futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Utolsó kommentek:

bajzathg 2024.02.22. 08:33:29

A Lesi, aki beleràngatott az ultràzàsba. Főbűnős! De mindamellett nagy pèldakèp ès jó baràt! Alíg várom a màsodik rèszt!

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #60 Futás kutyával 🐕 Lesi Zoli 1.

SimonyiBalázs 2023.12.27. 10:49:27

@horvath.bence: Gebréről elég pontosan lehet tudni, h az iskolába szaladt (10 oda és 10 km vissza), ezért tartotta úgy a kezeit profi futóként, mert a könyveit fogta a hóna alatt. en.wikipedia.org/wiki/Haile_Gebrselassie Az etióp atléták gyerekkoráról még a Futni felhők felett c. könyvben lehet olvasni. Szinte elvárt a futás, nem zúdul fel érte a felnőtt társadalom.

Bejegyzés: KÜLÖNVÉLEMÉNY 2. Szakértősdi & Co.

horvath.bence 2023.12.27. 10:28:47

Vajon Bekele, Gebre vagy Kipchoge mennyit futott gyerekként? Vagy úgy általában az elit futóéletet uraló afrikaiak. Csak ezerötszázat, csak 20 fok alatt?

Bejegyzés: KÜLÖNVÉLEMÉNY 2. Szakértősdi & Co.

SimonyiBalázs 2023.12.24. 20:57:19

@Essapé: nagyon ismerős a stílus és a kulturált hozzáállás, mintha már találkoztunk volna. Köszönöm a kommentet, ilyen eszmecserékre lehetne normális térben, időben építeni. Position paper - megjegyzem. A személyesen bántó motívum az alapproblémával (gyerekek lebecsülése, család földbetiprása) függ össze, külön posztot nem érdemel, de mellékágként nekem fontos felvillantani. Valóban, nem írtam meg alaposan az edzős részt, mert az is egy (nagyobb) leágazás volt, így is sok lett, s neked ez akkor tisztázatlannak tűnik. Röviden: itt az egyik pont a nélkülözhetetlenségükre felépített imidzsről szólt (kb. mint az üdvözülés-tan), és az ezt védelmező aktív-agresszív stílusról, leuralásról. Kivételek vannak, remélem, többen, mint az itt tárgyalt emberek. Az én ideám (egy-kettőt én is ismerek), akik távból is edzenek embereket, de jelen is vannak. A másik pont pedig arról, hogy a nagy ordenáréságban egyetlen egy szakcikket nem idéztek be, fedezetlenül vagdalkoztak, és a FB-ra kitett posztra is toxikusan reagáltak, oda belinkelt egyet valamelyikük, amiről kiderült, hogy pont az ellenkezőjét jelenti, majd utána küldött egy kifotózott 3 sornyi szöveget németül, miszerint az orvosok nem ajánlják a gyerekeknek a maratonfutást. Kérdeztem üzenetben, mi ez a könyv, bibliográfiai adatok stb. Válasz: egy német könyv. Elfogy a tudomány és a türelem. A szülők - ahogy én feltérképeztem őket - a gyerekeiknek csináltak egy digitális naplót a kiskamaszkori sportolásukról, Lehet, hogy naivak voltak.A szarajevói maraton előtt nem volt felszopás, július 3-án bejelentik, h Lóci teljesítette a távot, július 5-én beszámolót írnak. www.facebook.com/profile.php?id=100063611976418

Bejegyzés: KÜLÖNVÉLEMÉNY 2. Szakértősdi & Co.

Essapé 2023.12.18. 12:47:29

Facebookra terveztem kommentelni, csak ott elszabadult a pokol, nem a cikkről van már szó.
Igazából nincs új a nap alatt, a netes fröcsögés témától független, de a gyerek/kutya/vallás/politika stb. témákban mindig is az érzelmi reakciók jönnek elsőnek. Aztán valaki vagy felülkerekedik ezeken, vagy nem. Nem kell mindenkinek értenie a sportszakmához, mégis ott próbálják megfogni sokan, mert abban látnak valami kapaszkodót, hogy miért nem csak zsigeri vélemény az övék, hanem objektív leírás. Egyébként szerintem számos kommentelő valóban félti a gyerekeket, az más kérdés, hogy milyen alapon és milyen stílusban teszi ezt, de nem kell mindig rossz szándékot feltételezni ott, ahol a hülyeség is válasz. A cikk amúgy zseniális, kicsit gonzo, kicsit novella, kicsit position paper. Élmény volt olvasni. Látszik, hogy mélyen érintett, és továbbra is fontos a téma számodra, és ez át is jön. Megérte beleölni az időt.

Viszont van két észrevételem. Az egyik, hogy a cikkbe ágyazva megjelennek itt is személyeskedések, amiket el lehet fedni azzal, hogy "ő kezdte", de valójában a gőz kieresztésénél nem feltétlenül teremt több értéket. Az is persze szuper, meg a Te blogod, azt írsz, amit csak akarsz. Olvasóként viszont nehéz olyankor követni, hogy most a gyerekek megvédése és a fröcsögés objektív kritizálása a cél, vagy ideges reakció egy számodra személyesen bántó történésre. Számonkérni a tettet fontos, az elszámoltatásban van érték, de úgy érzem, itt másról is van szó.

A másik, hogy nehezen fér meg sokszor a tudományos kritika és a tudomány kritizálása egymás mellett. A futás - és látjuk, az ultrafutás is - egy fejlődő iparág. A Training Peaks felkent messiásai között van valóban gyorstalpalós, megúszós (van gyorstalpalós és nagyon jó edző is) és van olyan, aki a nemzetközi bringás élvonalat edzi. Távolról, online. A görög idea, a "régi futók", nagy öregek, akik még magukért futottak nem a csillogásért és szponzorokért szép gondolat - legalább ennyire fontos is -, de ideológia és nem a sport objektív mércéje. Amikor hivatkozol, pont azokat a diagnosztákat ismered el, akik már nem arra biztatnak, hogy ismerd meg magad, fuss óra nélkül, hanem arra, hogy legyen annyi adatod, amennyit csak mérni tudsz. A végzettség hasonló kérdés, bár ott is egy adott ember kritizálása volt a lényeg. Ahogy mondtad a Kéktúrás videódban: utálod a tempónácikat, akik valamilyen nem létező íratlan szabályra, ősi szokásra hivatkozva dönthetik el, hogy a futás nem számít, úgy nem lehet élvezni a természetet. Ez legyen igaz a futásra is, mert semmivel nem jobb az önmagát elemző, csendben a természetet befogadó futó, mint az, aki hetente kapja az edzéstervét, zenét hallgat futás közben és rápillant az órára laza futásoknál is. Az "út a lényeg, nem a cél, befelé fordulni", levetkőzni magunk előtt, pont annyit ér, mint a megfutni a PB-t, laktátküszöböt emelni. Lehet imádni Bogár Janit, lehet imádni Ingebrigstent, és lehet imádni mindkettőt is akár. Megfér a kettő egymás mellett. És ha szerinted ez nem így van: mivel másabb ez, mint a szerintem ne fusson maratont egy gyerek? Én is eltértem ezzel a cikktől, de ezt régóta gondoltam leírni.

Hogy saját véleményt is mondjak: a szülők szerintem nem abban hibáztak, hogy maratont futtattak a gyerekükkel, pontosabban szólva, nem tudom, hogy abban hibáztak-e, mert nem értek ennyire hozzá, és ez sportszakmai kérdés. Viszont a közösségi médiát azt gondolom, nem mérték fel jól. Ha az a cél, hogy a gyerekünk a sportban maradjon, élvezze a maratont, ne kapjon végtelen savat az arctalan vagy arccal rendelkező profiloktól, akkor talán nem az a legjobb megoldás, hogy indítok egy kampányszerű médiamegjelenést a verseny előtt. Mert míg a maraton lefutása, a sport lehet valóban a gyerek érdeke és célja, azt erősen kétlem, hogy ők találták ki, hogy eljárnak blogoknak, fb oldalaknak stb. nyilatkozni. Egy ilyen felület rákfenéjének kirakni a gyerekeket szerintem felelőtlen volt és öncélú. Az apuka hibája, hogy ilyen kommentek jöttek? Nem, az azoké, akik megírták. De míg a saját mentális egészségemet kirakhatom ilyen támadásoknak, a gyerekeimét már nem biztos (ahogy írtad is, meg is viselte őket rendesen). Feljelenti persze nem fogom (mekkora vállalás ez ebben az országban!), sőt, ennél jobban kritizálni sem, mert nem a világvége, másrészt minden szülő hibázik. Igaz, anyuka-apuka csoportokban elvileg őket is szétszedik.

Jó futást, sportolást a fiúknak, pár év múlva, az új össznépi felháborodás után, már senki nem fog emlékezni rájuk. Sajnos ez a legjobb, amit tudok ígérni, ha már bocsánatot nem várhatnak

Bejegyzés: KÜLÖNVÉLEMÉNY 2. Szakértősdi & Co.

gerleéva 2023.12.15. 15:28:08

Nagyon örülök, hogy megírtad a második részt, osztottam is. Megrázó látni, hogy fogalmatlan, nagyképű emberek milyen könnyedén, gátlás nélkül írnak blöfföket, aljasságokat, és mikbe csomagolják, hogy az igazi indíttatást leplezzék.

13 éves fiam idén a SPAR maratonon lelkesen (és vastag kabátban...) futott 14 km-t, életében először teljesített ilyen hosszút, meg se kottyant neki. A nővére tízesek után a Vivicittára, félmaratonra készül. Inkább fejben. Az idő nem igazán érdekli őket. Egyet tudnak, hogy futni menő.

Bejegyzés: KÜLÖNVÉLEMÉNY 2. Szakértősdi & Co.

andz 2023.11.06. 10:22:46

Kedves Balázs, már egy régebbi postodnál is akartam írni, csak elmaradt (amikor szintén a verseny előtti aludni nem tudásról írtál): a legjobb megoldás, ha viszel magaddal egy mesekönyvet, lefekszel a hátadra, a fejed alá teszel egy párnát, majd a mesét hangosan elkezded olvasni a szobatársadnak. garantáltan egy percen belül olyan álmos leszel, hogy a versenyre sem fogsz tudni felkelni :)

Bejegyzés: Apámmal a hegyen | 10. Spartathlon finish

kiralysannyi 2023.10.30. 13:35:45

@SimonyiBalázs: Kíváncsi leszek meddig jut. Eléri e a kívánt célt. :-)

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #52 Szabó Béla »Wojtek« 1.

SimonyiBalázs 2023.10.24. 12:02:32

@kiralysannyi: hát ahogy elmondja, nyílnak a régi zsírcsapocskák. Meg a fetasajtban is van CH, az olivaolajban is, a grillezett zöldségeket is locsolja vele. A hosszútávosnak idővel elfogy a CH, sokóra felett már tényleg zsíron megy.

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #52 Szabó Béla »Wojtek« 1.

kiralysannyi 2023.10.24. 08:48:00

Ha jól értettem nem nagyon visz be szénhidrátot. Honnan van energia? Mindenhol azt lehet olvasni hogy szénhidrátból dolgozik a futó. :-O

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #52 Szabó Béla »Wojtek« 1.

kiralysannyi 2023.09.25. 15:48:07

@SimonyiBalázs: ezeket már kívülről fújom!!! :-D Remek írások.

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #51 Garab Tamás † Nemes Attilosz

kiralysannyi 2023.09.25. 07:20:24

@SimonyiBalázs: Ha vevő rá én szívesen olvasnék, hallgatnék a futóka keresésről is. :-) Bár tudom nem kívánság műsor. ;-)

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #51 Garab Tamás † Nemes Attilosz

SimonyiBalázs 2023.09.19. 20:32:06

@Burgermeister: azt a Tomi tudja, írj rá FB-n. Attila halála stílszerű.

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #51 Garab Tamás † Nemes Attilosz

Burgermeister 2023.09.19. 20:05:10

Attila egy isten, anno sokat futottunk a szigeten. :) RIP.nem tudtam hogy igy halt meg. hol van eltemetve? Garab nagy rajongojo volt, egyutt eltek abban a pilisi hazban. Sajnalom hogy Attila elment. :(

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #51 Garab Tamás † Nemes Attilosz

SimonyiBalázs 2023.09.19. 18:21:08

@kiralysannyi: energia nem vész el, csak átalakul. A Kazinczy 200-at is lenyomta idén megint. Keresi a futókáját. Majd megkérdezem, együtt tornázunk.

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #51 Garab Tamás † Nemes Attilosz

kiralysannyi 2023.09.19. 16:13:36

Lőw Andrásról lehet valamit tudni? Mintha kicsit eltűnt volna a futótérképről.

Bejegyzés: IZZÓSZTÁR #51 Garab Tamás † Nemes Attilosz

kiralysannyi 2023.08.30. 07:21:48

Ez valóban érdekes és nekem is feltűnt hogy tényleg mennyire “puhosak” a nehézatléták… érdekes lenne ennek utánanézni hogy mi lehet az oka. :)

Bejegyzés: Bp Vb 23 - Atlétika világbajnokság saját szemmel #2
süti beállítások módosítása