futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Futórezsi // Mennyibe kerül egy edzés?

2021. december 10. - SimonyiBalázs
img-4947.jpg
Ezerszer hallottuk már:
"A futás az egyik legolcsóbb sport. A legkönnyebben űzhető. Egyszerűen hozzáférhető."

Satöbbi. Botcsinálta közgazdászként érdekel a futás beárazása. Na de mennyi is a nagyon olcsó? Mi mibe kerül egy szimpla edzésre vetítve? Mik a járulékos költségek? Meg fogtok lepődni. Persze minden annyit ér, amennyit adnak érte.

Sokan megússzuk a levezetést edzés után, de most aztán nem lehet ellógni. Olyan levezetést kaptok hobbisport-matematikai szempontból, hogy attól kódultok - meg az edzés árától. Sírva fogtok könyörögni egy futókompatibilis Németh Szilárdért, aki rezsibiztosként megpróbál csökkenteni kedves hobbink durva pénzszivattyúján. Mint amikor Escobar pénzkötegekkel fűtött be a családjának a kolumbiai télben. Dehát ahogy a korai (one & only) Edda mondta:

Ahogy élsz, az neked jó. Ahogy élsz, az neked való.

Jöjjön hát a levezetés, aminek a végén - quod erat demonstrandum - megtudhatjuk, hogy van fapados és van borsos árú edzés is egy napra vetítve! A versenyekre való nevezést egyáltalán nem számolom ebben a levezetésben, bár kétségkívül az edzések végpontját, sokszor értelmét jelentik. De kihagyható, hisz lehet futni csak úgy, cél nélkül is. 

A METÓDUS

Vegyünk egy nagy átlagot:  10 kilométert hatperces tempóban, azaz egy órányi tevékenységet.

Heti öt edzéssel számolok, ami lehet, hogy sok/kevés, de a hozzá társított kilométert sem viszem túlzásba. Heti 50 km, kihagyásokkal (betegség, sérülés, kedvhiány) kb. 250 edzés / év.

Nem óradíjat számolok. És pláne nem számolom a kiesett időt mint veszteség, mert feltételezem, hogy ez építő tevékenység (a bevétele az egészség, fejlődés, stb). 

És azt is hiszem, hogy a futni vágyók szabad akaratukból mennek ki  edzeni a szabadba vagy be a terembe (de utóbbi költségvonzatáról később), és nem kötelességből, munkából. Bár ne feledjük: edzők és tanítványok gyakran mondják, hogy X ideje dolgozunk együtt.

A metodikai, logikai és számítási malőröktől tekintsetek el: a számok hasraütős-hályogkovács módszerrel készültek, s nyilván sok aspektust kifelejtettem. Jöhetnek a korrigáló kommentek!

Csak az edzéseket analizáltam, így képzelhetitek milyen összegek jöttek volna ki, ha ideveszem a versenynevezést, utazást, kísérő költségeit, szállást. Ha csak a Budapest Maratont vagy a Félmaraton nézem a versenyszervezők beszámolói alapján, komoly gazdasági tényezőnek számít mindez a fővárosi bevételeket illetően - ha nincs világjárvány.

Még így is elég sokat kellett osztani-szorozni-átlagolni, figyelembe venni minden felső és alsó kilengő értéket Az árazásban is egy átlagot próbáltam megjeleníteni, nyilván lehetnek eltérések különböző ízlések, viszonyok, szokások miatt. 

Például, aki mezítláb fut, annak nyilván nem kell futócipőre költenie, vagy aki Kaliforniában edz, az ritkán visel kesztyűt és meleg cuccokat.

És egy sajnálatos tényezőt, nevezetesen a cuccok gyárilag tervezett elévülését, gonosz módon kiagyalt avulását sem kalkuláltam bele, pedig egy modern Adam Smith így tenne. Nemcsak mert új vásárlásra késztet egy elromlott cucc, de gyakran éppen a garancia idő lejárta után megy tönkre egy kütyü. A selejt bosszúja és / vagy a gyártó trükkje.

És persze mindig lehet faragni a költségeken: fényevés, forrásivás, meztelenfutás.

Három részre bontom a tételeket:

alap,

járulékos

és extra.

Ahogy egy karácsonyfán is vannak kötelezően felaggatandók, ajánlottak és esetleges díszecskék. A haladó futóversenyeken van olyan, hogy összeválogatod a pólót, érmet, tésztapartit, satöbbit az alap nevezési díj mellé. Sőt a leghaladóbbakon már te viszed a bögrét.

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom, a Laza Tízes, a Büntetőkör és a VersenyKözpont ? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

ALAP

Az alapelemek jellemzője, hogy abból a feltevésből indul ki, hogy az otthonodból az utcára kilépve futni kezdesz, hazaérve a hűtő tele (mint valami bőségszaru) enni-innivalóval, a csapból is izó folyik, a fürdővíz ingyen van, és a saját magad által kiötlött edzésterv alapján vagy csak érzésből futottál, de ezen érzés tökéletesen monitorozza tested, és tud minden tempó, pulzus, kalória, távolság és idő adatot. Magyarán nincs órád. 

Azt is gondolom, hogy az extrák közt említett tételek közül párnak alapnak kéne lennie, de korántsem azok sajnos.

RUHA: 25.000 Ft. Nem lehet mindenki Csanya, sőt senki más nem lehet ő (Ő), aki nemhogy hordani, de visszaküldeni sem győzi a kipróbálandó cuccokat a gyártóknak. Beleértendő a kisgatya / tapadós nadrág / szoknya, valamint a zokni, sportmelltartó, és az időjárással járó kiegészítők, mint napszemüveg, sapka, nyaksál, maszk, kabát. Továbbá mindezen cuccok kimosása, teregetése, szárítása és - tejóég! - összehajtogatása is. (Ha valaki vasalja a futócuccait, vagy valakinek ezt elvégzik, nagy mákja van, egyben részvétemet is küldöm.) Főleg az utóbbi tevékenységek emelik az összeget, mert macerásak, áramba, fáradozásba és időbe telik. Ez egy vitatható összeg és az is, hogy meddig hordja egyes futó, de például nyaksálban, technikai pólóban sokan futunk, amit "ingyen" kapunk meg a rajtcsomagokban.

Jómagam még bőven használok olyan atlétatrikót és kabátot, amit 2008-ban vettem fel először. Ciki? Inkább büdös. Ecetes-szódabikarbónás vízben kell kimosni őket. A kuporiak és a kényesek, a vigyázósak és a koptatósak között húzzunk egy átlagot: legyen kétévnyi használat, ruhatárat cipőnél ritkábban cserélünk. Átlagos élethossz két év, tehát 500 darab 10 kilis edzést bír el. » 1 edzés erre eső része = 50 forint

Ezek a srácok még ennyit sem költöttek a cuccra!

411673_336408076411455_1684206250_o.jpg

Gusztos "Petikém" legendás bordó orkánszettjét muszáj ideraknom. Nem spilázta túl, de ez még az instagramos idők előtt volt.

gusztos_macko_nadrag_orkan.jpg

És ha megyünk tovább a színskálán, Hanchee fut 2015-ös Spar Maraton szettjét is betolom. Mindig az a film jut eszembe, amiben a teflonember volt vagy láthatatlan ember - talán Chevy Chase.

hanka_ub_spartathlon_ruhaja.jpg

CIPŐ: 30.000 Ft. Ne nyissuk meg a mezítlábas futás dossziét! Ne pipifaxoskodjunk, hogy egy Hoka vagy egy Nike mennyi, én ennél többet nem vagyok hajlandó cipőért kiadni, veszem a régi modellt vagy a mérethiányos nőit. Sőt én nem pronálósat veszek (beépített támasztás). hanem félévente csináltatok egy lúdtalpbetétet (ez 17.000 forint), de most ez sem számolom bele.

Lesztek szívesek mindennel egyetérteni, legyen ez a NER 2.0, a Nemazébloggal való Együttműködés Rendszere. A cipő élethosszát 1200 km-ben határoztam meg. Ez 120 darab 10 km-es edzést bír el. » 1 edzés erre eső része = 250 forint

Update! Egy leleményes olvasó írta: 

Én anno a cipőt mikor megvettem és vissz�sztottam 1000-1200 km-el, akkor szembesü�em vele, hogy drágább a futócipővel 1 km� menni mint autóval és benzint tankolni.�� És akkor még csak a cipőt számoltam:)

Egy két évvel ezelőtti szettem. A Speedben 1:16-os félmarit, a Nike-ban 7:56-os 100km-t, a Szakonyiban (Saucony) 5. helyes Spartathlont futottam.

img_7787_2.jpg

Ez pedig Bogár Janié 10 éve az UB-n.

1634031105-temp-bdlaka_cikktorzs_1x.jpg

OK, eddig nem haltunk bele, de most jön a java. Írhatnám, hogy jönnek az opcionális dolgok és kiegészítők, hiszen ha a futást igénytelen sportnak vesszük, akkor minden opcionális. Csakhogy ezek nagy részét - hacsak nem vagyunk minimalisták, ortodox fundamentalisták vagy fakírok - valóban használjuk, igénybe vesszük. Manapság ezek már erősen az alapelemek felé tartanak, és a jövőben egy csodálatos ozmózisban egyesülnek majd. Most még különszedem őket.

JÁRULÉKOS ELEMEK

ÓRA: 100.000 Ft. Kompromisszumos átlagár ez, hiszen kilenghet le-fel, gondoljunk a 200 ezres csúcsmodellekre, vagy akár az én öreg Casio kvarcórám, ami egyet tud: mutatja az időt, s ez nem elhanyagolható. Hacsak oda nem csapjuk valahova, el nem lopják, és az aksi, pulzuspánt is a megszokott módon amortizálódik, akkor négy év alatt ezek az órák elfáradnak. Négy év az 1000 edzés alkalom. » 1 edzés erre eső része = 100 forint

Ha itt feltenném a kérdést, nem vagyok benne biztos, hogy mindenki azt válaszolna, hogy adna egy 100 forintos érmét minden edzés előtt egy kölcsönzőnek, hogy órát kaphasson. Fel is teszem! Tehát a kérdés nem az, hogy vennél és horadnál-e egy százezres órát, hanem hogy minden edzésen adnál-e 100 forintot egy edzésmérő óráért.

KÜTYÜK: 200.000 Ft. Durva összeg, de egy kalap alá ide vettem minden "köldökzsinórt", amivel a futó a világhoz és a mérhetőséghez  vagy a tájékozódáshoz kapcsolódik, annak ellenére, hogy sokan épp azt mondják, hogy azért mennek ki futni, hogy maguk mögött hagyják a világot, és kiszellőztessék a fejüket. Ide tartozik a fejlámpa, mobiltelefon, az mp3-lejátszó, fülhallgató, sőt az otthoni számítógép is, amivel az óra és a telefon adatait le-föl tölti a futó. Az előbb említett óra amortizációját alapul véve négy év az 1000 edzés alkalom. » 1 edzés erre eső része = 200 forint

EDZŐ: 20.000 Ft / hó. Nyilván vannak, akiket olcsóbban, vagy szívességből edzenek, vagy jelképes összegért, vagy sztáredzők istállóiban illetve "sztáredzők" "istállóiban" akár még többért. Tényleg, jól hangzana: Simonyi Team, vagy Grupetto Balázska, netán Nem Azé Aki Foot. Heti öt edzésnappal számolva 20 ilyen-olyan hosszúságú edzést tartalmaz a csomag. A kezdőknél lehet 30-40 perc is, a haladóknál, krémnél akár 2-4 óra is. 1 edzés erre eső része = 1000 forint

Itt egy pillanatra megállok.

Tudom, hogy jópáran kifizetnek 20-40 ezer forintot / hó edzőre. Az évi 250-500 ezer forint. Szerintem közülük sokan a gyereküknek nem fizetnek ennyit havi különórára. Nagyon fura ez. És akkor még a lent-fent sorolt költségek, plusz versenynevezés, satöbbi. Miközben 9500 Ft egy évre a teljes körű budapesti könyvtárhasználat, azaz ha minden fővárosi könyvtárba beiratkozol. A BUBI pedig 5000/év vagy havi 500! Vagy kombinált bérlet felnőtt futóbiciklire?

cipos_bringa_2.jpg

FRISSÍTŐK / TÁPOK: 600 Ft. Egy kalap alá veszek bármilyen zselét, izót, szeletet, nyamnyamot, pirulát, vitamint, sót és savat, amit edzés előtt-közben-után, kifejezetten az edzéshez kapcsolódóan tol magába a futó. (Ha már só, lásd lejjeb a keretest. Durva, hogy 3-4 ezer forintokért is árulnak sportsót, azaz felszentelt nátrium-kloridot, csak mert kapszulába préselik némi vitaminnak. A Meki-só jó megoldás (lásd később a keretest), csak a papírtasak könnyen bepállik. És akkor a régi vicc a Dallas utáni kutyakajás reklám alapján (1980-as korosztály érti):

- Hé, Ray, pállik a szád.

- Dehogy pállik.

- Pedig Ray, páll!

Edzésszempontból nem érdekelnek a skála végpontján levő fényevők és puristák, ahogy a másik végponton levő a G.I. Joe-nak és Janetnek felfegyverzett, telitárazott övvel, hátizsákkal, hat napi tartalékkal útraindulók sem. Ez a 600 forint kábé másfél zselényi összeg, ebbe még akár egy fél proteinszelet is befér edzés végén és/vagy pár aminotabletta. 

Ha magamból indulok ki, nincsenek igazán ilyen költségeim edzésen. Néha iszom egy plusztablettát edzés előtt vagy után, nyáron pedig egy gumiflaskányi, porból bekevert izót viszek magammal. Zselét legfeljebb hosszúra (90+ perc). Tudom, hogy sokan "gyakorolják" a frissítést, szoktatják a gyomrukat hozzá, próbálgatnak termékeket, amikből messzemenő következtetéseket akarnak levonni, hogy tűző napon 2 órányi futással működik, akkor majd 30 órányival is fog. Hah! Eh! Ah! Sok sikert! Gyomorproblémákra mindig divatos hivatkozni. » 1 edzés erre eső része = 600 forint

Olyanok maradtak még, amiket vagy véleményes beleszámolni, vagy még inkább emberspecifikusabb, mint az eddigiek. Nem is lehet klasszikusan hozzáadni összességében a fentiekhez, legfeljebb válogatni közülük, és a "kosárba" rakni. Van, amit megbecsülni is nehéz. Tehát ezek mindig opcionálisak, és a legritkább esetben fordul elő, hogy valaki mindent használ belőlük.

IT'S SHOWTIME, FOLKS!
Sótájm. Megvan ugye mindenkinek az All that jazz (Mindhalálig zene) klasszikus montázsa?

A minap bementem a Decathlonba, versenyre pakoltam össze otthon, és elfogyott a sótabim. Korábban gyorsétteremből maradt zacskózott sót használtam, csak az néha verejtékes lett. Nos, az áruházban elborzadva láttam az aptoniás cuccnak - ami a gazdaságos saját márkás terméke a népsport áruháznak. Tudom, hogy van benne némi magnézium, B+C vitamin, de demagóg módon össze kell hasonlítanom a konyhasóval.
futo_so.jpg
A száraz számok: Aptonia » a kiszerelés 82 gramm = 3490 Ft, azaz 1kg 42560 Ft. Konyhasó » 1 kg 75 ft »» 567x drágább. Az aptoniás 2 (két) kapszulánként ezt tartalmazza:
Chlorides: 496.5mg (62%)*
Potassium: 300 mg (15%)*
Sodium: 236mg
Magnesium: 56.3 mg (15%)*
Vitamin B1: 0.17 mg (15%)*
Vitamin B6: 0.21 mg (15%)*
Vitamin C: 12mg (15%)*
Alapesetben nátrium klorid van a konyhasóban, tehát sodium & clorid. A jódozott sóban kálium-jodid is, tehát némi potassium is. A jódozott só 220 forint körül van. A sótabi ilyen felárazása számomra egy brutális rejtély és egyben daylight robbery, kizárt, hogy a kapszulázás ennyivel dobná meg. Hisz a vajákos dr. (Dr.?) Lenkeinél 995 forint a kapszulás só adalékok nélkül. Tanulság: A szenvedésért szenvedni kell, akár a pénztárcánkkal. Szóval nem a közbeszerzések vannak túlárazva, hanem a só. És akkor jöhet a hitelkártyás jelmondat a sóra, vízre, levegőre: priceless. Bye bye life, bye bye happiness! Hello loneliness, I think I'm gonna die.

EXTRÁK

AUDIO ÉLMÉNY: Zenehallgatás, netán jó kis futós podcast hallgatásával ütjük el az edzésidőt gyakran. Ahhoz, hogy ne szakítsa félbe folyton reklám, előfizetés, netán patronálás szükséges. Sőt a telefonnak is van amortizációja, pláne ha rajta még egy edzésprogram appot is futtatunk. Ha 1500 forintos havídíjjal számolunk, akkor 1 edzés erre eső része = 75 forint.

EDZŐTEREM: 1000 Ft. Ha valaki télen finnyás, fázós, netán szereti, ha nem ő futtatja az utat, hanem az út fut a lába alatt, vagy csak szocializálódni vágyik egy fitneszteremben, akkor bizony kicsenget egy belépőt. (Apropó, itt egy jó cikk a futópad elődjéről, a taposómalomról, ami egy lépcsős mókuskerék volt. Nyaranta napi tíz, telente hét órát lépcsőzniük az elítélteknek!) Jó esetben a futópadozás mellé tusolni és szaunázni is tud, így az öltözőbérlést és az élvezeti wellnesst is letudja.  » 1 edzés erre eső része = 1000 forint

BÉRLÉS: 500 Ft. Nyilván, aki edzőterembe megy, annak ez nem felszámítandó, hisz ott beleértik a belépőbe. Ez az átlagösszeg fedezheti a tusolóval elláttott zárható öltözőszekrény bérlését (a MAC-nál ez 1000 Forint, és futhatsz a 400-as pályáján is, vagy a Sziget rekortánján is, ami amúgyis az iparűzési adódból tartanak fenn, már ha és egyáltalán), vagy a helyi rekortános pályakomplexumok belépőjét, amit egy ideális világban ingyen, állampolgári jogon lehetne-kéne használni. De a nem ideálisban a portással okosba' megoldva egy csúsztatott kétszázassal lejjebb tornázható ez az ár. » 1 edzés erre eső része = 500 forint

Szerintetek ő költ a fentiekre? Nem, mert meztéláb utazik.

covers_133287_1.jpg

UTAZÁS: 2000 Ft. Ez a legtámadhatóbb tétel. Kinek mennyit ér meg az életéből egy óra, akár magának, akár másnak, ki hova jut el egy óra alatt, milyen járművel? Mindez lutri. Vettem 2 buszjegy árát és egy alacsony óradíjat, merthogy az igaz, hogy az utazás még nem edzés, de azért annak passzív része, és sokaknak nem lehetne edzése sem, ha nem utazna el tömegközlekedéssel vagy autóval egy pályához, erdőhöz, parkhoz, edzőteremhez. Szóval ennek bizony nemcsak ára, hanem óradíja is van. És ez csak áttételesen a futás része, de sokkal inkább a hozzáférésé.  » 1 edzés erre eső része = 2000 forint

MASSZÁZS: 6000 forintos alkalmi árral és havi 20 edzéssel számoltam ugye, és talán (remélhetőleg) havonta egyszer azért elmegyünk masszőrhöz átlagban. Bizonyos szinten masszőrhöz járni alap, de a futótömegeknek inkább extra. Ha én gazdag lennék... akkor nem sofőröm lenne, hanem egy masszőröm a háznál bármikorra. » 1 edzés erre eső része = 300 forint

REGENERÁCIÓS ESZKÖZÖK: 15000 Ft. Ennyibe kerülnek összevéve, és a kopással, nyírással számolva százszor azért lehet őket használni, és minden edzés elején és végén ajánlott őket megdolgozni. Pár praktikus eszközzel az élelmes futó valamelyest kiválthatja a masszőrt, már ha tudja jól használni a hengert, triggerlabdát, elasztikus kötele, pilates labdát.

De ha nem váltja ki, akkor egyszer megveszi és remélhetőleg sűrűn, sokáig használja őket. Bár nemrég nyílt ketté a talpam alatt egy kutyacsont alakú trigger labda, egy hónap használat után. Én egy PVC-csővel hengerezem, ami filléres tétel, és még ezt is ajándékba kaptam a fizioterapeutámtól, miután panaszkodtam, hogy már nem érzem a bolti hengereket. Nos a filléres PVC cső kemény, de egy idő után azt is lehet gyarmatosítani. Az eszközök átlagos élethossza legyen két év, tehát 500 darab 10 kilis edzést bír el » 1 edzés erre eső része = 150 forint

HI-TECH CUCCOK OTTHON: ez lehet egy saját futópad vagy egy Compex-izomstimulátor pakk. Nem írok árat, sok százezres tétel is lehet, már túl szélsőséges.

FIZIOTERÁPIA: 6000 Ft alkalmanként és óránként középáron számolva. Havi 20 edzést osztok le a 6000 forinttal, mert azért egyszer muszáj, kétszer pedig ajánlott elmenni fizioterápiára, de leginkább hetente. Mielőtt késő lesz, lesérülünk, és a jól hangzó fizioterápia helyett gyógytornának leszünk kénytelenek hívni. » 1 edzés erre eső része = 300 forint

És mindez még nem is drága, hisz a megelőzés mindig olcsóbb. A következő paradoxon dacára is: ha gyógytornára járok sérülés esetén, akkor azért költök, hogy futhassak. Szemellenzős gazdasági szempontból persze olcsóbb nem futni. 

De ez csak matekmágia, és egyben a paradoxon feloldása: ugyanis ha sérült vagyok, persze nem költök magára a futásra, legfeljebb a lehetőségére, hogy egyszer futhassak. Elkezdek költeni a bajom megoldására (gyógyszerek, terapeuták, módszerek), miközben továbbra sem futok. 

Rosszabbodik a kedélyem, közérzetem, elszalad a súlyom, gyengül a testem és elmém, hosszútávon az életkilátásaim romlanak, munkaképességem, stressztűrésből és -levezetésből elégtelent kapok, egyszóval gyorsabban hanyatlok, és ez betegséghez, a munkából kieséshez vezet, ami további negatív spirálokat keletkeztet.

Innen már csak egy lépés az a valódi paradoxon, hogy vannak olyanok, akik azért futnak (edzésen), hogy futhassanak egy olyan futáson (mondjuk Ultra Trail Hungary vagy UB), amivel jogot szereznek hogy egy másik futáson (UTMB vagy Spartathlon) részt vegyenek. 

Vagy azok, akik azért futnak, hogy ne legyenek depressziósak, de épp azért lesz depressziós, mert túl sokat fut, és mégsem tud elfutni a depressziója, önmarcangolása, lelkiismeretfurdalása elől, emiatt még depisebb lesz, még többet fut, és már a futása miatt is lelkiismeretfurdalása van..

Na és mi a helyzet a keresztedzéssel? Ez már nem a futóedzés része, hanem a helyettesítése.

KERESZTEDZÉS: 2500 Ft. Egy hasonló méretű számítgatás kéne, mint a fent levezetett, ahhoz, hogy kiderítsük egy bringaedzés, jóga vagy egy úszás költségeit. Felületes leszek. Tán az úszás és a jóga a legegyszerűbb, így egy közepes árú belépőt vettem alapul. Figyelem, ez nem adódik hozzá a futáshoz, hanem éppen csereszabatos vele. » 1 edzés, ha a futóedzést váltjuk ki vele = 2500 forint

marathon-runner-wtf-gif-1095867_1.gifTöbb ötletem nem volt, több nótát nem tudok, akárcsak Lusta Dick a vízesés szélén.

Alámerültünk a témában, és jön a summázat.

ÖSSZESSÉGÉBEN A SZALDÓ:

 

 

 

ALAP

50 + 250 = 300 Ft /edzés

JÁRULÉKOS

100 + 200 + 1000 + 600 = 1900 Ft /edzés

EXTRA

75 + 1000 vagy 500 + 2000 + 300 + 150 + 300 = 3825 vagy 3325 Ft / edzés

SUMMÁZAT

Talán a leggyakoribb képlet az ALAP + JÁRULÉKOS együttállása, amiből 1-2 tétel lehúzható személyspecifikusan. Így egy edzés kb. 1500-2000 Forintra jön ki. Ezzel szemben a kakukktojás (keresztedzés) ára 2500 Ft / edzés.

Az EXTRÁK még megdobhatják rendesen: ha a durva tételeket nem számolom (az utazást és az edzőtermet), akkor még 825 forinttal drágul az edzést. 3025 Ft / edzés. Ez egy mozijegy, egy jobbféle kilós hús, három kézműves sör ára.

Szóval ez volna a költségvonzata a futásnak - mind materiálisan, mind számosítható immaterialitásban. És ehhez nem számoltam hozzá, hogy még egy net előfizetés is kellett, hogy ezt megtudd innen, plusz a gépnek a rezsije, amin olvasod.

Quod erat demonstrandum. Jó edzéskonzumálást! 

De mielőtt búcsúznék, még egy aspektus, ezúttal elhagyva az edzést. A verseny-kilométerdíj. Nálam évek óta ökölszabály, hogy csak olyanra megyek, ahol a verseny több ideig tart, mint az oda-vissza út. De érdemes megvizsgálni ár-érték arányból, mármint hossz/érték arányból. 

Például

Ultra Milano-San Remo 2024: 280 km, nevezés 200 euro. (igaz, itt csekkpont elvétve van, kaját és kísérőt vinni kell). 0.71 euro / km

Spartathlon 2024: 246 km, 900 euro. 3.66 euro / km

UB 2024: 211km, 47.000 forint (középárral számolva), azaz 117.5 euro. 0.55 euro / km

Pavlos darazsas versenye Kinouriában: 51km 50 euro. 0.98 euro / km.

A Spartathlon 6.65x drágább.

Nem elemzem tovább, sok buktató van: egy verseny tartalmazza-e a hotelt, transzfert, milyen felhozatalú a frissítőasztal, stb. Meg kell találni a hasonló kínálatú versenyeket, amiknek a paraméterei azonosak, de az áruk és / vagy a hosszuk különbözik. Péládul: versenyek, amik a futás lehetőségén kívül nem adnak semmit. Gondolatkísérletnek mindenesetre érdemes.

És aki egy amerikai budget-összegzésre kíváncsi, klikk ide.

foci.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr4014598542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2021.12.11. 15:07:39

Na neeeeee. :) Durvan el van szamolva, egyes tételek elhagyhatóak.

baalint1 2021.12.11. 15:58:39

20k felett még soha nem vettem futócipő, márkásakat leárazva veszem, nem mikor kell, hanem mikor nagy leárazás van, de Decathlonos Kiprun cipőket is általában leárazáskor. És nem 1200 km-ig használom, hanem 2000-ig. A rajtam lévő ruha összesen talán 10 ezerbe kerülhetett. Futás közbeni energiapótlás csak versenyen, edzésen 30 km felett sem látom értelmét. Órából Polar M430 bőven megtette, most a 36 ezer Ft-os Coros gyártotta Kiprun GPS 500-ra váltottam, barométert leszámítva mindent tud, amit kell. Telefont külön nem futásért vettem, de van még külső pulzusmérőm téli résztávozásra. Jópár dolog nem kell a felsoroltakból.

Amúgy jó cikk.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2021.12.12. 07:11:09

Nálam 25K a lélektani hát cipőnél, így 100 km körül kezdem el veszettül nézni az akciós régebbi cipőket, black fridayt, karácsonyi akciókat, így pl 2 éve 20000ért vettem a nike.comról stabil csukát. A két legutóbbit FB marketplaceről szereztem be 20 és 25Kért, eredeti, gyári, bontatlan, boltok kifutó terméke lehet szürke értékesítésben.

Az számítógépet, telefont én nem venném bele, mindenkinek van amúgy is. Órára szerintem kiad egy régebb óta futó többet is, mert a legalapabb trackes garmin 245 is 100Król indul. (ami egyébként elég a futók 99%nak,de vhogy mégis sok 200K fölötti órát látok)
süti beállítások módosítása