futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #30 Földingné Nagy Judit és Földing Ottó | Profizmustól levezetésig

2021. február 07. - SimonyiBalázs

folding2_blog_210207.jpg

Visszajöttünk, mint a tejszínhabos gulyásleves. Újra itt vagyunk sok képpel, cikkel, videóval a négy évtizede összeszokott páratlan párossal! A második részben végigelemezzük a Berlinben futott, lassan 3 évtizede (!) fennálló magyar női maratoni csúcsot, beszélünk az amatőrizmusról illetve a profi lét kiteljesedéséről, a fehér majd később a fekete futók dominanciájáról, doppingról, kütyükről. Érdekfeszítő része lesz az interjúnak, amikor a páros a két futott maratoni olimpiai döntőről mesél, valamint...

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. És hogy még több ilyen poszt és podcast, légy mecénás! https://www.patreon.com/nemaze   

Miért? Tíz éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, két éve low-budgetban a két futós podcast adást. Az erre fordított energiákat, kieső időt fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé tenni vagy reklámokkal telipiszkolni. Kövesd, oszd meg, értékeld a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. Köszönöm!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

 

...kifáradásról, kiégésről, a pihenés fontosságáról, visszatérésről a második szülés után, erkölcsi kérdésekről és a futás régi és a mai becsületéről - bármennyire is patetikusan hangzik.

Háttérinfónak feltétlenül ajánlott letölteni innen Földing Ottó diplomadolgozatát a női maratoni csúcs eléréséről és a hozzá tartozó mellékletet.

Az olimpia mindig fontos volt nekik (Csupasport cikk):

kepernyofoto_2020-11-14_14_55_31.png

kepernyofoto_2020-11-14_14_55_44.png

Ez pedig Judit sidney-i célbaérése, élete 2. legjobb maratoni eredményével. Nagyítóval ki lehet szúrni a képen, amit az "olimpiai állandó" szobatársa, Szebenszky Anikó gyalogló készítette a lelátóról abban a pillanatban, amikor befutott és a kivetítőn mutatták a 110 ezres Olimpiai Stadionban.

img_1765.jpg

Budapest Atlétikai Európa Bajnokság, 1998. A Népstadion lelátóján a gyaloglókkal. Elől Földing Ottó Szebenszky Anikóval. Hátul Dudás Gyula, Ilyés Ildikó, Földing Judit és Urbanik Sándor.

img_1788.jpg

Nézzünk még néhány cikket és videót Juditról! Itt az 1996-os Cancun Maraton (Mexikó) győztesei a másnapi címlapon.

img_1774.jpg

EB Splitben 1990-ben, Judit első világversenye. Az üldözőboly közepén 0:55-nél kimagaslik:

Reims Maraton: a harmadik helyezett Farkas Ágotával a címlapon a győztes Judit. (A befutás után nagyon örültek, mindketten egyéni csúcsot futottak) Az alcím: "A 90-es győztes a csinos magyar lány dominált a versenyben". Judit 28 éves volt. A Reims Maraton amúgy kedvelt volt a magyar profi futók körében, Judit az interjúban is elmondja, hogy tucatnyian álltak rajthoz a kilencvenes évek elején.

img_1758.jpg

1997. szeptember 7. félmaraton St. Denisben. Robog az elit női mezőny Judittal (51-e rajtszám).

160149270_1297992393913632_953995657404140281_n.jpg

Összefoglaló Judit pályafutásáról a Spuri magazinban, 5:30-nál a Paris Marathon Készítette Muladi György, Spuri Online Futómagazin.

Spuri Magazin 2001-bőlimg_1296.jpg

Lisbon Maraton, 1999. Na ki az első nő a férfi bolyban?

img_1751.jpg

Mátay Andrea - amúgy a rettegett gimnáziumi matektanárnőm - írása a Népsportban (alias Nemzeti Sport). Az 1998-as EB beharangozó, versenyzőket bemutató cikke.img_1778.jpg

Japánba is meghívták, ahova a legnagyobb klasszisokat invitálják időeredmény alapján. Yokohama, Ekiden Váltó. (6 fős maraton váltó) 1990-ben: minden nemzetből bemutattak egy-egy versenyzőt. Ami biztosan elolvasható: Judit akkor 25 éves, 170 magas és 55 kg volt. A magyar csapat 8. helyen végzett. 
img_1744.jpg

1998-as EB előtt magaslati edzőtábor, Font-Romeu. A bal szélen Gyöngyössi Zsolt, a Szabó Gabriella edzője, későbbi férje. Mellette a tízezer hazai királya, Káldy Zoltán, Ilyés Ildikó (gyalogló), a román Szabó Gabriella, későbbi világ és olimpiai bajnok (1500m, 3000m). Jobb szélen Judit és Ottó.

img_1789.jpg

Mervejols-Mende, neves dél-francia hegyi verseny. 1999-ben Judit a 4.helyen végzett. Minden díjazott a nemzeti zászlóját lengetve ment fel a színpadra az eredmény hirdetésen.

img_1791.jpg

És egy szürreális célbaérés: 1995, Disney Maraton, Orlando. A férfi és női, valamint a két kerekesszékes győztest szólították színpadra a befutó után. Személyesen Mickey és Minnie egerek adták át a díjat. Judit imádta, elmondása szerint.

img_1764_1.jpg

Egópolc... Egy egészen csöppnyi töredék a Földingék lakásában a díjaikból. (Már átalakult azóta a lakás - nyilván, kellett a hely a többinek.)

img_1704.jpg

VIP-spotting Albert-herceggel, mögöttük Lamine Diack az IAAF akkori szenegáli elnöke. 2000, Monaco Marathon. A verseny abba az évben csak 10 km volt egy előző napi vihar és földcsuszamlás miatt. A dobogón az eredeti maratoni kupákat kapták a díjazottak. Amúgy ezen a Marathonon 2009-ben én is indultam, utána sosem rendezték meg, tök jó volt, Albert herceggel én is találkoztam, és a verseny 3 országon át ment: Monaco, Francia és a fordító Olaszország szélén volt. Egyszer megírom az emlékeimet, akkor még Couch Surfingeltem... 

img_1796.jpg

A Büntetőkörben edző és tanítvány, férj és feleség, akik a magyar atlétikatörténet megkerülhetetlen és nagyon rokonszenves alakjai: Földingné Nagy Judit és Földing Ottó - második rész.

Podcastet hallgatni akkor is tudtok, amikor főztök, autóztok, tömegközlekedési járművön robogtok, kertészkedtek, pakoltok, szobát festetek, amikor könyvet olvasni sajnos nincs idő vagy lehetőség, és persze amikor sportoltok. Informál, szórakoztat és elgondolkoztat. Altatónak sem utolsó. És kevesebből is kijön a támogatása, mintha vennél egy levél xanaxot vagy macskagyökér-kivonatot.

Többek közt a patronálók támogatásából indult egy új futós podcastom, a Laza Tízes. A Büntetőkör szakmai, "futószubkulturálisabb" adásával ellentétben ez könnyedebb, populárisabb. Az első évad 6 részes lesz, és kora tavasszal indul a második évad.

Házigazdaként olyan közismert emberekkel beszélgetek, akik az élet különböző területein munkálkodnak, a futás mégis összeköti őket. Elég impozáns a vendéglista: Palya Bea, Parti Nagy Lajos, Nick Thorpe, Veiszer Alinda, Nagy László, Esterházy Marcell, Bagossy László, Tompa Andrea, Ónodi Eszter, Miklósa Erika, Gajdos Tamás és még sokan mások...

lazatizes_fb_cover_v2_1.jpg

Keresd, hallgasd ezeken a streaming felületeken: iTunes / Spotify / Mixcloud / HearThis / Anchor / Google Play. Kövessétek a Facebookon: https://www.facebook.com/lazatizes

A Földingékről szóló első rész posztját képekkel és információkkal itt érhetitek el.  Itt pedig hallgatni:

Szóba került többek közt Földingék megismerkedése, a futó kezdetek, a szülés teljesítményre gyakorolt hatása, frissítés és magaslat, az ultrába fogás, az első maratontól a profi maratonista szemléletig vezető rögös út, és az, hogy egyszer jobb az ellenfeleket figyelni, máskor az időeredményre rámenni.

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr8016408502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása