereséget, még társasban is, szerinte vagy nyert vagy nem, de akkor botrány volt. Sokszor ezért engedték nyerni, mert akkor mindenki nyugodt maradt. A futásban megtalálta a nyugalmat, és azt, hogy a nyereség gyakran vereséggel jár, és a vereség sokszor nyereség. A társaságból ő fut a legtöbbet és legkomolyabban: 100 km OB 10. (9h33m), UB 31h51m, BSZM-ek (2018-19-20), Piros85, K80. Emlékszem, a tavalyi Korinthosz 160 után rögtön ment edzést tartani Siófokra. 

zjhktkpturbxy82ytnkmzkzn2y0njhhnti5mmrkztjmogrhmznmodmyzi5wbmeslqmaas0c_c0brpmfzqlzzqgw.png

Erőnléti edzőként hiteles az ember, ha 20h25m-tel finisel 100 mérföldön, nem? Futóíve óvatos, lassú építkezésről és folyamatos fejlődésről tanúskodik. A covid alatt futott Virtuális BSZM-t és ő lett a Privát Ultra Tisza-tó 130 első teljesítője (14h9m). Győr azon részén nőtt fel, aminek pesti megfelelője a nyolcadik kerület. Megtanulta az elnyűhetetlenséget, elengedte az agressziót. Nem csoda, hogy félmaratonja 1:33, maratonja is a3:30-at nyaldossa. 

180599630_2562468303900071_1039930064046750545_n.jpg 

Hrutka János

Ex válogatott futballista, Fradi-hátvéd a BL-korszakból. A vendégek közül ő hagyta abba legkorábban, közel húsz éve. A foci közelében maradt, hisz jelenleg szakkomentátor a Telexnél, sportmenedzser, a footgolf hazai képviselője.

Magyar és német bajnok, 24x válogatott, pedig csak négy éve volt rá, emblematikus szabadrúgásgólokat lőtt a románoknak,

angoloknak

és a litvánoknak a címeres mezben. Pályafutása a Kőbányai Lombiktól az FTC-n, Kaiserslauternen, Eintracht Frankfurton át a Honvédig ível. Sokszor emlékezik meg arról, hogy Felix Magath edzőjükkel - aki műkedvelő ultrafutó volt - mennyit kellett együttfutniuk. Itt éppen alapozáskor tengerparton csinálják ugyanezt a Hertha játékosai (Dárdai, Király).

271495775_465559278269659_2366717459478042186_n.jpg

Tagja volt az 1996-os olimpiai csapatnak, ám pályára nem lépett. Abbahagyta, mert a futball nem hiányzott neki már annyira, új kihívások kellettek, amik eddig nem voltak, mert a sport elvette a lehetőséget sokminden elől. Ma már más dolgok adják a katarzist, nem feltétlen a gól.

hrutka_all.jpg

A futás szeretete a német légiós időkből származik: amikor kikerült a Bundesligába, akkor az erőnléttel nem volt gond csak a sebességgel. A németeknél kikapott egy ultrafutó edzőt, Felix Magathot, aki volt, hogy 90 perc futást vezényelt homokban, és maga is elől futott. Rudi, hisz csak így nevezik, eddig fél tucat félmaratont futott, de inkább edzésmenő szabadidős futó. Azt vallja, napi másfél óra sport bele kell férjen az életbe. Mára összemixelődött a futós, sajtós és focis közösség, ugyanannyi ismerőse van innen-onnan. 

Lisztes Krisztián

Nálam ő a legendás Knézy-közvetítésből égett be, amikor a Grasshopperst verték 3:0-ra Svájcban az első magyar BL-meccsen. Góllal nyitott, majd a reklámtáblát rúgó társát nyugtatta. "Nem kell Ottó, nem kell!" - szinkronizált őt Knézy.

22 év aktív profi pályafutás, 4 német klub, 49 válogatottság, számos gól, olimpiai szereplés, német bajnok.

Beceneve: magyar Pirlo / Messi. Jellegzetes valderrámás bongyor haja minden közvetítésben egyedivé tette megjelenését.

Jelenleg az utánpóltásban dolgozik, kicsit lejjebb csavarta a futás lángját, de abszolvált 7 félmaratont már nagyon egyenleges tempóval, hisz 2:18 és 1:54 között teljesítette őket rendre.

1636191_lisztes1-foto-bsix.jpgA Büntetőkörben továbbra is Kulcsár Katalin jelenleg is aktív játékvezető, és az élsporttól visszavonult, de az amatőr futásba jócskán benne levő egykori labdarúgók, akik egyszerre így négyen sosem játszottak együtt hivatalos mecccsen: Dombi Tibor, Ferenczi István, Hrutka János és Lisztes Krisztián. A beszélgetésre a helyet a Buda Gourmet Bistro biztosította, köszönet Blaskó Misi étteremvezetőnek és ultrafutónak - hiába, nagy család a futómaffia.

kepernyofoto_2021-06-19_23_28_28.png 

Become a Patron!

MILYEN PODCASTOKAT HALLGATHATSZ TŐLEM?

Keresd a Spotify, Mixcloud, Anchor streaming platformokon őket.
4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr8416599106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása