futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #9 Fizio és gyógytorna | Sinkó Judit, Ruzsinszki András

2019. november 30. - SimonyiBalázs

fizio_kep_nemaze_kis.jpgCore, henger, izmok, gerinc, medence, térd, Achilles, húzódás, gyulladás. Ezek mind megtalálhatók korunk modern inkvizítorainak repertoárján.

Mit csinálnak ők, és mi hogyan szolgálhatjuk a testünket, ha már ő is szolgál minket, ha sportolunk, dolgozunk vagy inaktívan élünk. Mi a jó edzés, milyen területekkel kell kiemelten foglalkozni?

Sinkó Judit gyógytornásszal, sportfizioterapeutával és férjével, Ruzsinszki András funkcionális trénerrel, preventiv gerincedzővel beszélgettünk az aktuális Büntetőkörben mindenről - is.

A magyar Runner's Worlddel közös adások elérhetők itt: iTunes, SpotifyMixcloud. 

Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis.

kepernyofoto_2019-06-20_13_06_13.pngÖrökzöld, mindig aktuális téma a gyógytorna és fizioterápia, hisz sokan sportolnak, még többen nem sportolnak, és szintén jelentős halmazt képeznek azok, akik felkészületlenül, bemelegítés nélkül mennek el aktívkodni (síelni, teremfocizni, satöbbi), rengetegen végeznek ülő munkát, ülünk a tévé előtt, az autóban, de elég csak arra gondolni, hogy a mozgásszervi romlásunk már iskolába járáskor elkezdődik: hány gyereknek terhelődik a háta, rossz a tartása iskolatáka viselés miatt? Egy gyógytornász ujjong, ha valakinek nincs lúdtalpa vagy gerincferdülése.

Nagy falat a mostani Büntetőkör podcast, dehát a testünk sem egyszerű szerkentyű, volt miről beszélnünk.

Rengeteg dologra fény derül:

Hitted volna, hogy az ásás és a klímázás több problémát okoz mint a bemelegítés nélküli teremfoci? Milyen szezonális bajokkal keresik rendszeresen a gyógytornászt? 

Hitted volna, hogy napi 2-3 óra mobilképernyő nézés nemcsak örökmunkát és megélhetést szerez a gyógytornásznak, hanem neked egy rossz görbületet a nyaki szakaszon?

Miért okoz problémát a zseblámpás futás?

Miről pletykálnak a TEK-esek kezelés közben?

Mennyit szimulál egy focista? Meg lehet-e állapítani tévén keresztül? És milyen az olyan focista, aki nem a kezén fut?

Miért kellett bezárni egy triatlonistát a szobájába?

Hogy lehet rábeszélni egy ultrást, hogy egy darabig ne fusson hosszútávokat?

Meg lehet-e reparálni a testet, ha egy balul sikerült randin szamurájkarddal hadonászik a hódító?

Kinek van egyenes gerince és kinek görbül munkamellékhatásként?

Miért utáltuk, ha azt mondtak a felnőttek:

Fiam, húzd ki magad!

Szóval mi az alapja az egész medence stabilitásának?

Hogy tud kitapintani egy hegesedést, szakadást egy szakavatott ujj?

Melyek az alul és túlműködő izmok?

Milyen a hosszúra nyúlt háború a piriformis avagy a körteképű izom ellen?

Mennyire gyakori a pszichoszomatikus háttér a sérülések esetében?

Van gyógyíthatatlan avagy javíthatatlan sportoló?

Hogyan lesz a pökhendi sportolóból megalázkodó emberke egy hót egyszerű törzsizomgyakorlatnál? Szóval beszélünk a core, avagy törzsizomedzés fontosságáról és tévhitekről: Mi a plank célja és hogyan nem hasznos? 

Mi a különbség a fizikoterapueta és a fizioterapeuta között (ez)? Egyáltalán hogyan válasszunk terapeutát? Miért ne a neten keresgéljünk, hanem ajánlásra menjünk? És ha erre a pályára mennél: Milyen problémákba lehet belecsúszni kezdő gyógytornászként? 

ezgif_com-resize_2.gif

Szóval kik is korunk modern inkvizitorai, milyen alfajai vannak és mit csinálnak, ezt bogoztuk a Büntetőkörben Sinkó Judittal, akivel hosszú pályát járunk be. Kezdve a ‘90-es évektől, ahol a a gyógytornászt még a gyógymasszőrrel keverték. Judit gyógytornászként végzett 1997-ben az egyetemen, majd 2006-ban ehhez  manuálterapeuta diplomát is szerzett. Az elmúlt két évtizedben sok speciális továbbképzésen esett át és rengeteg gyakorlati szakmai tapasztalatot szerzett élesben, többek közt Németországban, majd Svájcban. 

Milyen is volt terapeutaként dolgozni abban német triatlonválogatottban, aminek egyik tagja Sidney-ben 2000-ben ezüstérmet szerzett az olimpia programjára frissen került sportágban. Hogy csábította el Juditot a sokadik messiásként Magyarországra érkezett Paulo Sousa - mármint az általa irányított Videotonba? Majd hogy került a Puskás Akadémia első csapatához, hogy emelje a magyar foci renoméját? Itt hosszan elidőzünk kedvenc káröröm témámon, a magyar focisták mentalitásán és erőállapotán. Milyen a focista mentalitása sérülés és gyógyultság, egészség esetén?

Végül ráfordulunk arra a magánpraxisra is. Szóval egy kicsit végre én gyötörhettem Juditot, ha már ő is annyit "gyötört", amikor többször visszahozott a pályára last minute-ban, legyen az akár egy részleges vádliszakadás, Achilles-gyulladás vagy kiugrott szárkapoccsont. Szakmája egyik legjobbja,  legtapasztaltabbja és persze emiatt legkeresettebbje is. De ezzel még sem Rózsa Gyuri LegLegLeg c., mélyen beégett műsorában szerepel. Hanem a 2. kerületi rendelőjében (www.moovefizio.hu), az izmok, inak, porcok és csontok szentélyében, ahol Ruzsinszki Andrással, funkcionalis trèner, preventiv gerincedző edző férjével szimbiózisban működnek. A podcast egy pontján Andrást is megszólaltatom.

77283429_797524114019912_4281344050579111936_n.jpg

És a hosszabb kifejtős témák, kérdések:

Hogy akarunk maratont, pláne ultrát futni, ha az elemi, primitív mozgásmintáinkban hibák vannak? És miért fontos a testünkkel kapcsolatban az egyensúlyra, az arany középútra törekvés, ahol az a jó, ha egyszerre minden stabil és mobil?

Legyen-e mindennapi testnevelés? Mi a tesitanár felelőssége? Mire tanítsa a gyereket? Mi van akkor, ha biomechanikailag rossz gyakorlatok rögződnek a gyerekekben már ma tesiórán, amit majd felnőttként elővesznek a memóriából mint hasznos gyakorlatot, de rosszul csinálják. Például: háton fekvésben páros láb emelés alsóhasizomra, ami kiváló porckorong gyilkos. 

Szabad-e futtatni a gyereket? S ha már itt tartunk: 7-10 év közt, illetve 17 éves korig mit kell kialakítani, hogy a lehető legjobbat tegyük a gyerekkel? 17-18 éves korig ki kell alakítani a gyereket, mert utána abból kell élni, nagyon nehéz izmot építeni.

Mi a fasz...ciális? Szóval a miofaszciális rendszert, izmokat és a bőnyét hatékonyan lelazító technikákról is beszélünk,  akárcsak a nyakroppantgatásról és egyéb manipulációkról. No és rendet vágunk a masszázs, hengerelés, nyújtás, kinezioszalagozás témakörben.

Bogár-rovar probléma volna az, hogy miért "áll szemben" a  fizioteraputa és gyógytornász? (A gyogytornaszok.hu oldalon gyógytornász (fizioterapeuta) kifejezés szerepel.) Hisz fórumokon gyakran egymás torkát harapják el. Csak mert - állítólag - a fiziotereaputa magasabb képzése a gyógytornásznak? Nincs deklarálva hivatalosan, nincs törvényileg szabályozva, hogy ki minek számít, ezért a fogalmi keveredés. Egy interjú idevágó része: "A mai napig nincs tisztázva, pedig igény lenne rá. Régebben okleveles gyógytornászok dolgoztak a szakmában, később – mikor beolvadt a képzés Semmelweis Egyetembe – már rendesen gyógytornásznak hívták, most kettéválasztották a képzést, és egyetemi szintre emelték hivatalosan is, így az alapképzés elvégzése gyógytornász-fizioterapeuta, a mesterképzésé pedig fizioterapeuta végzettséget ad. Külföldön a fizioterapeuták között nincs különbség, eleve egyetemi szintet képviselnek, nincs is olyan, hogy gyógytornász. A fizioterápia rendkívül széleskörű tudományág, ennek egyik része a fizikoterápia, ami a kiegészítő kezeléseket – az elektro, a hidro, és a balneoterápiát – foglalja össze, a másik a masszőri ág, és sok egyéb terület tartozik még ide."

img-3330.jpg

És négy kérdésre a választ elspoilerezem, ha valaki lusta lenne végighallgatni

Melyik két területet kell megdolgozni mélyizomtornával, hogy minimálisan karbantartsuk a testünket? Medence avagy ágyéki szakasz, és felsőháti szakasz, pl. lapockazáró izmok. 
Melyik a jó edzés? Amit nem hagysz abba és egészségesen, sérülésmentesen csinálod.
Milyen naponta végzett sport őrzi meg az egészséget és tartást? Pilates.
És melyik a legfontosabb eszköz, amit otthonra szerezz be? A kitartás. (Ja és egy szőnyeg). Ma, amikor minden a divatosság, látványos, posztolható, éremmel járó versenyek és folyamatos csoportnyomás, influenszerkedés, körül forog, megfontolandó.

A Moove rendelőjében a falon - mint a lourdes-i madonna zarándokhelyén -, köszönömmel teli fényképek. Itt civilek,  sportolók, mindenféle rendű és rangú emberek adják egymásnak nyögve-sóhajtva a kilincset. Sőt, még a honi labdarúgás operaházi fantomjával, Torghelle Sándorral is össze lehet futni. Ez a sürgés-forgás a felvételbe is behallatszik: gyakran csengetnek. Hiába sokan vagyunk kriplik. 

Az interjú nyilván elfogult, de minden tiszteletem az olyan embereknek, akik értenek és jól értenek, ahhoz amilyen területen dolgoznak.  

kepernyofoto_2019-06-20_13_06_13.png

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

Ha tetszett ez a tartalom (is), akkor kérlek adományozzatok a Magyar Hospice Alapítványnak itt. A közleményrovatba írjátok be: Nem Azé futóblog. 

kepernyofoto_2019-09-10_16_23_40.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr7215330592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása