futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Görög a köbön | Egybeesések március 25-én

2021. március 25. - SimonyiBalázs

�� Na kérem,

1) Görög hét a Lidliben, akciós Mythos sörpakk

2) Napra pontosan félév múlva futnak be Spártába a spartathléták (fingers crossed Spartathlon Magyar Csapat). Itt egy szép telefonkártya (tudjátok még, mi az?) a verseny 25. évfordulójára 2007-ből, amit Scott Jurek nyert brutál mezőnyben, hisz utána három korábbi-későbbi nyertes és egy örök második futott be (Valmir Nunes, Jens Lukas, Markus Thalmann, Piotr Kurylo)

sparta_telefonkartya.jpg

3) Ha már Spartathlon: idén lenne Európa Kulturális Fővárosa Elefsina, ami a verseny 21. kilométerénél van, gyönyörű ókori kikötőváros, a romok alatt a pacsizó gyerekekkel és a kultikus hajóronccsal. Itt épp a 4x finisher Tóth Attila fut el a gyereksorfalnál. A sors fintora, hogy Elefsina mellett Temesvár lenne a másik kulturális főváros, de a pandémia miatt 2023-ra rakták át mindkettőt Veszprém mellé. Jó kis ultrás városok, mi? Hisz Temesváron volt már 24h EB, és idén lesz VB is (fingers crossed), és Veszprémben futott hatórás világcsúcsot Muhari Gábor.

4) A görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulója van ma, egyben a modernkori Görögország megszületésének is az ünnepe. A világ számos nevezetességét, köztük a Magyar Nemzeti Múzeumot is a görög lobogó kék-fehér színeiben öltöztették ma. Naná, hogy kimentünk a 3. gyerekkel, Elefteriával, akinek a neve görögül szabadságot jelent.

kepernyofoto_2021-03-25_20_57_10.png

1821. március 25-én lázadás robbant ki a Peloponnészoszon, amely általános törökellenes felkeléssé szélesedett. Akkor hangzott fel először a "Szabadság vagy halál!" (Ελευθερία ή θάνατος!), a függetlenség jelmondata. A görög nép kilenc évig tartó harcot vívott, hogy az ország több mint négy évszázados oszmán megszállás után elnyerje szabadságát és függetlenségét.

Erről még az jut eszembe, hogy amikor az Ultrát forgattuk 2015-ben, akkor törökök voltak a drónoperatőreink. Na az volt szép, amikor törökök Görögországban fontos ipari- katonai létesítmények, stratégiai pontok, kulturális örökségek fölött repülőt reptettek...

164655259_1419768155035893_4281978838422900357_n.jpg

Ha visszamegyünk egy évtizedet, mielőtt Mecser (kvázi) profi futó előtt, ...

Légy mecénás! www.patreon.com/nemaze

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr3216479790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása