futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #19 Bérces Edit | Életút. A pályafutás kanyarjai és hordalékai

2020. augusztus 14. - SimonyiBalázs

img_9323_x.jpgEgy kicsi nő, aki 13 évesen látta a Balczó Andrásról szóló dokumentumfilmet, és ez benne is elvetette a Küldetés-tudatot. Két évtizeddel később a világ egyik legeredményesebb ultramaratoni futója lett. Most 56 éves és visszavonult már közel 10 éve. Felmenői közt ott találjuk a 17. században elhurcolt 40 prédikátor egyikét. (A második részt itt találjátok.)

Karrierje során öt világcsúcsot ért el, ezekből néhány a mai napig is áll. Nyilván emiatt számos hazai rekordot is felállított, 100 kilométertől 48 óráig jelenleg is szinte minden rekordot tart. Például a magyar 6 órás és 100 km női csúcsot. Különböző távokon vagy időalapú versenyeken ért a csúcsra, de említhetnénk az A-B versenyeket is: Bécs Budapest, Békéscsaba Arad, vagy épp Zágráb-Csazma köztiek. Ja és többször állt a nagyatádi ironman táv dobogóján.

Ebben a posztban: infók, Edit hívószavai, linkek, képek és videók. Minden más a podcastokban! Az egyes képekre kattintva galériákat találtok.

Spartathlonon sosem indult. Kiderül, miért. Ahogy az is, mi a Bérces-szendvics.

Heti 180-230 km-t edzett fénykorában. Az úszós edzésnaplóját magyarul...

... a triatlonos és futós edzésnaplóit angolul vezette.

A Szovjetunióban illetve USÁ-ban, Kaliforniában tanult tovább az egyetemi évek után-közben.

És hát a lényeg, mert itthon elvileg ugye csak az arany számít. Egyéniben nyert 24h és 100 km VB-t és EB-t is, valamint a 2+2 arany mellé az évek alatt egy ezüst és egy bronzot is behúzott 24h-n. Kétszer választották a világ legjobb ultrafutó nőjének.

Annyit hozzá, hogy Bogár Jani azt mondta, szívesen elcserélné vele a Spartathlon győzelmi trófeát Edit egyik világbajnoki aranyáért. Interjú Edittel 2002-ből:

2000, 2001, 2002 és 2005 versenyévében az összes versenyen, ahol elindult, első lett. A Magyar Nemzet, 2002. október 12-i cikke ezt írja: „Hazánk egyik legnépszerűbb sportolója lehetne Bérces Edit, ha fantasztikus eredményeit nem az alig ismert ultrafutásban érte volna el." 

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Bérces Edit honlapja itt. A tanári karrier hivatalos életrajza, eredményei és szakmai anyagai pedig itt.

Edit doktori értekezése (PhD) innen tölthető le. Címe: A sportlexikográfia és -terminológia az új sportágak megjelenésének tükrében.

A podcastban említett ultra-impresszárióról, a legendás "555" orszámmal ellátott Dodó bácsiról remek cikk itt

Fontos dokumentum a Hajrá, futás - Életem versenye c. atlétikai könyvből Edig vébé győzelméről, 4. oldal. Pdf itt. Sajnos a könyvben hiba van a szövegben, sőt a számokban is, hiszen az első 50 km, akárcsak a második, 3 óra 43 percet vett igénybe, nem pedig 4:43-at.

PODCAST

Az első rész a (futó)életpályát mutatja be a csúcsokkal, versenyekkel. A futó önmaga kizsigerelését, a test és elme gyors vagy lassú elégetését. Lesz szó körözős versenyekről és az A-ból Bbe tartókról.

Edit egy 2000-ben készült interjúban.

Az idő a versenypályán csak időlegesen megdönthető. Beszélünk hát a hirtelen elszaladt időről, a minden háttérbe szorító szó szerinti pályafutásról. Szó lesz arról, hogy mennyire barátkoztak a kor nagy ultrafutói? Miért kell nyelveket beszélni egy futónak? Tényleg ultrasprint a 100 km?

Mennyiben párkapcsolati elvárás, hogy a partner képes legyen azonos tempót futni a kedvesével? Mi ért Janisz Kúrosz az igazi ultrafutás alatt? Mennyit lehetett keresni az ultragyőzelmekkel? Milyen, amikor a segítőnek nincs dolga? És milyen amikor Kúrosznak kell segíteni?

Szót ejtünk a sajátos táplálkozásról is. Figyelem, ezek még a gélek előtti ősidők, amikor szarrá főzött, mézes rizst vagy krumplipürét ittak kulacsból a futók. És még sok minden más, szokás szerint sok leágazással, felsorolni is nehéz. 

Beszélünk a csalásokról, például dupla körszámolás, utaztatás vagy éppen dopping; utóbb egy magyar terepfutó ikon vétlen vagy szándékos - ki tudja? - botlására is fény derül. Németh Csaba terepfutó(ikon) doppingügyéről van szó a 2000-es 100 km VB-ről. (Szerettem volna erről is beszélni Csabával, de elzárkózott.)

Ez a DUV-n is szereplő feljegyzés a kétéves eltiltással:

kepernyofoto_2020-05-31_16_48_14.png

Ez pedig az IAAF 2001 februári bulletinje, a 15. oldalon a doppingügyekkel itt elérhető vagy itt pdf-ben, ebből az ominózus rész:

kepernyofoto_2020-05-31_15_40_55.png

Az említett csapat 2000-ből:

Vissza Edithez! Tőle idézek:

A fokozatosság elvét felrúgva értem el olyan eredményeket, amelyeket később már nehéz volt felülmúlni. Olyan mezőnyben nyertem, amelyben indult a száz kilométeres futás világbajnoka. Akkoriban, ha nem is méretében, de minőségében nagyon erős mezőny jött össze, sokakat motivált a díjazás is. a huszonnégy vagy negyvennyolc órás futások már sokkal inkább meditatív jellegűek. És mindig érdekes kihívást jelentett, hogy ezeket a távokat nem lehetett teljesíteni az edzésen.

Íme a győzelmei az IAU világbajnokságokon: (forrás erről az oldalról.)

versenyszám

eredmény

helyszín

dátum

100 km (utcai) *

7 h25 min 21 sec

Winschoten

2000. szeptember 9.

24 óra (stadion) **

235,029 km

Verona

2001. szeptember 22-23.

*WMA WORLD MASTERS (VETERANS) 100 KILOMETRES CHAMPIONSHIPS (Masters világbajnoki győzelem mind abszolút masters viszonylatban, mind a korosztályban is osztottak aranyérmeket.) 

**IAU Individual Championships


Bérces Edit dobogós eredményei az IAU/ EAA (European Athletics Association) Európa-bajnokságokon:

(Források innen és eminnen.)

versenyszám

helyezés

eredmény

helyszín

dátum

100km (utcai)

arany

7:53:12

Belves

2000. április 30.

24 óra (utcai)

arany

232,284 km

Gravigny

2002. szeptember 7-8.

24 óra (utcai)

ezüst

217,664 km

Brno

2004. október 22-23.

24 óra (stadion)

bronz

211,218 km

Verona

2006. szeptember

24 óra ( EB csapat, utcai)

bronz

Bérces Edit (232,284 km )

Nagy Zoltánné Bakucz Krisztina (187,354 km)

Sörös Erika (186,133 km)

Gravigny

2002 szeptember 7-8.

 

Összegezve: VB arany: 2. EB-n aranyból 2, ezüstből 1, bronzból 2 (1 egyéni + 1 csapat) valamint negyedik helyezett: 1 (VB + EB) Uden, 2003 egyéniben és csapatban is.

Edit lehengerlő eredményei számokban, statisztikákban:

ÉLETKÉPEK (A Képek forrása: rengeteg helyről kaptam / kapta Edit. Köszönjük!)

- gyermekkor Zalaegerszegen

- kamaszkor, egyetem, ifjú atlétaként

- végzősként és tanárként

- példaképekkel, pályatársakkal 1. Balczó András, Vass Márta, Földingné Nagy Judit, és az orosz ultrafutó hölgyek a gravigny-i EB-dobogóról, 2000

 - példaképekkel, pályatársakkal 2. Valmir Nunes illetve Sekiya Ryoichi

- példaképekkel, pályatársakkal 3. Ivan Cudin

ivan_cudin_edit_be_veronika_toth_2018_1.jpg

- példaképekkel, pályatársakkal 4. Jannisz Kúrosz (segítőként a surgeres-i 48h vébén)

298-9831_imgs_1.jpg



2_vb_24_koval_bachhaus_berces_2001_1.jpg

Tanításról: Edit a hallgatókkal és egyes kollégákkal angolul beszél órán kívül is, számukra természetes. 2020 augusztus elsejétől 33 év után új munkáltatója van Editnek. Eddigi kara a BGE fennhatósága alól kikerülve a Pannon Egyetemhez csatolódott Zalaegerszegi Egyetemi Központ néven.

Nyelvtudásáról: "A franciát öreganyámtól és az ő barátainak társaságában szedtem magamra, szókincsemet Jacques Brel és Jacques Prévert verseinek, valamint Edith Piaf dalszövegeinek szavaival gazdagítottam. Az orosztudásom szintentartását az orosz, ukrán, fehérorosz versenytaársaim biztosították, akik gyakran harmadik nyelven keresztüli tolmácsolást is kértek tőlem, pl. francia- orosz viszonylatban."Szabadidőmben" nyugdíjasoknak is tanítok angolt, elsősorban dalszövegek (pl. Johnny Cash vagy Leonard Cohen) szókincsére támaszkodva. 

Hobbiról: "Rengeteg időt vesz el a fotózás és a képek válogatása, szerkesztése is. A futás rabja című képsorom a zsűri különdíját nyerte el a helyi amatőr sajtófotó pályázaton 2015-ben."

Médialefedettségről: Ha az MTI -n múlna, hogy kit és mit fotóznak, sokkal kisebb lenne a választék. Egy mai közösségi futásról több kép jelenik meg, mint az Ultrafutás Dicsőségcsarnokába beiktatott teljesítményekhez fűződôen egykor összesen."

Jótékonysági versenyekről: "A Zalaegerszeget Keszthellyel összekötő, közel 60km-es jótékonysági "koraszülöttfutás",  a Zalaegerszeg- Boncodfölde kötötti "autistafutás" és az EMU 6 napos nemzetközi versenyek szakmai felügyeletében veszek részt. Nyaranta a környékbeli gyerekeknek szervezek triatlont a Balaton partján."  

Felmenőkről: "A XVII. században elhurcolt 40 prédikátor egyike, Czeglédi Pétertől származik a család egyik ága. Az ő jelszavával (Per spinas ad rosas - Töviseken át a rózsákhoz.) egybecseng Beethovené is: (Durch Leiden Freude -Szenvedésen az örömhöz.) Gyakran idéztem őket magamban, amikor valamely testrészem úgy csinált, mintha fájna." (Czeglédi Péterről többet a Wikipédián is találni.)

Trófeákról: "A kupákban gyűjtetünk aprópénzt, leszakadt gombot, de tarthatunk bennük papírpénzt és wc-papírt is. Ha levehető a tetejük, a hasonló méretűeket összeütve cintányérnak is használhatók a 3 éves korosztály örömére.   A kupák megtévesztőek lehetnek és kultúraspecifikusak. Amerikában pl. nem szokás. Már eleve a létezésük is félrevezető. Kaptam aránytalanul nagy kupát 10km-es Futrinka utcai futáson, ahol futotta rá a szervező költségvetéséből és jöttem haza Franciaországból is annyi bödönnel, hogy hordárt kellett fogadnom hozzájuk -a segítőim és tertvérem személyében. Surgeres-ben a 48 órás futáson, ahol a karácsonyéval vetekedett a verseny jelentősége minden évben, az is fontos volt, hogy a felajánló neve is szerepeljen a kupán. Ugyanakkor kaptam "zsebkupákat", melyek a markomban elférnek pl. a moráviai 301 kiolométeres terepverseny megnyeréséért vagy ugyancsak szerényet a Balaton-kerülésért. A Bécs-Budapesten pedig "csak" autót ígértek."

100 km-es futásról: A 100km-es futás az ultrafutás sprint királyszáma. Nyilván az IAAF nyomására "world challenge-nek" titulálták a versenyszámot, de a győztest "world championnak" hirdették ki.  Az IAU elnökének éves értékelésében (a mai "IAU Athlete of the Year" előfutárában mindig az IAU versenyek bajnokai (100km, 24 ór) kerültek az élre, az eredmény másodlagos volt.

Bécs-Budapestről: 2000-ben a Bécs-Budapest Szupermaraton történetének legizgalmasabb versenye játszódott le a női mezőnyben. Egyszerre három korábbi bajnok mérkőzött a győzelemért, a médiumok valahogy mégsem vették észre e verseny nagyságát. Magyar részről Bérces Edit a 100 km-es futás Európa- és világbajnoka, az 1997-es Szupermaraton győztese indult, továbbá az orosz Jelena Szidorenkova, aki 1996-ban nyerte ezt a versenyt, ő a 24 órás futás világcsúcstartója, valamint az orosz Marina Bicskova az 1999-es Szupermaraton győztese, és a híres Comrades Marathon harmadik helyezettje volt. Anke Drescher pedig a 12 órás futás német bajnoka, a Bécs-Budapest futóverseny többszörös második és harmadik helyezettjeként kísérelte meg a három korábbi bajnokot legyőzni. Több női versenyző nem volt.

Szenvedésről: "Pál apostol, a legsportosabb tanítvány írja a szenvedésről, illetve a békességes tűrésről Rómabeliekhez kelt levelében a következőket:  

...a háborúság békességes tűrést nemz, A békességes tűrés pedig próbatételt, a próbatétel pedig reménységet, A reménység pedig nem szégyenít meg.
Külön elemzést érdemelnének e sorok az állóképesség meghatározásának szempontjából is. A magyar "békességes tűrés" a görög "ὑπομονὴν" ferdítése, mely az angol fordításban endurance, perseverance formájában jelenik meg."

Folytatjuk még sok képpel a második részben, ahol majd megnyitjuk a nagy dossziékat!

Először a Janisz Kúrosz dossziét, benne részletesen elemezzük a kúroszi ultrafutás definíciót. Ezt az angolul tudók itt olvashatják.

Aztán felcsapjuk az UltraBalaton dossziét (hőskori sztorikkal, eredettörténettel).

Majd végilapozzuk a futópados világrekordok dossziéját, ami sok mulatságos epizódot tartalmaz a 2000-s évek celebritásairól. Például Schobert Norbi szakértői véleményét a kövérség és ultrafutás témakörében. A rekordkísérlet amúgy eredetileg a női csúcsra ment rá, de evés közben jön meg étvágy, így hősünk a férfi csúcsot is megdöntötte. 

Beszélünk az ultrafutáshoz szükséges erényekről, kellékekről, adottságról. Bárányok legyünk vagy birkák? Hol vannak a teljesítőképesség határai, ha egyáltalán vannak. A sérülésekről, reménykedésről, feladásról és egyéb szívfájdalmakról. Szó lesz Marathon Mamáról is, és arról, hogyan lesz egy  vízhólyagból amputáció. A trófeamizériát sem hagyjuk ki hősünket Brüsszelben még megsüvegelik győztesként, Kispesten már rendőrök vegzálják az aluljáróban. 

Jó hallgatózást! Become a Patron!

 

BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr5716103596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása