futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

IZZÓSZTÁR #29 Litkai Gergely

2022. október 13. - SimonyiBalázs

litkai_fekvo_x.jpg

  • Azért jár gyógytornára, hogy járhasson gyógytornára.
  • Szeretne egyszer teljesítménytúrát közvetíteni lefojtott kommentátorhangon.
  • Ijesztő, ha a túrázáskor magadra maradsz a gondolataiddal.

Csak pár gondolat Geritől, de ez csalóka.

Életmódváltásról, túrázásról, Téli Mátra XL-ről, 135 kilométeres jótékonysági gyaloglásról, teljesítménytúrázásról és abba bele-belefutásról akartunk beszélgetni, de hamar félrement, nem bántuk. A blog keretei is tágulnak, a futás, sport, mozgás témakörökbe és határterületeibe sok belefér.

Gerinek - a podcast megjelenéséhez viszonyítva - jövő szerdán, október 19-én lesz 46 éves, múlt hét szombaton volt a Kéktúrázás napja (megint teljesítette az 53 kilis balatoni Kéktúra-szakaszt), szóval pont ide kell ennek az adásnak ékelődnie.

Van már évgyűrűje tehát 46, van Karinthy- és házassági gyűrűje is.

A Manuel Neuer-hasonmásverseny biztos befutója.

A műsorban felbukkan Rousseau, Thoreau, Wohlleben. Jönnek az olyan bezsongító szavak, mint a zöld energia, komposztálás, erdővédelem, biodiverzitás, erdőtársulás, élőhelyek változása, CO2 kibocsátás, otthoni hulladékmenedzsment és persze a klímaapokalipszis. 

A túrázás és az ott látott aszály döbbentette rá Gerit hét éve, hogy foglalkozni kell - neki és nekünk is - a fenntarthatósággal és környezetvédelemmel. Az adásban a kirándulástól a drasztikus változásokig és az azt lekövető-megelőző váltásokig, életátszervezésig jutottunk.

Kiderül, hogy:

- Miért nem lesz politikus?

- Milyen szemléletváltás és gyakorlatok kellenek, ráadásul önkéntes alapon, hogy megússzuk a kataklizmákat?

- Miért a vidék a jövő záloga?

- Miért tartozunk felelősséggel és mi köze ennek a túrázáshoz?

Nagyon jó hallgatni ezt a nagy, nyugodt, humoros és okos embert a példaadásról és felelősségről, mert hiteles. A két legintelligensebb ember közé tartozik, akit ismerek, és nem én vagyok a másik.

És legalább 30 éve ismerem, rengeteget drámajátékoztunk fiatalon, aztán én mentem a színház és a film, ő a jogászkodás majd a standup felé.

Pályáink találkoztak újságíróként, évekig egy olyan lapnál is dolgoztunk, aminek le sem merem itt írni a nevét, de jó társaság, vicces munka volt, szó szerint. Valahol innen indult a Dumaszínház, ennek több, mint 15 éve.

img_1722x.jpg

Geri négy éve nem repül, a "15 perces város" életmodellt követi, környezettudatosan él. Mindezt nem pátoszosan vagy magamutogatva teszi. De nem titkolja, hogy akár üzleti, akár privátbeszélgetéseiben próbálja erre vinni a tematikát.

A Dumaszínház és egyéb elfoglaltságai mellett  túravezető tanfolyamot végez apja nyomdokain haladva, nemrég tett fafelismerés vizsgát. 

A Bookline zöld podcastját vezeti, nemrég nyitott a Mátrában Parádsasváron egy vendégházat (lehet menni futótáborozni 800 méterre!), támogatja a Démétér házat, ahol csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek lábadoznak.

Nemrég a Fertő-tó megvédése kapcsán láthattuk, hogy a humornak és felkészültségnek milyen ereje van.

Most mutatják be a Túlzás c. estjét, ami világunk elnagyolt, eltúlzott dolgairól szól, például hogy a biomasszának a Földön 0,01%-át tesszük ki, mégis mi okozzuk a természeti károk majdnem 100%-át. 

Csak két mai hír:

1) A vadon élő állatpopuláció 70%-a kipusztult 1970 óta

A tudomány, a katasztrofális előrejelzések, a szenvedélyes beszédek és ígéretek, az égő erdők, a víz alá került országok, a rekordhőmérséklet és a kitelepített milliók ellenére a világ vezetői továbbra is hátradőlve nézik, ahogy a szemünk előtt ég a világ. Az éghajlati és természeti válság nem valami távoli fenyegetés, amit unokáink a még fel nem fedezett technológiával fognak megoldani.

2) „Bizonyos mozgalmak” megpróbálják kisajátítani és „szexi, trendi politikai termékké" tenni a környezetvédelmet - mondta a magyar külügyminiszter.

Politikailag vagy ideológiailag nem lehet fűteni és főzni.

Hja, ez egy olyan világ, hogy a CO2 kibocsátási kvótákat az országok úgy adják-veszik, mint egykor a templomoknál a búcsúcédulákat.

A teljes, 2 órás adás csak a patronálóknak érhető el.

Become a Patron! 

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr7117953566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása