futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

"Sacikám, game over" - NINCS RÁ SZÓ #8

2023. február 07. - SimonyiBalázs

kepernyofoto_2023-02-07_13_09_58.png

Mint ismeretes, új podcastsorozatomban a 24.hu-n közismert alkotókkal, ismert emberekkel, civilekkel, orvosokkal, hospice szakemberekkel beszélgetek elengedésről, búcsúról, gyászról. Egyszóval: a halálról.

Offtopic, de mégis ontopic ez a poszt, mert a 8. adásban Monspart Sarolta és férje, Feledy Péter szerepelnek. Saci a 2020-as nagyinterjúból bejátszva, Péter élőben.A felvétel 2022 áprilisában készült.

Ebbe a posztba azokat a képeket hoztam el, amiket azóta osztott meg velem Feledy Péter, és nem szerepelnek a korábbi Monspart-interjú posztokban.

Emlékeztetőül a nagy életútinterjú 2020-ból:

1. rész posztja rengeteg képpel, archív dokumentummal, edzéstervvel

2. rész posztja szintén rengeteg képpel, izgalmas anyaggal

2020-ban Saci, 2022-ben Péter nézett ki az Ignotus utcai ház teraszán.

1.jpg

2020-ban Feledy Péter hozta a kávét. Most is ő hozta, pedig Saci lett volna soron. De őt, mosolyát, kereplőjét, noszogatását már a Sziget futóköre és százezrek emlékezete őrzi.

2_2.jpg

3.JPG

Budapest talán legértékesebb és legszebb részét, a Margitszigetet kerülő futókört nemrég róla nevezték el. Volt ő az amatőr futás nagyasszonya, Nemzet Sportolója, a Nemzet Szurkolója, de leginkább a Nemzet Sacija.

4.jpg

Mielőtt a Szigetkört elneveztlk volna Saciról, volt egy ilyen ötletünk is:

5_1.jpg

6.jpg

Saci sírja a Farkasréti temetőben.7_2.jpg

8.jpg

A szoba a Magyar Hospice Alapítvány házában. Itt hunyt el Saci.

9_1.jpg

A képen az a kereplő, aminek a fotója nem ért oda időben hozzá.

img_3312_1.jpg

A képekkel megyek vissza időrendben, a szöveggel előre.

A 24.hu-n futó podcastomban beszélünk egy brutálisan közölt orvosi leletről, utolsó autóútról, egy utoljára megsimogatott arcról. Saci búcsúleveléről.

10_1.jpg

Feledy Péter megható nyíltsággal, melankóliával és humorral mesél meghatározó halálélményeiről, a halál kérlelhetetlen végletességéről, ami megszakította a negyven év házasságot Sacival.

Felkelek reggel, nézem az ágyát - üres. Este megyek lefeküdni, üres. Nincs kivel megbeszélni semmit. Nincs feladatod. Az egyedüllét rémes. Ha nem kényszerítem magam, hogy menjek el, akkor napokig nem beszélek senkivel. A társ – hopp – elszáll, egyedül maradsz.

11_1.JPG

12_1.JPG

13_1.JPG

14_1.JPG

16_2.JPG

Engem a vallásosság nem ragadott meg. Az nekem kevés, amivel a vallás bíztat, amit ígér, hogy majd egyszer találkozhatunk. Távolinak, elérhetetlennek tűnik. Nem vigasztal.

17.jpg

Ezt a mondatot életemben nem felejtem el: „ha élve akarod látni, azonnal gyere haza!”

18.JPG

Egyik kedvenc futós képem, nemcsak Saciról, hanem ánblokk. A megsérült emulzió a filmnegatívon, vagy az elégett fotópapír még misztikusabbá teszi.

19_1.jpg

A Kezdőkör c. műsor, amiben megismerkedtek Saci és Péter.

20.jpg

Feledy Péter épp február elején lett 80 éves. Ismert újságíró, rádió és tévériporter volt. Ahogy manapság mondják: az első hazai influenszerek egyike. Jogászként végzett, majd ügyészként dolgozott. 1971-ben megnyerte a Riporter Kerestetiket, utána a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban készített műsorokat.

img_8858.jpg

Rengeteg műsor kötődik a nevéhez, politikai viták moderálása, miniszterelnöki interjúk, vagy éppen a Nagy Imre-újratemetés közvetítése. Csak pár cím: Aktuális, Záróra, Kezdőkör, Párbeszéd, s talán ezt ismerik a legtöbben - Ablak.

0f4864eaae66c96c1436e2c5d31d8b36_big.jpg

Pár éve jelent meg a Napropó című kötete, amiben különböző cikkeket, forrásokat, és még sok más műfajú írást tesz naptári napok sorrendjében, és így ad képet a modern kori Magyarország az elmúlt 150 év történetéről. Tanulságos, olvasmányos, bárhol felüthető.

feledy2.jpg

A halálnak ez a végletessége, és az, hogy ott tényleg lezárul valami, az ezzel való szembesülés, ez a „soha többet”, ez egy új valami az ember életében. Hogy egy közel álló, nagyon fontos emberrel nem tud kommunikálni, nem látja, nem kap tőle semmit, nem tud adni neki semmit.

Beszélünk az özvegyi magányról és arról a többéves tortúráról, aminek a végén Saci egy tudatos vállalás keretében úgy döntött, hogy hospice-ban fejezi be az életét.  Milyen volt az odavezető út, hogyan élte meg Péter Saci halálát, és mit tudunk ebből mi elvinni?
Tisztában volt a helyzetével. Nem én vetettem fel, hanem ő, hogy menjen hospice-ba. Élt benne a remény, hogy még kijöhet kicsit felerősítve. De ennek nem adott hangot, felém sem. Vagy kímélni akart, vagy a saját ügyének tartotta.

A hospice intézményrendszere évtizedekkel ezelőtt azért jött létre, hogy a nem gyógyítható, daganatos betegek fájdalmát csillapítsa, a méltóságukat az utolsó pillanatig segítse megőrizni, és a hozzátartozóknak lelki támogatást nyújtson. Teszi mindez térítésmentesen, túlnyomórészt adományokból.

Ha megérintett az adás és segítenél akár támogatással, akár önkéntes munkával, akkor keresd a Magyar Hospice Alapítványt. www.hospicehaz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr5618043394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása