futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #12 Benedek Zsolt | A profi utcai futás kulisszái

A pénzért futásról, utcai versenyzésről, ultráról és még sok másról

2020. április 05. - SimonyiBalázs

Ebben a másfélórás részben az utcai versenyek világával, azaz a profi atlétika street fighter szakágával foglalkozunk. 2. részben a kenyai atléták titkos életéről és menedzseléséről beszélgetünk két órában. 

A Runner's Worlddel közös adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud.  Letöltés pedig itt: HearThis.

img_7650_kis.jpg

Egykori profi utcai hosszútávfutóból vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. 

Ha nem futott volna, rossz útra tér - vallja. A jó út a rekortán, majd később az aszfalt lett, hála edzőinek. Vasutas szülők miatt a BVSC-ben kezdett.

A '80-as évek közepétől sportállásban atléta volt (800-on tudott 1:50.92-t, 1500-ön 3:45.79-et), de a pályaversenyzésben nem sok perspektívát látott, inkább csak kötelmeket, így hamar ráfordult az utcai versenyzésre.

Annak idején pulzusmérő nélkül futottam. A résztávok végén kézzel mindig mértünk pulzust. Általában 168-180 között volt. 186 fölé már nem nagyon ment harminc felett. Fiatalon a résztávok végén rendszeres volt a 198 is akár. Ebből kiindulva olyan 168-as lehetett a  pulzusom egy félmaraton utolsó harmadában, és a végén ha hajrázni kellett akkor mehetett feljebb is. De ez csak tipp.

bzs_evei.jpg

Pénzért futott, nincs ebben szégyellnivaló. Idő, energia, erő, rengeteg áldozat és lemondás kell ehhez az életmódhoz - ő meglépte. Ez csak csak bizonyos szakágban szitokszó - ultrásként én is tudom úgy nézni, hogy gáz a pénzdíj, ez a sportág nem erről szól, de elismerem létjogosultságát a maraton és az alatti távokon. (Hogy miért oké ott, és itt nem? Külön bejegyzést érne meg.)

A '90-es években még szinte mindegyik tízezres, félmaratoni és maratoni utcai versenyen voltak pénzdíjak, akár a 10. helyezettnek is. Nincs statisztikám, hogy a gyors futók mennyire vonzották a nézőket, mennyire szivárgott le a teljesítmény a mélybe, azaz mennyire bírt rá másokat is a mozgásra. De a bázis szélesedéséhez és egyáltalán: a tömeges városmaratonozás és a futóturizmus elterjedésében nagy szerepe volt ezeknek a versenyeknek, így a pénznek és az aranylábú gyerekeknek.

benedek_zsolt_3_arca.jpg

Bár itthon alig ismerték, külföldön mégis tarolt: 28:01-es Európa csúcs 10km-en (a burgenlandi pálya miatt nem hivatalos), aztán 63:18-as perces félmaraton, 2:21-es maraton. Mégis saját bevallása szerint a maratont nem neki találták ki, így maradt a 10-21 km műfajnál. Két OB-győzelem is összejött: 3000 méteren 8:18,48 (2001), félmaratonon 1:04:59 (2002). 

Hogy mennyire sűrű lehetett a pénzkeresős futósnaptár álljon itt egy korabeli újságidézet:

A Buda-Cash Békéscsabai AC futója a kaproncai 5,6 kilométeres viadalon új 16:56 perces pályacsúccsal győzött (a régit szintén Benedek tartotta 16:57-el). Egy nappal korábban a szerbiai Tekeris településen meglehetősen durva talajú, emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított pályán futott és két etiópot is maga mögé utasítva 56:10 perccel diadalmaskodott. Nincs megállás, Benedekre hétközben Lengyelországban vár újabb verseny.

Aztán amikor a kiöregedés jeleit látta, amikor a melegítésre is melegíteni kellett, akkor tempót váltott, és az elmúlt tíz évben futás helyett futtat. Elsősorban kenyai hosszútávfutókat menedzsel, de időnként etiópokkal, sőt magyarokkal is foglalkozik - erről a következő podcastban.

Zsolt az ultrások körőben démonizált figuraként égett be. Pár éve szóváltás, egyfajta cicaharc tört ki atléták és ultrások közt, aminek Zsolt tevékeny részese volt. Éles és - a maga szempontjából - epés kommentjei miatt pl.

komfortzónában ténfergés

egyfajta mételyező közellenség lett az ultrafutók körében. Bevallom, magam is tettem érte, hogy az Ultrafutás FB-csoportból kitiltsák. Sőt egy nevesebb, amúgy a podcastomban már meginterjúvolt futó tettlegességet is kilátásba helyezett, ha személyes találkoznak. Mindkettő gyors futó különböző kvalitásokkal, kíváncsi lennék erre a lehajrázós Ultimate Death Running Match-re.

71532_100813313320619_5003220_n.jpg

Apropó személyesség: a munkában, témákban és kapcsolatokban szenvedélyesen hiszek a face to face dolgokban, a jelenlétben, hisz mindent sokkal jobban meg lehet beszélni, tisztázni. 

Ha tartom magam az előítéletekben, akkor soha nem ülünk le megismerni egymás nézeteit. De nagyon érdekelt a tevékenysége, így örülök, hogy létrejött ez a négyórás interjú és annak vágott változata. Kevés interjút élveztem ennyire. Egy céltudatos, rokonszenves embert mutatott meg, akinek megvan a maga szemszöge, érvrendszere pedig akceptálható, sőt meggyőző. Ultrásként ez a szemlélet nekem nagyon érdekes volt, és tökmás mint amit megszoktunk.

Budakeszi - Budapest szakasz a Bécs-Budapesten (az utolsó, 5. szakasz) a 190-es évek közepén, és a pénzdíjak.

273479876_5275467402488089_7594727456253358953_n.jpg

A futó belháborúról akkortájt írtam egy kétrészes véleményposztot is: itt az első, és a folytatása. Gondoltam, legyen ez a podcast-interjú is kétrészes, ha már ennyire tartalmas és sokrétű volt, hisz az atléta és a menedzser világ is nagyon izgalmas. Sőt az edzői és az ügynöki is: mindezt elsőkézben Benedek Zsolttól, aki lefedi ezt a négy kategóriát.

Maga szerint is véleményes és megosztó figura, sok a kritikusa, de kétségkívül hatékonyan működteti csapatát (Benedek Team), avagy ahogy ő nevezi: projektjét.

14572156_1107988785936395_8856091326384013372_n.jpg

Nem utolsósorban az ő magyar tanítványa az egyetlen futóatléta, aki jelenleg kvótát szerzett a tokiói olimpiára, de mivel egy évet csúszik, így sokan időt nyertek, és hajrázhatnak a bekerülésért. Sőt az orosz doppingosok is tisztulhatnak, hátha. 

Ebben a részben tehát egy utcán versenyző atléta karrierjét vázoljuk fel, és ennek kapcsán nagy teret szentelünk az eredményeket és teljesítményt mozgató pénznek és persze a doppingnak. Mindkettő szitokszó, de mégis sokan élnek vele.

Durva és vicces sztorik váltogatják egymást. Kaphattok tippet magaslati edzőtáborozásra és hogyan kell a cashre rámozdulni, ha gyors futó vagy.

Mivel az elkövetkező hosszú hónapokban nemhogy versenyek nem lesznek, de talán az utcára sem merészkedhetünk ki futni, így mindenki csukja be a szemét, és virtuális edzésként fussa végig velünk ezt a jópár évet, amin átszaladunk. A Büntetőkörben Benedek Zsolt - ez itt az 1. rész.

 

kepernyofoto_2019-06-20_13_06_13.png

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. Az adás támogatója a Garmin sportórák hivatalos magyarországi forgalmazója, a garmin.hu

 

Ha tetszett a tartalom, akkor kérlek adományozzatok a Magyar Hospice Alapítványnak itt. A közleményrovatba írjátok be: Nem Azé futóblog. 

 kepernyofoto_2019-09-10_16_23_40.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr7715577996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2020.04.07. 18:32:35

Spotifyon tökre nincs fent az új rész! Nagyon oda vagyok emiatt!

SimonyiBalázs 2020.04.08. 07:37:36

@rrroka: hát pedig fenn van, mind a RW spotify oldalán, mind a Nem azé blog spotify oldalán. Ha lehetne ide képet mellékelni, a screenshotot is beraknám. Én is ott hallgattam vissza csekkolásra.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2020.04.08. 14:23:06

@őze bálint: megvan! a korábbiak fehér alapon "büntetőkör" logós "Büntetőkör Podcast"-ként vannak fent, a két új meg kék RW logós "Büntetőkör"-ként, ezért nem találtam.
köszi!

SimonyiBalázs 2020.04.17. 14:24:49

@rrroka: egyszerűbb, ha mindig a blogposzt elején megadott elérhetőségekre klikkelsz, ott szépen megtalálod rendszerezve
"Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis."
süti beállítások módosítása