futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

IZZÓSZTÁR #68 Berke Balázs játékvezető 1. ⚽️

2024. június 07. - SimonyiBalázs

berke_fekvo_1.jpg

A játékvezetők nem nyilatkozhatnak – a meccseikről. Most mégis beszélgetünk két 90 perc + hosszabbítás részben. Kezdetek, erőnlét, a videóbíró és a foci jövője. (A focibíráskodás múltjáról hasznos cikk itt.) Berke Balázs spori karrierje statisztikák szerint itt.

Műhelytitkok jönnek erőnlétről, a bíráskodás pszichológiájáról és az igazságosztásról.

Mennyiben más nőknek, férfiaknak, fiataloknak meccset vezetni? Hol fordul át az örömjáték idegjátékban, milyen életkorban?

Mi az irritálóbb egy sporinak: a szimulálás, időhúzás vagy a reklamálás? Hogyan változott a bírók felszerelése az elmúlt évtizedekben? Mit hord a táskájában?

A játékot vezeti, dirigál vagy bíráskodik? Esetleg referee (a latin referre-ből: jelenteni, értesíteni")?

A két részes, 3 órás adás teljes hosszában podcast és videós kiadásban csak a Patreonon elérhető. Előzetes:

Become a member!

A fekete eminenciás, aki először használta élesben a videóbírót Magyarországon. Íme a történelmi pillanat, amikor a téglalap lerajzolása után büntetőt ítélt 2021 július 30-án:

berke-var-11.jpeg

Ahova teheti, bringával jár, és nemcsak a városban, de a pályán is igyekszik észrevétlen maradni, a játékot szolgálni.

16348432637080.jpg

Berke Balázs karrierje két évtizede kezdőtött. Focista akart lenni, de mivel bíró dinasztia tagja, ezért mégis sípot vett a szájába.

img_5130.JPG

Én nem maradtam a foci körül, de néha azért visszavágyom (FTC - Chelsea).

oscar_es_balazs_ftc_chelsea2014_1.jpg

Egy bíró olyan mintha a Man in black c. filmből lépett volna, néha mintha a Törley-gyár pezsgőcsomagolásaiba öltözne a kék, rózsaszín, sárga ruhákban.

A játékvezető a legtöbbet igazságtalanul megbántott ember. Nem tud jutalmazni, csak büntetni. Sokszor szidják őket, kevésszer dicsérik. 

Hogy lehet, hogy manapság egy focibíró annyit, vagy többet fut, mint egy profi játékos?

Hogyan készül, milyen edzésmódszerekkel, milyen teszteket végez hetente, hogy megfeleljen a nemzetközi sztendereknek? Mi is így találkoztunk a futópályán: korábban Yoyo-tesztet, most simple double simple tesztet végez a BEAC-on. 

ke_pernyo_foto_2024-06-05_12_07_46.png

Berke Balázs az első három magyar játékvezető között van, többször volt már a szezon bírósporija. Nemrég 52000 néző előtt vezette a Magyar Kupa-döntőt a Puskásban.

img_5128.JPG

A játékvezetés alapja a tisztesség, azt csak eljátszani lehet. Ez a szenvedélyük, életük, gyakran családok, munkahelyek mentek már rá erre.  

ke_pernyo_foto_2024-06-05_11_41_57.png

Berke Balázs, többszörös év és szezon játékvezetője rácáfol erre: két gyermek édesapja, fia maga is focizik. És hogy miket él át nézőként, inkognitóban levő bíróként egy Bozsik-kupán? Erről is beszélgetünk cirka három órában, két részben.

gombfoci_regi_fradi_1.jpg

Bajnokok Ligája-döntő után és EB előtt vagyunk, Balázs a franciákat és a németeket várja a döntőbe, a magyarokkal pedig meglepetésként számol. Pont az EB kapcsán szóba kerül a kék lap is, amit a piros és a sárga mellett vezettek volna be.

blue.png

Megkérdeztem a Chat GPT-től, vezesse már le az EB-t egy ágrajzon. Íme, lehet tippmixelni.

Tipp a 2024-es Európa-bajnokság győztesére

A tippelés mindig bizonytalan, de a jelenlegi erőviszonyok alapján néhány favoritot kiemelhetünk. 

Csoportkör

  • A csoport: Franciaország, Svájc, Törökország, Wales
  • B csoport: Belgium, Dánia, Finnország, Oroszország
  • C csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
  • D csoport: Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország
  • E csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
  • F csoport: Németország, Portugália, Magyarország, Izland

Nyolcaddöntő

  1. Franciaország (A1) vs. Ausztria (C3)
  2. Belgium (B2) vs. Németország (F2)
  3. Hollandia (C1) vs. Wales (A3)
  4. Dánia (B1) vs. Svájc (A3)
  5. Spanyolország (E1) vs. Horvátország (D2)
  6. Portugália (F1) vs. Oroszország (B2)
  7. Anglia (D1) vs. Lengyelország (E3)
  8. Svédország (E2) vs. Csehország (D3)

Negyeddöntő

  • Negyeddöntő 1: Franciaország vs. Németország
  • Negyeddöntő 2: Hollandia vs. Dánia
  • Negyeddöntő 3: Spanyolország vs. Portugália
  • Negyeddöntő 4: Anglia vs. Svédország

Elődöntő

  • Elődöntő 1: Franciaország vs. Hollandia
  • Elődöntő 2: Portugália vs. Anglia

Döntő

  • Franciaország vs. Portugália

Győztes

  • Franciaország

Ez az ágrajz és győztes tippelés a jelenlegi erőviszonyok és az elmúlt évek teljesítménye alapján készült. Természetesen a valós eredmények sok tényezőtől függnek, beleértve a csapatok formáját, sérüléseket és egyéb dinamikákat.

A blogon a focival többször foglakoztam.

Először 2014-ben a vébé miatt (itt egy önvallomás, és itt no meg itt). Közös vonásunk Berkével, hogy mindketten Balázsok vagyunk és mindketten focistaként kezdtünk, a védősorban.

Ő Nagykanizsán, én Budapesten a Fradiban. 

Majd másodszor 2021-ben az EB kapcsán: fociból futásra váltott labdarúgókkal és egy női játékvezetővel beszélgettem két részben (1. és 2., Lisztes-Dombi-Ferenczi-Hrutka és Kulcsár Katalin). 

Ha már BL, megnéztem a híres himnuszt, ami nagyon européer, egymást váltják a lüke, síkegyszerű francia, angol, német sorok.

Mindkét részben ajánlok focibírós műveket.

Itt most a Pető Péter (24.hu főszerkesztője, maga is korábban játékvezető) megyei rangadós kaladjait feldolgozó Leshatár.

img_5148_ma_solat.JPEG

Doku-filmsorozat több is készült bírókról: a korábbi a Referees at work, ez még a 2010-es évek elejét mutatja. Egy részt rakok ide, gondolom torrentről megszerezhető...

A Régi idők focija pedig alapmű  de annál jobban kedvelem Szász Péter filmjét Kállai Ferenccel és Bodrogi Gyulával.

Melankolikus magyar vígjáték, ami egy játékvezető trióról szól.

 

 

A leghétköznapibb kisemberek sokaságába tartozó Ivicz István valaha kitűnő pék volt, ma kenyérkihordó. Hétvégéken azonban vonatra száll, és valamelyik kisvárosban szívvel-lélekkel, nagy odaadással és tisztességgel levezet egy-egy harmadosztályú labdarúgó mérkőzést.

Mint futballbíró nem enged meg semmiféle lazaságot, a megvesztegetésnek még a látszatát is elkerüli. A pályán emberi kiteljesedést érez, e vasárnapok kiemelik őt a hétköznapok szürkeségéből. Ugyanerre vágyakoznak partjelzői, Fedák és Gadácsi is. Legnagyobb álmuk az, hogy írjon róluk a Népsport.

Nézzétek meg!

Messi, Ronaldo ugyanolyan emberek nekik, csak jobban fociznak az átlagnál, a kézszorításuk sem különbözik. Kezet is mosnak utána. Ereklyét nem gyűjtenek, mezt nem cserélnek a bírók a játékosokkal.

ke_pernyo_foto_2014-05-18_19_54_53.png

ke_pernyo_foto_2014-05-18_19_54_58.png

Ez a szakma alig mérhető: miben, a tévedésben? Vagy a jó ítéletben? Szabály szerint vagy relativitás szerint (egy ellenőr így, egy másik úgy nézi a meccset)? Netán videóbíró (VAR) szerint?

11213.jpg

Ez nem 100 méteres síkfutás, nem állítha fel egzakt eredmény. Ha az asszisztens elnéz valamit, rosszabb lesz a játékvezető és viszont? Csapatok, egyének, nemzetek sorsát, hangulatát, pénzügyeit befolyásolja.

ke_pernyo_foto_2024-06-05_11_41_32.png

Mindenki az igazságot keresi a fociban. A korrekt, helyes ítéletet. A bírók nem tudnak igazságot osztani, de törekednek rá. A foci amúgy sem igazságos. Potyagóllal is lehet nyerni egy jobb, támadóbb csapat ellen.

A VAR viszont kiigazítja a szubjektív igazságot valamiféle objektív igazsággá. Mint az Állatfarmban: egyenlők és egyenlőbbek.

img_5129.JPG

A labdarúgásban a legnehezebb egy bíró helyzete. Ott a legnagyobb a pálya, szabadtéren minden időjárási körülmény közt vezetni kell szinte, ebben van a legtöbb résztvevő, kevés a gól, de annak súlya van, hatványozott minden ítélet jelentősége.

Mentálisan semmilyen meccs közt nincs különbség. Fizikálisan igen: ha nagyobb az iram, a labda is többet van játékban, többet kell mozogni, ez profi szinre igaz.

Nagyrészt a játékosok felelőssége és képzettségén múlik, hogy mennyire sportszerű egy meccs. NB1-ben 8-10 sárga, vébén 4 meccsen mondjuk 9.

ke_pernyo_foto_2024-06-05_11_42_20.png

A labdarúgót a sporinak vissza kell terelni a sportszerűség rögös talajára. Gesztussal, szóval, kárytával. A játékos nem kapja a lapot, hanem kéri, kiérdemli.

20240128_berke_balazs_interju_foto_magyari_marton_3.jpg

Folytatjuk.

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2024.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom?

Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 12 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr5418422341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása