futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A zsírégetés pilótajátéka? - Guerrilla cardio

2013. február 28. - SimonyiBalázs

Guerrilla Cardio-2.jpgIlyen hülye címet is régen adtam. Na mindegy. Érdekes szakcikket kaptam Bagossy sporttárstól. Az ún. "gerillakardió" azt ígéri, hogy heti háromszor 4 percben elvégzett 8x 20 másodperces brutál intervál sprintekkel és 10 mp-es pihenőkkel, 4-4 perces bemelegítéssel és levezetéssel összesen 12 perc alatt intenzív zsírégetést tudunk elérni. Valamint, hogy egyszerre lesznek jók aerob és anaerob képességeink, nincs vagy-vagy, hanem 2 in 1, és ez a csúcs fitnesserő egyik biztos jele. Sőt: megspórolhatjuk - ó a rohanó világ! - a hosszú, és unalmas alacsony intenzitású, pulzusjavító, zsírégető kocogásokat. Kicsit a teleshop vajákos asszonyaihoz hasonlítanak ezen ígéretek. De ne legyünk kételkedők!

Ma kipróbáltam a tervet, de nem szándékozom programként csinálni, csak néha beépíteni edzéselemként. Kérem, akinek van tapasztalata, írjon róla kommentet. Tapasztalatok: 15 p bemelegítés + nyújtás után a simogató tavaszi napon nyomtam két sorozatot az atlétikapályán. Hát fullasztó. Elrepül a 4 perc, de a kínzó 20mp-s vágták utáni 10 mp mintha nem is lenne, annyira nincs időd felocsúdni. 2 perc séta után csináltam a következő etapot (4 perc alatt ugye 8x20mp sprint 10mp pihenő kocogással), azt is tudtam ugyanúgy hozni, bár a bélműködést alaposan beindítja. Elfáradtak az izmaim, jólesett az utána levő 15 perces hazakocogás. Gyanítom, maratonistáknak az edzéseket feldobni, gyorsulni tökéletesen alkalmas kiegészítő gyakorlat, de mint rendszer, nem hiszek benne. pláne, h 12 perces edzés csodaígéretével kábítja az embereket. A mellékelt ritmusgörbén a "kesztyűk" a gerillatempók. Utána kiakadt a pulzusmérőm, és a Gellérthegyre felfutva már extrém értékeket mért, azt ne nézzétek. Átlagos vágtatempó: 2:45-ös ezrek. Lehet, h ennél erősebben kell futni az edzésterv szerint, mint mondjuk egy 100 méteres sprinternek.gerilla kardió szív tempó.jpg

A tervre visszatérve: mindenesetre én azt hittem, hogy intenzív röpke edzésnél - pláne az elején - szénhidrátot égetünk. Valamint kicsit keveri a kalória és a zsír fogalmait, átjárhatóságát a cikk. Nem ejt szót arról, hogy a zsírtömegek leküzdésére mondjuk az egészséges táplálkozás, és a kevesebb bevitel, több leadás elmélete is jó lehet. Ugyanakkor rámutat, hogy a kardiovaszkuláris működés szempontjából a reggeli, éhgyomros edzés 3x hatékonyabb és zsírégetőbb, mint a délutáni. Sőt: maga a makas zsírfoltok eltávolítása nem edzés közben történik, hanem utána! A "szálkás" szót a cikk véres kardként hordozza, és azzal példálózik, hogy lám a százméteres sprinterek is milyen kigyúrtak, ők ráadásul kerülik a hosszú edzéseket és bármit, ami endurance. Azt nem említi, hogy két külön dologról van szó: hosszútávfutni vagy sprintelni. Na de mindenki szedje ki belőle azt,. amit érdemes. A teljes cikk (alig 5 oldal) innen elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr655073365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása