futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

542 km hömpölygés | Dél-Dunántúli Kéktúra futva

2024. szeptember 20. - SimonyiBalázs

ddk_fekvo.jpg

44 éves lettem én,

újra terepszemlén,

ejnye-

bejnye.

 

Ajándék, mellyel meglepem

egy erdőszéli szegleten

magam

magam.

Az adás teljes hosszában csak a Patreonon elérhető. Légy mecénás!

Sokképes poszt és tartalmi leírás lejjebb, ez pedig az előzetes:

Mivel a Nemzeti Filmintézet még mindig, öt hónapja  - időn túli szabaddobás, ki nem kényszerített hiba - kotlik a leadott 10 részes vágatunk first cutja (azaz első vágat, ezek után készülne el a rendes) felett --- hiába, jó munkához idő kell --- gondoltam, nyáron akkor nekiállok a Kékkör sorozat 2. szezonját előkészíteni. 

Fogalmam sincs, mikor kerül valamelyik közszolgálati csatornára - ha van még közszolgálat, a magam részéről azt teszem - mert csak utána lesz streaming platformon. Remélhetőleg még 2024 telén.

Az első szezonban az Országos Kéktúrán megyek végig (erről itt írtam, beszéltem két részben: első, második), a következőben az Alföldi Kéktúrán (AK) és a Dél-Dunántúli Kéktúrán (DDK).

Ez adja ki a Kékkör 2550 kilométerét, aminek a 2/3-a már abszolválva. Már csak a világos kék nyomvonal van hátra.

okk.jpg

Az AK 868 km, a DDK 542 km, ezt láttam bevállalhatónak egy gyors nyári lezavarással, országbérlettel (mármint a túra kezdőpontjaihoz és végpontjaitól elutazáshoz, amúgy egy szuper dolog), idő- és erőmenedzsmenntel.

Ráadásul engem a kalandok, a privát futások sokkal-sokkal jobban érdekelnek, mint bármely versenytípus, pláne körözgetés X napon át.

Végül 9 izgalmas nap alatt jártam végig. Nekem a DDK-t úgy "pitchelték" korábban, hogy ez más és talán szebb, mint az OKT. Mindenesetre rövidebb. Nincsenek nagy szintek, de folyamatos hullámzás, dimbesség, dombosság, hömpölygés az út.

Nem egyben futottam, hanem többnapos részletekben, nem rekord, nem is annak indult, és nem tudom, hogy egyáltalán van-e DDK-rekord. Szerintem 6-7 nap alatt le lehet futni, ha csak azzal foglalkozik az ember.

ke_pernyo_foto_2024-09-15_23_05_20.png

Éééés... ilyen se volt még a műsor történetében. Ugyanis akit a részletek érdekelnek - túrázó, futó, kalandor és aki csak kimozdulna a mindennapi életből - hallgassa meg az IzzóSztárban a megszeppent interjúalanyt, akit az alkalmilag felkért, csodásan rögtönző, parádésan beugró riporter, műsorvezető (Addig jó, míg Kádár él, Anno Budapest) egykori underground művész, ellenzéki akcionista, Pálinkás Szüts Róbert beszéltet. 

Akivel már korábban többször volt oda-vissza interjúnk: a Runner's Worldben, a Reggeli személyben, vagy épp az Izzósztárban (1. és 2. rész).

És Robihoz híven sokszor sokfele asszociálunk, elkalandozunk szabadszájúan, ebben persze partner vagyok. Szóba kerül a nordic walking botozás, a futócipő árakon sopánkodás, a bringasisak viselésének fontossága, pár katonasztori, a börtönépítés és AI kapcsolata, tanulmány a kőművesek részegségéről. Gyerekek előtt azért szordínósan hallgassátok.

Become a member!

Beszélünk arról, hogy milyen volt ez a vidékjárás, hol mit vettem észre, milyen egy szarvasbőgéses éjszaka, mennyi cuccot érdemes venni-vinni egy ilyen futásra, hogy ildomos rákészülni és szervezni (bonyolítani!), mi tetszett, mi borzasztott el, hol aludtam, mit tanultam, tapasztaltam.

img_8986x.jpg

Ja, közben hitelesítették mint FKT-t az OKT-t. A mozaikszavak feloldása: mint fastest known time (leggyorsabb jegyzett idő) a Kéktúrán. https://fastestknowntime.com/fkt/orszagos-kektura-2023-06-16

Nem is jött rosszul, hogy ráfordultam a DDK-teljesítésre, mert egyrészt jó alibifelkészülés, hosszú edzésnek is betudható, amit nem szeretek magamtól csinálni hétvégente, másrészt mert 2024 késő tavasza óta csak rekortánon és ösvényen futok, az aszfaltot kerülöm, mert egyrészt csömöröm van tőle, másrészt a tavalyi gebedésem (bal sarok nyáktömlő-gyulladása, Haglund-sarok szindróma) átsurrant a jobb sarkamra.

November végén eltűnt a fájdalom, majd májusban megjelent újra, de már a másik lábon. Ismét kezelések, masszázs, fizioterápia, gyógytorna, jegelés, kenés, nyújtás. Kivágtam a cipő végét is, mert a műanyag tartóelem basztatja a sarkamat.

458489349_870613395135582_2305982254789414115_n.jpg

Mindennel próbálkoztam és próbálkozom, de tény: pályaedzések, résztávok után pár órával, másnap reggel csillagokat látok, ha lépkedek. Aztán bemelegszik. Hosszú futásoknál, különösen a fölfeléknél egy kellemetlen, hol élesen, hol lefojtva jelenlevő fájdalom veti vissza a tempómat. Lassú poroszkálásra vagyok jó olyankor. De ez elég volt a DDK-ra.

Viszont mire lesz elég a Spartathlonon? Bízom abban, hogy a hegyvidéken kánikulában rágyakorlás jó alapot adott, bár egyre kevésbé kívánom a hosszabb, nagyon hosszabb távokat.

Ahol bejártam szó szerint Tolnát-Baranyát, Somogy, Zala, Vas megyét. A Zselicet, a Mecseket, a dimbes-dombos Göcsejt, az Őrséget. 55 bélyegző, kb. 10.500 m 11.000 m 

Szekszárd - Abaliget (2 nap)

Abaliget - Kaposmérő - Zalakomár (2 nap)

Zalakomár - Palin (fél nap)

Palin - Zalalövő (2 nap)

Zalalövő - Szombathely (2 nap)

Szombathely - Írott-kő (fél nap) --- Kőszeg (újra OKT-ba kezdés) 

Ez pedig a Kéktúra-füzet lebontása:

ddk_szakasz.JPEG

Kézfogó a Természtjáró Szöviben. Most inkább bementem, minthogy postán kiküldjék...

img_8977.JPG

...a jelvényt. Nem kitűzőt. Ez kérem egy jelvényszerző mozgalom.

img_8992.jpg

1992 óta, tehát 32 éve létezik hivatalos nyomvonallal a DDK, azóta lehet jelvényszerző mozgalom (elég avíttas szó) keretében végigjárni, vagy jelvény nélkül.

A 3052. teljesítő lettem. Tehát évente átlagban 80-90 ember megy rajta végig. (A www.kektura.hu oldal adatsora azért összezavaró, mert vannak, akik anonim módon válnak teljesítővé.)

ke_pernyo_foto_2024-09-20_8_53_53.png

Mikor 45 leszek, meglepem magam az Alföldi Kéktúra közel 900 kilométerével, azt még kevesebben, eddig kb 1500 ember járta végig. És ezzel bezárom a Kékkört majd.

img_6471.jpg

Személyes kedvencek az útvonalról: Bozsok utáni vörösfenyők, Kustánszegi-tó, veleméri erdők, öregförhénci présházak és a kilátás.

Települések: Csöde, Óbánya, Simonfa, Szentgyörgyvölgy és Felsőkövesd. Itt van ez a kapu, ami nem akar kizárni.

img_6965.jpg

Az út viszonylag könnyen járható, a track pontos. Az útkezelés csak időnként hanyag, benőtt, dzsindzsás. Néha a jelzések kopottak, alig láthatók, eltakartak, nem logikus helyre festették őket. Különösen Bozsok-Szombathely, és Kisvid-Mesztegnyő viszonylatban. Utólag mindig bejelentettem a kéktúra weboldalon az útproblémát, hogy az adott erdőkezelő tisztítsa meg.

Futóknak oké, de kirándulóknak elriasztó lehet az aszfalt aránya, mert nem minden helyen tudtak megegyezni az adott terület tulajdonosával az áthaladásról. Így Kisvid és Zalakaros között, illetve további zalai részeken számítani kell úttestkoptatásra.

Képes beszámoló következik, nem írok mindenhova képaláírást, ez legyen egy vizuális túra.

img_8240.jpg

Ezt a túrát most keletről nyugatra csináltam, ellentétben az OKT-val. Tehát nem Írott-kőről indultam, hanem oda tartottam Szekszárdról.

img_6469.jpg

A kies tolnai megyeszékhely. Amúgy 100 méterig a Korinthosz80-nal együtt halad a DDK, gyakorlatilag a rajtkaputól az utca Y-elágazásáig.

img_6470_2.jpg

img_6494.jpg

img_6507.jpg

Szálkai látvány:

img_6489.JPEG

Az első nap délutánján botlottam Laurába. Német lány, magyar fiúja van, kivett 3 hónap szabit, hogy végignyomja a teljes Kékkört, 2550 km-t. Aznap kezdte, ahogy én is. Most már az Alföldön jár.

img_6493.JPG

img_6508.jpg

img_6513.jpg

Első napi szállásom 75+ kilométer után a Köves-tetői kilátóban volt. Szabály szerint bárki eltölthet egy éjszakát egy kilátóban, de persze többet is.

img_6521.JPG

img_6524.jpg

img_6530.jpg

img_6538.JPG

Abaligeten a vasútállomáson gondolnak a fecskékre.

img_6955.JPG

Felsőkövesd: egy szupercsendes, szupernyugodt falu falikúttal egy hegy gerincén.

img_6961.JPG

img_6974.jpg

img_6977.jpg

img_6979.jpg

img_6982.jpg

Ayrton boldog lenne.

img_7002.jpg

Ettől meg mindenki.

img_6995.JPEG

img_7003.jpg

Darázsfészek az egykori elektromos táblában.

img_7859.jpg

Kolorlokál, kockaházkultúra oszlopfőkkel, mozaikkal, berakásokkal és a klasszik borostyánsárga teraszüveggel.

img_7865.jpg

Kár, hogy hagyták lerohadni az erdei vasutat Mesztegnyő, Nemesvid, Kisvid környékén. Azaz még nem számolták fel, hanem "ideiglenes szünetel". Az ...és még egymillió lépés c. 1986-os Rockenbauer-sorozat is úgy kezdődik, hogy mennyire gáz, hogy Vas és Zala megyében felszámolták a vasúti közlekedést a falvak között, felszedték a síneket, és valóban, mutatóban megy vonat, pl. Őriszentpéter, Zalalövő, Rádiháza környékére a nagyvárosból.

img_7869.jpg

Hullna a szilva a fáról, de tartja a léc.

img_7870.jpg

Egy sajátos színű kékkút.

img_7872.jpg

Ki miben hisz. Culture clash Zalakomáron.

img_7883.jpg

A világ leglehangolóbb vasúti várója: Zalakomár. A szagot nem tudom átadni fotón (hipó, húgy, szar.)

img_7890.JPG

img_7892.JPG

img_7979.jpg

Kicsit sok volt itt nekem a Rockenbauer Pál-kultuszból. Eleve a DDK az ő nevét viseli, talán mertt ő jelölte ki és/vagy mert forgatott róla is egy 18 (!) részes, 50 perces részekből álló sorozatot 1986-ban. Az a túravallási révület, a szenttehénizmus, ami őt övezi, visszatetsző, lásd később majd itt, vagy az OKT-n (kopjafák, keresztek, emlékhelyek, fába vésett portré).

A DDK-jelvényen is egy szelídgesztenye van, őt pedig 1987-es öngyilkossága után a Mecsekben, Zengővárkonyban egy gesztenyésben temették el. Ugyanakkor Katalinpusztán, a Naszály alatt a kékről letérve a piros jelzésre egy zarándokhely, emlékhely lett kialakítva, ahol megtalálták.

img_7982.jpg

Ezt még az 1985-ben itt forgató tévéstáb ragasztotta fel. Időtálló tapadás.

img_7996.JPG

img_8001_1.jpg

Az egyetlen kerekeskút, amit az eddigi futótúráimon láttam: és működött! Hála Nagybakónaknak. Fantasztikus hideg, frissítő vize van.

img_8005.jpg

img_8008_1.jpg

img_8011.jpg

img_8416.jpg

Fából faragott ellentengernagy szobor, azt hiszem ez a 2. Horthy-szobor Magyarországon. Mindez egy ház kertjében.

img_8425.jpg

img_8428.jpg

Zavarbaejtően faragott magyar történelmi alakok sorakoznak Homokkomáromban a templom felé vezető emelkedőn.

img_8429.jpg

Csodálatos, megejtő fogalmazás.

img_8432.jpg

A homokkomáromi templomnál gondoltak a szomjas vándorra, és egy nagy ballon víz vár bárkire, aki odatéved.

img_8434.jpg

img_8436.jpg

img_8443.jpg

A képeken nem jön át az állandó hullámzása a tájnak. Nem nagy emelkedők, de mindig van le vagy fel. Az egyetlen komoly erőpróba az a Mecsek, de itt már túl van rajta az ember, ez már a Zalaapáti-hátság.

img_8446.jpg

Ismét Rockenbauer, és ismét szentté avatják.

img_8450.jpg

img_8451.jpg

img_8458.jpg

img_8461.jpg

Kistolmácsot elhagyva egy jéghideg forrás buzog fel, a helyiek odajárnak bespájzolni finom vízből.

img_8463.jpg

Az itteni erdei kisvasút csak hétvégén szállít utasokat, hétköznap eredeti funkcióját tölti be: farönköket hoz-visz Thomas, a gőzmozdony. A Csömödéri Állami Erdei Vasút 110 km vágányhosszával Magyarország leghosszabb nyomvonalú kisvasútja. Különlegessége, hogy itt még mindig jelen van a teherszállítás, a személyforgalom mellett.

img_8464.jpg

Ez már a zalai fekete arany vidéke, Bázakerettye főhadiszállással. Egykoron itt olajat találtak, nagy konzorcium alakult 1938-ban, a MAORT (Magyar-Amerikai Olaj Rt.). A dolgozóknak amerikai kertvárosi környezetet teremtettek, ligetes villasor áll a dombon, ezek a MAORT-házak. Izgalmas építészeti örökség.

img_8472.jpg

img_8473_1.jpg

img_8481.jpg

Lasztonyán egy garázsajtón leltem a pecsétet.

img_8484.jpg

Amikor a fejlámpa rámég.

img_8489_ma_solat.JPEG

img_8509.jpg

img_8526.jpg

img_8530.jpg

A régen a rossz minőségű, vendégmarasztaló agyagos utak miatt nehezen megközelíthető vidék a múlt század derekán felfedezett kőolajnak köszönhetően már nem tartozik az elmaradt, leszakadó tájegységek közé. Az olaj meglétét a sokfelé látható himbás olajszivattyúk "bólogató" működése jelzi.

img_8556.jpg

A Kustánszegi-tó ingyenes, jobb a víze, mint a Balatonnak. Strandoló alig, és remek hekkbüféje van.

img_8573.jpg

Ráleltem a 2022-es forgatási helyszínre is:

mostani kép »

img_8579.jpg

akkori kép »

img_8579_se.jpg

Nádas Péter szállásolt el aznap, a DDK nyomvonala a Gombosszeggel szemközti dombon tekereg végig.

img_8603.JPG

Ez már a "szerek" illetve "szegek" vidéke. (A -szék utótag is ezt jelöli, ez inkább erdélyi kifejezés.) Olyan település-együttest jelöl, ahol 8-10 ház tesz ki egyet, valamilyen -szert vagy -szeget, van egy domb vagy egy lejtő, oda terjeszkednek a házak kertjei, erdei, gyümölcsösei, azt művelik. A másik dombon egy újabb 8-10 házas település. Ma jó pár ilyen települést fog össze például Becsvölgye.

Az ékszerdobozba megérkezik a realitás: egykori Áfész (Álataklános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet) bolt, és a búfelejtő kocsma. Mindkettő már rég bezárt.

img_8548_ma_solat.png

Egy tájházzá alakított régi göcseji ház: a korábbi évtizedekhez képest sem változott, pedig ez az 1950-es évek berendezését őrzi.

img_8570_ma_solat.png

Faharanglábak Zalában, Őrségben:

img_8197.jpg

img_8207.jpg

img_8507.jpg

img_8549.jpg

img_8550.jpg

img_8575.jpg

img_8161.jpg

Az út utolsó harmada jön, Zalalövőtől már húz a cél, igaz, van még kb 150 kilométer.

img_8131.jpg

Az elhagyott Pusztaszentpéter tanyasi vidékéből már csak a temető maradt. A hetvenes-nyolcvanas években még volt egy lakója, Devecz Oszkár, neki már csak a háza van meg kicsivel feljebb. Ezek a puszta nevű települések nem szerencsések, lásd az OKT-n a hasonló sorsra jutott Weimpusztát vagy Pusztamarótot.

img_8147.jpg

img_8149_1.jpg

Templomi kínálat Kerkakutason:

img_8153.jpg

img_8155.jpg

img_8157.jpg

img_8158.jpg

Erdélyben jellemző leginkább a fakazettás mennyezet. Az OKT-n Füzéren és Rakacaszenden láttam ilyet. És most meg Szentgyörgyvölgyén.

img_8163.jpg

Fazekasvidék Szentgyörgyvölgye és Magarszombatfa. Régen az égetőkemencébe bepakolták az edényeket, majd a rést befalazták. A 800-900 fokon kisült edényeket úgy vették ki, h az alkalmi falat leverték.

img_8174.jpg

Csótár Rezső bá már a negyedik a cslaádban, ebben a fazekas dinasztiában. 85 éves, és a lányai nem folytatják a mesterséget, aminek ő Népművészeti Mestere,

img_8171.JPG

Itt húzódott régen a kishatársáv, ahova belépni csak engedéllyel, meghívólevéllel lehetett még rokonnak is, a környéken, a településeken, közösségi közlekedési eszközökön katonák flangáltak. Eleve a Kéktúra határa először csak Sümegig, majd a szocializmus puhulásával egyre nyugatabbra került: Velem, aztán Írpott-kő. Ez a tábla nem Velemen, hanem Veleméren van.

img_8177.jpg

A csodálatos veleméri templom 1277-ből, a freskói pedig 1377-ből. 

img_8187.jpg

A veleméri templomot őrző néni nagyon szívesen mesél, hogy milyen volt a környék régen, miért csak a templom egyik oldalán vannak ablakok, milyen mester festette a falakat.

img_8190.jpg

Hasonló, de mégis más templom Magyarszombatfán, a fazekasok völgyében.

img_8202.jpg

Soós Feri bácsi, a kercaszomori túrázó és egykori tájfutó bioparadicsommal várt. Ő volt az, aki tavaly áprilistól júliusig megcsinálta az Országos Kéktúrát (később az Alföldit is) egy banyatankkal a baljában, és Forint kutya kötélpórázával a jobbjában. Ott lakik szó szerint a DDK nyomvonalán, és az nem érdekli.

img_8216.jpg

A világháborúk komplett családokat, dinasztiákat töröltek el.

img_8225.jpg

Őrségi erdő.

img_8236.jpg

Ez végülis magától értetődő, alapértelmezett. Fel, támadunk!

img_8250.jpg

 Sajnos csak a temető vár folyamatosan mindenkit, mert a döröskei disco és strand be volt zárva.

img_8258.jpg

Sajátos címer: méh, patkó, szarvas.

img_8251.jpg

Klasszik Tarr Béla-film díszlet.

img_8252.jpg

 

A Himfai-tó nevezetességei: Márton és Lili hattyúk, akik szívesen produkálják magukat.

img_8243.jpg

img_8245.jpg

500 méteren belül ez a kőkereszt...

img_8253.jpg

...és ez.

img_8255.jpg

Értelmetlen EU-pénzszivattyúzás. Árnyék nélküli pad a szántóföld mellett a túraútvonalon, az előző falu is, a következő is 4 km-re. Ki jár ide?!

img_8262.jpg

img_8267.jpg

A jáki templom az Árpád-korból. Mintha Franciaországban lennénk.

img_8275.jpg

Szombathely dizájncentere:

- a Népszabadság újságot hirdető panelfreskó

img_8084.jpg

- az űrhajós utca

img_8081.jpg

- az ígéret földjének boltja

img_8080_1.jpg

- betonbrutalizmus a város tetején

img_8079.jpg

Bozsok és Szombathely közt az út: kaland, játék, kockázat.

img_8071.jpg

Bozsoki humor: az önkéntes tűzoltóegylet szobrai poroltókból, gumikból.

img_8057.jpg

Bazaltorgonákhoz hasonló palasziklák Kalapos-kőnél, közel Írott-kőhöz.

img_8053.jpg

Ez egy lájtos fél nap volt, Vera is csatlakozott futva-sétálva, Kőszeget is érintettük, így belekezdtem egy újabb OKT-füzetbe, ha már úgyis végig kellett menni három pecsétpontján. Egy újabb hosszú út (a 2. OKT), kezdete.

img_8047.JPG

A DDK kezdete:

img_8564.jpg

És vége.

img_8563.png

Akkor innen folyt.köv. - mind az ösvényen, mind a tévében. 

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2024.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom?

Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 12 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr6118484677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása